Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#781 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 16 September 2010 - 05:45 PM

sej sem jo že prebrala, zdaj tretjič berem. wub.gif
Lo-Fi, vidla sem, da je od Banane Yoshimoto še en prevod poleg Kuhinje zunaj, Adijo, punca (Goodbye Tsugumi), probaj jo dobit, če lahko.

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#782 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 16 September 2010 - 05:48 PM

QUOTE(PurePoison @ 16. 9. 2010 - 18:47) View Post

Haruki Murakami: Hard-boiled Wonderland and the End of the World biggrin.gif

a je dobra? js se spet mal spogledujem z nakupom njegovih knjig, pa me zanima, če jo je vredno kupit.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

• Guests

Posted 16 September 2010 - 05:51 PM

Zaenkrat lahko rečem, da je še malo bolj zblojena od Kafka on the Shore. smile.gif Bomo videli, kako se razvije.
  • 0

#784 Lo-Fi

Lo-Fi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4884 posts

Posted 16 September 2010 - 06:33 PM

QUOTE(Špela @ 16. 9. 2010 - 18:45) View Post

sej sem jo že prebrala, zdaj tretjič berem. wub.gif
Lo-Fi, vidla sem, da je od Banane Yoshimoto še en prevod poleg Kuhinje zunaj, Adijo, punca (Goodbye Tsugumi), probaj jo dobit, če lahko.

a že tretjič???vidiš, jaz sem jo brala pred 3 leti, bi jo lahko tudi še enkrat,ja biggrin.gif
Hvala za predlog od B.Yoshimoto, sem jo že našla na Cobissu pa še prosta je! thumbup.gif
  • 0

• Guests

Posted 20 September 2010 - 08:31 AM

QUOTE(PurePoison @ 16. 9. 2010 - 16:51) View Post

Zaenkrat lahko rečem, da je še malo bolj zblojena od Kafka on the Shore. smile.gif Bomo videli, kako se razvije.

Ti je bla vsec Kafka na obali? Men je bla ful, nisem je mogla odlozit, samo na koncu sem bla malo razocarana. da enkrat nekaj bolj konkretnega prispevam v to temo, limam link do svoje kritike knjige, ce se komu lubi brat. So mi pa malo zjebali tekst s prenasanjem v pdf, mal so spremenjeni odstavki in zamaknjene vrstice, pa vcasih presledek med vrsticami, kjer ga ne bi smelo bit.. no, ampak poanta je tu. smile.gif

http://bajta.si/haru...-obali-2007/pdf
  • 0

• Guests

Posted 20 September 2010 - 08:25 PM

Ja, mi je bila všeč. Samo tisti fantastični elementi so sprva malo presenetili (ker sem prej brala Norwegian Wood, ki je malo bolj ... šundovski smile.gif). Mene je na koncu še najbolj razočaralo to, ker se mi zdi, da so nekateri osnovni elementi / ideje blazno podobni kot v Norwegian Woodu. Tisto, kar je šokiralo, je šokiralo precej podobno kot v Norwegian Wood.
Njegov slog mi je še vedno noro pri srcu. Tak lep, čist, japonski ... prav hecno mi je, ker me njegov slog prav spomni na kakšno moderno azijsko inspirirano pohištvo laugh.gif.

Ta zdajšnja je pa v splošnem malo bolj fantazijska. Prav na kakšen fantasy potegne ampak še vedno ostaja prefinjen.

(bom prebrala tvojo kritiko ob priliki, zdajle se mi malo ne da. tongue.gif)
  • 0

#787 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85962 posts

Posted 09 October 2010 - 01:13 AM

QUOTE(Kinky @ 21. 3. 2009 - 9:47) View Post
Ray Kluun: The Love Life

IPB Image

Včeraj sem prebrala to knjigo do konca; slišala in brala sem veliko dobrih kritik o njen, češ da je zgodab dobra, ampak na začetku nisem imela takšnega občutka. Vedela sem, kaj je tematika zgodbe, a me nekako ni 'potegnilo noter.' Šele ko je za mano bila prva tretjina knjige sem jo začela dobesedno požirati.

Na začetku so se mi zdela poglavja prekratka, ampak bolj kot sem brala in videla celotno sliko, bolj mi je to postajalo všeč.

Zgoda: Danny in Carmen. Carmen zboli za redko obliko raka na prsih. Danna se s tem problemom sooča na način, da se kurba naokrog.

Več v knjigi, odlična je, tako realna, tako direktna, tako zelo odkrita. Že hitro ti postane jasno, kako se bo končalo, a....jokala sem, pa ne vem kdaj sem nazadnje jokala ob branju knjige. cry.gif
QUOTE(Fluffy The Stud Eater @ 23. 8. 2010 - 17:42) View Post

Prebrala sem jo v solidnem prevodu, pred kratkim. Jaz sem tudi jokala ob knjigi.
NIKOLI nisem jokala ob kaki knjigi, taka zamisel se mi je pred to knjigo zdela zf. XD
Res je napisana fenomenalno in te kar posrka (jaz sem si določene dele prav izpisovala ven,
tak so mi bili vrhunski). Prav čustveno te posrka. Je morbidna, na momente bizarna, komična, a hkrati res žalostna.
On se je meni po eni strani smilil, po drugi sem ga pa zelo obsojala. Jutri si grem po Vdovca.

Se podpišem, s tem da se mi je on začel smilit šele v zadnji tretjini knjige (nekje takrat, ko mu je priznala, da ga je tudi ona dvakrat prevarala), prej pa bi mu lahko sestrelila jajca. Pač obsojam vse vrste odvisnosti, res sem bila prav besna, ko sem brala. Po drugi strani pa - to, kar je delal za ženo, sigurno ni zanemarljivo, ampak je po tretji strani lahko spet samo "opravičilo" za to, kar je delal.

Nisem pa še nobene knjige prebrala tako hitro, niti jokala zraven. Bom prebrala še Vdovca.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#788 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 09 October 2010 - 08:25 AM

QUOTE(Jinadaze @ 9. 10. 2010 - 2:13) View Post
Bom prebrala še Vdovca.

Jaz sem Vdovca mogla vrniti, ker mi ga ni uspelo prebrati. butl.gif Bom si ga enkrat drugič spet sposodila.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#789 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 09 October 2010 - 09:08 AM

^ Meni sta bilap a tako prvi kot drugi del zelo zelo všeč.

Jaz pa trenutno berem Milivojevića - Formule ljubezni ali Kako ne uničiti lastnega življenja v iskanju prave ljubezni.

Sicer sem šele nekje na 100, ampak mi je knjiga zelo všeč. Dobila sem jo že davno, za RD od svoje prve ljubezni wub.gif .... Stange thing, takrat sem bila mlada in knjige nisem razumela. Če bi jo, potem bi za začetek to veliko ljubezen skenslala v trenutku laugh.gif . Tudi prebrala je nisem veliko. Zdaj sem jo ponovno vzela v roko in ti res da misliti. Predvsem ti nekako "odpre oči", da malo bolj objektiven pogled na ljubezen in odnose in na to, kaj je v partnerskem odnosu zares pomembno.

pa še par besed, ki sem jih zguglala (sama res nisem najboljši kritik, heh...Pač, sem bolj tehnični tip človeka sleep.gif )

"Zaradi jasne in logične razlage psiholoških pojavov ta knjiga omogoči, da prepoznamo iluzije v odnosih in predvsem sprostimo toge predstave, ki se jih morda (ne) zavedamo."

"FORMULE LJUBEZNI obravnavajo najpogostejše zmote in zablode o ljubezni ki uničevalno vplivajo na življenje in odnose večine ljudi:

»ljubezen je smisel življenja«,
»v pravi ljubezni ni konfliktov in jeze«,
»v pravi ljubezni je spolnost izjemna«,
»resnična ljubezen je brezpogojna «,
»zares ljubite lahko le eno osebo v življenju«

Avtor pronicljivo in natančno pojasni vse najpogostejše zmote pri odnosih med partnerji, zakonci in družinskimi člani. Knjiga je namenjena vsem, ki jih zanimajo medosebni in ljubezenski odnosi; vsem, ki se ljubiteljsko ali poklicno ukvarjajo s psihologijo oz. psihoterapijo ali spremljajo to področje; ter vsem, ki se želijo izogniti stresnim situacijam, kakršne povzročajo tovrstne zablode vsakodnevno in vsakomur."

• 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#790 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 09 October 2010 - 09:13 AM

Nisem prebrala še nobene njegove, imam pa znanko, ki misli, da je prijela boga za jajca, ker pač bere njegove knjige, in jih razume (mi, navadni smrtniki, pa najbrž ne, oz. ne tako zelo kot ona). rolleyes.gif

Bom enkrat poprijela Forume, me zanima, kako bom čtivo dojemala. happy.gif

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#791 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 09 October 2010 - 09:33 AM

Si mislila formule?
to je tko kor ko je moj ded rekel fotru a ne bo razumel knjige Sovražni gen in bog kot zabloda.
Đabe.
Formule razumevsak ki ima povprečen inteligenčni količnik, tako da se tale znanka močno napihuje...

• 0

#792 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 09 October 2010 - 09:35 AM

Ja. Formule. LOL, napisala sem Forume. surrender.gif butl.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#793 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29715 posts

Posted 10 October 2010 - 09:55 AM

jaz mam par njegovih knjig nagledanih, sam so SKOS sposojene, zgleda, da se narod resno uči ljubezni. laugh.gif
  • 0

#794 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 10 October 2010 - 05:43 PM

Mene je ta tip vedno odbijal, ker me nekaj moti na njegovi faci, ki sicer zgleda dobrodušno, ampak ima nekaj meni nevšečnega, pa ne vem še kaj.. laugh.gif Ampak!, sem pa prebrala nekaj njegovih intervjujev in člankov in mi je to, kar ima za povedat, všeč in se v večini stvari z njim strinjam, čeprav bi raje videla, da se ne. Ti res odpre oči glede določenih stvari.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

• Guests

Posted 30 November 2010 - 02:04 PM

A je katera mogoce ze prebrala Odlagalisce od Vesne Lemaić?
  • 0

#796 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 30 November 2010 - 05:55 PM

A to je že njena druga knjiga? Ona je sestra mojega zelo dobrega prijatelja. smile.gif
  • 0

#797 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 18 January 2011 - 05:14 PM

QUOTE(Anouk @ 15. 1. 2011 - 22:13) View Post

Elizabeth Gilbert: Committed
IPB Image
thumbup.gif

Nisem še do konca prišla, ampak so far - well worth the read! Knjiga, ki še zdaleč ni nek chick-flick roman - všeč mi je, ker zraven še veliko pove o kulturnem dojemanju ljubezni, zakona, pričakovanjih, odločitvah, tveganju, neodločnosti, zakonu kot instituciji (kako se je zadeva sploh razvila in se s časom spreminjala - pa zelo zanimivo branje, jaz se kar ne morem nehat čudit enim podatkom, res ohmy.gif ).

Si brala Eat, Pray, Love? Ti je ta boljša?
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#798 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 18 January 2011 - 05:32 PM

Sem brala.

Eat, Pray, Love je napisana v super stilu, je bolj izpovedna zgodba (meni odlično branje, v veliko odstavkih sem se našla).

Committed (Za vedno?) je pa v bistvu nadaljevanje, kjer se njuna zgodba prepleta z njenim raziskovanjem (da bi se nekako "sprijaznila" s tem oz. da ne bi imela več odpora/strahu pred ponovnim zakonom, ker se ji je prvi tako grdo sfižil).

Meni sta obe super (2. moram še končati, verjetno bo to enkrat do konca tega tedna) - do zdaj je bolj poudarek na njenem raziskovanju in spoznanjih kot na njini zgodbi in njenem notranjem doživljanju (čeprav je to okvir zgodbe). Bi rekla, da se v tem knjigi najbolj razlikujeta, težko bi pa rekla, katera mi je bolj všeč - pač sta si različni, verjetno je tudi odvisno od tvojega okusa/pričakovanj ;) Jaz definitivno priporočam tako 1. kot 2. (pa nisem "novel lover" drugače). Poročaj, če se je/ju lotiš ;)
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#799 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 18 January 2011 - 06:49 PM

Sem prebrala 1. v angleščini in začetek druge (na zadnjih straneh prve je napisan). Prva mi je bila dobra in me je zanimalo, če je druga tudi. Bom si jo tudi kupila, ko pridem malo do keša.
  • 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#800 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 18 January 2011 - 06:57 PM

Jaz mam v slo doma, sm dobla kao tko neki zastonj jo.

Sklepam daj e boljše da se je ne dotikam in preberem angleško.... ? (eat pray love).
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users