Jump to content

Stroški

• Please log in to reply
1390 replies to this topic

#781 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 22 March 2022 - 09:43 AM

Meni je pa to nekaj samoumevnega, res mi ful pomeni, da se lahko kadarkoli kamorkoli odpeljem. Res pa nekaj let po izpitu nisem veliko vozila, ampak sem potem kmalu nadoknadila, ko sem vozila avte od fanta in si kupila svojega prvega Citroena AX :-) Res je skoraj cela generacija to naredila usput v 4. letniku gimnazije :-)

Glede zaledja si jaz predstavljam, da tam, kjer so starši že zdaj premožni, ne bo problema tudi za otroke, ko se bodo osamosvajali. Sploh ni nujno, da namensko varčujejo, lahko jim denar pač samo leži nekje.

Medtem ko pri nas niti ne pričakujem, da bo tamala dobila karkoli vrednejšega, ne bova je sicer podila od doma, ker je tukaj dovolj prostora, da bi ji pa kupila lastno stanovanje pa itak ni variante. Lahko si pač privoščim neke manjše zneske, ki se nekje nalagajo, vsaj nekaj pa bo, še vedno bolje kot  nič. 

• 0

#782 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 22 March 2022 - 09:51 AM

Na temo varčevanja, če koga morda zanima (oba brezplačna):

- webinar ta teden in

- webinar naslednji teden.

Se trudimo ozaveščat ljudi, da obstaja še kaj drugega za varčevanje, kot depoziti, kjer zdaj ljudje celo plačujejo ležarnino, kaj šele, da inflacija zmanjšuje vrednost.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#783 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 22 March 2022 - 10:12 AM

Jaz jima zelim nekaj dat, ko se bosta osamosvajala. Tega denarja sigurno ne bo zagonil za avto ali izpit ampak za resevanje stanovanjskega problema. Meni so avto kupili starsi, tudi izpit sta mi placala, tako da ce bova lahko bova midva isto.
Pocasi bo zacenjal dobivat kaj denarja za stvari, ki jih opravi pri hisi. Pri 12 letih pa bo sel delat k fotru za masino. Zato, da bo vedel, da je vsako delo castno.

Se ti ne zdi, da ga že s tema dvema odstavkoma vkalupljaš v tvoj način življenja in ne v tisto, kar si sama napsiala, da želiš? Da sam najde svojo pot?

Kami, ja, inflacija...jaz imam denar od prodaje polovice hiše na računu. Sva se včeraj zmenila, da če gre prodaja parcele čez plačava s tem. M. ima denar naložen v delnicah, za katere si pričakuje dobra rast in bi bilo neumno prodati.

• 1

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#784 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 22 March 2022 - 10:22 AM

pred 4 leti sem prodala svojo polovico enosobnega stanovanja L.

Ker nisem vedela, kako in kam se bo moje življenje obrnilo, sem poplačala preostali kredit, malo zapravila, ostalo pustila v sefu. Zaradi dviga cen nepremičnin lahko zdaj kupim samo še garažo :(

Oz bom porabila za plačilo najema stanovanja.

Mi ni bilo na misel, da bo samo v 4 letih denar tako izgubil vrednost.

• 0

Put A Kilt On It!

#785 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27330 posts

Posted 22 March 2022 - 10:23 AM

Meni se pa ne zdi, ce mu das nek vecji znesek, se mi ne zdi narobe,da ti odlocis v kaksen namen gre. Delo varuanta proizvodnje se mi zdi,da bi pa vsakemu koristilo preizkusit! Ker vidim kako so nekateri navajeni,da imajo ves cas na svetu za opravit neko delo, ce delas za strojem je pa koristno s tega vidika, da dobis nek vplogled, da moras n stvar n krat ponovit v n casu,ce zelis rezultat (to je aplikayivno na veliko podrocij zivljenja), druga pa je ta, da mu das se preden se nauci ucit, nek obcutek za organizacijo dela. Meni vem da je koristilo, pri S se spet pozna, da takega dela ni nikoli opravlal in si s svojo natancnostjo za vsako ceno,veckrat pljuva v skledo.
  • 0

#786 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 22 March 2022 - 10:28 AM

Se stirnjam glede dela v proizvodnji. Meni je koristilo, ker sem dobila blazno motivacijo, da končam faks in, da nikoli ne pristanem v takšni službi.

Glede namenistve denarja, sem mislila druge aspekte.  Že uporbaa besede zagoniti je zgovorna, namenitev za rešitev stanovanjskega problema. Kaj pa, če si želiš na potovanje okoli sveta in se ne vidiš na enem kraju celo življenje? Je to tudi zagonitev denarja?

• 2

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#787 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27330 posts

Posted 22 March 2022 - 10:36 AM

To je pa verjetno posledica neke ukalupljene miselnosti, ki smo jo bili verjetno vecinoma delezni tekom vzgoje, vsak na nek nacin. Ampak ja, zanimiv vpogled si mi dala Frcica. Vcasih se res tako trudimo izmaknit se vzorcem,da jih nevede ponavljamo v kontra 😐
  • 0

#788 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 10:44 AM

Jaz sem o tem razmisljala zadnjic, ko je bila debata glede tega, kaksno je zivljenje po druzbenih pricakovanjih. Mi je smesno, da kdo zase misli, da je ekstra in da ni vkalupljen.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#789 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 22 March 2022 - 10:49 AM

Kaj pa, če si želiš na potovanje okoli sveta in se ne vidiš na enem kraju celo življenje? Je to tudi zagonitev denarja?

se strinjam in če bom le lahko, jima bom pomagala pri taki izkušnji (če bosta le želela) ... meni je to nekako tako pomembno, kot pomoč pri nakupu stanovanja.

Sva se tudi z D že pogovarjala. On bi pogojeval s solastništvom, če bi jim pomagal, saj je imel sam slabo izkušnjo in bi "skoraj brez vsega ostal". Mojadva, upam, da ne bosta tako naivna in bosta znala poskrbet zase. Če bom videla, da sta OK osebi, ne vidim razloga za taka pogojevanja. Prav tako, ni rečeno, da bosta hotela ravno stanovanje. Ali pa  lahko kupi stanovanje, ga daje v najem in z najemnino potuje po svetu ali porablja za kaj drugega.

Ljudje res zelo drugače gledamo na svet, želje, prioritete.

Meni so v temelje postavili: stalna služba, stanovanje, družina ... najprej štalca, potem pa kravca in podobne stvari. Vsako uživanje je skoraj greh, potrata denarja, vse treba na kup dajat, bit skromen.

Jaz bom poskušala malo širše vzgajat. Še vedno skromno (itak si drugega niti ne moremo privoščit), ampak da ima tudi skromnost lahko več plasti, velik razpon.

• 0

Put A Kilt On It!

#790 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 22 March 2022 - 10:50 AM

JIna, kako to misliš? Cel IG je poln ekstra bitij :D

Itak in izjemno težko prekineš vzorec. Ampak, če to izrecno napišeš, da to delaš, bom pa bolj pozorna.

Zgovorne je citat Žižka, se mi zdi, da si lažje si predstavljamo konec sveta, kot konec kapitalizma. In je res.

Se spomnim ko sem brala skripto za izpit Nemške klasične filozofije. Kant itak in je bil notri odlomek, da ne moreš ven iz ideologoje. Tudi ves uporjele znotraj ideologije in ne moreš poseči izven tega. Kar precej depresivno za takrat 24 letno Tino.

• 0

#791 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27330 posts

Posted 22 March 2022 - 10:55 AM

Ja, jaz ze 5 let intenzivno delam na tem, da si zastavim in sledim novim ciljem,ki so samo moji, da skusam poslusat v prvi vrsti sebe in bit manj people pleaeser. Ampal vem,da je pred mano tezka in dolga pot. Konec koncev tudi s plani za hiso, bova svoj dohodek samo preusmerila drugam ne u tisto,kar je zame balast. Ko sem Kami o stanovanju sprasevala sem tudi za to,ker sva razmisljala dolgorocno,ali se nama splaca placevat puncam vsaki posebej najemnino za cas studija,ali je bolje vzet kredit za tisti cas...

Ce bo to sploh nekaj,kar bodo zelele seveda.
  • 0

#792 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16790 posts

Posted 22 March 2022 - 10:56 AM

Glede na to da bom vsa leta dajala na stran svoj denar bom tudi presodila (no, pa moj) za kaj ga je vredno porabiti. Vsekakor v to ne pase samo resevanje stanovanjskega problema.
Moj oce je dobljen denar vlozil v firmo, in ta denar se je tako obrestoval, da daje kruh drugi generaciji ze, s tretjo v pripravljenosti.
Tudi on je dobil denar za hiso do strehe in stroje, da je odprl firmo. Nista vedela kako bosta hiso naredila do konca. Sta jo potem iz denarja, ki ga je podjetje prineslo.
Ali bo neka nalozba, ali pa resevanje stanovanjskega problema, ker doma ne bo do 30 leta. Ziher pa ne potovanje okrog sveta. Lahko prispevam, ampak za to zeljo bo moral poskrbeti sam, tako kot je moj ko je imel punco v Avstraliji. Poleg sole je se delal cele popoldneve da si je kupil karto, zato da je sel lahko do nje.
Seveda so najbrz se druge opcije ki kih zdajle ne vidim, ampak v to ne pasejo motorji,avti, potovanje...potovanje ja, ce bo rekel da se bo preselil na kanarce in odprl surfersko solo....a se razumemo? Tudi ce bo sel okrog sveta mu bom financno pomagala ampak ne iz tega denarja, ki ga sparam zdaj. Sigurno mu pa tega ne bom v celoti financirala.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#793 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 22 March 2022 - 11:02 AM

Meni se je zdaj v nekaj letih približno izoblikovala samo ta ideja, da bi bilo fajn, ko bi Katja čimprej prišla do nekega poklica oz.znanja, s katerim bi si lahko služila svoj denar. Študij bo povsem njena presoja in odločitev...
  • 0

#794 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16790 posts

Posted 22 March 2022 - 11:05 AM

Enako!
Niti slucajno ne pricakujem da mora na faks. Ali pa na gimnazijo. In imeti same petke.
Ne. Zaradi mene ce gre na lesno...
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#795 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 22 March 2022 - 11:12 AM

Jinadaze, a če se bo O. pri 16 ali 18 odločil za opravljanje vozniškega izpita, si bo to moral financirat sam?

Se mi zdi, da imamo na te zadeve vsak svoj pogled glede na naše specifične življenjske situacije in kako so nas vzgajali starši. Razna potovanja, izlete si že od srednje šole dalje krijem sama, ampak mi je to popolnoma logično, ker gre pač za luksuz. No, maturantski izlet so mi financirali, lažem. Mnenja sem, da je potomcem potrebno pomagati pri pridobivanju življenjsko nujnih dobrin, po svojih najboljših močeh.

Če mi ne bi pomagali kriti stroškov za študentski dom, prevoz, hrano, verjetno še vedno ne bi imela dokončanega faksa. Poznam primer punce, pravzaprav bivša od mojega. Sva enak letnik, praktično od prvega dne faksa se je morala preživljati sama. Resda je njen foter takrat izgubil službo in so imeli krizo doma, ampak vseeno. Ker se je morala preživljat sama z raznoraznimi študentskimi in prekarnimi deli, še vedno nima dokončanega faksa in redne zaposlitve.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#796 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 22 March 2022 - 11:48 AM

Fiona, torej vse znotraj neke pridobitne dejavnosti. Kot sem napisala, ne moremo si zamisliti konec kapitalizma.

• 0

#797 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 11:48 AM

Matilda, ne vidim razloga, zakaj bi sploh rabil izpit pri teh letih v LJ. Sicer je pa star 3 leta in se ne ubadam s takimi vprasanji.
  • 0

― V. Van Gogh

#798 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 22 March 2022 - 11:50 AM

Saj si sama napisala, da mu tega ne boš krila :lol:
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#799 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 11:54 AM

No, hipoteticno, ce bi si ga zelel ze pri teh letih naredit in si ga ne bi mogel niti v teoriji sam placat. Ga prej vidim na motorju, ker je nor nanje in ga moz vozi.
  • 0

― V. Van Gogh

#800 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16790 posts

Posted 22 March 2022 - 01:07 PM

Ja Frcica ne razumem te. Valda da mi je zelja da otrok denar investira v nekaj uporabnega? Ce ga bo v biznis, od katerega bo zivel, a je lahko se kaj boljsega?
Za razne luksuzne hobije in zelje bo pac zasluzil.
Ne vem kaj si mislila s tem da ni konca kapitalizma, mi lahko to zdaj razlozis?
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users