Jump to content

Photo

Vsa vprašanja v zvezi z gradnjo in urejanjem doma

• Please log in to reply
1579 replies to this topic

#781 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14271 posts

Posted 01 September 2020 - 02:12 PM

Midva bova tudi, kot kaže, gradila. Nobena od hiš, ki se prodaja nama ni všeč.

Zdaj se je ena prodajala, ampak za podreti, baje je šla za 150 k(prodaja na seistem avkcije). Je pa res da je imela parcela 900m2.

Ogledano imava še eno, kjer bi bila tudi hiša za podreti.

SVa pa midva čisto na začetku. Našparano sicer imava enkaj, stanovanje bova pa težko prodala, ker ni etažne lastnine(ostali v hiši se izogibajo temu strošku). Bi ga v tem primeru oddala.

Če podreš hišo, se potem izogneš komunalnemu priključku?

Ali aktera ve koliko stane podrtje hiše? Ta je kar velika.

Glede hiše, mož bi imel pasivno hišo, moj pogoj je, da je lepa, kar pasivne načeloma niso :D

Glede pospravljanja, odkar imava robota sesalca (hvala JIna!!!) in nek čistilec zraka imava 4x manj dela s pospravljnajem. Je pa res, da nimava otrok.

M. mi razlaga o pametni hiši. Moram reči, da ga bolj napol poslušam, ampak se sliši kr ok.

Se namam pa ne mudi, čeprav nama gredo sosedi že precej na živce.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#782 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86421 posts

Posted 01 September 2020 - 02:21 PM

Matilda, pa saj stanovanja so tudi nenormalno draga, da ne govorim o tem, da je praktično nemogoče dobiti tako, ki ti je res všeč, pri gradnji je pa nasploh več manevrskega prostora, tudi glede razporejanja stroškov. Jaz bi s psom težko živela v bloku, se mu pa zato ne misliva odpovedat (ne mislim prav Larsu, itak, ampak bi skos imela psa).

Frčica, super! :) Res je ogromna razlika, odkar robot opravlja svoje.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#783 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17681 posts

Posted 01 September 2020 - 02:31 PM

Res je. Pa vendar, stanovanje se dobi tudi že za 150k, relativno funkcionalen tloris in gradnja po 80. letu, za hišo pa torej ne prideš pod 250-300k če ti nekdo ne podari parcele..
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#784 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46101 posts

Posted 01 September 2020 - 02:43 PM

Meni sicer v stanovanju prav nic ne manjka, tole v katerem smo trenutno je res super, ampak bi vseeno nekoc rada imela hišo. Predvsem zaradi ze omenjenih razlogov: zelenice, vrtička, bazena itd. Bi pa jo imela nekje na samem, brez sosedov, idealno na kaksnem lustnem hribcku z razgledom, blizu narave. #dreamon
  • 0

#785 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17426 posts

Posted 01 September 2020 - 05:39 PM

No, Matilda, zato pa jaz pravim, da si vsak gradi tako, kakrsno lahko placa. Eni imajo pa apetite po imidzu ne glede na to, da potem mazejo pasteto. Jaz se z 250 pac ne strinjam. Tudi pospravljala ne bi 150 kvadratov. Bi nekaj zelo majhnega, zelo poceni. Ce lahko zivimo na 80 kvadratih, jih vec kot 100 tudi v hisi ne rabimo (pa ne mi o nekih likalnica, pralnicah, shrambah za saro in ne vem cem, ker je zivljenje prekratko, da bi se s cunjami sploh pretirano ukvarjal).

Se mi zdi, da ste se ful zapele za teh 300k in sploh nocete bolj racionalno razmisljati. Jaz pa vem, da se da :) Saj parcela je lahko tudi 30 tisoc. Cesa hujsega, kot je slovenska moderna hisa (bele kocke z nadstreskom, ki jih vidis na podezelju), si pa ne morem zamisliti.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#786 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17681 posts

Posted 01 September 2020 - 05:46 PM

Pa saj razmišljam podobno, le o zneskih si ne pridemo skupaj 😁 jaz nikjer nisem videla montažne za tako ceno kot si jo navedla (saj vi imate montažno, ane?). Parcele pa so res drage, če ni ravno v neki vukojebinu 1 uro iz civilizacije.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#787 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17426 posts

Posted 01 September 2020 - 05:50 PM

No, tok hudo ni to z vukojebino :D Ne, zidano. Mogoce sem kdaj govorila za skeletno? Tiste tudi niso tako drage.
Buggy jo je tudi za razumen denar dobila :)
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#788 Buggy

Buggy

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5203 posts

Posted 01 September 2020 - 06:19 PM

Res je. In parcelo za 38 000 eur 4 km stran od AC prikljucka.
  • 0
Seduce my mind and you can have my body.
Find my soul and I'm yours forever.

#789 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86421 posts

Posted 01 September 2020 - 06:25 PM

Bi pa jo imela nekje na samem, brez sosedov, idealno na kaksnem lustnem hribcku z razgledom, blizu narave. #dreamon

Meni se tudi v teoriji to luštno zdi, ampak mi ne odtehta praktičnosti infrastrukture v bližini. Meni ogromno pomeni, da imam vse v radiju nekaj sto metrov od doma in da mi ni treba za vsak drek sesti v avto.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#790 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27535 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 01 September 2020 - 06:50 PM

Ma iskreno, meni bi se tudi bil problem preselit kr nekam, samo zato, ker je ceneje. Kaj mi pomaga poceni parcela pri Cerknici ali na Ptuju, ko pa me za tiste konce ne veze cisto nic.

Midva si nisva na jasnem, kaj bi, itak spremljava, ampak sanja svinja kukuruz. :D Bi pa tudi jaz bila mogoce raje v hisi na samem ali vsaj na obrobju naselja, tako kot pise Kalypso. :) Blok ima svoje prednosti, ampak to sobivanje, kjer sem jaz uvidevna, sosedje pa ob 1h zjutraj premikajo pohistvo - ce se le da in so moznosti, no thanks.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#791 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17681 posts

Posted 01 September 2020 - 07:01 PM

Se strinjam.
Hja, s sosedi je pa treba imeti malo sreče, ne glede na to al si v hiši v naselju ali pa v bloku... Jaz sem živela na samotni kmetiji, to je pa drug ekstrem.
  • 0

Bill Bullard

#792 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19342 posts

Posted 01 September 2020 - 07:08 PM

Meni je tako kot smo zdaj super. Živimo v centru, peš lahko grem povsod, 20 min stran pa imamo vikend. Problem je, ker je stanovanje premajhno za 3, Jakob nima svoje sobe. Meni idealno bi bilo, da bi menjali s taščo, ki je v 3- sobnem sama, in na vikendu naredili še kopalnico in malo boljši raztegljivi kavč za spanje.
Mož pa samo o hiši razmišlja.
  • 0

#793 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 26024 posts

Posted 01 September 2020 - 07:26 PM

Meni se tudi dopade rob naselja, povsod sem relativno hitro (v centru, na železniški postaji, na avtocesti), hkrati smo pa blizu narave in parkov z urejenimi kolesarskimi potmi ipd. Edino malo več zemlje okrog hiše bi pa imela, že zato, da mi sosedovi otroci ne tulijo pod vsakim oknom. Ali pa zvečer njihovi starši, ki prirejajo piknike :P Kvadratura mi je drugače ok, kar imava zdaj (dobrih 130), ampak če bi izbirala, bi to imela v dveh etažah namesto treh, pač malo bolj funkcionalno razporeditev, pa hišo širšo od 5m. Pa stopnice, ki ne škripajo in vodovodne cevi, ki niso porozne : X

Meni se tudi zdijo te številke za Slo (in izven Ljubljane recimo) ful visoke. Toliko sva midva dala zanjo (310k), pa so plače tu x2. Niti nisva bogu za hrbtom nekje na severu 2h stran od civilizacije.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#794 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 01 September 2020 - 07:34 PM

Mene pa v bistvu nic ne veze pretirano na kraj kjer sem. Sanjam o hisi med vinogradi :D in ja blok mi ni pisan na kozo. Marsicemu sem se pripravljena odpovedat, da bomo nekoc v hiski.
  • 0

#795 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27535 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 01 September 2020 - 07:35 PM

^Ja, sej to je problem v Sloveniji. Ce samo s Svedsko potegnem paralelo: krediti so ful ugodni, vsak, ki vsaj malo naspara in mu zraven starsi malo pomagajo (ali pa tudi ne), si kupi stanovanje, velikokrat vzamejo gap year, delajo v trgovini (minimalna urna postavka je bila pred nekaj leti 15€, smz da je se vedno tako), zivijo pri starsih in si nasparajo vsaj 20k, dvignejo kredit in kupijo stanovanje, najprej manjse, potem ga prodajo in kasneje kupijo vecje.
Pri nas pa so cene skandinavske, place pa balkanske, unlol. Druga Svica my ass.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#796 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 01 September 2020 - 07:38 PM

Ja obup je...s tem da pri nas toliko preplacas kredit, da se ri skoraj bolj splaca 10 let na stran dajat, pa potem nekaj ustvarit, ampak kdo realno lahko takoj po koncanem studiju zacne dajat na stran nek znesek kredit in zivi z minimalcem (kar trenutno midva pocneva), 5 let nazaj sva pa z rok v usta zivela ...kaksno sparanje.
  • 0

#797 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32530 posts

Posted 01 September 2020 - 07:41 PM

Lihkar kolegica jemlje kredit in pravi, da so ugodni... Jaz se ne spoznam več, HB. Midva imava še 6 let in pol za plačevat.
  • 0

#798 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 01 September 2020 - 07:47 PM

Nazadnje ko sem gledala so bili stroski taki, da je obrestna mera kaplja v morje...je pa res da nisem dolgo gledala ze, ker sem opustila to misel ob trenutni situaciji.
  • 0

#799 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17681 posts

Posted 01 September 2020 - 07:48 PM

Informativni izračun, če bi vzel 50k na 10 let, je 470 na mesec. Plačaš še dobrih 6 za obresti. Nimam pojma, a je to ugodno, meni se zdi ful.
  • 0

Bill Bullard

#800 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27447 posts

Posted 01 September 2020 - 07:50 PM

Podgana zdaj berem tvoje, pa si ne predstavljam kaksne hise so ti motece :/
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users