Zavod za zaposlovanje
Posted 28 April 2011 - 08:52 PM
Ja, saj vem, samo Nincho sem dopolnila.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 28 April 2011 - 08:53 PM
Mnja ... moj status se počasi izteka in sem čedalje slabše volje.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 28 April 2011 - 08:59 PM
Saj zadnja leta (dobro) službo dobit je tudi loterija. :s Predvsem z družboslovno izobrazbo.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 28 April 2011 - 09:01 PM
Ja, res je.
Ko bi se lahko vrnila v preteklost s pametjo, ki jo imam zdaj, bi se glede študija
vsekakor drugače odločila.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
Posted 29 April 2011 - 08:44 AM
Pri nas sva zaposleni samo direktorica in jaz in do sedaj sem vedno imela eno študentko, katera je del nalog opravljala samostojno (vnašanje podatkov v računalnik), vmes je pa vskakovala kot pomoč meni oz. me nadomeščala). Žal pa nimamo možnosti redne zaposlitve. Ima pa študentka relativno proste roke pri oblikovanju urnika, le da prej pove kdaj je ni oz. kdaj pride.
Ko nas je zapustila ena "redna" študentka, sem iskala drugo. Naredila razgovore in se odločila ravno za eno, ki mi je delovala simpatična, pridna in zagnana; vpisana na magisterij EF s povprečjem okoli 9, žnj enih delavnic, seminarjev in brez izkušenj, saj je povdarila, da je do sedaj pridno študirala, zdaj bi pa rada še malo delala in zaslužila.
In zabava se je začela: dam ji vpisat prispelo pošto, pojma nima kaj in kako. Počasi razložim, pride nazaj kako se datirka spreminja. Računalnika (seveda z nadaljevalnim tečajem Word, Excel, ... ) skoraj ni znala uporabljati (no iskreno, v word je znala pisat črke in osnovno oblikovanje, excel ji je bil pa res španska vas). Jo prosim, da mi sfotokopira, nima pojma kje se prižge, kaj šele da bi prinesla kopijo.
Gre okoli teden, dva, tri ... jaz še vedno vse delam oz. vsaj nadziram, saj ji nisem mogla zaupat nič ... in čakam, da se to pridno, izobraženo dekle končno zbudi.
In prekipelo mi je, ko se je po parih mesecih pri nas končal sestanek in ji rečem, da iz sejne sobe prinese laptop in naj na njem nekaj naredi. Nekaj časa dela in pride, da ji je crknil. Jaz gledam, prižigam ... nič - mrtev. Nakar pogledam in vprašam kje ima pa kabel ... in ona, aja priklopljen mora bit. Sem mislila, da dela na baterijo ....
Tudi na splošno je bila vsa medla, nesigurna, ni se znala obrnit, nobene hitrosti, popolnoma nesamostojna po parih mesecih .... in sva se žal poslovili.
Bog se usmili njenega delodajalca ... res.
V glavem, zdaj vedno zahtevam izkušnje v pisarni, ker z nekom, ki ne zna uporabljati datirke, računalnika, fotokopirca ... si žal ne morem nič pomagat. In enostavno ne vidim razloga, zakaj bi jaz morala vsakič porabit mesec ali dva, da se vpelje, če lahko dobim nekoga, ki so mu te osnove jasne in jih samo nadgradi s stvarmi, ki so sprecifične za nas.
Pride naslednja (ki je imela izkušnje); oblačila se je, kot da dela nočno izmeno na tromostovju (saj ne rečem, postavo je imela super, ampak vseeno popolnoma neprimerno. Bila opozorjena, malo popravila, ampak ne bistveno. Po enem tednu dela v ponedeljek zjutraj dobim sms, da je zadržana v tujini in pride v sredo. In takih sms je vedno več.... vskoraj vsak teden tik pred zdajci oz. ko bi že morala bit v pisarni, sporoči, da je ne bo. Hvala za zanesljivost.
No potem sem k sreči dobila eno po priporočilu in se je izkazala za super, ostala pri nas par let in se pred kratkim redno zaposlila.
In sem bila spet na razgovorih ... vse samozavestne, vse znajo, vse vedo ...
Meni res ni jasno. Jaz delam v tem, pa se ne upam trdit, da obvladam saldo konte, kaj šele računovodstvo ... za njih to ni problem, to je izziv. Sploh ne pomislijo, da lahko zaserjejo - konkretno ... jah kaj češ, ena iskušnja več.
In Kinky naj te potolažim ... tudi jaz iščem službo (pa imam 10 let "pravih" izkušenj v vodenju pisarne, tajništvu, delno saldo konte, organizaciji dogodkov,..... ) in verjetno sva se celo prijavljale na iste oglase. Par oglasov je bilo napisano, kot da iščejo mene (ustrezala VSEM pogojem, še znala kaj več). Tudi poklicana nisem bila - niti na enega, pa sem oddala ene 10 prošenj. Pri enem se mi je prav zamal zdelo in sem klicala tja, da mi je čudno da so iskali ravno moj profil in da se tudi javili niso ... pa sem dobila odgovor, da so se reorganizirali.
Žal tudi izkušnje ne pomagajo, če nimaš nekoga, ki te not potegne.
Je pa res, da CVja nimam prenapihnjenega (itak si ga pa videla) in imam napisano kar res mislim, da je pomembno, pač z besedo ali dve; več bom pa povedala na razgovoru - če kdaj pridem do tja

Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 29 April 2011 - 09:01 AM
Posted 29 April 2011 - 09:07 AM

Take so moje izkušnje. Res da jih nimam veliko, ampak še kar sem šla delat so me vzeli, pa so takrat, ko sem bla zadnjič na razgovoru da eno študentsko delo izbirali med 50 folka (pa ni bilo šank ampak pisarna/delo z računalnikom).
Posted 29 April 2011 - 09:31 AM
Ja, ampak študent, ki si je lahko nabral izkušnje zgolj preko študenta (pa vzamimo
nek redek primer, ko je študent delal dejansko nekaj, kar je povezano z njegovo izobrazbo), si je nabral bolj
tak-tak izkušnje ... ponucajo jih bolj za delo, katerega noben drugi noče opravljati in ki mu v njegovem
(kariernem) razvoju ne pomenijo popolnoma nič ... biti redno zaposlen pa je nekaj drugega in vprašanje, koliko
dejansko te izkušnje lahko komu pomagajo. Zgolj na jetra mi gre to, da je nekdo, ki ima izkušnje, a priori
smatran za bolj primernega, pa je lahko v resnici totalno nesposoben in bi se kateri, ki nima izkušenj, na
kakšnem delovnem mestu obnesel precej boljše.
Posted 29 April 2011 - 09:42 AM
Ena psihologinja je rekla da je ključni dejavnik na razgovoru za službo koliko si dejansko delodajalcu simpatičen. Če daješ vtis da te delo zanima, da si se pripravljen naučit, skratka da si zagnan pomoje lahko komot prekašaš koga z izkušnjami.
Ja, ampak moraš na razgovor prit, kat je pa izjemno težko.

Kami - lepo napisano, se strinjam bolj ali manj.
V glavem, zdaj vedno zahtevam izkušnje v pisarni, ker z nekom, ki ne zna uporabljati datirke, računalnika, fotokopirca ... si žal ne morem nič pomagat.
Ja to pa mislim, da zna vsak uporabljati. Očitno se motim.

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 29 April 2011 - 10:35 AM
Posted 29 April 2011 - 12:23 PM
Posted 29 April 2011 - 02:57 PM

There are some things I may not know
There are some places, dear Lord, I may not go.
But there's one thing of which I'm sure
My God is real for I can feel him in my soul.
I have found a way to live
in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram
Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram
Posted 29 April 2011 - 03:39 PM
Jaz mislim, da je najbolj pomembno, da tvoja prošnja izstopa iz množice. Delodajalec je navsezadnje človek, ki v dolgčasu in mukotrpno prebira kup prošenj za delo. Predlagam, da enkrat reskirate in naredite drugačno prošnjo. Primer: sedaj se spravljam spisat prošnjo za študentsko delo v mlekarni. Nimam nobenih izkušenj z živilsko industrijo. Bom pa "kot eksperiment" zraven vključila še slike mojega domačega inkubatorja in doma narejenega jogurta. Lahko, da bodo v mlekarni zagrenjeni in si mislili: wtf, doma parkrat naredi jogurt in zdej misli, da lahko pride v mlekarno. Možno pa je tudi, da jim bo všeč drugačen pristop. Z običajno prošnjo bi v vsakem primeru pristala v omari/košu za smeti ...
Podpiram

Posted 29 April 2011 - 05:30 PM
Ojoj, no, to je pa res ... že smešno, ja.
Pa veliko pizdarijo so naredili tudi s tem, ko so ukinili pripravništvo.
Tu so se delodajalci precej težje izognili in so mogli vzet kandidata, kateri pa se je lahko tekom
pripravništva izkazal ali pa tudi ne. Vsaj priliko je imel.
Posted 03 May 2011 - 01:02 PM
Pri našem faksu jaz pogrešam kakšno obvezno prakso že med študijem, kot imajo to kakšne tehnične smeri. Pač da bi moral npr vsaj kakšna 2 tedna ali pa 1 mesec delat nekje in bi se ti s tem npr priznal kakšen izpit, del študijskih obveznosti ali kaj takega. Saj so pri nas tudi bila razna tekmovanja in možnost neke prostovljne prakse na sodišču (od tega si potem dobil bonus pri izpitu - ti ni bilo treba odgovorit na 1 vprašanje), ampak to je bilo potem vse poleg predavanj, vaj in učenja.
Saj nekaj sošolcev se je prijavljajo na vse te prakse, tekmovanja, pisanje glasila, delovanje v društvu, pač tisti, s povprečjem nad 9 večinoma. Saj sem si sama kriva, da nisem bila dovolj zagnala glede obštudijskih dejavnosti. Ampak jaz zase vem, da bi mi za vse to zmanjkalo časa. Vsak dan po faksu sem se učila in vem, da če bi poleg tega hodila še kam delat preko ŠS, bi se mi to zelo poznalo pri študiju.
Pa tudi glede moje smeri (no, glede večine smeri, se mi zdi), skoraj ni česa najti preko ŠS. Pa še za to večinoma iščejo za daljši čas in po možnosti z izkušnjami. Jaz izkušenj s svojega področja torej praktično nimam, vez nimam in povprečje imam zaenkrat nekaj srednjega. Pri našem faksu se mi zdi, da hitro dobiš zaposlitev le, če imaš povprečje nad 9 ali če imaš veze.
Nisem optimistična glede službe. No, bomo videli.
Mi je pa kar malo smešno, večinoma bruci govorijo, da saj ni vrag, da ne bi dobil službe, če si priden, se učiš, si pridobivaš izkušnje že tekom študija,... počakajte še nekaj let in boste videli. Imam kolegice, ki so že med študijem opravljale dela, ki so z njihovega področja, zdaj, po diplomi ali tik pred njo pa nikakor ne morejo dobiti zaposlitve.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 03 May 2011 - 01:39 PM
Mi je pa kar malo smešno, večinoma bruci govorijo, da saj ni vrag, da ne bi dobil službe, če si priden, se učiš, si pridobivaš izkušnje že tekom študija,... počakajte še nekaj let in boste videli. Imam kolegice, ki so že med študijem opravljale dela, ki so z njihovega področja, zdaj, po diplomi ali tik pred njo pa nikakor ne morejo dobiti zaposlitve.
Ja glej tak je, jaz raje mislim, da bom dobila službo in, da jo bom dobila z lahkoto kot pa da že zdaj vržem puško v koruzo. Boljše je gledat na stvar iz pozitivne strani, kot pa obupavat že tekom študija.
Posted 03 May 2011 - 02:12 PM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 03 May 2011 - 02:18 PM
Posted 03 May 2011 - 02:22 PM
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users