Jump to content

Photo

Portugalska

• Please log in to reply
123 replies to this topic

#61 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 16 March 2015 - 02:15 PM

Do junija. :)
Nacrtujem pa potem julija/avgusta velik roadtrip po Portugalski in skok na Madeiro.

Napisem danes zvecer se vtise iz Porta.
  • 0
Viens, reste ici!

#62 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 16 March 2015 - 02:18 PM

Ful fajn! :) Hodis tam zraven se na kak jezikovni tecaj morda? Ali ne rabis kaj dosti komunicirat v portugalscini z ljudmi tam okrog?

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#63 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 16 March 2015 - 02:33 PM

Jaz ne bom pisala z malo, saj lahko diskutiramo o Portugalski tukaj ne? :P

Hodim na portugalščino 2x na teden. Že pred tem sem veliko znala, ker znam francosko, dobro razumem špansko, pa tudi portugalsko razumem, če se zelo potrudim. Tako da mi ni preveč težko. Z ljudmi že komuniciram, osnovne fraze, berem revije (razumem osnovno temo, ampak ne podrobnosti). Včasih se potem kaj dogovorimo z mešanico angleščine, portugalščine, španščine in francoščine HAHA! Na faksu imam pa vse v angleščini.

Živim s samimi Portugalci, ki so zelo prijazni in mi dosti pomagajo.

• 1
Viens, reste ici!

#64 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 16 March 2015 - 02:47 PM

:thumbup:

Jaz imam spanscino se na to-do seznamu (sem sicer ze enkrat zacela, potem pa nisem vec nic obnavljala in sicer se kaj razumem, za povedat se moram pa prej mentalno pripravit - podobno pri nemscini). Portugalscina mi je pa zanimiva, ampak razumem pa res blizu nic. Sestra se je v dobrega pol leta, ko je bila v Braziliji (+predpriprave) kar fajn naucila portugalscine, ker drugega pac niso govorili tam sredi dzungle, kjer je bila. Meni pa se kar malo rit odnasajo tukaj glede nizozemscine, ampak sem se bolj zavzela zadnje case in se trudim tudi doma vec po nizozemsko komunicirat s fantom in njegovo druzino. Pridejo pa tudi vcasih kake jezikovne spakedravscine ven, ko komuniciramo malo tako, malo drugace, malo pa namisljeno :D

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#65 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 16 March 2015 - 03:04 PM

Jaz ne bom pisala z malo, saj lahko diskutiramo o Portugalski tukaj ne? :P

Seveda! 

• 0

#66 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 16 March 2015 - 06:31 PM

Bacalao je ful dobra zadeva. Jaz sem umirala na tem v Cadizu. Po slikah sodeč zgleda lepo mesto. 

Jaz sem se v Andaluziji zaljubila v te njihove azulejos, čudovite barve in vzorci, bom poiskala kako sliko. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#67 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 16 March 2015 - 06:45 PM

Meni je ok, ne bom pa rekla da mi je ful dobro.
Jaz umiram na papajah. Vsak dan jem papaje :D.
  • 0
Viens, reste ici!

#68 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 17 March 2015 - 02:07 PM

PORTO

V Portu sem bila samo dva dni in pol, tako da mislim da nisem videla čisto vsega kar bi lahko - predvsem vinska pot me še zanima, ampak sem pa definitivno videla veliko večino. Prekrasno mesto, drugo največje na Portugalskem, upam da se kmalu vrnem.

Porto in Gaio ločuje reka Doura, po kateri so v preteklosti prevažali sode z vinom. Danes je v Gaii še vedno okoli 50 vinskih kleti, kjer lahko poskusite vse vrste Portovca. Meni to zaenkrat še ni uspelo, ampak naslednjič zagotovo. :)

8131f02105c125b4fd4e7a439adcfd0b.jpg

(levo Gaia, desno Porto)

Ogledala sem si Servalles museum, ki se nahaja v ogromnem in lepem parku. Ob nedeljah ni vstopnine. Casa de Musica, Sao Francisco Church, Cais de Ribeira oz. Zona Ribeirinha, to je bil moj najljubši del. Te stare hiše se nahajajo ob reki, kot neka promenada, kjer se tre ljudi. Tik pod mostom je prijetna kavarna, ki nudi lep razgled na Gaio.

80b83bf9849360942be45a64994a2fea.jpg

Sé do Porto je velika katedrala, ki je tudi kulturna dediščina. Povzpela sem se na Torre dos Clérigos, ki je nekak zaščitni znak Porta. Vstopnina je par eur, razgled pa res lep. Obvezno se morate sprehoditi čez ponte Dom Luis, ki je zgrajen v dveh nadstropjih - prvo je za avtomobile, drugo pa za pešce in metro.

d7b8e9e429ffeb64cd5c1ce37fa4f62d.jpg

ca7c247098be73acce044661e82a01f4.jpg

Za ljubiteljice Harryja Potterja priporočam Lello Bookstore.

Zelo znana je tudi kavarna Majestic Café

Obiskala sem še Sao Bento železniško postajo, ker ima v notranjosti te lepe tipične vzorce. Če kdo želi nakupovat tipično gurmansko hrano, priporočam A Vida Portuguesa in Pérola do Bolhão. Igreja do Carmo je tudi zelo lepa.

Plaže v Portu so bolj primerne za surfarje, ker so valovi visoki, voda pa precej mrzla. Ampak domačini pravijo, da se poleti normalno kopajo. Je pa skozi celo leto v vodi res veliko surfarjev. Blizu plaže je park Parque da Cidade do Porto, kjer smo imeli tudi piknik.

Porto ima tudi metro, ampak ga mi nismo uporabljali - vse lahko prehodiš peš.

Če ostanete v Portu malo več časa, se vam splača pogledati še Mercado Bom Sucesso. Je kot neke vrste naša "odprta kuhna", poskusite pa lahko vse njihove specialitete. Res luštno!

Mi smo šli še jadrat po reki, ker je fant od prijateljice jadralec in je bilo res smešno in zanimivo.

63779_10205435368939133_4256473197521751

(moja slika)

11037641_10205435383059486_8015031736755

Je pa tudi v Portu čutiti utrip Univerze, ki sicer ni tako velika in tipična kot v Coimbri, ampak vseeno slišiš serenate Univerz na ulici in vidiš študente v uniformah. 

Zelo tipična jed prav iz Porta je "Francesinha". To je v bistvu sendvič, znotraj več plasti mesa, šunke, slanine, sira, vse skupaj obloženo s sirom, na vrhu jajce in okoli posebna omaka. 

9926f6bd12c727ce2955b8146505cc86.jpg

• 4
Viens, reste ici!

#69 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 26 April 2015 - 01:40 PM

Ana, hvala za super porocilo, sem si vecino stvari ze shranila. :D a priporocas kaksno dobro in ugodno restavracijo v Portu? Kje ste jedli te sendvice? :D
  • 0

After all this time?

Always.

#70 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 26 April 2015 - 01:51 PM

Za Porto sta značilni dve jedi, prva so francesinhe, ti "sendviči", ki sem jih omenila zgoraj. Nujno pojdite v Café Santiago, najbolj znan in že vrsto let nagrajen za najboljše francesinhe. http://caferestaurantesantiago.com.pt

Druga značilna jed je vse kar vsebuje bacalhau. Mi smo jedli Bolinho de bacalau.

Potem pa je še ena restavracija, kjer sem bila. Imajo pa hamburgerje, na bolj gurmanski način. http://www.baixaburguer.pt/

Vsa tri kosila stanejo cca. 10eur.

• 0
Viens, reste ici!

#71 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 02:34 PM

Zadnjič sem šla na izlet v Brago.

Braga je romansko mesto, tudi eno izmed bolj krščanskih mest na Portugalskem. V bistvu za Fatimo najbrž najbolj.

Ima 180 tisoč prebivalcev, torej je res majhno mesto, ampak vseeno tretje največje na Portugalskem (po površini).

250px-LocalBraga.svg.png

Mestece sestoji iz tisoč cerkev, ampak se moderno zelo lepo meša s starim. Recimo v mestu je restavracija s steklenim podom, spodaj pa lahko občudujete ostanke romanske arhitekture. Domačini pravijo da, kjerkoli skoplješ luknjo, tam najdeš nek ostanek romanske civilizacije.

Če se boste odpravili tja, lahko čisto vse vidite v enem dnevu, celo pol dneva je dovolj. Meni so bila izjemno všeč vrata, ki vodijo v mesto Arco de Porta Nova. Potem se vam odpre promenada in kmalu ste pri katedrali Sé Primacial, ki je prva katedrala na Portugalskem.

57a507e60101af4db37d97640ebeabbd.jpg

13fa5276910e199e9aeba789540323c0.jpg

Potem se sprehodite in v bistvu že na poti vidite Câmara Municipal, Paco Arcebispal dos Bragancas in Largo do Paco. Pridete do Arcade in info točke, kjer so ful prijazni in vam razložijo vse.

Od tam greste lahko na sprehod in si ogledate še ostalih 50 cerkev :D, ali pa po aveniji navzdol in z avtobusom do najbrž največje znamenitosti Bom Jesus do Monte. Meni je bilo to zelo fascinantno, predvsem stopnice. Povzpnete pa se lahko tudi z vlakcem, ki deluje na težo vode iz fontane. Ful zanimivo. Stane 1,20 eur v eno smer.

6e5bb7053b4e64e0485a31560902041b.jpg f6ef975f3eba9b11e7ebf430de317a23.jpg

Da ne pozabim še na Jardim de Santa Barbara, res lep vrtiček, z različnimi rožami.

2d3b9ab80d85ae1b14d175a3915d693b.jpg

• 0
Viens, reste ici!

#72 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 18 May 2015 - 05:29 PM

Lepo mesto :)

Ana, kakšno pa je vzdušje sicer na Portugalskem zaradi vseh varčevanj? Pred približno dvema letoma sem brala članek o Lizboni, o varčevanju, protestih ipd.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#73 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 05:51 PM

Protestov ni, po mojih izkušnjah, so ljudje precej zadovoljni. Portugalci pravijo da se ne bojijo za prihodnost, mladi precej hitro najdejo sluzbe.

• 0
Viens, reste ici!

#74 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 18 May 2015 - 05:53 PM

Jaz imam eno kolegico tam in je po faksu službo iskala skoraj 2 leti, zasluži pa zdaj izjemno malo. Nasploh pravi, da je pri večini vrstnikov tako.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#75 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 05:59 PM

Kje pa dela, v katerem sektorju? Pa v katerem mestu?

Jaz sem obkrozena s samimi mladimi diplomanti in nihce se ne boji za sluzbo in vsi so ful pozitivni glede prihodnosti. :)
Se pa seveda vedno najdejo take in drugacne zgodbe.

• 0
Viens, reste ici!

#76 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 18 May 2015 - 06:05 PM

Živi v Lizboni, študirala pa je mednarodne odnose/razvoj in politične vede (pri 22. je že imela magisterij). Perspektiva podobna, kot pri nas od diplomanta iz FDV-ja ali katerega drugega družboslovnga faksa. 

• 0

― V. Van Gogh

#77 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 06:10 PM

Jina, mislim da ena zenska ni reprezentativni vzorec za vso mlado populacijo na Portugalskem.

• 0
Viens, reste ici!

#78 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 18 May 2015 - 06:10 PM

Nasploh pravi, da je pri večini vrstnikov tako.

• 0

― V. Van Gogh

#79 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 18 May 2015 - 06:18 PM

Kot vecino si jaz predstavljam 90%+, meni je to posplosevanje in poplnoma brezpredmetno govoricenje.
Enako za FDV. Poznam ljudi, ki so na FDVju (diplomirali ali pa ne), pa imajo sluzbe in so ful uspesni (vsi mladi), pa tudi take, ki niso.
Ampak ok, to je ze druga tema, ki ne spada sem.

• 0
Viens, reste ici!

#80 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85935 posts

Posted 18 May 2015 - 06:23 PM

Ne razumem, zakaj misliš, da bi bil tvoj "vzorec" kaj bolj reprezentativen. :hmm: 

Sem pa samo replicirala Frčici, ker si opisala stanje kot nadvse rožnato, je pa po statistiki (ki je edina pomembna stvar tu) še zdaleč od tega. Je pa vseeno precej boljše, kot v Sloveniji.  

• 0

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users