Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#761 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 22 August 2010 - 10:21 AM

IPB Image

JAZ, GEJŠA

Ta knjiga me je pa razočarala na nek način, mestoma se je zelo težko brala. Videti je, da je ni napisala pisateljica, ampak bivša gejša, skupaj v sodelovanju s pisateljico. Brala sem jo precej časa, kar je zame nenavadno, ker če me knjiga potegne vas,e jo ponavadi preberm v enem, dveh dneh. Ta se je pa kar nekaj časa valjala na moji nočni omarici.

Sama zgodba je drugače dobra, v določenih poglavjih fascinantna; veliko izveš o gejšah, o njihovi vlogi, ter izobrazbi. wink.gif Priznam, da tudi sama nisem bila seznanjena z veliko stvarmi, in sem izvedela precej novih podatkov.

Plaža branje, ni pa to nek višek litearture.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#762 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 23 August 2010 - 01:14 PM

Paul Barz - Mozart
IPB Image
Poleti 1791, v zadnjem letu svojega življenja, Wolfgang Amadeus Mozart piše glasbo za Čarobno piščal in nastane eno najlepših in najbolj priljubljenih glasbenih del vseh časov. V romanu se prepleta pripoved o nastajanju te zadnje Mozartove opere, s poseganjem v spomine pa razgrinja celotno skladateljevo življenje. Kljub genialnosti se je vse življenje soočal z iskanjem primerne službe, številnimi zavrnitvami, si prizadeval za trajen uspeh in priznanje.
Tole je taka bolj plažna različica predstavitve Mozartovega življenja. Name knjiga ni naredila nekega posebnega vtisa. Brala sem jo slab mesec nazaj, pa se sedaj komaj še spomnim kaj se je dogajalo. Za preganjat dolgčas na plaži.
  • 0

#763 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 August 2010 - 04:42 PM

QUOTE(Kinky @ 21. 3. 2009 - 9:47) View Post

Ray Kluun: The Love Life

IPB Image

Včeraj sem prebrala to knjigo do konca; slišala in brala sem veliko dobrih kritik o njen, češ da je zgodab dobra, ampak na začetku nisem imela takšnega občutka. Vedela sem, kaj je tematika zgodbe, a me nekako ni 'potegnilo noter.' Šele ko je za mano bila prva tretjina knjige sem jo začela dobesedno požirati.

Na začetku so se mi zdela poglavja prekratka, ampak bolj kot sem brala in videla celotno sliko, bolj mi je to postajalo všeč.

Zgoda: Danny in Carmen. Carmen zboli za redko obliko raka na prsih. Danna se s tem problemom sooča na način, da se kurba naokrog.

Več v knjigi, odlična je, tako realna, tako direktna, tako zelo odkrita. Že hitro ti postane jasno, kako se bo končalo, a....jokala sem, pa ne vem kdaj sem nazadnje jokala ob branju knjige. cry.gif

Prebrala sem jo v solidnem prevodu, pred kratkim. Jaz sem tudi jokala ob knjigi.
NIKOLI nisem jokala ob kaki knjigi, taka zamisel se mi je pred to knjigo zdela zf. XD
Res je napisana fenomenalno in te kar posrka (jaz sem si določene dele prav izpisovala ven,
tak so mi bili vrhunski). Prav čustveno te posrka. Je morbidna, na momente bizarna, komična, a hkrati res žalostna.
On se je meni po eni strani smilil, po drugi sem ga pa zelo obsojala. Jutri si grem po Vdovca.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#764 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 23 August 2010 - 07:54 PM

To je bila prva, in zaenkrat zadnja knjiga ob kateri sem jaz jokala, še zdaj ko pomislim cry.gif. Fenomenalna knjiga. Vdovec ni niti 50% tako dobra.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#765 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 August 2010 - 07:58 PM

Pravijo ja, da je Vdovec slabša. Se moram sama prepričati. Se velikokrat ne strinjam z ljudmi, ki pravijo...

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#766 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 23 August 2010 - 08:04 PM

Imaš prav, itak. Meni ni žal da sem jo prebrala, niti slučajno, je pač nadaljevanje prvega dela. Ampak precej bedno nadaljevanje.
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#767 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 31 August 2010 - 12:14 PM

QUOTE(Podgana @ 28. 8. 2010 - 12:40) View Post

Gabriel Garcia Marquez - Žalostne kurbe mojega življenja

Podgana, a so une kurbe za kej laugh.gif ?
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#768 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 31 August 2010 - 12:55 PM

QUOTE(Sarah @ 23. 8. 2010 - 21:04) View Post

Imaš prav, itak. Meni ni žal da sem jo prebrala, niti slučajno, je pač nadaljevanje prvega dela. Ampak precej bedno nadaljevanje.

Meni se ni zdela tako slaba. Je pa pač prvi del veliko boljši. Tudi navsezadnje kot bralec nimaš teh dilem, ko bi ga enkrat najraje zadavil ker je tak prasec obenem pa vidiš kako jo ima/je imel rad. Vseeno se pa splača prebrati, če ne zaradi drugega so mi njegove primerjave in opazke smešne.
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#769 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 31 August 2010 - 01:52 PM

QUOTE(Sally @ 31. 8. 2010 - 13:14) View Post

Marquezove so, ddd, a se ti zdi, da so sploh lahko slabe? tongue.gif Šalo na stran, meni je bila ta knjiga, tako kot vse njegove, zelo všeč.

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#770 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17294 posts

Posted 02 September 2010 - 09:34 AM

^^ Da.
Dobra knjiga je. 90 letni starec se zaljubi v 15 letno dekle. Malo kontroverzno smile.gif
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

• Guests

Posted 02 September 2010 - 09:39 AM

QUOTE(Sally @ 31. 8. 2010 - 11:14) View Post

Meni pa ni bla kul. Mislim, Marquez je prakticno moj najljubsi pisatelj, prebrala sem vse njegove knjige in ta me je pustila precej hladno. Rahlo dolgocasno, se vidi, da jo je v starosti napisal. Ne more se niti primerjat z njegovimi zgodnejsimi deli. Tako da ne priporocam branja, razen ce ste hard core Marquez fan, ko je treba pac spravit pod streho vsa njegova dela.
  • 0

#772 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17294 posts

Posted 02 September 2010 - 09:44 AM

Jaz sem pa ravno to vzela, ker je tanjša, da vidim, če mi bo njegov stil sploh všeč laugh.gif Katero pa priporočaš?
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

• Guests

Posted 02 September 2010 - 09:53 AM

Najdebelejso. biggrin.gif

Sto let samote. Ce obstaja nekaj takega, kot najboljsi svetovni roman, potem bi ga podelila temu delu. (In Aleksandrijskemu kvartetu, ampak to je ze druga tema.) Je pa tricky - to je magicni realizem in ti mora bit vsec zvrst, da ti bo knjiga vsec, ker se prepletata realnost, domisljija, magicno - na tak nacin, kot da je vse ena realnost, ni locnice med njimi. To je tako delo... taka, skoraj epopeja. Posrka te, no, prav vkljucis se v tisto zivljenje. Meni je noro vsec.

Sicer je pa super tudi Ljubezen v casu kolere.
  • 0

#774 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17294 posts

Posted 02 September 2010 - 10:05 AM

Sliši se odlično. Ti dve bi bili moja naslednja izbira, zdaj si samo še potrdila smile.gif
  • 0

Tumblr

#775 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 04 September 2010 - 08:08 PM

Za Ljubezen v casu kolere sem pa jaz tudi že večkrat slišala, tudi v medijih brala, da je full dobra. So pa tudi film posneli po tej knjigi. Na mojem seznamu je že nekaj časa, samo k je toliko knjig in tako malo časa smile.gif
  • 0
To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.
Ralph Waldo Emerson

• Guests

Posted 04 September 2010 - 09:03 PM

Fergie, to je sicer res, samo vseeno se splaca vsaj tu in tam vzet v roke kako knjigo iz svetovnih klasikov namesto zgolj modernega sunda. wink.gif
  • 0

#777 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 05 September 2010 - 01:52 PM

Ooo, Marquez je moj najljubši pisatelj, nekatere odlomke znam skorajda na pamet, Ljubezen v času kolere mi je wub.gif (prvič sem jo brala pred leti kot neko ljubezensko zgodbo, ko pa se poglobiš, vidiš, da je vse prej kot to, toooliko nekih zgodovinskih oseb in nekih dogodkov, ki ti sestavijo neko sliko tistega časa šele, ko jih podrobneje preučiš), ampak Sto let samote se ne morem in ne morem spravit brat, enkrat sem začela, pa nisem ila razpoložena in mi je bila taka muka se ubadat s tem, tako da je še dandanes nisem prebrala.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#778 Fergie

Fergie

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2499 posts

Posted 05 September 2010 - 04:44 PM

Izabela se popolnoma strinjam wink.gif
  • 0
To be yourself in a world that is constantly trying to make you something else is the greatest accomplishment.
Ralph Waldo Emerson

#779 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 13 September 2010 - 03:10 PM

Michael Viewegh: Letoviščarji

IPB Image

Nova poslastica izpod peresa najbolj branega češkega avtorja.
V romanu Letoviščarji sledimo slikovitemu prepletu tragikomičnih in na trenutke absurdnih usod štiriindvajsetih sopotnikov, ki se med poletnim potovanjem z avtobusom v Italijo začasno prelevijo v turiste. Čeprav je napisan v tretji osebi, je roman pravzaprav avtobiografski. Viewegh s skupino čeških turistov različnih starosti in zanimanj uprizori "melanholično komedijo" o bedi in banalnosti medčloveških odnosov.
Viweghova ironija in samoironija, presenetljiva natančnost in verjetnost njegovih opisov človeške dvoličnosti ter mnoge utesnjujoče situacije, v katerih se znajdejo sopotniki, nam naslikajo zanimiv in realističen odsev dogajanja v družbi; od grotesk do prizorov pravega junaštva. In prav to je pri Letoviščarjih najprivlačnejše.

To knjigo sem dobila v roke čisto po naključju in sem jo začela brat brez vsakih pričakovanj. Izkazalo se je, da sem naletela na res pravi bralni užitek. Na čase sem se prav na glas iz srca nasmejala. Dobra kniga, vredna branja, ki me je čist navdušila.
  • 1
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#780 Lo-Fi

Lo-Fi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4884 posts

Posted 16 September 2010 - 05:27 PM

QUOTE(Špela @ 16. 9. 2010 - 11:52) View Post

Haruki Murakami: Norwegian Wood

super knjiga thumbup.gif
ufa kdaj bo kaj novih prevodov od Murakamija ermm.gif
  • 0