Jump to content

Stroški

• Please log in to reply
1390 replies to this topic

#761 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 22 March 2022 - 05:57 AM

Jaz ji probam vsaj tistih 20€ otroškega nakazovat na njen račun, pa kakšen mesec ali več ne nakažem, potem pa enkrat malo več ipd... Za darilo dobi € predvsem od starih staršev, drugače niti ne. Za določeno vsoto z njenega računa sva pa par delnic kupila, to je njeno in potem še dividende.
Marmelada, mislim, da je čisto vseeno, na katerem računu so prihranki. Od vsega premoženja se upošteva minimalen %.
  • 0

#762 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16965 posts

Posted 22 March 2022 - 07:13 AM

Marmelada, Oluivija, Matilda, se strinjam da bi bilo najbolje it vprasat. Jaz ne bi mogla tako ziveti. Marmelada, a obligacijski zakon in da terjatev zapade po 2 letih tukaj ne velja? Verjetno ne, ker dedujes in je tvoje, ne? Tudi ce so dolgovi.

Mislim, da sem enkrat brala, da če deduješ, deduješ tudi morebitne dolgove. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#763 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46016 posts

Posted 22 March 2022 - 07:15 AM

Midva sva P. tud odprla varcevalni racun kamor vsak mesec nakazujeva doloceno vsoto + denar, ki ga dobi od babic in dedkov ter ostalih. Nalozba v prihodnost.
  • 0

#764 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 22 March 2022 - 07:45 AM

Mislim, da sem enkrat brala, da če deduješ, deduješ tudi morebitne dolgove. 

To vem. Oziroma se lahko odpoveš, če so dolgovi višji kot npr. vrednost nepremičnine, ki jo tudi deduješ.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#765 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 22 March 2022 - 07:50 AM

Marmelada, mislim, da je čisto vseeno, na katerem računu so prihranki. Od vsega premoženja se upošteva minimalen %.

Upoštevajo se obresti in fiktivne obresti od premoženja.

Midva tudi dajeva že od rojstva vsak mesec, sicer samo vsak 10 € zaenkrat, pa bo vseeno naneslo v vseh letih... pa tudi vse, kar dobi, dava na stran. Ima pa tudi šparovček, kamor si daje kovance...

• 0

#766 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 22 March 2022 - 07:56 AM

Ampak te obresti so minimalne, daleč pod 1%. Enkrat sem si nekam shranila en članek, kjer je bil en izračun prav za ta namen, mislim, da se pri nekih 100.000 € prihranka pri 4-članski družini pozna cca 3€ na mesec  za vsakega člana.

• 0

#767 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 22 March 2022 - 08:00 AM

Ja, vem. Saj to že skoz govorim... ampak, če imaš veliko prihrankov in premoženja, se pa pozna, če si na meji recimo... Mi smo letos še za 10€ padli v 5. razred, drugo leto gremo v višjega, ker sem jaz napredovala pa pri možu tudi dobijo nove pogodbe.

• 0

#768 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 08:24 AM

Mogoce pri nas ni te navade, ker se v LJ otrok ne znebimo do 25., 30. leta. 😂 Jaz sem dobivala zepnino v markah, mislim da ko sem zacela v solo hodit.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#769 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 22 March 2022 - 08:30 AM

Saj to ni navada, pač midva sva se tako odločila... Nama so tudi pomagali, ko sva se selila in renovirala stanovanje. Pa sva tudi bila stara čez 30. Sploh ne vem, kaj ima starost veze... :)

• 0

#770 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 08:32 AM

Jao, zafrkavam se, ker se menda v LJ otroci statisticno najdlje ne odselijo od doma.
  • 0

― V. Van Gogh

#771 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 22 March 2022 - 08:32 AM

Pa saj že vmes lahko pride kaj, ko se rabi, kaj pa vozniški, to zdaj ogromno stane, moji generaciji so še lahko starši praktično mimogrede plačevali, zdaj je pa to kr strošek. 

• 0

#772 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 08:33 AM

Jaz sem si ga sama placala, pa sem imela ogromno ur (zihr sem dala 2k). Ne nameravam mu tega placat. Drugo bo pa po najini presoji in zmoznostih. :)
  • 0

― V. Van Gogh

#773 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 22 March 2022 - 08:40 AM

Moj sodelavec je star 30 pa tudi pri starših živi... glede na zdajšnje cene stanovanj tudi v MB, ne bo več LJ edina. :) pa tudi moj mož je skoraj do 30. leta živel doma.

Bo pa Wooma prodal, da si bo lahko plačal izpit :lol: 

• 0

#774 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 08:44 AM

Ne, zadnjic mi je rekel, da ko bo polnoleten (smo imeli debato, kaj to pomeni), bo on hodil v sluzbo, jaz bom pa doma. :woot: 🥳
  • 0

― V. Van Gogh

#775 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25886 posts

Posted 22 March 2022 - 08:49 AM

Bo pa Wooma prodal, da si bo lahko plačal izpit :lol: 

:lol1:
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#776 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 22 March 2022 - 08:49 AM

Midva sva P. tud odprla varcevalni racun kamor vsak mesec nakazujeva doloceno vsoto + denar, ki ga dobi od babic in dedkov ter ostalih. Nalozba v prihodnost.

Tako kot za FIono, meni se to zdi super ideja in mi je žal, da takrat nisva pomisilila na to. Obrestno obrestni račun dela "čudeže" in se kar nekaj nabere za takrat, ko bo rabil.

Jaz sem si ga sama placala, pa sem imela ogromno ur (zihr sem dala 2k). Ne nameravam mu tega placat.

če bo sve po planu, mojadva delata izpit čez dve leti. Meni se zdi zelo pomemben čas, ko lahko vozi avto, ampak zgolj v spremstvu odraslega. Mi smo bili takoj "vrženi" na cesto sami in sem doživela kar nekaj stisk, ko bi mi več kilometrine in nasvet izkušenega prav prišel.

Jao, zafrkavam se, ker se menda v LJ otroci statisticno najdlje ne odselijo od doma.

ja, smo se tudi mi o tem pogovarjal.

Najina ideja je bila, da njima prepustilva pri cca 20ih to dvosobno stanovanje, midva se pa odseliva v enosobno (kjer je ex tašča zdaj in bo takrat že cca 90 stara). Tako ne bo na njima, kdaj se želita odselit, ampak na nama :P

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#777 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16790 posts

Posted 22 March 2022 - 09:03 AM

Jaz jima zelim nekaj dat, ko se bosta osamosvajala. Tega denarja sigurno ne bo zagonil za avto ali izpit ampak za resevanje stanovanjskega problema. Meni so avto kupili starsi, tudi izpit sta mi placala, tako da ce bova lahko bova midva isto.
Pocasi bo zacenjal dobivat kaj denarja za stvari, ki jih opravi pri hisi. Pri 12 letih pa bo sel delat k fotru za masino. Zato, da bo vedel, da je vsako delo castno.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#778 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46016 posts

Posted 22 March 2022 - 09:12 AM

Dejstvo je, da so v trenutni situaciji pac dolocene stvari cist nedosegljive, ce nimas nekega financnega zaledja. In ce s tem, da dava vsak mesec nekaj malega na stran pripomoreva k temu, da bo nekje dalec v prihodnosti lazje dosegel ta cilj, potem je najin namen dosezen. Nama so najini starsi tud ful pomagali, da sva kjer sva danes, tako da je edino prav, da to preneseva naprej.
Pa tako iskreno, ta znesek je tud kot nek safety net, ce bi nas kdaj doletela kaksna financna kriza. Ker nikoli ne ves kaj prinasa zivljenje…

Ce ne varcujes za otroka, ni zdaj treba iskati argumentov zakaj ne. Konec koncev je to osebna odlocitev starsev, ki je odvisna od financnega stanja in se ogromno drugih faktorjev. Midva si v tem trenutku varcevanje lahko privosciva, na davkih se ta znesek ne pozna, na drugo pa tud ne vpliva.
  • 0

#779 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 22 March 2022 - 09:12 AM

Pri naju z mozem je tako, da je on pri osamosvajanju dobil vse, jaz pa nic. :) Pa mi je bilo to cisto samoumevno v celotni situaciji, nisem niti pricakovala nicesar. Izpit sem pa naredila pri 25 pa se takrat vseeno ce ga ne bi (se par let vsaj).

Kalypso, saj se samo pogovarjamo, ne iscemo razlogov. Midva imava vse prihranke na TRR in v sefu in mi to sploh ni vec vsec, da se tam nabira brez nekega plana. Sigurno bova morala nekaj ukrenit glede tega.
  • 0

― V. Van Gogh

#780 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17274 posts

Posted 22 March 2022 - 09:21 AM

Menda je zdaj ura skoraj 40€ :/ Jaz ga ze vec kot 10 let nisem obnovila :D
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users