Meni pa ni vsec polaganje besed v usta v smislu, kako se vsakogar, ki je meso, oznaci za morilca. Morda sem kaj spregledala, ampak mislim, da tole zdajle nikakor ni na mestu. Kako si pa posameznik interpretira posamezno sliko/sporocilo, to pa verjamem, da variira in zajadra tudi v take vode.
Zdajle bom odprla eno tezko temo in zavzela pozicijo, ki je precej teoreticna in kateri verjetno (marsi)kdo ne bo prikimal, ampak jo zelim izpostavit, ker se mi zdi, da je to pogosto implicitno jabolko spora med 'razlicnima stranema' (t.j. karnistov in veganov). Sama imam tezavo s tem 'live and let live' v smislu, kot ga verjetno vecina predvideva ob njegovi uporabi iz naslednjega razloga: veganstvo (ne zgolj rastlino-jedstvo) in pravice zivali politizirajo osebne odlocitve, ki se ticejo npr. prehrane ljudi, ker temeljijo na ideji druzbene pravicnosti (social justice issues), tako kot npr. feminizem in odprava suzenjstva. Mislim, da pri slednjem ni vec veliko posameznikov, ki bi rekli, da je suznjelastnistvo stvar osebne izbire (pa ne govorim zdaj s stalisca pravne ureditve, ker se le-ta tako ali tako ves cas spreminja). Vsekakor ne zagovarjam stalisca vsiljevanja ideologije, ampak enacenje jabolk s piscanci pac (po mojem mnenju) ni cisto na mestu (kar lahko sklepamo tudi po negativnem odzivu na raznorazna 'propagandna'/informativna sporocila in informacije). V slednjem primeru (torej primeru npr. piscanca) ni zgolj nasa 'volja' tista, ki steje/naj bi stela. Ze ce pogledas razlicne kulturne prakse lahko vidis, kako imajo zivali pripisan razlicen status (npr. krave in psi pri nas ali v Aziji). Americani imajo lepo reklo, ki pravi 'Your right to throw a punch stops where my nose begins'. Burna debata med vegani in karnisti pa se zdaj razvija okrog tega, kdo steje kot oseba in kaksni so (relevantni) razlogi za razlikovanje med npr. clovekom, psom, kravo. Lahko bi se marsikaj napisala na to temo, ker sem se v zadnjih nekaj letih res poglobila v te stvari z zelo razlicnih izhodiscnih tock, ampak zelim samo podarit, da nisem tu, da bi komurkoli karkoli vsiljevala in da nisem odgovorna (niti nimam zelje biti) za dejanja drugih. Moje spostovanje do posameznika kot celostne osebe pa tudi ne rabi temeljiti na spostovanju vseh njegovih ali njenih osebnih odlocitev in dejanj (bodisi v okviru doticne teme ali v kaksni drugi ustrezni temi, ki pooseblja norme, ki so zatirajoce (oppressive) in emancipacijske). Vseeno pa se zavedam, da sem jaz tudi prisla z neke tocke (ki zdaj izgleda kot predhodna), in da je oseba vec kot njeno stalisce glede dolocene teme, ter si kot taka 'zasluzi' resne, pravicne, nenasilne obravnave (ceprav verjetno tudi to v oceh kaksnega opazovalca spet lahko izpade cudno, kot v primeru Gandijevega dopisovanja s Hitlerjem, ce izpostavim en ekstremni primer).
Ok, sem si malo olajsala duso zdaj, upam, da nisem nalozila polen na ogenj, ampak mogoce zakuhala en post v smislu 'food for thought'.
Peace out.