Jump to content

Photo

Kaj vam gre najbolj na živce?

• Please log in to reply
10328 replies to this topic

#7601 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 14 February 2013 - 08:29 PM

Opet smo pri eni taki temi, kjer se fino pokaže odsotnost dojemanja realnosti.

In da se navežem: malo mi glede tega gre na živce fant, ki sanjari o dopustih, a pozablja, da najevrjetneje ne bo dobil službe ravno prvi mesec, ko se oktobra preseliva v LJ, in bo celotno financiranje moralo iti iz prihrankov.
Včasih se mi zdi, da živi na drugem planetu. Vidim, da vas je več takih.

• 3

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#7602 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86549 posts

Posted 14 February 2013 - 08:29 PM

Logično in razumljivo, ampak to ni bil moj point. Če avta ne rabiš nujno, je to veliko večji luksuz, če ga imaš in financiraš, kot kakšen priboljšek vsake toliko.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#7603 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14292 posts

Posted 14 February 2013 - 08:30 PM

Resno se čudite, da študentka lahko da 25-30 € za kos dekorative? Mi je kar malo neverjetno (kot tudi to, da se s tem sploh ukvarjate, pa dobro). Zame je to, da daš vse prihodke za nujne in 'nujne' zadeve in si nič ne privoščiš, životarjenje. Ki pa je očitno že tako pogosto, da je edino 'pravilno' in se vse druge označi za razsipneže. O.o

Ja, jaz se tudi čudim, ni da se s tem ukvarjam, ampak samo opažam.

Svojega življenja ne vidim kot životarjenje, čeprav si redko kaj kupim, ker sem vajena varčnosti. Zdaj pač varčujem vnaprej, ker ne vem kaj me čaka. Ne zdi se mi to le pravilno, ampak potrebno. Tudi jaz bi si večkrat rada kaj privoščila. Razen takrat, ko sem dobila redno službo in sem še živela doma(torej manj kot eno leto) je bil edini čas, ko sem lahko tudi kaj kupila brez premišljevanja. Bilo mi je zelo všeč, mi pa ne odtehta tega, da ko se ozrem okoli sebe  vidim kaj sem z odpovedovanjem malim stvarem lahko kupila in da sem povsem sposobna živeti sama oz. s fantom.

Vas pa, tiste, ki kupujete drage stvari, ne obsojam. Bo pa verjetno za enkatere, ko se boste zaposlile, trd padec na realna tla. Upam pa, da bo število čim manjše.

ana, se strinjam, da je slabo za ekonomijo :D ampak kaj naj? Zapravljam denar, ki ga nimam?

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#7604 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86549 posts

Posted 14 February 2013 - 08:35 PM

^ Poznam tudi jaz en tak biser, prav pogreje ne. Pa tudi drugače jih poznam ogromno, ki sploh pomislijo ne, kako bo, ko si bodo prav kmalu morali sami služit denar in trošijo za bedastoče tega, ki ga dobijo.

Saj sem že dostikrat napisala, da mi grejo na živce ljudje, ki ne znajo z denarjem.

Sem morala citirat, ker sem dobila občutek, da je bilo spregledano. Moti me, da označujete za razsipne že tiste, ki zapravijo par 10 € na mesec (ali pa še to ne) za stvari, ki niso nujne za preživetje in se jih smatra kot luksuzne.

• 0

― V. Van Gogh

#7605 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27480 posts

Posted 14 February 2013 - 08:38 PM

Bla bla, imam sestrično, ki ima fotra z najbrž ogromno več keša kot povprečen Slovenec, pa sama ima redno službo, pa študira, pa se ji zdi blesavo dat več kot 30 € za jeanse, puder, itd. Je pač vajena tako, pa ni zdaj, da bi se čemu odrekala, le ne pomenijo ji te zadeve. 

• 0

#7606 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14292 posts

Posted 14 February 2013 - 08:38 PM

Ah ne, vsaj zase lahko rečem, da opazim, če je recimo ena kupila lep kup kozmetike in cotovja, in to iz meseca v mesec.

Me pa moti ista zadeva kot tebe, samo že v tej fazi, ki jo ti še predvidevaš: ena moja kolegica je bilas talno brez denarja, z najemnino sta s fantom dajala ful malo, okoli 100€, brez kreditov pa sta bila res staaaalno brez keša in je pol jamrala. Mi še danes ni jasno akm sta dala, čeprav je rekla, da sta si dala budget za pijače 20o ali 400€, se ne spomnim, in da niti slučajno ni bilo dovolj, unlol

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#7607 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32618 posts

Posted 14 February 2013 - 08:45 PM

Jaz izhajam iz tega, kako sem kot študentka živela sama  in moji vrstniki pred 10 leti in več; zdi se mi neverjetno, kako je danes drugačen standard in ko so bili že omenjeni avti - blazno me čudi tudi to, da je avto danes za povprečnega študenta nekaj nujnega  oz. čisto samoumevnega, v "mojih" časih je bilo pa to zelo zelo redko.

Ampak vidim že  pri hčerki od sodelavke, ki je še v srednji šoli, kakšne apetite imajo otroci, res čist drug svet.

• 0

#7608 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6755 posts

Posted 14 February 2013 - 09:01 PM

Se strinjam glede avta. To je kar nekaj samoumevnega, pa vsak mora imet svoj avto, dobi pa ga seveda takoj po opravljenem izpitu. Jaz ga sicer še zdaj nimam in se vseh 5 študentskih let prevažam v LJ z avtobusom in veliko ljudi me zelo s pod čela gleda, kao kako da nimaš avta. Pri fantu imajo 5 avtov, čeprav so samo štirje člani, to je meni absurd. Jah, potem pa jamraj, koliko stroškov imaš ...

• 0

#7609 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 14 February 2013 - 09:01 PM

Meni se glede študentov zdi edino velika razlika ta, če kdo živi doma (in verjetno ne prispeva del najemnine, stroške, hrano - torej ga dejansko

v večji meri preživljajo starši) in mu morebitna štipendija in kakšno počitniško delo ostaneta (za kozmetiko, oblačila, potovanja) ali pa če kdo živi v študentu

ali stanovanju - to so ogromni dodatni stroški in si potem lahko manj privoščiš ... v redkih primerih vse to (najemnina, stroški, hrana, prevoz) financirajo starši.

Taki potem tudi velikokrat delajo ob študiju, ker preprosto morajo, kar npr. tisti, ki so doma, ne. Saj o tem so že bile debate. Vsaka družina si porihta po

svojih načelih in zmožnostih.

So pa debate glede upravičenosti določene dobrine zelo delikatne, npr. avtomobila.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#7610 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23427 posts

Posted 14 February 2013 - 09:04 PM

Jaz sem najbrž ena redkih, ki jim avto ni nujna dobrina. Nikoli nisem imela svojega avta in ga še zdaj nimam. Sem študirala približno 200 km od doma in sem se ves čas vozila z najcenejšo varianto - vlakom in busom s študentskimi popusti. Zdaj pa s prevozi. Tudi glede službe bi mi bilo idealno, da bi lahko hodila peš/s kolesom/skupaj s fantom in bi tako oba imela le en avto.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#7611 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 14 February 2013 - 09:11 PM

To, da je avto samoumeven po opravljenem izpitu, se absolutno ne strinjam. Enako se ne strinjam s tem, da je danes študentom finančno lahko, da razmetavajo denar naokoli in da živijo na račun staršev. Ampak očitno imam okrog sebe same nereprezentativne študente. :)

• 0

#7612 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86549 posts

Posted 14 February 2013 - 10:27 PM

čeprav je rekla, da sta si dala budget za pijače 20o ali 400€, se ne spomnim, in da niti slučajno ni bilo dovolj, unlol

O_o

• 0

― V. Van Gogh

#7613 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 15 February 2013 - 12:02 PM

Opet smo pri eni taki temi, kjer se fino pokaže odsotnost dojemanja realnosti.

:lol:

Ti pa vedno priletiš na forum enkrat na leto ko so kake razprave in potem modre besede trosiš.

Ne vem, jaz pač čutim v vseh vas rahlo zavist. Ne bom več mešala dreka, ampak to je pač moje mnenje.

• 0
Viens, reste ici!

#7614 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5839 posts

Posted 15 February 2013 - 12:11 PM

ljudje imajo različne prioritete. enemu študentu je avto nujno potrebna stvar, drugemu je nujno potreben luksuz. nekateri so pripravljeni dati za chanel senčko 50€, drugi bi imeli raje 10 essence senčk za ta denar. jaz tudi opažam nakupe drage kozmetike na forumu, ampak po želji. jaz priznam, da sem imela v študentskih letih veliko denarja, ki sem ga tudi veselo trošila. ok, nikoli nisem imelja želje, da bi kupovala lip gloss za 20, 30 €, pa bi si ga tkrat lahko. za razliko od sedaj, ko je vsak € zelo dobro preračunan in si raje privoščim kaj bolj uporabnega kot je kozmetika, ki jo itak že imam. hočem reči, da ni potrebno toliko pojasnjevanja in rgumetiranja in debatiranja (in že skoraj prepiranja) za kaj kdo porabi denar.

• 0

#7615 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 15 February 2013 - 12:29 PM

ljudje imajo različne prioritete. enemu študentu je avto nujno potrebna stvar, drugemu je nujno potreben luksuz. nekateri so pripravljeni dati za chanel senčko 50€, drugi bi imeli raje 10 essence senčk za ta denar. jaz tudi opažam nakupe drage kozmetike na forumu, ampak po želji. jaz priznam, da sem imela v študentskih letih veliko denarja, ki sem ga tudi veselo trošila. ok, nikoli nisem imelja želje, da bi kupovala lip gloss za 20, 30 €, pa bi si ga tkrat lahko. za razliko od sedaj, ko je vsak € zelo dobro preračunan in si raje privoščim kaj bolj uporabnega kot je kozmetika, ki jo itak že imam. hočem reči, da ni potrebno toliko pojasnjevanja in rgumetiranja in debatiranja (in že skoraj prepiranja) za kaj kdo porabi denar.

Podpis!

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#7616 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32618 posts

Posted 15 February 2013 - 12:34 PM

To itak; vendar si lahko nekdo, ki mu starši krijejo vse osnovne potrebe (na primer doma stanujoči študenti), malo drugače razporeja prioritete kot pa nekdo, ki je povsem samostojen in si mora recimo še vodo plačat.

Jaz sem imela njaveč denarja, ko sem bila zaposlena in sem še živela doma, pri starših in prispevala določeno vsoto za gospodinjstvo, ampak še vedno mi je od plače ostalo ogromno.

Kot študentka sem si jaz čisto vse  razen položnice za študentski dom plačevala sama z denarjem od kadrovske štipendije, pa med vikendom sem pač doma ali pri fantu »zastonj živela«

• 0

#7617 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 15 February 2013 - 12:36 PM

Če ti mami in oči plačujeta najemnino, ter dobiš še žepnino, si lahko s tem denarjem, ali z denarjem, ki ga pridelaš sama s študentskim delom, privoščiš luksuz.

In senčko za 30 evrov. Če bi pa bila odvisna samo od denarja, ki ga sama zaslužiš, ali od štipendije, bi najverjetneje bil tudi Essence in Alverde ok, kajne?

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#7618 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 15 February 2013 - 02:24 PM

Ne vem, jaz pač čutim v vseh vas rahlo zavist.

Temu sem se pa zdaj res od srca nasmejala. Veliko vode bo še preteklo in veliko truda boš še vložila, preden boš imela vsaj približno za pokazati nekaj, kar bi ti lahko zavidale.

• 1

#7619 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 86549 posts

Posted 15 February 2013 - 03:07 PM

Ne vem, jaz pač čutim v vseh vas rahlo zavist. Ne bom več mešala dreka, ampak to je pač moje mnenje.

• 0

― V. Van Gogh

#7620 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 15 February 2013 - 03:49 PM

a_99813f55.jpg

• 3

ॐ Be a voice, not an echo. 

0 user(s) are reading this topic