Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#741 Blondi

Blondi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2929 posts
  • Interests:dajanje neumesnih pripomb,onaniranje, poizkušanje različnih znamk pira

Posted 02 March 2011 - 11:22 AM

Ja, bom tak nardila. Tnx!

Drobtine sem kupla v Ajdi, piše brez glutena laugh.gif
  • 0
Once you go Mac, you never go back
IPB Image

• Guests

Posted 02 March 2011 - 11:42 AM

QUOTE(Anouk @ 2. 3. 2011 - 11:15) View Post

@Izabela, paniranje je priprava nekega živila za cvrtje. Kaj si pa ti mislila s tem?

Zmotla sm se. biggrin.gif Mislila sem parisko paniranje. Moka & jajca, ali pa masa za palacinke (ki jo lahko pac nardis brez jajc).

• 0

#743 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29712 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 30 April 2011 - 07:40 PM

vegan bolognese omaka

mariniranje tofuja:
200 g tofuja
sojina omaka
česen
kis (po možnosti balzamični)
malo olivnega olja

tofu zmiksamo, mu dodamo sojino omako, malo balzamičnega kisa in olivnega olja ter strtega česna, zmešamo in damo v hladilnik za nekaj ur (jaz pustim vsaj čez noč, če ne dan, dva)

sestavine za omako:
mariniran tofu (glej zgoraj)
1 konzerva pelatov
2 papriki (rdeča, zelena, po želji lahko 3, da je bolj pisano)
1 korenje
1 skodelica vode
malo sojine omake
1 velika čebula
6 strokov česna
malo olivnega olja
začimbe: sol, sladkor, poper, mešanica začimb (jaz dam provansalske) in lovorov list

priprava:
na olivnem olju prepražimo zmiksano čebulo in strt česen, dodamo tofu in skodelico vode ter sojino omako po okusu, dušimo. vmes zmiksamo/narežemo paprike in korenje ter dodamo zmesi, premešamo. nazadnje zrežemo/zmiksamo še pelate iz konzerve in dodamo ostalim sestavinam ter vmešamo še začimbe. kuhamo na sredinski temperaturi toliko časa, da povre tekočina. vsake toliko premešamo.

serviranje:
omaka je primerna za prilogo testeninam ali rižu. dobra je tut hladna kot namaz na kakšnem finem pz kruhu. hladni sem dodala tut avokado pa je bilo božansko.

alternative:
zadnjič sem omako nardila brez korenja in lovorovega lista, je bla isto zlo dobra, po želji odvzemamo ali dodajamo sestavine, za ziher naj omaka vsebuje mariniran tofu in pelate. po želji dodajamo še kakšne druge začimbe. količine po želji spreminjamo, nekateri dodajao recimo por in jajčevce.

eat.gif njam.gif
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#744 redkvica

redkvica

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 2250 posts

Posted 30 April 2011 - 10:06 PM

Špela, za koliko oseb pride iz tvojih količin? Bere se okusno! smile.gif
  • 0
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!

#745 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27646 posts

Posted 30 April 2011 - 10:28 PM

^^

Aha, tudi meni se je zlustalo te omake. : )

QUOTE(freak @ 6. 5. 2010 - 17:40) View Post

Ni ravno recept, gre za nadomestek jajc KLIK

thumbup.gif

Coco, morda ideja za socenejse a ne mastnejse muffine - apple sauce (zacne se pri 4.49).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#746 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29712 posts

Posted 01 May 2011 - 09:16 AM

redkvica, pojma nimam, js vse po feelingu delam in jem. to količino mam recimo za 3 ornk porcije, ker mam rada full omake na pašti.
  • 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

#747 Blondi

Blondi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2929 posts
  • Interests:dajanje neumesnih pripomb,onaniranje, poizkušanje različnih znamk pira

Posted 10 May 2011 - 08:20 AM

Kratek update:
sporočam, da veganstvo ne napreduje tako zlahka. Začetni odločitvi je sledilo nekaj failov, ker v zadnjem času nisem mela toliko časa se posvečat prehrani. Doma sem sicer dosledna, komplikacije pa so nastopile, ko sem cel dan zdoma in gremo jest ven. Pa počutim se bedno, ker morem ves čas komplicirat še bolj kot prej.
  • 0
Once you go Mac, you never go back
IPB Image

#748 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 23 May 2011 - 03:44 PM

Blondi, oprosti za pozni odgovor - sem šele pred nedavnim opazila post, med konferenco pa ni bilo priložnosti, da bi se ravno razpisala.

Možnih je več rešitev:
1) se fajn naješ, preden greš od doma in si vzameš še kaj za zraven (npr. kakšno sadje - sveže ali suho, oreščke, žitno ploščico, žemljo in kak namaz, "stiroporje" ali kaj podobnega)
2) se zavedaš, zakaj si se odločila, da daš veganstvu priložnost in imaš dovolj samozavesti, da se postaviš zase in svoje vrednote in to spraviš skozi (poznam občutek, ker sem bila sama na istem, ampak pomisli - ali bi se zagovarjala/opravičevala, če bi imela npr. alergijo? Ali pa, če bi bil to del tvoje veroizpovedi? Muslimani npr. ne jedo svinjine, pravoslavci imajo bolj kot ne veganski post dvakrat letno ipd., pa še nisem slišala, da bi jim delali probleme, ko gredo ven jest).
3) vnaprej poglej, katere opcije so na voljo v bližini kraja/mesta, kjer boste jedli; fajn je, da imaš neko predstavo o tem, kaj bi ti lahko tam naredili (npr. zelenjavno pico, testenine s paradižnikovo omako in sojinimi polpeti, mešano solato, zelenjavno rižoto, polento, ajdovo kašo ...). V kitajskih restavracijah je navadno na voljo več veganskih menijev (npr. menihova pojedina, neka gobova zadeva z rižem, rezanci z zelenjavo), v mehiški pač prosiš, če lahko ven izpustijo sir (včasih pomaga, da se izgovoriš na alergijo, vzamejo bolj resno in manj sprašujejo - pritegneš manj pozornosti).

Jaz sem si vedno poskušala predstavljati, da ne gre zame, ampak za živali in moje prepričanje, da je to, kar počnem, etično pravilno.

Mimogrede - s 1. junijem začenjamo v društvu s projektom Veganska tovarišica, veganski tovariš (Vegan Buddy), tako da se lahko prijaviš, sicer pa lahko tudi mimo projekta kaj vprašaš, če se ti kje kaj zatakne.

Drži se! smile.gif
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#749 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29712 posts

Posted 23 May 2011 - 05:14 PM

rezanci z zelenjavo imajo v kitajski, kolikor vem, jajce vmešano. naj me katera popravi, če širim dezinformacije.
  • 0

#750 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 23 May 2011 - 07:07 PM

Sem pogledala po internetu - sicer gre bolj kot ne za ljubljanske zadetke (ki so, kot kaže, res z jajcem, in pri katerih je to tudi nakazano že v imenu), se mi pa zdi, da sem jih videla v Mb brez (ne dam zdaj roke v ogenj, ker vedno vzamem riž), lahko pa ob naslednji priliki preverim. Hvala za opombo!
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#751 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 May 2011 - 07:31 PM

Saj se lahko naroči brez jajca ...

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#752 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 23 May 2011 - 08:31 PM

Ja, gotovo (če veš, da je jajce notri), sicer se lahko pa po nepotrebnem zaštrikaš. ;)
  • 0

#753 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 23 May 2011 - 09:24 PM

V vsakem primeru preventivno vprašaš, če je. Mislim, da skorajda povsod pri teh pečenih rezancih je jajce notri.
  • 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>

#754 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 23 May 2011 - 09:28 PM

Ja, se pač prej pozanimaš; najmanj možnosti, da se naserješ.
  • 0

#755 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 12 August 2011 - 08:01 AM

Odsvetujemo vegetarijanstvo pri doječih materah
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#756 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 12 August 2011 - 05:41 PM

Včeraj je imel isti članek malo drugačen naslov. huh.gif
  • 0

#757 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 14 August 2011 - 08:52 PM

Rastlinska prehrana in otroci
  • 0

#758 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85912 posts

Posted 14 August 2011 - 09:58 PM

Meni je prav neumno, kako imajo nekateri (oz. so kar v večini) vegetarijanstvo in veganstvo za neprimeren način prehranjevanja za otroke,
obenem pa njihovi mladiči živijo od belega kruha, paštet in vseh možnh sladkarij.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#759 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 14 August 2011 - 10:52 PM

Moje mnenje je, da je otroku treba ponudit raznovrstno hrano, vključno z mesom.

Stvari niso samo bele in črne, kot si zdajle ti napisala, in ne obstaja samo sranje od kruha (bel) in mesa (pašteta).

O tem kaj bo jedel in kako, ter česa ne bo, pa naj se pa odloča, ko bo za to dovolj star.
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#760 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85912 posts

Posted 14 August 2011 - 11:05 PM

Se strinjam s tabo, jaz sem samo napisala, da tudi 'črni' obstajajo, in ni jih malo. Ogromno je staršev, ki otrokom pustijo jesti samo njihovo najljubšo hrano, ker drugega 'nočejo'.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users