SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila
Posted 23 March 2009 - 11:01 PM

Pablo Picasso
Posted 26 April 2009 - 08:32 AM

Če je vse tisto, kar piše, res, potem se mi je marsikaj, kar se dogaja na naši "sceni" razjasnilo.
Ne morem pa pomagati, da ne bi velikokrat med branjem pomislila na to, da pohlep po slavi/oblačilih in denarju lahko človeka pripelje zeloooo daleč (v negativnem smislu)..
Urška se mi je zasmilila, ampak veliko je kriva sama, saj je ostajala z Alešem, kjub temu, da ga ni ljubila (kot sama pravi) in kljub temu, da je z njo ravnal, tako kot je. Vedno jo je lahko kupil nazaj z materialnimi darili (prstani, šoping, večerja, avto...).

Po mojem je kljub temu, da je bila stara "le" 19 let, ko ga je spoznala, imela kar dobro predstavo o tem, kaj bo dobila od Aleša. Pomagal ji je do slave, a cena za to je bila visoka in vse kaže, da jo je bila Urška pripravljena plačevati...
Zanimivo branje, če vam je dolgčas.
Poleg tega si človek kar oddahne, da ni del Slovenske "estrade". Vsaj jaz sem si.

ॐ Be a voice, not an echo. ॐ
Posted 26 July 2009 - 02:24 PM

Ta roman pripoveduje zgodbo o dveh ženah Henrika VII. Tudorja, o Ann Bolyen in Catharine Howard. Je fikcija, pisateljičin pogled, ki se opira na zgodovinska dejstva. Roman mi je bil tako tako. O Tudorjih sem prebrala že veliko knjig in gledala veliko filmov in po mojem mnenju ta roman resnično ne izstopa. Liki so precej enoplastni, pri opisih oseb se avtorica vse prerada ponavlja. Henrik je prikazan kot negativec, kot človek, ki je zaradi strasti brez slabe vesti menjaval žene kot spodnje perilo.
Sam stil pisanja mi ni preveč všeč. Kdor pozna dela Victorie Holt, bo vedel kakšen je. Jean Plaidy je le njen drugi psevdonim. Čeprav sem v osnovni šoli požirala njene knjige, ugotavljam, da sem jih prerasla in kar mi je bilo takrat všeč, se mi zdi zdaj privlečeno za lase.
Posted 31 July 2009 - 09:29 PM

Leta 1527 Rim napadajo množice protestantov. Dva prebrisana prebivalca uideta. Fiammetta, prekrasna in bistroumna kurtizana, že od mladih let naučena, kako zabavati moške in zadovoljiti njihova poželenja, in njen družabnik Bucino, pritlikavec z ostrim jezikom in prodornim pogledom, že načrtujeta novo prihodnost. Odpravita se proti Benetkam, najvplivnejšemu mestu v Evropi, mestu bleščeče lepote z bogato tradicijo trgovanja. Tam predstavita Fiammetto kot odlično kurtizano in začneta uspešno poslovati. To je zgodba o renesančni Italiji, ki združuje umetnost in izumetničenost, lepoto in nasilje, kreativnost in korupcijo, grehe užitka in užitke v grehu; zgodba o hrepenenju, izdaji, grehu, vdanosti, pravzaprav o vsem, kar združuje in ločuje moške in ženske. To je roman o vznemirljivi kulturi poželenja v času, ko je bila Cerkev najbolj skorumpirana
Knjiga mi je bila všeč, čeprav sem pričakovala, da bo glavna junakinja kurtizana in ne njen pritlikavec. V skladu s tem je predstavljen malce drugačen pogled. Osebe kot take mi niso preveč všeč. Preveč so površinske, nič kaj vznemirljive, prej dolgočasne. Proti koncu, ko začneš spoznavat resnično identiteto zdravilke, ko postane najbolj zanimivo se zgodba konča.
Všeč mi je zgodovinski okvir zgodbe. Pisateljica lepo zajame duh časa. Prepričljivo opiše dogajanje ob "saco da Roma" in kasneje ujame duh Benetk tistega časa.
Posted 03 August 2009 - 07:14 PM

A Thousand Splendid Suns, avtorja Khaleda Hossainija (napisl tudi The Kite Runner - Lov za zmajem)

Berem vse v angleščini, ker je boljše zame in za jezik.

Knjiga je fenomenalna, avtor ima poseben način pripovedovanja, nekateri ga primerjajo z Dickensom.

Dogaja se v Kabulu, v Afganistanu, in razliko od teka za zmajem, kjer sta glavna junaka 2 fanta in kasneje moška - je vloga protagonistk tukaj namenjena dvema ženskama, ki ju usoda združi.
Pretresljivo čtivo, ki vam ponudi vpogled v Afganistan v tem času ter v preteklosti, jezik je vsaj v angleščini malo zahtevnejši, ampak to spregledam, ker je knjiga res presežek.
Toplo priporočam vsem.

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 05 August 2009 - 11:39 AM
Zgodbo pripoveduje mlada ženska, ki se je poročila s starejšim in izjemno bogatim vdovcem Maximom de Winterjem. Naselita se v ogromni hiši v Manderleyu, kjer so vsi zaznamovani s spominom na pokojno de Winterjevo prvo ženo Rebeko, ki je umrla v skrivnostni nesreči. Psihoza Rebekine vseprisotnosti in nenehno primerjanje z nekdanjo ženo je podlaga za vedno večje stopnjevanje napetosti. Razkrivajo se temačne skrivnosti, ki pripeljejo bralca do nenavadnega, šokantnega konca.
Meni je bila knjiga tako tako. Je kar zanimiva, napeta. Jaz je ne bi označila kot tipično ljubezensko zgodbo, kot propagira naslovnica.

Srečko Kecman - Zapuščina

Stal je ob truplu nekdanjega SS generala, v roki je držal pismo za enega najvišjih funkcionarjev najmočnejše tajne službe na svetu in pogled mu je slonel na pravem malem bogastvu, razprostrtem na mizi pred njim. General je bil po vsej verjetnosti vojni zločinec, direktor tajne službe njegov nesojeni zaščitnik, zaklad pa skoraj zagotovo ukraden žrtvam nemške okupacije. Kaj se bo zgodilo z njim, Jacobom Sassoonom, če v tej igri naslednje poteze ne bo pravilno in natančno odigral, si ni upal niti pomisliti.
Odlična, napeta, ne morš je odložit. Super poletno branje.
Posted 08 August 2009 - 10:13 AM
zakon knjige! sploh ne morm nehat brat! ena najboljših kriminalnih zbirk zame

Posted 13 August 2009 - 02:24 PM
My Heart Is Afraid that it will have to suffer," the boy told the alchemist one night as they looked up at the moonless sky."Tell your heart that the fear of suffering is worse than the suffering itself. And that no heart has ever suffered when it goes in search of its dreams."
Mlad Andaluzijec Jakob je želel potovati. Zato je zavrnil tudi očetovo željo, da bi postal duhovnik ter se odločil, da bo ovčar in da bo s svojimi ovcami potoval naokoli. Ker je nato večkrat sanjal o otroku, ki mu kaže zaklad pri egipčanskih piramidah, se je odločil prodati svojo čredo in obiskati Egipt. Na popotovanju v Egipt je spoznal kralja, prodajalca kristalnih izdelkov in angleškega mladeniča, ki je želel v Egiptu odkriti alkimistično skrivnost - kamen modrosti, ki vse spreminja v zlato. Med potovanjem Jakoba okradejo, bojuje se pa tudi z velikimi notranjimi dvomi ter občasnimi občutki zmagoslavja. Na poti je pozoren na znamenja, ki ga vodijo. V oazi, kjer se je Jakob s karavano ustavil, je srečal svojo veliko ljubezen ter modrega alkimista, ki mu je dokončno pomagal do piramid. Ko je prispel do piramid, je ugotovil, da je zaklad skrit v Španiji na mestu, kjer je sanjal sanje o zakladu. Hkrati pa je spoznal, da tistemu, ki verjame v svoje sanje in jih uresničuje, življenje stoji ob strani in da v svetovni duši vse povezuje ljubezen.
Odlična knjiga, ki te potegne vase. Vsebina je precej filozofsko obarvana, sprašuje se o univerzalnem jeziku, ki ga razumejo tako ljudje kot narava. Kdor je skormen in zvest sam sebi bo prej ali slej našel zaklad, kakršen koli že ta je.
[Napoleon]
Posted 14 August 2009 - 12:45 PM
Mlad Andaluzijec Jakob je želel potovati. Zato je zavrnil tudi očetovo željo, da bi postal duhovnik ter se odločil, da bo ovčar in da bo s svojimi ovcami potoval naokoli. Ker je nato večkrat sanjal o otroku, ki mu kaže zaklad pri egipčanskih piramidah, se je odločil prodati svojo čredo in obiskati Egipt. Na popotovanju v Egipt je spoznal kralja, prodajalca kristalnih izdelkov in angleškega mladeniča, ki je želel v Egiptu odkriti alkimistično skrivnost - kamen modrosti, ki vse spreminja v zlato. Med potovanjem Jakoba okradejo, bojuje se pa tudi z velikimi notranjimi dvomi ter občasnimi občutki zmagoslavja. Na poti je pozoren na znamenja, ki ga vodijo. V oazi, kjer se je Jakob s karavano ustavil, je srečal svojo veliko ljubezen ter modrega alkimista, ki mu je dokončno pomagal do piramid. Ko je prispel do piramid, je ugotovil, da je zaklad skrit v Španiji na mestu, kjer je sanjal sanje o zakladu. Hkrati pa je spoznal, da tistemu, ki verjame v svoje sanje in jih uresničuje, življenje stoji ob strani in da v svetovni duši vse povezuje ljubezen.

[Napoleon]
Posted 05 September 2009 - 09:22 PM

Michael, glavni junak zgodbe, je kljub nenavadnemu okolju povsem običajen otrok. Njegovo življenje je tesno povezano z življenjem bolne sestrice, prezaposlenih staršev in sosedo Mino, nenavadno deklico, ki jo mama poučuje kar doma. Mina postane Michaelova najzaupnejša prijateljica, edina oseba, kateri lahko razkrije svojo največjo skrivnost, nenavadnega moža sovo in hkrati angela. Našel ga je v stari garaži, skritega za zaboji za čaj. Čeprav ne poznata odgovora, kaj ta mož je, mu nesebično pomagata, prinašata hrano in lajšata bolečine. Hkrati poskušata razumeti to nenavadno bitje iz nekega drugega življenja in potegniti ločnico med resničnostjo in domišljijo.
Zgodba o ljubezni in veri, življenju in smrti, prijateljstvu in neločljivi povezanosti vseh stvari, razkriva zavest in čustva obeh junakov, ki sta v obdobju odraščanja izredno občutljiva in dovzetna.
Res čudovita zgodba, prijetna za branje

Gabrielle Zevin: Onkraj

Draga dr. Fujiyamova, najbrž že veste, da sem mrtva. To pomeni, da se ne bom udeležila letošnjega deželnega sejma znanosti, kar je zame in najbrž tudi za vas hudo razočaranje. Preden sem umrla, sem pri delu s tistimi deževniki dosegla že velik napredek. Pri vaših urah sem resnično uživala in še vedno jim sledim od tam, kjer pač živim, kjer se zdaj nahajam. Seciranje prašiča je bilo zelo zanimivo in mislila sem že, da bi morda poskusila. Žal pa tu ni nobenih mrtvih prašičev, ki bi jih lahko secirala. Tu ni tako slabo. Vreme je večinoma lepo. Živim pri babici Betty, ki je stara, čeprav je videti mlada (Dolga zgodba.). Razočarana sem bila, da vas ni bilo na pogrebu, saj ste bili celo osnovno in srednjo šolo moja najljubša učiteljica. Saj ne, da bi vam zamerila ali kakor koli, dr. F

Vaša Elizabeth Marie Hall, 5. Semester biologije
Kaj se zgodi, ko umreš? Kam greš in kaj počenjaš tam?
Nagrajeni prvenec ameriške pisateljice Gabrielle Zevin se teh vprašanj dotika s tankočutno in mestoma humorno noto skozi zgodbo petnajstletne Liz, ki je izgubila življenje v prometni nesreči.
Čeprav knjiga spada pod mladinsko literaturo, jo pripiročam za branje, ker je zanimiva tematika in poda nek drug poglad na smrt in posmrtno življenje.
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.
Posted 05 September 2009 - 09:42 PM
STEPHENIE MEYER: SOMRAK (TWILIGHT)
Ko se Isabella Swan preseli k očetu v mračno mesto Forks, pričakuje, da bo njeno novo življenje prav tako dolgočasno kot mesto samo. Vendar spozna skrivnostnega Edwarda Cullena in vse se postavi na glavo. Čuti, da jo mladenič privlači, in kmalu ugotovi, da tudi on išče njeno bližino. Edward je omamno zapeljiv, a tudi pretresljivo zastrašujoč. Do zdaj je skrival svojo resnično identiteto, a Bella je odločena, da bo odkrila njegovo temno skrivnost. Toda Bella se ne zaveda, da Edwardova bližina pomeni nevarnost zanjo in za njene bližnje. A morda ni več poti nazaj …

V slabem dnevu prebrala SOMRAK (Twilight) in sem navdušena. Že prej sem vidla, da je folk čist ponorel za temi knjigami, pa sem se odločila, da še sama preberem. Na začetku sem bla mal skeptična, ker sm vedla, da so vpleteni vampirji, sama pa ne maram takih fantazijskih knjig. No, izkazalo se je čisto drugače, knjiga je ful dobro napisana, precej napeta in je nisem mogla nehat brat. Meša se romantika (ljubezen), nadnaravno ... Komaj čakam, da dobim 2. del, pa še film si moram snet (upam, da ne bom preveč razočarana, ker vrjamem, da je knjiga boljša kot film). V glavnem, priporočam!!

Tudi jaz priporočam vse štiri dele

Posted 12 November 2009 - 06:47 PM

Razkošen zgodovinski roman o svobodi, ljubezni, vojni, izdaji, kugi, antisemitizmu in inkviziciji v 14. stoletju. Srednjeveško mesto Barcelona doživlja zlato dobo razcveta. Njeni najrevnejši meščani kamen za kamnom gradijo veličastno cerkev ob morju – Morsko katedralo, ki nastaja s trudom ljudstva za ljudstvo. V njeni senci spremljamo življenje Arnaua, ki se skupaj z očetom zateče v mesto pred neusmiljenim fevdalnim gospodom in si skuša prislužiti svobodo. Po lakoti, kugi in mladostni ljubezni se Arnauovo življenje nosača kamenja postavi na glavo, ko ga kralj Pedro III. zaradi poguma v bitki razglasi za barona in ga prisili v poroko z Elionor, ki je Arnau ne ljubi. Njegov novi status uglednega menjalca denarja in morskega konzula pa ni povšeči njegovim nasprotnikom, ki se zarotijo proti njemu in mu nakopljejo na glavo inkvizicijo.
Dober zgodovinski roman, čeprav z malce neverjetnim družbenim prebojem posameznika. Če odštejem to, je zgodba zanimiva, napeta, avtor vanjo odlično vpleta zgodovinsko dogajanje. Koliko je resnično nisem šla preverjat, je le fikcija. Roman mi je bil zelo všeč. Priporočam v branje.
Candace Bushnell - Šminkasta džungla

Vsem, ki so kadarkoli bili v New Yorku, se zdi, da so Victory Ford, Wendy Healy in Nico O’Neilly dosegle vrhunec svoje kariere. Victory je trenutno najbolj zaželena modna oblikovalka; Wendy ima tri čudovite otroke in je predsednica družbe Parador Pictures, ki pripravlja novo filmsko uspešnico; in Nico je urednica revije Bonfire, bleščeče biblije pop kulture, ki se ukvarja z zabavo, mediji in politiko. A vse tri se zavedajo, da so stvari tako popolne le na prvi pogled.
Če primerjam nadaljevanko s knjigo, se med seboj po vsebini kar precej razlikujeta. Morm rečt, da mi je bila nadaljevanka bolj všeč, čeprav tudi knjiga ni slaba. Je pa res, da je tipično plažno babje branje. Meni osebno ni bila slaba, vendar sem brala boljše knjige s podobno tematiko.
Posted 13 November 2009 - 12:05 PM

Nenavadna in izvirna ljubezenska zgodba. Romantičen in napet roman. Velika prodajna uspešnica v ZDA in v Evropi, odzivi navdušenih bralcev so brezštevilni.
Clare in Henry sta par. Spoznala sta se, ko je bila ona otrok, potem pa je Henryja srečevala in z njim živela pri njegovih različnih starostih. Henry ima namreč kronomotnjo - ki ga v trenutku odnese na potovanje v času. Izgine neznano kam in v neznani čas, od koder se vrača h Clare. Clare in Henry izmenoma pripovedujeta zgodbo, ki kaže globino njune zveze, njuno tenkočutnost, predanost, vse pa je zaokroženo z obilico romantike.
Zdaj pride vun tudi film. Komaj čakam, da ga grem gledat

Posted 20 November 2009 - 09:15 PM

zdaj pa gre v avstralijo z Luno, pričakujem preobrat, kao se gre iskat.....
več napišem ko preberem

Posted 21 December 2009 - 06:14 PM

Dnevnik prostitutke z Manhattna je bistroumen, seksualno odkrit in razposajen roman, v katerem je predstavljena Nancy Chan, prostitutka, ki živi in dela na Manhattnu. Nancy je polna protislovnih želja, saj mora neprenehoma izbirati med ljubeznijo in delom. Obdana je s predanimi, bogatimi in vplivnimi strankami, od katerih si jih nekaj želi več kot le seks, in ujeta med dve stanovski prijateljici, ki ji tu in tam zagrenita življenje. Ob vsem tem pa je z eno nogo že v urejenem zakonskem življenju s svojim zaročencem, ki ne ve, kaj se v resnici dogaja.
No, knjiga ni kaj posebnega. Je peč izpoved prodajalke ljubezni, ki tretjino knjige opisuje svoje stranke, tretjino knjige svoje stanovske kolegice, tretjino pa svojega zaročenca & skrivanje svojega poklica pred njim in njegovo družino. Meni se zdi vsa knjiga privlečena za lase. Nisem veliko pričakovala in tudi nisem veliko dobila.
Posted 22 December 2009 - 09:02 PM
Posted 22 December 2009 - 09:23 PM
drgač je pa 264 strani.
Ne, ona nima žametnih oči in niti kodrov mehkih kakor svila,
če sneg je bel, ga v njenih nedrih ni in usta bi se od koral ločila.
Sem videl rože bele in rdeče, na njenih licih take ne cveto
in so dišave, ki so bolj dehteče, kot vonj, ki diha njeno ga telo.
Njen glas poslušam rad, četudi vem da zvoki strun prijetneje zvene,
kako boginje hodijo ne vem; ko ona hodi, stopa kot ljudje.
Pa vendar se mi zdi bolj očarljiva kot vse, ki pesem jih slavi lažniva.
Posted 23 December 2009 - 11:47 AM

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users