Jump to content

Photo

Hiše & stanovanja

• Please log in to reply
1253 replies to this topic

#721 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 12 July 2021 - 03:24 PM

Skratka....midva sva izrisala idejni načrt za celotno hišo. S se je usedel za računalnik in po alinejah spisal vse tehnične specifikacije itd, vrgel v ZIP in poimenoval "Projektna naloga".
Jaz sem zadevo potem poslala ene 6 ali 7 projektantom, da dobijo občutek in pripravijo okvirno ponudbo.

Dobim odgovor (sem pomanjšala, ker tega je veliko):

Pozdravljeni, gospa Anja,

Sem preletel poslano gradivo in imam nekaj vprašanj, glede na to, da imata že dodelano idejno zasnovo, celo 3D:

- kdo vama je projektiral idejno zasnovo?
- želita točno takšen tloris?
- ravna streha je vajin brezkompromisen pogoj?

Najprej to, potem pa naprej. Pred poslano ponudbo bi se jaz rad še srečal z vami na lokaciji.

Lep poslovni pozdrav,
PA Aleš Plut, univ. dipl. inž. arh.

Moj odgovor

Pozdravljeni,

Hvala za poslana vprašanja. Kar sva takoj opazila in ceniva je, da ste en redkih projektantov, ki je izkazal interes, da predhodno tudi pride na teren.
Tloris sva risala sama in vam lahko tudi posredujeva spletni dostop za ogled. Kolikor toliko, sva koncept že pripeljala do želene funkcionalnosti ipd. kar pa nikakor ne pomeni, da ni prostora za spremembe, izboljšave in sugestije. Prav nasprotno - jih bova vesela v kolikor bodo le dosegale pozitivne učinke - tako funkcionalne kot finančne.

Streha je sicer zelo položna enokapnica, zaradi enostavnosti izvedbe in učinka. Vaše mnenje?

Z veseljem bi se dobila z vami na lokaciji, predvidoma v začetku drugega tedna, oziroma po dogovoru. A je možno po 15h?

Lep pozdrav,

Njegova odgovor (litanija)

Dobro jutro, gospa Anja,

Prepoznali ste, da sem prave vrste arhitekt, s čimer se rad strinjam, saj uživam v tem delu, z zavedanjem da je žal vse preveč slabih arhitektov v moji stroki, ki projektirajo iz pisarn in zgolj zato, da od nečesa živijo. Jaz želim delovati čim bolj etično, strokovno in prijazno tako do investitorjev kot tudi do našega skupnega prostora.

Sem tudi eden zelo redkih, ki popolnoma iskreno i nseveda argumentirano komuniciram s strankami, predvsem v njihovo dobro in dobro prostora na splošno (to zna biti tudi konfliktno in je kot tako nehvaležno za posel). Zato bom tudi Vam že na začetku predstavil zadevo odkrito in neposredno, "med oči", kot se reče. ;)

Točka 1
Ko sem v mailu videl priponko "projektna naloga", sem se najprej prijetno presenečen zelo razveselil, v stilu 'O! Stranka, ki se je svojega projekta lotila pravilno. Redko. Dobro'. Z zanimanjem sem jo prebral. Na žalost je moje navdušenje kmalu začelo kopneti. Bral sem namreč tehnično poročilo in ne projektne naloge. Projektna naloga se tiče funkcionalnih in estetskih potreb naročnika, ne pa tehničnih zahtev - te so posledica projektantskega dela. Projektna naloga naj bo napisana v tem stilu (samo fiktivni primer): "Imamo dva avtomobila. Pomemben nam je nadstrešek, ne garaža. Pod nadstreškom želiva tudi polnilno postajo za električni avto, ker ga nameravava kupiti zelo kmalu. Poleg dovoza potrebujemo manjše dvorišče, zelenico, večji sadovnjak in manjši zelenjavni vrt. Želimo klet, kjer bodo vsi tehnični prostori, vključno z delavnico, ker je mož serviser kavnih aparatov in kdaj dela tudi od doma. Ogrevati se želiva s toplotno črpalko, na strehi pa bi rada imela tudi sončno elektrarno. V kleti želiva tudi "akomulatorsko sobo", da se bo hiša napajala z elektriko iz svoje "baterije". Želiva torej čim večjo energijsko neodvisnost. Kljub temu želiva v bivalnih prostorih tudi kamin, saj ga že sedaj radi uporabljamo, kjer živimo, imamo pa tudi svoj gozd. Bivalni prostori naj bodo nad kletno etažo, ki je na eni v celoti vkopana, na drugi pa v celoti nad terenom, saj je le-ta v strmem nagibu. Zato je možnost, da je vhod tako v pritličje kot v klet s terena, čeprav želiva, da sta etaži povezani tudi znotraj hiše, z notranjim stopniščem, ki pa je v želji, da bi bilo čim manjše, lahko okrogle zasnove, torej okoli stržena. V pritličju želiva velik vetrolov z garderobo in WC pri vhodu; manjšo kopalnico, ki pa naj ima poleg tuša tudi manjšo in višjo kad (za sedenje, predvsem za kopanje otrok); utilitija oz. pralnice/sušilnice ne potrebujeva, stroja sta lahko v kopalnici, za likanje pa se bo uporabljala dnevna soba; velik dnevno bivalni prostor (kuhinja, jedilnica in dnevna soba), ki pa naj ima možnost priložnostnega zapiranja kuhinje (vonj, kadar se kuhajo recimo vampi, pečejo ribe ipd.) - shrambe ne potrebujeva, ker je v kleti predvidena večja, bi pa imela v kuhinji sekcijo za shranjevanje (hladilna in navadna visoka omara kot osnovna shramba za najbolj frekventne potrebščine) - pomemben nama je še ameriški hladilnik; srednje veliko spalnico z ločeno garderobno sobo; in dve manjši otroški sobi, ki morata biti dobro osvetljeni predvsem popoldne. Mansarde ne želiva izkoristiti, del nad dnevno bivalnim prostorom pa naj sega do strehe, ki bo hkrati strop tega dela bivalne etaže. Želiva dvokapno streho, ki naj napaja velik zalogovnik vode, zakopan v zemljo (lahko se uporabi obstoječa "štirna" s kapnico, nadgrajena tako, da bi vodo lahko uporabljali za pralni stroj in splakovanje WC školjke)... V navezavi z dnevno sobo želiva izhod na manjšo sončno teraso, ki pa je ne bi pokrivala. Poleg sončne terase želiva za vogalom tudi senčno teraso, ki bo prijetno hladnejša poleti. Nekega okrasnega rastja na parceli ne potrebujeva, saj živimo ob gozdu in nad travnikom, v izjemni naravi podeželja, ki nama je več kot dovolj v okras. nočeva namreč dodatnega nepotrebnega dela z vzdrževanjem okolice hiše, ker živiva tak tempo življenja, da v tej fazi nimava časa, ki ga vlagava v družino in delo. Želiva, da je objekt sodoben, v prostoru pa nemoteč, saj je na markantnem podeželju, na zelo izpostavljeni lokaciji..." In tako dalje in tako naprej. To projektno nalogo se podkrepi še z referenčnimi primeri objektov in notranjih prostorov, v obliki lastnih fotografij in tudi s spleta, ki se jih shranjuje sproti v okviru spletne raziskave vzornih primerov dobre prakse. Zgornje besedilo primera projektne naloge sem spisal kar zdajle, mimogrede in ni realna naloga mojih nekdanjih ali sedanjih naročnikov ali kaj podobnega. Naj služi samo kot primer...

Potem se pa prepustite arhitektu, ki vse te vaše želje čim bolj udejanji v kontekstu lokacije, parcele, predvsem pa stroke ter zahtev in prepovedi v prostorskem aktu občine (PUP, OPN, OPPN...).

Točka 2
V vajini zasnovi vidim kar nekaj zagat in napak, ki pa so kar ključne, kar se izhodišča za naše sodelovanje tiče.

Tč. 2a
Prva in zame najbolj pomembna zadeva glede zunanjega izgleda hiše je ravna streha (isaj to dejansko je ravna streha z minimalnim naklonom, ne enokapnica). OPN MoNm za območje SSs glede streh pravi:

Streha:
|– dopustne so dvokapne in enokapne strehe ter ravne strehe |
|in štirikapnice, če so v EUP značilne. Naklon dvokapnih |
|streh je od 30° do 45°, naklon streh nad objekti sodobne |
|tipologije in nad pomožnimi objekti pa naj bo nižji

Stanovanjska stavba z ravno streho torej upravno ni možna, saj v enoti urejanja prostora OTO/3 ni značilna (v bistvu jih ni), kar pa je tudi pravilno, saj je jaz v takšnem dejansko ruralnem, torej podeželskem okolju ne bi projektiral. Vaša hiša naj ostane v dokaj podobnih gabaritih kot je zdaj obstoječa, le da lepo sodobna (jaz bi naklon strehe določil od 35° do najraje 40°). Kot oblika volumna naj bo hiša nemoteče vpeta v prostor s svojo klasičnostjo, od blizu pa naj pokaže ves svoj moderen značaj.

Tč. 2b
Tudi tloris bi bil po mojem mnenju potreben marsikakšnega popravka, za predebatirati pa je tudi zasuk nove hiše glede na obstoječo, zato predlagam, da bi začeli od začetka.

- - - - - - - - - -

Po izkušnjah vem, da tovrstni investitorji kot sta Vidva to neradi slišijo, saj mislijo, da je bil dosedanji trud zaman (kar sploh ne drži), ter da bo projekt, ki sta si ga zamislila, zdaj šel popolnoma drugo pot in se bosta morala odpovedati svoji zasnovi. Jaz pa pravim tako: kar sta do zdaj naredila, je odlično delo za Vaju kot laična naročnika, saj sta investirala kar nekaj časa in misli, da vesta, kaj želita in potrebujeta (nekaj dela vaju vendarle še čaka). Arhitekti pa imamo svojo metodologijo projektiranja, ki se je držimo. Želje investitorjev so izhodišče, potem pa je potrebno zaupanje, da samostojno pod budnim očesom stranke pripeljemo projekt do želenega cilja. Jaz zelo upoštevam želje investitorjev in jih tudi predhodno animiram, da čim bolj na široko, dolgoročno in tudi detajlno razmislijo o svojih željah in potrebah ter tako oblikujejo projektno nalogo. Tako nato hitro nastane prva idejna zasnova, ki je lahko zadetek v polno, ali pa se še delno spremeni. Meni je vedno cilj, da se bomo še davno po vselitvi v hiše in stanovanja z naročniki z veseljem in zadovoljstvom srečevali ter si z nasmehi in hvaležnostjo stiskali roke. :)

Vsekakor pa ne morem zgolj upravno sprovesti načrta, ki so ga investitorji kot ne-arhitekti laično zasnovali. Sploh ni stvar ega ampak zgolj strokovnosti in metodologije dela znotraj nje. Jaz zagotovo ne delujem na tak način. :) Še več: upam, da bomo naredili enodružinsko hišo v duhu Arhitekture Slovenike (moja registrirana blagovna znamka), ki jo imam v glavi popolnoma razdelano, trenutno pa je tudi v obdobju lansiranja v prakso (Facebook začetki so že, sledi še spletna stran in nato delo, v katerega bom poskušal skozi vseslovensko mrežo vključiti še ostale arhitekte in izvajalce, ter seveda naročnike).

Zdaj je vse odvisno od Vas. Ali želite, da vas kot arhitekt "za roko sprehodim" skozi proces gradnje vajine hiše; ali želite projektanta, ki bo zgolj maksimalno izpeljal Vajino zasnovo. Upam, da se motim, a mislim, da bomo na podlagi mojega zgornjega zapisa težko prišli skupaj. :) Kaj pravite?

Lep poslovni pozdrav,
PA Aleš Plut, univ. dipl. inž. arh.

• 0

#722 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 12 July 2021 - 03:37 PM

^Zanimivo. In kaj sta se potem odločila?
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#723 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 12 July 2021 - 03:38 PM

Zanj ne 😂
  • 0

#724 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 12 July 2021 - 03:55 PM

:'D med oči!
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#725 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17274 posts

Posted 12 July 2021 - 04:10 PM

Kaksna mora :lol:
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#726 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 12 July 2021 - 05:50 PM

Mati mila. :lol:
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#727 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4141 posts

Posted 12 July 2021 - 05:51 PM

Ahahahaha...vidim, da nima nekega povpraševanha, da si je vzel čas in napisal prosti spis :D
  • 0

#728 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 12 July 2021 - 06:02 PM

Najprej sva bila uno...u, odziven, rad bi prišel na parcelo preden karkoli pove, ... Potem sva si pa po zadnjem mailu mislila, da spomenika mu pa že ne bova postavljala :lol:
  • 0

#729 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85877 posts

Posted 12 July 2021 - 06:13 PM

A ostalim arhitektom je bil pa nacrt OK, niso imeli pripomb?
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#730 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27325 posts

Posted 12 July 2021 - 06:48 PM

Ah itak jim das nek svoj izdelek zato,da si predstavljajo kaj sploh zelis,sicer smo pa mi precej brez obcutka in itak morajo popravit,noben ti ne bo iz tvojega nacrta dgdja in pzija naredil.
  • 0

#731 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 12 July 2021 - 09:15 PM

Ah ne, sej načeloma imajo itak neke okvirne cene znane in so iz tega dali lahko ponudbo. Nama je jasno, da je tloris kot tak zelo verjetno potreben marsikaterih popravkov in nimava čisto nič proti njim.
  • 0

#732 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27325 posts

Posted 13 July 2021 - 04:37 AM

Heh ja, jaz se samo se smejim folku,ki pravi,da so dali 2000k za tipsko hiso potem pa so jo itak sami spremenili! Vecina teh his ima potem 250 kvadratov za enako funkcionalnost,ki jo ima neka smiselna izpod rok projektanta na 80 kvadratih manj, cel kup enih kotov se zna nabrat. Tipske hise,ki jih lahko dobis pri nas so res vecinoma na projektih iz 70ih let iz poljske. Tako jaz kot Ap verjetno tudi,imava potrebe,ki se jih ne da umestit v neko tipsko hiso in ce racunas,da je hisa cca. 1000€/ kvad at dobis teh 8000 zelo hitro noter. Enim pa seveda ustrezajo tipske in jim je to super. Nasa bo imela nasega dela okrog 130 kvadratov, tascinega bo enih 60, zraven bo delavnica,ki jo je umestil kot manjzahteven objekt (zaradi komunalnega prikljucka). Sem pa jaz osebno kmalu ko sem zacela sama tloris skup sestavljat spoznala, da res nimam pojma,da je potrebno toliko neke natancnosti in znanja in predvidevanj... Da raje placam kot pa celo zivljenje hodim po nefunkcionalnih stopnicah.
  • 0

#733 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 13 July 2021 - 06:52 AM

Se strinjam z Oro. Raje bi dala za dober projekt več, po glavi se potem lahko tolčem nadaljnih 40 let.

Niso brez veze 6 let v šolo hodil :D

Ko smo ravno pri tiskih, jaz še nisem videla dobrega tlorisa. Sem mislila, da sva midva tako zahtevna.

Midva še vedno nisva našla ne hiše, ne parcele. Glede na cene gradnje trenutno, mogoče ni tako slabo.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#734 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 13 July 2021 - 07:04 AM

Jaz med tipskimi tlorisi takšnega, kot ga želiva midva, tudi še nisem videla...pa nisva zahtevna :D

• 0

#735 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27325 posts

Posted 13 July 2021 - 08:45 AM

Ma midva zeliva 3 otroske sobe in se ze tu vse konca.
  • 0

#736 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19121 posts

Posted 13 July 2021 - 09:24 AM

Kaj recimo vas pri tipskih tako moti?

• 0

#737 -supergirl-

-supergirl-

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 5815 posts

Posted 13 July 2021 - 09:39 AM

Načeloma se lahko strinjam s pomisleki tega arhitekta. Vendar pa je ton v katerem je napisal odgovor preveč pokroviteljski in z njim ne bi mogla sodelovat. Iz njegovega pisanja sem dobila občutek, da je pri njem možna samo ena pot - njegova pot.

Je pa moja izkušnja takšna, da je nujno imeti dobrega arhitekta. Naše želje in potrebe so eno, izvedba tega pa nekaj popolnoma drugega. Ko sem prenavljala stanovanje, sem imela v glavi neke rešitve. Arhitekti sem jih predstavila in ona jih je upoštevala. Vendar pa je zaradi znanja in izkušenj (ter možnosti izvedbe) predlagala takšne stvari, ki niso padle na pamet meni in vsem s katerimi smo se pogovarjali o možnih rešitvah (seveda smo vsi laiki). Vse sem upoštevala in imam stanovanje narejeno po meri in iz njega je izvlečen maksimum (npr. kuhinja je del jedlinice in dnevne sobe. Originalno je bil na tem mestu balkon, ki je bil kasneje pozidan - zaprt in je bila v tem prostoru soba za šaro).  Je pa pri teh stvareh nujno, da zna arhitekt poslušat in iz tvojih idej najti rešitev, ki bo v prostoru funkcionirala.

• 0

#738 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27325 posts

Posted 13 July 2021 - 10:19 AM

Barbarina,mene motijo veliki hodniki in stopnisca, bivalni prostori in otroske sobe orientirane na sever in vzhod, ena ogromna kopalnica, pa vecina ima neke shrambe in utilitije samo zato,da se zapolni nek prostor ne zaradi funkcionalnosti.
  • 0

#739 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32281 posts

Posted 13 July 2021 - 10:42 AM

Jaz sem pred kratkim obiskala prijateljico, ki se je ravno vselila v novogradnjo, neko novo naselje pri Vrhniki in mi je bilo ful luštno. Objekt je dvojček sicer, v pritličju stopiš v majhen hodnik, potem je wc in spodaj imajo potem samo velik osrednji prostor (kuhinja, jedilnica in dnevna, pa veliko panoramsko okno z dostopom na teraso in zelenico. iz dnevne vodijo stopnice višje, kjer so 3 sobe, kopalnica, nekje na sredi ena mala shramba in na galeriji še prostor za eno pisalno mizo. Naselje je sicer strnjeno in v objektih na sredini ne bi živela, ker so ful natlačeni, oni imajo pa hišo na robu, tako da jih z dveh strani obdaja narava (travnik, kolovoz).

Mi je bil pa všeč ta tloris oz. razporeditev prostorov, ja...

• 0

#740 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23277 posts

Posted 13 July 2021 - 10:48 AM

Hahaha, njegovo navdušenje je kmalu začelo kopneti. :lol:

Lepo, da si je vzel čas, da vama je pojasnil razliko med projektno nalogo in tehničnim poročilom, vse skupaj pa še prikazal s primerom. Navsezadnje sta le laika. :lol1: 

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users