Jump to content

Photo

Iskanje zaposlitve

• Please log in to reply
1076 replies to this topic

#721 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26102 posts

Posted 21 July 2014 - 10:53 AM

Plus to...predstavljajte si, da ste delodajalec, za določen čas (nadomeščanje porodniške) zaposlite osebo, ki takoj zanosi....in gre zaradi zdravstvenih razlogov takoj na bolniško. The fuckup.

• 1

#722 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 21 July 2014 - 11:38 AM

To že, ampak treba je upoštevat tut dejstvo, da so postopki iskanja pravega in primernega kadra lahko kar dolgotrajni. Veliko available delovne sile še ne pomeni, da je je veliko tudi dobre. 

Se strinjam, ampak ravno zaradi tega je še toliko bolj neumno kalkulirati glede porodniških, dolgoročno delodajalcu največji profit naredi dober zaposlen, pa tudi če gre vmes za eno leto na porodniško, ravno zato se mi zdi dejavnik potencialne nosečnosti dosti nepomemben pri izbiri kandidata za službo. Navsezadnje lahko gre na porodniško vsaka ženska med 20-im in 40-im letom starosti, tudi moški, ampak večina ljudi itak ne gleda na dolgoročno uspešnost, ampak jim je pomembno, da bodo prišparali tistih 200 evrov, zato pa smo tam kjer smo. 

• 1

#723 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85940 posts

Posted 21 July 2014 - 01:14 PM

Jaz bi, sploh če bi dobila pogodbo samo za eno leto, ob predpostavki, da bi šlo za službo, v kateri se ne vidim na dolgi rok. In takih je danes po mojem veliko, ki se prijavljajo(mo) samo zato, da bi pač neko službo dobili. Sama bolj ne razumem tega big deala, ki ga delajo delodajalci iz nosečnosti, porodniška jih tako ali tako nič ne stane, vse kar morajo narediti je, da najdejo za tisto eno leto nadomestilo. In če podjetje dobi nekega dobrega delavca, se ta tako ali tako po enem letu vrne, v nasprotnem primeru pa je konkurenca na trgu dela tako velika, da verjetno ni problema najti koga novega. 

Kaj pa bi imela od tega? Porodniško in ostale ugodnosti itak prejemaš šele po 12 mesecih redne zaposlitve, samo odžrla bi DM nekomu, ki bi dejansko rad delal tam.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#724 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4152 posts

Posted 21 July 2014 - 01:42 PM

Kaj pa bi imela od tega? Porodniško in ostale ugodnosti itak prejemaš šele po 12 mesecih redne zaposlitve, samo odžrla bi DM nekomu, ki bi dejansko rad delal tam.

Tu težko nekomu odžereš mesto, saj delaš do nastopa porodniške. Zdaj če že se katera gre ta špil, tudi dobro premisli in načrtuje nosečnost (ob pogoju da vse takoj rata) tako, da nastopi takrat ko ji pogodba preneha in ima 12 mesecev plače.  Če pa greš prej na bolniško, ima pa delodajalec po enem mesecu, ko postaneš breme ZZZS-ja, tudi možnost nekoga zaposlit za nadomeščanje tvoje bolniške. Ni delodajalec nič na slabšem, razen pač, da more ponovno nekoga iskat in uvajat.

• 2

#725 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 21 July 2014 - 08:11 PM

Se strinjam, jaz bi tudi tako naredila, da če bi dobila službo za več kot 1 leto, bi nekako tako planirala, da bi šla na porodniško, ko bi imela 12 mesecev za sabo. Se strinjam, da je čudno, če npr. že na začetku nosečnosti dobiš novo službo, čez nekaj mesecev pa greš na porodniško. Ampak če bi pa vedno gledali samo na to, kar bi delodajalec rad in kaj bi bilo njemu najbolj ugodno, ne bi nikoli nobena zanosila. 

• 1

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#726 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 21 July 2014 - 08:51 PM

Tako kot je bellini rekla, porodniško bi prejemala, v tem je vsa poanta. Štiri mesece moraš biti zaposlen, ko lahko zanosiš, potem imaš z nastopom porodniške 12 mesecev delovne dobe, kolikor pač potrebuješ. Ta izračun je sploh idealen, če te zaposli nekdo za eno leto, npr. za nadomeščanje porodniškega dopusta. Pa ne bi rada zvenela grdo, ampak verjemi, da je zadnja stvar o kateri bi razmišljala to, da sem komurkoli kaj odžrla, sploh v tem času, tudi ti po mojem ne bi. 

• 0

#727 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85940 posts

Posted 21 July 2014 - 09:02 PM

Ponavadi so pogodbe za 2 leti. Jaz v nobenem primeru ne bi planirala zanosit samo zato, da bi potem prejemala porodniško, če bi vedela, da lahko tam napredujem/dobim pogodbo za NDČ, ali pa me iz tega razloga odpišejo in dajo priložnost drugemu. Službe pač ne rastejo na drevesu, biološka ura mi pa še ohoho časa ne bo tiktakala.

Pa potem je z majhnim otrokom še težje dobiti službo.

• 0

― V. Van Gogh

#728 Michelle

Michelle

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2687 posts

Posted 21 July 2014 - 09:06 PM

biološka ura mi pa še ohoho časa ne bo tiktakala.

Vidiš, v tem se razlikujeva. ;) Itak pa ne planiram zanosit zato, da bom prejemala porodniško, upam, da nisi tako razumela, jaz planiram v bližnji prihodnosti zanosit in zato bi bilo fino biti nekje zaposlen, ker je bolje prejemati porodniško kot pa ne. Sicer bi pa tudi jaz še malo počakala, če bi šlo za kakšno službo, v kateri se vidim dolgoročno, ampak tudi v tem primeru kaj dosti čakati več ne morem. 

• 0

#729 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 22 July 2014 - 06:12 AM

Da se malo vmešam ^_^

Razumem stran delodajalca, zelo, ker vem kako je pri fotru, ki je delodajalec pač. In je tudi naračunal te malice in ugotovil da plačane malice pomenijo časovno v recimo celotni delovni dobi 2 leti gledanja v zrak. Ja pač, plačana malica v celotni delovni dobi znese toliko, kot da bi nekoga po 8 ur na dan plačeval da samo sedi in dela NIČ.

Okej to nima veze s tem, ampak hočem rečt da je vedno odvisno pač na kero stran se postaviš ane.

Konkretno delodajalec, kot ste že ugotovile, z nosečnico nima nič. porodniška ni njegov strošek, bolniška je prvi mesec, potem ni več stvar delodajalca. Kar mu povzroča sive lase je samo "iskanje nadomestila za nadomestilo".

Misliti da ti ne tiktaka biološka ura je rahlo naivno, tudi če ti ne tiktaka bodo morda minila leta od takrat, ko se boš odločila za otroka (če se boš) do takrat ko ga boš dejansko dobila, samo toliko. vsekakor pa ti pri 25 al koliko že biološka ura ne tiktaka.

so tudi delovna mesta kjer se delo porazporedi, pa ni treba iskati nikogar. Res da so redka, ja, ampak so.

V glavnem, jaz verjetno ne bi mogla noseča potencialnemu delodajalcu v obraz lagat, ampak bi povedala po pravici. Seveda je to enostavno govorit zdaj, ko imam službo za NDČ. Če bi jo iskala dve leti, potem bi se pa pojavila prilika, bi mi bilo verjetno vseeno če delam tud samo en mesec, samo da bo denar.

Sicer je pa res tudi to, da danes lahko gre na porodniško oče, tako da bodo počasi mogli tud to stigmo "na porodniški je vedno mati" opustit, ker se ti lahko v primeru moškega in ženskega spola zgodi, da oseba izostane z dela za dlje časa.

Mislim da prvi trije meseci niso prenosljivi (so samo od mame) ostalih 6 pa je lahko doma oče. Pri nas v firmi imamo ena dva taka primera v zadnjem letu, ko sta si starša porodniško delila 50/50.

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#730 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19982 posts

Posted 22 July 2014 - 09:22 AM

Mojo sestro bi v vojski v godbi zaposlili tam nekje 6 let nazaj, če jim ne bi povedala, da je noseča, se mi zdi. Tko da to z laganjem... mah, mogoče bi pa bilo bolje lagat.

• 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#731 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85940 posts

Posted 22 July 2014 - 01:17 PM

Misliti da ti ne tiktaka biološka ura je rahlo naivno, tudi če ti ne tiktaka bodo morda minila leta od takrat, ko se boš odločila za otroka (če se boš) do takrat ko ga boš dejansko dobila, samo toliko. vsekakor pa ti pri 25 al koliko že biološka ura ne tiktaka.

Razumem to, ampak mi je taka miselnost zgrešena. Nikakor ne bi hotela delati na otroku, če si ga takrat sploh še ne bi želela/zmogla skrbeti zanj. To je tako, kot če bi redno službo iskala z napol končanim faksom, češ do takrat se bo pa že kaj našlo. Lahko bi bilo takoj, lahko pa čez 2, 3 leta, tako kot pri tebi.

• 0

― V. Van Gogh

#732 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16812 posts

Posted 22 July 2014 - 01:21 PM

Se popolnoma strinjam!

• 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#733 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 22 July 2014 - 07:12 PM

Vidiš, v tem se razlikujeva. ;) Itak pa ne planiram zanosit zato, da bom prejemala porodniško, upam, da nisi tako razumela, jaz planiram v bližnji prihodnosti zanosit in zato bi bilo fino biti nekje zaposlen, ker je bolje prejemati porodniško kot pa ne. Sicer bi pa tudi jaz še malo počakala, če bi šlo za kakšno službo, v kateri se vidim dolgoročno, ampak tudi v tem primeru kaj dosti čakati več ne morem. 

Razumem to, ampak mi je taka miselnost zgrešena. Nikakor ne bi hotela delati na otroku, če si ga takrat sploh še ne bi želela/zmogla skrbeti zanj. To je tako, kot če bi redno službo iskala z napol končanim faksom, češ do takrat se bo pa že kaj našlo. Lahko bi bilo takoj, lahko pa čez 2, 3 leta, tako kot pri tebi.

Drugo pa je, če si otroka želiš in si pripravljena nanj, poleg tega pa se že približuješ neki meji, kar se let tiče, ne izpolnjuješ pa še pogojev za dobivat porodniško. To je michelle mislila. 

Jaz sem si pred leti predstavljala, da bom zdaj že imela prvega otroka in sem imela recimo tak načrt, ampak bo to očitno treba odložiti, ker si želim prej ustvariti neke urejene finančne in poklicne razmere.

• 0

#734 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3359 posts

Posted 30 July 2014 - 10:04 AM

V glavnem po tistem razgovoru sem jim morala poslati vizijo o podjetju in kako bi privabila več gostov ter kakšne produkte bi jim ponudila in sem očitno prišla naprej v ožji izbor kljub mojim mešanim občutkom po razgovoru ker imam čez slabo uro razgovor z direktorjem, tako da držite pesti zame  :woot:

• 3
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#735 _Mayckica_

_Mayckica_

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3359 posts

Posted 30 July 2014 - 11:59 AM

No evo update... Če povzamem poanto tega razgovora - koga poznaš in preko koga nam bos dobila posel. Zdaj imam pa ekstra teden da to napišem in pošljem, pa tut sanja se mi ne kaj naj napišem ker jaz do sedaj nisem bila na takem delovnem mestu da bi s kom sklepala pogodbe tako da kill me now  :wallbash:

• 0
Dance...when everything is falling apart, and you have nowhere to go, just turn on the music and let you feelings flow

#736 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23289 posts

Posted 10 August 2014 - 03:15 PM

Obrazec za pridobitev potrdila iz kazenske evidence se lahko na ministrstvo pošlje normalno po mailu, ali gre po elektronski poti samo, če imaš digitalno potrdilo?

• 0

#737 čebelica-maja

čebelica-maja

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 199 posts

Posted 28 August 2014 - 06:25 AM

Prijavila sem se na delovno mesto svetovalec pripravnik na obcini in sem dobila vabilo na pisni preizkus. Ko sem klicala na obcino, kaj bi lahko bilo v preizkusu, oz katera podrocja, sem dobila da bo bolj splosno, ker gre za delovno mesto pripravnika in da mi vec ne more povedat.
Kdo ve kaj bi lahko bilo na pisnem preizkusu? :-)
  • 0

#738 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 29 August 2014 - 07:54 PM

poznavanje zakonodaje, 100% ;)

• 0

#739 čebelica-maja

čebelica-maja

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 199 posts

Posted 30 August 2014 - 07:26 PM

poznavanje zakonodaje, 100% ;)

še to, katero področje? vrjetno ustava, lokalna samouprava, občina? ali?

Hvala! :)

• 0

#740 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 30 August 2014 - 08:33 PM

ja ne vem na katero delovno mesto si se prijavila. to je odvisno od delovnega področja;)

• 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users