Jump to content

Stroški

• Please log in to reply
1390 replies to this topic

#701 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 21 March 2022 - 09:40 AM

Jajca pa skyr se :)

Jajca ja, pozabila, teh še največ pojem. Skyr je mlečni. :)

• 0

#702 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 21 March 2022 - 09:42 AM

Matilda - elektrike imata res noro malo. Mi smo bili šparovni, pa je bila cca 25 eur.

Tudi upravnik pozimi, ko je bilo ogrevanje, je poskočilo do 160 eur, poleti je bila pod 100

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#703 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17274 posts

Posted 21 March 2022 - 09:44 AM

Ful dobro, res imata nizke stroske. Podobno kot mi :) Avokado jaz vzamem 1x na 14 dni recimo. Ni pa blazno drazji, tam okoli 20 centov.
Res je mlecni. Ampak sem ga izpostavila, ker ima veliko beljakovin in se mi zdi, da dobis najvec za svoj denar :D
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#704 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 21 March 2022 - 09:47 AM

Matilda, kako pa ogrevata?

Pri nas je vrtec najdražja položnica. Pa več kot polovico meseca ni tam.

• 0

#705 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 21 March 2022 - 09:48 AM

A to govoriš za prejšnje skupno stanovanje, Kami? Koliko kvadratov ste že imeli?

Ja v elektriki zdaj ni stroška omrežnine, al kaj je že. Prejšnji mesec je bila pa cena x2.

Ko se pogovarjam s kolegi, so ogromne razlike v stroških za blokovska stanovanja. V starejših blokih so stroški praviloma višji. Naš je bil zgrajen 1986, menda kvalitetno. V stanovanju so zamenjana okna, radiatorje pa sva v bistvu laufala zeelo malo.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#706 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 21 March 2022 - 09:55 AM

Pri nas je vrtec najdražja položnica.

Enako.

Meni pa strosek hrane na osebo nic ne pove, ker se kolicine, ki jih pojemo, ne morejo primerjati. Moz zihr poje 3x toliko kot jaz pa se mi zdi, da ze jaz za zensko pojem nadpovprecno veliko. Vege hrana se mi pa nekatera zdi cisto predraga.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#707 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 21 March 2022 - 10:01 AM

A to govoriš za prejšnje skupno stanovanje, Kami? Koliko kvadratov ste že imeli?

Ja za LJ. Imeli smo 56m2. Res pa ne vem, koliko zdaj plačuje. Blok je iz 1975 nekje.

• 0

Put A Kilt On It!

#708 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 21 March 2022 - 10:02 AM

Pišemo, koliko kdo zapravi, za občutek, sej ni treba da ti to kaj konkretnega pove. Samo predelana vege hrana je draga, osnovna živila ne.

Barbarina, centralna kurjava. Kurila sva do zdaj minimalno, ker se grejeva pravzaprav z vseh strani, pa še na jug obrnjeno stanovanje je več ur obsijano s soncem in se kar ogreje. Ja, že leta se trudiva optimizirat te nujne stroške, da je prihranek čimvečji, vidim da sva pri tem kar uspešna :D

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#709 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 21 March 2022 - 10:05 AM

Aja vidim, da imate ogrevanje kar v položnici upravnika... kar mi je čudno, a pol oni računajo porabo ali kako?

• 0

#710 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 21 March 2022 - 10:12 AM

Tako smo imeli že v Šiški, na položnici upravnika. Hm, če prav vem, je nekaj malega pri ogrevanju fiksen strošek, porazdeljen med vsa stanovanja (nekaj plačaš, tudi če ne bi nič ogreval) in pa variabilen, pač na porabo. Bi morala fanta vprašat

• 0

Bill Bullard

#711 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 21 March 2022 - 10:16 AM

^^ V BS in Šiški enako ... upravnik dobi račun, ki ga razdeli med stanovalce. Nekaj po števcih, ostalo razdeli po nekem ključu.

• 0

Put A Kilt On It!

#712 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29707 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 21 March 2022 - 10:21 AM

Mislim, da je bilo včasih zaračunano ogrevanje na kvadraturo, potem pa so uvedli po porabi - ko so montirali merilnike na vsak radiator.  Vendar, če ocenijo, da po njihovo ne porabiš dovolj, ti razliko zaračunajo na kvadraturo, se mi zdi. Ker nikoli ne plačaš samo dajatev oz. "fiksnega" dela, ampak tudi porabo, četudi imaš zaprte radiatorje. Je pa vedno ogrevanje na položnici upravnika, če je centralno - če imaš pa elektriko pa na računu za elektriko.

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#713 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17591 posts

Posted 21 March 2022 - 10:33 AM

Ja, tako nekako bo držalo, hvala za dopolnitev Špela.

• 0

Bill Bullard

#714 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 21 March 2022 - 10:36 AM

Aha, zanimivo, mi nismo imeli nikoli tako, vedno je bil posebej račun od Energetike. Zdaj pa imamo svojo na elektriko.

• 0

#715 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 21 March 2022 - 10:42 AM

Ker nikoli ne plačaš samo dajatev oz. "fiksnega" dela, ampak tudi porabo, četudi imaš zaprte radiatorje.

je tudi odvisno kakšne koeficinete ima stanovanje. Stanovanje, ki je stisnjeno med zunanja stanovanja, se mu poraba drugače obračunava, kot tistemu, ki ima več zunanjih sten. Prav tako pritlično in vrhnje stanovanje, ker izgublja več energije.

In tako se upošteva, da vsako stanovanje "ogrevanjo" še sosednja stanovanja, zato v vsakem primeru plačuje porabo, tudi če je števec 0.

Sem se enkrat precej zaklepetala z našim upravnikom (ki je iz bloka) in mi je razložiš višjo matematiko za temi številkami.

• 0

Put A Kilt On It!

#716 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 21 March 2022 - 11:21 AM

Mi imamo

upravnika cca 45-50€,

sklad 15€,

voda+smeti pride nekje 20€,

elektrika okoli 50 (ta položnica je bila 16€),

ogrevanje povprečno 20€

internet + mobitel za 2 leti 37€

RTV 13€

vrtec 200€

zavarovanje 36€ 

potem imam pa še življenjska zavarovanja (2x) - dam nekje 240€ na mesec

iskreno nimam pojma, koliko je povprečno špecerija - nekje 60-80€ na teden, odvisno od letnega časa (veliko zelenjave in mesa dobim pri starših)

Če že kupim govedino, kupim pri lokalnem kmetu, piščance pa redi stric in jih kupim tam.

• 0

#717 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85893 posts

Posted 21 March 2022 - 12:28 PM

Ce zivis v lastniskem blokovskem stanovanju, res lahko ogromno prihranis, ker so stroski tako nizki.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#718 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19130 posts

Posted 21 March 2022 - 12:35 PM

No ja... odvnisno, kaj je za tebe nizko... lahko , da so v hiši nižji stroški.

• 0

#719 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32286 posts

Posted 21 March 2022 - 12:51 PM

Mi bomo v prihodnje začeli izkoriščati sonce, da nam bo segrelo vsaj sanitarno vodo poleti. Imamo ful sončno lego in je bila najbrž napaka, da nisva tega storila že takoj ob selitvi, ampak vsega naenkrat se pač ne da. A. je nabavil neke kolektorje, ki jih je treba  še montirati na streho, priključki so bili pa itak že v štartu predvideni, tako da baje bo lahko pretežno sam dokončal, ne vem... moram ga malo bolj podrobno povprašat o tem. 

• 0

#720 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24524 posts

Posted 21 March 2022 - 01:11 PM

Našadva imata doma kolektorje za toplo vodo;

za splakovanje WC, zalivanje vrta & co uporabljamo deževnico.

Pred parimi leti je še dodatno izoliral celotno hišo;

centralno lahko preklaplja med drvmi in oljem in drva dobi brezplačno.

Brat je svetoval tudi elektrarno, ampak se oče ni odločil (njegovi ziheraški pogledli).

V hiši imaš kar veliko manevrskega prostora, kako privarčevat na dolgi rok (je pa na začetku investicija). V bloku žal teh močnosti ni.

Da ne govorim, da v hišah smo načeloma od majhnega navajeni bolj varčno živet (poraba vode, elektrike, energije). V blokih je bila poraba vode po osebah in sem jih veliko spoznala, ki so pomivali posodo ali umivali zobe pri odprti pipi. Da ne govorim o konstantnem zračenju ob prižganih radiatorjih (ta trend je noro upadel, ko so ljudje dobili števce). Kar na enkrat ni bilo več potrebe v stanovanju celo zimo hodit v kratkih rokavih pri 25°C, ampak zdaj je OK tudi 21°C :D

Gre ta ozaveščenost malo bolj med ljudi. So pa izjeme seveda povsod.

• 0

Put A Kilt On It!

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users