Hja, firme vedno bolj izkoriščajo stanje na trgu dela. Žalostno, ampak dokler bodo obstajali ljudje, ki bodo pripravljeni poprijeti za delo brez plačila v zameno za reference, se to ne bo nehalo. Žal ne samo v Sloveniji, se to dogaja kar povsod po svetu.

Iskanje zaposlitve
Posted 28 May 2014 - 10:39 AM
Posted 28 May 2014 - 10:41 AM
Saj ne rečem .... tudi jaz z veseljem poprimem za kakšno prostovoljno/neplačano delo, ampak tudi .... da delaš po 8 ur na dan (=delaš kot nekdo, ki je v rednem del. razmerju) samo za reference ....
nekaj ur na teden ni problem, da se zamotiš, počutiš koristen, koga spoznaš ....
---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 28 May 2014 - 10:43 AM
Jaz sicer ne vem za druge države, iz prve roke pa lahko povem, da v Franciji ni tako. Tam je vsaka praksa, vsako delo plačano. Najdejo se seveda tudi takšne ponudbe, da delaš zastonj, ampak vsak potne stroške pa malico ti krijejo ponavadi.
Tukaj pa se mi zdi, da moraš bit najbolj hvaležen na svetu, če ti nekdo ponudi priložnost - delaš pa zastonj seveda. Ni mi jasno od česa potem živiš...
Pa za to ponudbo, ki sem jo prilepila na prejšnji strani, je dejansko ogromno dela. To si vodja projekta, urejaš finance, iščeš sponzorje, urejaš vse spletne medije, pišeš dopise, komuniciraš s strankami, koordiniraš. Ogromno je dela, ni samo taka prostovoljna pomoč trikrat na mesec za par urc. Je tudi konec koncev velika odgovornost.
Posted 28 May 2014 - 11:01 AM
Saj opravljanje takšnega dela ni problem, če ga opravljaš za kratek čas. Večji problem je, da velikokrat želijo, da se zavežeš, da boš delal pol leta ali še več. In ker najbolj zbode v oči je, da so takšna neplačana pripravništva stalna praksa v firmah in organizacijah, ki si bi lahko zlahka privoščile, da bi svojim prostovoljcem plačale minimalno plačo.
Ana, kaj pa UNESCO, ICOMOS in ICOM? Vsi tri organizacije so v Franciji. Ti svojim pripravnikom ne plačajo niti centa. UNESCO npr. zahteva, da pripravniki opravljajo delo (polni delovni čas) vsaj 6 mesecev, s tem, da veliki večini pripravnikov podaljšajo pripravniški staž še za nadaljnjih 6 mesecev. Koliko stane pol leta življenja v Parizu, pa sama veš.
Poleg teh vem, da neplačana volunterska pripravništva nudijo še ICROM, United Nations in cela vrsta muzejev in kulturnih institucij. Veliko tovrstnih služb je kar full-time job. Nekatere organizacije, kot je npr. English Heritage, krijejo stroške prevoza na delo, nekatere pa še to ne.
Pa če pogledaš samo Slovenijo... za koliko pozicij v državnih službah se zahteva opravljanje strokovnega izpita. Da lahko opraviš strokovni izpit, moraš opraviti prakso. Praksa je praviloma neplačana, krijejo se le stroški prevoza na delo in malica. Dolžina prakse variira - od par dni, par mesecev, enega leta.
Posted 28 May 2014 - 11:05 AM
Ja, ravno UNESCO sem imela prej v mislih, pa potem nisem napisala. Ne plačajo niti centa ne! Sem tudi sama razmišljala, da bi šla tja na prakso. Še razmišljam v bistvu. Zdi se mi resnično neumno, da bi delala cele dneve za 0 eur. Saj konec koncev vsi delamo za denar.
Problem pa je tudi ta, ki si ga omenila zgoraj - dokler bodo ljudje, ki so pripravljeni delati za 0 eur, se to ne bo nehalo. Če jaz odklonim to delo, ker ni plačano, je za mano še 1000 drugih, ki pa bi z veseljem delali.
Je pa vseeno malo odvisno od področja dela. Poznam ljudi, ki so delali v Franciji prakse v marketingu, na področju prava, mediji... Pa so imeli vsi zelo lepo plačano (1/3 dejanske polne plače). Pri nas lahko o tem samo sanjaš pomojem.
Posted 28 May 2014 - 11:20 AM
Pač UNESCO je tako ime, ki ti lahko odpre marsikatera vrata in to izkoriščajo. Bojda imajo tak naval, da je skoraj nemogoče prit noter, če ne poznaš koga znotraj organizacije. Srečno, če boš poskusila svojo srečo.
Ja, res je ogromno odvisno od smeri, se strinjam.
Posted 28 May 2014 - 04:48 PM
Se strinjam s tabo.
Meni grejo kar konkretno na živce v bistvu, ker je skorajda samoumevno v Sloveniji že, da študenti, ki bi radi relevantne izkušnje delajo zastonj.
Ravno zadnjič nam je profesorica posredovala ponudbo za delo. Gre se pa za tri tedne dela, prevajanje spletne strani. Seveda zastonj.
Po eni strani je fajn, ker je dobra referenca, izkušnja... Po drugi strani pa se ti zdi tudi malo neumno, da boš tri tedne prevajal zastonj (niti neke simbolične nagrade ne ponujajo). Oni imajo potem zastonj delovno silo, drugače bi morali najet nekoga, da jim prevede.
Jaz sicer ne vem za druge države, iz prve roke pa lahko povem, da v Franciji ni tako. Tam je vsaka praksa, vsako delo plačano. Najdejo se seveda tudi takšne ponudbe, da delaš zastonj, ampak vsak potne stroške pa malico ti krijejo ponavadi.
Tukaj pa se mi zdi, da moraš bit najbolj hvaležen na svetu, če ti nekdo ponudi priložnost - delaš pa zastonj seveda. Ni mi jasno od česa potem živiš...
Pa za to ponudbo, ki sem jo prilepila na prejšnji strani, je dejansko ogromno dela. To si vodja projekta, urejaš finance, iščeš sponzorje, urejaš vse spletne medije, pišeš dopise, komuniciraš s strankami, koordiniraš. Ogromno je dela, ni samo taka prostovoljna pomoč trikrat na mesec za par urc. Je tudi konec koncev velika odgovornost.
Se popolnoma strinjam. Žal je danes tako, da moraš biti kao hvaležen, da ti nekdo ponudi možnost, da sploh lahko zastonj delaš pri njih. Ker je pač kriza in se ne plača z denarjem, ampak z izkušnjami in referencami. In če ti ne boš hotel delati, je še 100 takih, ki bi z veseljem prišli tja namesto tebe. Pri nas je zdaj vsaj marsikje tako, da plačajo potne stroške in malico. Ni pa povsod tako. Za sodniške volonterske pripravnike je bilo npr. rečeno, da ne bi bilo pošteno, če bi nam karkoli plačali, zato ker se ne usposabljamo za določeno delovno mesto ampak za izpit. Tam, kjer sem zdaj, hodim 5 dni na teden, 8 ur, delam pa enake stvari kot pripravniki, ki so tam zaposleni, ne dobim pa niti centa. Čeprav imam določeno, do kdaj bom tam, lahko vsaj kadarkoli prekinem. Saj se mi po eni strani zdi neumno, po drugi strani pa si raje s tem nabiram izkušnje, dokler ne dobim službe, kot pa da bi bila samo doma. Pošteno delo bi moralo biti pošteno plačano. Vsem je kao ful žal, da te ne morejo zaposliti, ker morajo varčevati, hkrati pa ni nikogar sram, da pri njih mladi delajo zastonj.
To je nekaj popolnoma drugega kot prostovoljstvo. Podpiram dobrodelnost in prostovoljstvo, ampak je nekaj drugega, če greš vsake toliko za nekaj ur, v prostem času pomagati kakšni dobrodelni ustanovi ali pa če vsak dan delaš polni delovnik in imaš enake naloge, kot če bi bil tam zaposlen.
Ana, koliko pa so tebi plačali na veleposlaništvu? Sorodnik, ki je bil veleposlanik, je rekel, da so tam, kjer je on bil, plačali študentom pripravnikom približno 250 €.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 28 May 2014 - 04:54 PM
Za mene je primarni pomen prostovoljstva pomoč pri humanitarni dejavnosti. Kjer delaš dobro delo, pa seveda od tega ne pričakuješ plačila.
Ampak temu že dosti časa več ni tako...
Jaz sem na VP dobila nekaj takega ja. Boljše kot nič.
Posted 28 May 2014 - 04:58 PM
Itak da je boljše kot nič. Jaz bi bila vesela, če bi dobila vsaj za malico in potne stroške, tako da si vsaj na nuli, ne pa da si delaš minus.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 23 June 2014 - 10:11 AM
Kam v europassov obrazec za CV lahko uvrstim podatek o priznanju za delovne dosežke? Pod kompetence in usposabljanja?
Nevermind, urejeno.
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 10 July 2014 - 03:40 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 14 July 2014 - 11:27 AM
No pa sem končno prišla do prvega pravega razgovora... Sploh ni bilo tako mučno, kot sem si predstavljala, sem pa očitno nastopila preveč samokritično (šlo se je glede znanja tujega jezika, tam kjer sem sedaj sem navajena res visokih standardov) tako da vem za naslednjič.
Sicer so mi že iz štarta povedali da se jim zdim premlada ampak drugače sta se mi zdela kar zainteresirana, v roku enega tedna do 14h dni moram poslati vizijo podjetja in mojo vlogo v njem, tako da očitno nisem popolnoma odpisana.
Seveda pa ni šlo brez vprašanja če že načrtujem družino in kdaj bi jo imela
Tudi če se ne bo izšlo je bila super izkušnja iz katere sem se vsaj nekaj naučila
Posted 14 July 2014 - 11:31 AM
Seveda pa ni šlo brez vprašanja če že načrtujem družino in kdaj bi jo imela
To je protipravno, če se ne motim.
Jaz sem bila na precej razgovorih in me niti na enem niso tega vprašali.
― V. Van Gogh
Posted 14 July 2014 - 11:33 AM
Ja seveda je protipravno, ampak sem slišala da še vedno to velikokrat vprašajo, zdaj pa lahko iz prve roke to potrdim
Posted 14 July 2014 - 11:51 AM
Ful ene diskriminacije zaznam s strani delodajalca iz Mayckininega posta - ampak, jbg, kljub morebitni protipravnosti ali zgolj prekoračitvi meje dobrega okusa, nam je vsem jasno, da take stvari sprašujejo. Ravno zaradi tega se meni zdi še toliko bolj pomembno, kako človek na tako vprašanje/namigovanje reagira.
In, ja, čisto komot se razgovor izpelje brez takih glupih vprašanj.
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
Posted 14 July 2014 - 11:56 AM
Meni se pa to vprašanje niti ne zdi več tako aktualno. Če je katera tako blesava, da misli zanosit v prvem letu, je itak boljše da se sploh ne prijavi, če pozneje, se pa itak pogodba že izteče (če seveda ne gre za NDČ, kar je pa nemogoče, da dobiš takoj).
― V. Van Gogh
Posted 14 July 2014 - 12:30 PM
To je pa v bistvu tudi res... Ker mi je rekla ženska pač da če bom čez pol leta šla na porodniško da se ji potem ne splača mene zaposlovat, ja pol bi morala bit že 3 mesece noseča ampak ok
Jaz sem samo povedala kako je bilo da ne bo kakšna druga šokirana in da bo pripravljena tudi na takšno vprašanje.
Posted 21 July 2014 - 10:33 AM
Če je katera tako blesava, da misli zanosit v prvem letu, je itak boljše da se sploh ne prijavi
Jaz bi, sploh če bi dobila pogodbo samo za eno leto, ob predpostavki, da bi šlo za službo, v kateri se ne vidim na dolgi rok. In takih je danes po mojem veliko, ki se prijavljajo(mo) samo zato, da bi pač neko službo dobili. Sama bolj ne razumem tega big deala, ki ga delajo delodajalci iz nosečnosti, porodniška jih tako ali tako nič ne stane, vse kar morajo narediti je, da najdejo za tisto eno leto nadomestilo. In če podjetje dobi nekega dobrega delavca, se ta tako ali tako po enem letu vrne, v nasprotnem primeru pa je konkurenca na trgu dela tako velika, da verjetno ni problema najti koga novega.
Posted 21 July 2014 - 10:47 AM
To že, ampak treba je upoštevat tut dejstvo, da so postopki iskanja pravega in primernega kadra lahko kar dolgotrajni. Veliko available delovne sile še ne pomeni, da je je veliko tudi dobre. Verjetno delodajalec išče tut konsistenco, ki zna komu pomenit dobro klimo. Pa da ne bi kdo narobe razumel, nič nimam proti nosečnostim in otrokom, to so zame pravice in odločitve, ki itak sodijo v zasebno sfero posameznika. In kao 'big deal' ne pomeni nujno tudi odklonilnega odnosa, vse je odvisno od perspektive.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users