Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#701 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 05:31 PM

Jaz, ampak ne prav hudo konstantno. Imam namen enkrat v bliznji prihodnosti it spet na kak pregled krvi, da vidim, kaksno je stanje, ker se mi zdi malo brezveze na pamet jemat. Se vedno pa iscem B12 v metilni obliki (ki se precej bolje absorbira) v prosti prodaji.

(Za)kaj te zanima? :)

P.S.: Ne vem, ce ste spremljale sejo o amandmajih glede krzna in cirkusov danes, ampak je slo skozi z 71 glasovi za in 3 proti  :w00t2:  :w00t2:  :w00t2: .

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#702 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 07 March 2013 - 05:32 PM

Sem se prijavila! Tak, zdaj pa gre zares :D. Moram priznat, da sem kar malo nervozna in sploh ne vem zakaj :D. Se bom morala kar zraven dat,ker zdaj se nisem rabila ubadat kaj je pisalo na nalepkah in tudi nisem rabila "komplicirat" na kakšni žurki... Morala bom malo zavihat rokave in se tudi spustit v recepte in skuhat kaj novega. Pa saj to mi ne bo težko.

• 1
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#703 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 07 March 2013 - 05:36 PM

Anouk: Zanima me, ker je bilo o tem govora včeraj na predavanju, in sta tako Urban kot Marko o tem govorila. :) Urban je rekel, da jemlje dodatek. ;) Zgolj firbec.

sade: Super. :) Jemlji to kot priložnost, da se boš kaj novega naučila, testirala nove recepte ...

Meni je všeč, ker več razmišljam o hrani, kaj bom naslednji dan skuhala. Pač ko sem lačna ne napadem prve stvari, ki jo vidim (po možnosti kakšne napolitanke), ampak premislim.

Sedaj imam doma veliko sadja, prej pa recimo nikoli, samo malo. Same pozitivne stvari vidim v tem izzivu. Skupaj nam bo uspelo. :)

Super!!!  :w00t2:  :w00t2:  :w00t2:

Edited by Kinky, 07 March 2013 - 05:36 PM.

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#704 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 07 March 2013 - 05:37 PM

Sploh ne dvomim. :woot:

• 0

#705 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 07 March 2013 - 05:42 PM

Ja, tudi jaz zdaj zelo dosti razmišljam o hrani, kaj dam v sebe in od kod je to prišlo. Komaj tudi čakam, da bo poletje in me bo mama zalagala z res čist bio zelenjavo iz vrta :). Jaz priznam, da ste mi bile ve na forumu zelo velika motivacija, da bom en mesec (ali več, ne? :)) veganka. So same dobre stvari glede tega izziva, je pa res, da je treba malo možgane vklopit in se organizirat.

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#706 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 07 March 2013 - 05:49 PM

P.S.: Ne vem, ce ste spremljale sejo o amandmajih glede krzna in cirkusov danes, ampak je slo skozi z 71 glasovi za in 3 proti  :w00t2:  :w00t2:  :w00t2: .

A veš morda kaj je s tem, da se po ne vem katerem marcu v EU ne bo več smelo prodajati znamk, ki testirajo na živalih? Kolikor vem, je bilo to sprejeto, ampak kako bo to v praksi, ne predstavljam si? Skenslali bodo Garnier, L'oreal, Swarzkopf, vse? Ker to je utopija pricakovati..

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#707 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 06:05 PM

Ej, ne vem, je prisla novica tudi do nas in smo poslali povpraslni e-mail, ampak kolikor vem, nismo izvedeli detajlov (se do zdaj). Meni je tudi malo cudno to, zato nisem obesala na veliki zvon, ker ne bi rada zmede v primeru, da to se ni urejeno (ker potem tezko organiziras kampanije okrog tega, ce ljudje mislijo, da si ti sam za cajtom in da se zivalicam godi super ; )).

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#708 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 06:06 PM

Me pa zanima če katera jemlje vitamin B12?

Jaz jemljem B-kompleks. Sicer ne redno... Imam pa tega, ki je veganski:

bernardove_kapusle_b_kompleks_prehransko

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#709 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 06:13 PM

http://www.smooth.si/

• 0

#710 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 March 2013 - 06:13 PM

^^ Hvala. Ne mislim (še) kupovati, spraševala sem samo, ker sem o tem včeraj prvič slišala. :)

(Za)kaj te zanima? :)

Anouk, a te je zanimalo, če sem slučajno to prebrala, o Savini? :D (iz Slovenskih novic)

Ko je bila še v gimnaziji, je umrl njen 10-mesečni bratec, saj je imel zaradi veganstva v krvi hudo pomanjkanje vitamina B12.

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#711 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85852 posts

Posted 07 March 2013 - 06:20 PM

Jaz jemljem B-kompleks. Sicer ne redno... Imam pa tega, ki je veganski:

Jaz tudi, B-kompleks jemljem že leta, redno.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#712 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 06:21 PM

Ko je bila še v gimnaziji, je umrl njen 10-mesečni bratec, saj je imel zaradi veganstva v krvi hudo pomanjkanje vitamina B12.

Joj, kako je pa tole zavajujoče napisano! 

Nihče kar tako ne umre zaradi pomanjkanja B12, sploh pa ne zaradi veganstva. Deček je umrl zaradi zanemarjanja s strani staršev! 

Zaradi pomanjkanja vitamina B12 se ne umre kar tako. Si sploh ne predstavljam, da je umrl zaradi tega, ker bi starša morala že prej opaziti, da z njim ni vse ok. Pa pomanjkanje vit. B12 se preprosto odpravi in to nikakor ne bi smel biti razlog za smrt. Vzrok smrti je preprost - zanemarjanje. 

Vitamin B12 deficiency can be slow to develop, causing symptoms to appear gradually and intensify over time. It can also come on relatively quickly. Given the array of symptoms it can cause, the condition can be overlooked or confused with something else. Symptoms may include:

strange sensations, numbness, or tingling in the hands, legs, or feet
difficulty walking (staggering, balance problems)
anemia
a swollen, inflamed tongue
yellowed skin (jaundice)
difficulty thinking and reasoning (cognitive difficulties), or memory loss
paranoia or hallucinations
weakness
fatigue

While an experienced physician may be able to detect a vitamin B12 deficiency with a good interview and physical exam, a blood test is needed to confirm the condition. 

Some people don’t consume enough vitamin B12 to meet their needs, while others can’t absorb enough, no matter how much they take in. As a result, vitamin B12 deficiency is relatively common, especially among older people.

Pomanjkanje B12 ni le veganska stvar, ampak tudi težava, s katero se sooča vedno več vsejedcev.

Pojavlja se tudi pri tistih, ki jedo meso, jajca, mlečne izdelke. In to v precejšnjem številu. Po nekaterih podatkih je velika večina ljudi s pomanjkanjem B12, vsejedcev. 

• 0

#713 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 March 2013 - 06:24 PM

Ja lej, tako je Savina Atai rekla (vir: Slovenske novice). :D :)

• 0

#714 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 06:30 PM

Ta Savina je tudi taprava.  :lol:

Njeno zdravje je bilo zelo slabo, nenehno je bila utrujena, imela je kandido in težave z menstruacijo.

Glede na napisano sklepam, da je jedla ogromno maščob, ki v povezavi s sadjem ustvarjajo idealno okolje za kandido. 

Zato pa pravim, da je treba pri veganski prehrani paziti, da ne dobimo preveč kalorij iz maščob, ker to spet ni zdravo. 

The way to beat candida is simple: you have to understand that candida is an issue that comes from eating too much fat, not too much sugar. When we eat too much fat, that excess fat in the bloodstream diminishes insulin sensitivity, so sugar isn’t carried out as fast as it should to the cells. It accumulates in the bloodstream, feeding the candida yeast that is naturally present there. The candida then proliferates to “eat up” the excess sugar. The answer isn’t to consume less sugar, or to try to kill the candida — but to go at the root of the problem, that is, to consume less fat.

• 0

#715 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 06:30 PM

Anouk, a te je zanimalo, če sem slučajno to prebrala, o Savini? :D (iz Slovenskih novic)

Haha, ne, nisem povezala, ampak bog pomagaj, Slovenske novice so (vsaj zadnje case, ko malo bolj spremljam), katastrofa. Saj jih ne bom prevec javno blatila tule, ampak v clanke o veganstvu - cetudi da kdo izjavo, kar neka 'svoja' dejstva naklamfajo, nobene avtorizacije ne nicesar. 

Pa ful mi je zanimiva asimetrija moci med osebnostjo in dejstvi, npr. ona lahko kot fizicna oseba oglasuje kar ji pase (ne glede na kvazi argumente), ti se lahko pa sicer ubadas z argumenti, ampak to ni tako zelo zanimivo za medije, osebno se pa ne mores/smes (ali noces) odzvat, ker pac nismo v vojni in ker bi takoj bil na sodiscu zaradi blatenja dobrega imena :P. Gotta love the way the world works ;)

Immortelle, to o dojenckih je pa ze tolikokrat prezveceno, da pomoje ne rabi niti besede vec ;). Je pa hecno, da ima ona ocitno vec znanja in izkusenj od skupin strokovnjakov s podrocja dietetike : P.

• 0

#716 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 07 March 2013 - 06:32 PM

Mene zanima če boste ve svojim otrokom ponudile samo vegansko hrano ali vse, tudi meso?

• 0
Viens, reste ici!

#717 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 March 2013 - 06:39 PM

Popolnoma enako vprašanje si postavila pred nekaj meseci, in dobila odgovore.

Pobrskaj malo za nazaj (je bilo pa v razdelku Ljubezen in Spolnost).

• 0

#718 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 06:40 PM

Mene zanima če boste ve svojim otrokom ponudile samo vegansko hrano ali vse, tudi meso?

Jaz, če bi jih kdaj imela, vegansko. Seveda ob rednih pregledih krvi in pozornem spremljanju razvoja.  

Glede na to, kar vem, se bi mi zdelo, kot da lastnega otroka zastrupljam, če bi mu dajala jesti mleko in mlečne izdelke, meso in jajca (tudi če pustimo mučenje živali ob strani).

• 2

#719 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 07 March 2013 - 06:44 PM

Hvala za odgovor Immortelle.

• 0
Viens, reste ici!

#720 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 07 March 2013 - 07:01 PM

Slišala sem že teorije, da je najbolj priporočljivo jesti sezonsko sadje in zelenjavo, pač kar v tistem času raste in da je zraslo čim bližje, torej v tvojem okolju. Kaj menite o tem? Mi doma pozimi nikoli ne kupujemo na primer paradižnika, paprike, oziroma sploh nobene zelenjave. Zdaj jemo motovilec, radič, cvetačo, brokoli, brstični ohrovt, ohrovt, zelje in kar imamo od poletja v zamrzovalniku (ok, to pač ni sezonsko).

Kupljeni zelenjavi ne zaupam najbolj. Ne vem sicer, koliko je res, ker se na to ne spoznam, ampak na tv-ju so enkrat govorili, da je tudi v Španiji in Italiji dovoljeno obsevanje zelenjave, da ne zgnije ipd. Na srečo imajo zdaj tudi v nekaterih Mercatorjih posebej plac s slovensko zelenjavo. Bi moralo biti več tega. Koliko pa gre zaupati temu, da sta sadje in zelenjava v trgovinah res eko? Kolegica mi je pravila, da je na primer Hoferjevo bio korenje po velikosti enako kot običajno v trgovinah. Pa tudi nasploh je slišati vse mogoče zgodbice. Kako je mogoče najbolj zanesljivo vedeti, če je nek  izdelek res ekološki, so certifikati dovolj, je kateri od certifikatov "več vreden"? Ne vem, če zdaj to vprašanje sploh spada v to temo in če je že bilo že govora o tem. V tem primeru se opravičujem. :)

Sicer pa sem tudi jaz že večkrat razmišljala, da bi kdaj poskusila preiti na vegetarijansko prehrano. Mleko in jajca bi pa jedla domača. No, saj mleka že zdaj ne spijem tako zelo veliko, približno en deci v kavi in občasno si naredim kakav.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users