Jump to content

Photo

Veganska in vegetarijanska prehrana

• Please log in to reply
3252 replies to this topic

#701 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 10 January 2011 - 03:39 PM

Ja, jst priznam, da tistega pršuta ne rabim, ampak se mi zalušta okus po njem ohmy.gif se nič bolje ne počutim z njim kot brez njega. Za ribe pa ne vem, najbrž sem tudi navajena nanje, je bil že kak teden, ko jih nisem jedla pa se nisem nič slabše počutila.
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#702 Blondi

Blondi

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 2929 posts
  • Interests:dajanje neumesnih pripomb,onaniranje, poizkušanje različnih znamk pira

Posted 10 January 2011 - 03:40 PM

Kaj pa je to torej drugega? Jaz ne razumem, da je nekdo tako velik živaloljub, ima močno mnenje o tem, da se to ne bi smelo dogajat, pa še kar naprej podpira to v smislu poseganja po teh izdelkih.

In ja, še sam se strinja s tem.
  • 0
Once you go Mac, you never go back
IPB Image

#703 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 10 January 2011 - 03:42 PM

Ampak a ni bila ravno konzumacija mesa tist razlog, da so se nam možgani pospešeno razvili? Proteini, pa to.

QUOTE(Blondi @ 10. 1. 2011 - 15:40) View Post

Kaj pa je to torej drugega? Jaz ne razumem, da je nekdo tako velik živaloljub, ima močno mnenje o tem, da se to ne bi smelo dogajat, pa še kar naprej podpira to v smislu poseganja po teh izdelkih.
In ja, še sam se strinja s tem.

Mogoče je samo lažji način, da mu daš mir. x-D Bodi tak tip, da ima tako slabo mnenje o sebi.
  • 0

#704 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27331 posts

Posted 10 January 2011 - 03:43 PM

Jaz ne jem govedine, zajcev, divjačine, ovčic in koz (koz ne zato, ker smo jih meli doma, pa sem bla na eno ful navezana in vse to) pa so mi krasnega okusa. Moji mesni obroki so omejeni na vodne zadeve, perutnino in včasih svinino, ampak dan popolnoma brez mesa... ne bi rekla... če nil drugega moram dat vsaj tuno na kako solato.
  • 0

• Guests

Posted 10 January 2011 - 03:48 PM

Jaz jem govedino, teletino, kuro in vse, kar je morskega, razen skoljke se mi zadnje case gabijo, ker sem enkrat dobila eno, ki je bla cist zelena not - itak jih je sam drek pa ena mala misica. Svinjino ful ful redko, raznim eksotikam se pa odpovem, ker ne vidim potrebe po tem, da bi to jedla, ceprav so "okusne".
  • 0

#706 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 10 January 2011 - 03:53 PM

QUOTE(ora @ 10. 1. 2011 - 15:37) View Post

Jajks, pa smo tu. Zato ne sdelujem v tej temi in zato se strinjam s piketom. In zato mi je govorjenje, da vegiji ne posiljujejo, bullshit. Povsod vtakneš to.

Glej, ta debata je itak jama brez dna, dejstvo pa je, da obstajajo tako študije kot tudi dejanski primeri iz prakse - očitno se da (ne trdim, da to velja za popolnoma vsakogar). In lažje je vzeti npr. B12 pa vitamin D (ki nista problematična samo pri vegetarijancih), kot pa se ubadat z npr. srčnožilnimi obolenji, rakom in podobnim. Moje mnenje je, da naše telo potrbuje nič ali pa zelo malo živil živalskega izvora, nekaj jih lahko tolerira, ostalo pa dela škodo.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#707 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 10 January 2011 - 03:58 PM

No, mene nekaj zanima. Itak ni sans, da ne bi jedel mesa iz kaksnih eticnih razlogov, sem bolj za financne prihranke. Da vidim kaj ponuja vegi hrana:

1. Je možen z vegeterjansko prehrano povečan vnos beljakovin? Za fitnes potrebujem 250-300g beljakovin na dan, katere dobim z mesom. Kaj ponuja vegeterjanski meni?
  • 0

#708 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 10 January 2011 - 03:58 PM

Obstajajo proteinski šejki, ki so presni.
  • 0

#709 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 10 January 2011 - 04:01 PM

Jih ze pijem, sploh pred fitnesom, ampak iscem bolj v smislu vsakdanje hrane. Sejki niso nadomestilo za normalno prehrano. :/
  • 0

#710 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27331 posts

Posted 10 January 2011 - 04:22 PM

QUOTE(Anouk @ 10. 1. 2011 - 15:53) View Post

Glej, ta debata je itak jama brez dna, dejstvo pa je, da obstajajo tako študije kot tudi dejanski primeri iz prakse - očitno se da (ne trdim, da to velja za popolnoma vsakogar). In lažje je vzeti npr. B12 pa vitamin D (ki nista problematična samo pri vegetarijancih), kot pa se ubadat z npr. srčnožilnimi obolenji, rakom in podobnim. Moje mnenje je, da naše telo potrbuje nič ali pa zelo malo živil živalskega izvora, nekaj jih lahko tolerira, ostalo pa dela škodo.

Ne morem mimo tega, da za raka, srčnožilne bolezni in podobno kriviš mesojedstvo. Predvsem zato, ker se mi zdi, da večina ljudi ne zna pravilo delat z živili, tudi tisti, ki se prehranjujejo večinoma z zelenjavo.
  • 0

#711 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 10 January 2011 - 04:40 PM

Piquet, I'm no expert on fitness food, tako da sem Googla zalaufala (300 g beljakovin se mi sliši veliko),

100 g:

8 ounces of tempeh has roughly 45g.
3 Tofurky "sausage" links has 90g.
1 cup cooked lentils has 18g.
1 14oz. package tofu has 35g.
2 cups soymilk has 14g.

Generalno gledano so beljakovinko bolj bogata živila v naslednjih kategorijah:

GRAINS - Brown rice, oats (cereals - oatmeal, granola, etc.), millet, corn, barley, bulghur, wheat (including whole wheat, bread, pastas, cereals, flour, etc.)

LEGUMES - Green peas, lentils, chick peas, alfalfa sprouts, mung beans, and beans of all kinds (kidney, lima, adzuki, navy beans, soy beans and products made from them; e.g., tofu, textured vegetable protein granules [Textured Soy Protein], tempeh, soy milks), peanuts, etc.

GREENS - Broccoli, collards, spinach, etc.

NUTS AND SEEDS - Almonds, cashews, walnuts, filberts, pistachios, pecans, macadamias and nut butters made from these. Sunflower seeds, sesame seeds (including tahini butter made from ground sesame seeds), pumpkin seeds, hemp seeds, etc.

QUOTE(ora @ 10. 1. 2011 - 16:22) View Post

Ne morem mimo tega, da za raka, srčnožilne bolezni in podobno kriviš mesojedstvo. Predvsem zato, ker se mi zdi, da večina ljudi ne zna pravilo delat z živili, tudi tisti, ki se prehranjujejo večinoma z zelenjavo.

Lahko bolj razložiš tole, prosim?

Nisem rekla, da je to edini faktor, še zdaleč pa ni pa irelevanten.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#712 Piquet

Piquet

Proud Argish owner

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4435 posts

Posted 10 January 2011 - 04:40 PM

Sej ne gre za fitness food. Iščem samo beljakovine. Kjerkoli jih že dobim. Čeprav, se proteini iz rastlin razlikujejo od tistih iz mišičnih tkiv?

Soja zvišuje raven estrogena tako da ne bi pretiraval. :/
  • 0

#713 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 10 January 2011 - 04:42 PM

Konopljina semena so dober vir beljakovin. Vsebujejo jih 3x več kot soja.
  • 0

#714 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 10 January 2011 - 04:45 PM

saj ti ni treba soje, pač ješ druge stvari ;) mogoče pogooglaj kaj v smislu "raw (food) + bodybuilding", par strani vem, da obstaja, se pa nisem pretirano zanimala za to.

proteini so sestavljeni iz aminokislin - ko žival poje rastlino, iz absorbiranih aminokislin tvori beljakovine (mišično tkivo). če ješ meso, se morajo te beljakovine najprej razgraditi na aminokisline, potem jih šele lahko porabiš za nadaljne procese. (tako imam v glavi vsaj, correct me if i'm wrong.)
  • 0

#715 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85905 posts

Posted 10 January 2011 - 04:59 PM

Joj, dajte no, dejstvo je, da človek, kot je Piket brez mesa ne bi mogel oz. ne bi bil takšen, kot je. Naj poje kilo stročnic in tri kile zelenjave na dan?
Res pa je, da velike količine beljakovin obremenjujejo telo, kar pa vodi v marsikaj, sladkorna, npr.

Jaz drugače NIKOMUR ne solim pameti glede hranjenja z mesom, meni pa tudi redkokdo teži. Če že, se nanaša na to, da sem tako suha, ker ne jem mesa, LOL.
Drugače pa dečku ali fotru brez problema spečem meso, nimam nobenih ovir pri tem. Se mi zdi pa preseravanje, kako nekateri vegetarijanci ne prenašajo,
da bi bilo skupaj z njihovo hrano v hladilniku meso, pa konec koncev tudi to, da bi se isti pribor dotaknil mesa in njihove hrane.
Ne vidim nobene višje morale v tem, okusa se pa itak od tega ne čuti.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#716 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25887 posts

Posted 10 January 2011 - 05:03 PM

Jina, saj mu ni noben naprej rinil ton zelenjave in podobnega - pač je vprašal, kakšna je alternativa, in sem copy/paste-ala par stvari z neta (ker obstajajo tudi vegani in presnojedci, ki se bolj intenzivno bavijo s športom, ergo verjetno ne sintetizirajo beljakovin iz zraka in sončne svetlobe). end of story.
  • 0

#717 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85905 posts

Posted 10 January 2011 - 05:04 PM

Vem, samo pravim, da za nekatere ni alternative mesu, potem je pa na človeku, za kaj se odloči oz. čemu se odpove.

• 0

― V. Van Gogh

• Guests

Posted 10 January 2011 - 05:16 PM

Js mislim, da ce hoces biti fizicno res aktiven, potem brez beljakovin ne gre. Gre brez mesa, ne pa brez jajc, mleka, skute...
  • 0

#719 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85905 posts

Posted 10 January 2011 - 05:20 PM

Fizično aktiven si lahko kolikor hočeš, četudi na brokoliju, ampak od tega boš shiran, ne mišičast. No, saj verjetno si mislila v tem smislu.

• 0

― V. Van Gogh

• Guests

Posted 10 January 2011 - 05:27 PM

Ja. smile.gif
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users