Ne enačim, a sta v večini primerov zelo povezani. Koliko vojn in vsega hudega se je začelo le na podlagi religije/vere ... koliko je nestrpnosti in budalaštin, s katerimiDrugače pa ja, se mi zdi Fluffy, da Cerkev in vero čisto enačiš, pa sta to dve različni stvari.
Fora je samo, da Cerkev je v preteklosti in še zdaj vero pač zlorabljala za dosego ciljev, a čista vera sama pa res ne uči nič slabega. Pa če se ti zdi to neumno ali ne.
filajo ubogo rajo, ki jim ne pustijo razmišljati s svojimi možgani ... nenazadnje pa jaz vero pojmujem na nek način kot odraz šibkosti človekovega karakterja, ki se mora
na nekaj upirati ... npr. posmrtno življenje ... zgolj tolažba za ljudi, ki se ne morejo soočiti s tem, da te preprosto ni več ... večina religij uči, da bolj kot boš trpel tukaj, bolj
boš užival v onostranstvu, torej na nek način zagovarja in podpira trpljenje (samo poglejmo razne obrede in bičanja v imenu vere ljudi) ... ko se ti zgodi kaj dobrega - nisi
za to (vsaj v večji meri) zaslužen ti, ampak ti je pomagal bog ... če se ti zgodi kaj slabega, si si za to sam kriv, da samo ne omenjam zatiranj pravic žensk in nasploh
drugačnih od tradicionalnih/zastarelih vrednot, itd. Jaz enostavno ljudi, ki verjamejo, da obstaja Bog = neka višja sila in ki verjamejo magari tudi 1% tega, kar ta vera uči,
ne morem jemati resno, to je moje iskreno in zasidrano prepričanje, za katerega menim, da je pravilno. In s tem, ko se npr. nekdo opredeli za katolika, hkrati podpira tudi
njihova stališča. Ko pomislim na trop ljudi, ki prav zasanjano in blaženo sedi po cerkvah, pred njimi pa je zelo verjetno oporečen stric v čudni halji, ki pripoveduje pravljice,
se zamislim, kam neki je ubogo človeštvo odplavalo ... hkrati pa me fascinira dejstvo, kako lahko zastrupiš toliko ljudi po svetu s čim takim in na podlagi tega ustvariš
pravo nevarno mrežo, ki ima ekstremno moč ... tudi na področjih, kjer ne bi smela nič delati. In v času, ko znanost tako napreduje, mi je še bolj uganka vse skupaj.
Dejansko jaz izpadem nestrpna, a če samo pomislim, koliko manj gorja in nesmislov bi bilo na svetu, če ne bi obstajalo NOBENE religije, cerkev je pa samo posledica
tega pravljičarstva, na katerega se ljudje morajo upirati, da preživijo kruto realnost, da ni ničesar, kad bdi nad nami in da ko umreš, KONČAŠ.
Se opravičujem, a prsti mi kar letijo, ko pride do te teme.