Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

• Guests

Posted 15 September 2008 - 05:29 PM

QUOTE(Kinky @ 1. 9. 2008 - 17:20) View Post

Daniela kot dečka oče pelje na 'Pokopališče pozabljnih knjig', kjer Daniel najde posebno knjigo, in kmalu začne razkrivati skrivnosto usodo avtorja knjige 'Shadow of the Wind'.

Kompleksni karakterji, odličen humor in zapletena zgodba, super konec. Ena boljših knjig, ki sem jih prebrala to poletje. thumbup.gif

Jaz bi se samo podpisala pod tole hvalnico The Shadow of the Wind. Zelo priporočam, zaznamovala mi je letošnje poletje. thumbup.gif
  • 0

#682 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 18 September 2008 - 11:21 AM

Ja sem v bralnem zagonu in prebrala sem še eno knjigo več...

Marian Keyes - Suši za začetnike
IPB Image
Tri ženske na robu sreče...ali pa morda živčnega zloma? Prva je Lisa Edwards, uspešna in ambiciozna urednica ženskih revij, ki za nagrado za svoje delo pričakuje premestitev v svetovljanski New York, toda namesto tega jo nenadoma pošljejo na deževno, zakotno Irsko … Druga je vestna in organizirana pomočnica Ashling Kennedy, ki si dela skrbi glede vsega, od premalo izrazitega pasu do pomanjkanja moških v svojem življenju. Celo za nekaj grižljajev surove ribe ne zbere dovolj poguma … In še Clodagh Kelly, Ashlingina najboljša prijateljica že od otroških let. Clodagh že ima svojega princa, pa tudi dva prikupna otroka in prelepo hišo; skratka vse, kar si od nekdaj želi Ashling. Vendar Clodagh ni zadovoljna … V katero smer bodo zakorakale?

Ja, končno sem jo prebrala in morm rečt, da je odlična. Pripoveduje med seboj prepletene zgodbe o treh različnih ženskah. Liki so takšni, da se lahko zlahka poistovetiš s katerim izmed njih. Sama zgodba je zanimiva in realistična. To kar se dogaja junakinjam se bi lahko (ali se mroda je) zgodilo tudi meni/tebi/njej. Skratka... je bolj lahkotno branje, ki ga toplo priporočam.
  • 0

#683 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 23 September 2008 - 12:21 PM

Cecilia Anher: P.S. I love you

IPB Image

Knjiga za babe, ki se lepo in tekoče bere, zelo smešna na trenutke, se pa tudi zelo razlikuje od filma. Film se dogaja v Ameriki (LA), medtem ko je dogajanje v knjigi postavljeno v Dublin. V knjigi zelo veliko in pomembno vlogo igra Hollyjina družina (oče in mama, ki sta skupaj, in ne narazen kot v filmu), sestra Ciara, ter bratje Jack, Richard in Deacon. Tudi odnos med Holly in njenima najboljšima prijatejicama Sharon in Denise je prikazan na drugačen način v knjigi. Da niti ne omenjam da se v filmu kaj hitro da dol z nekom ki ga slučajni spozna v baru......v glavnem, zelo me moti, da so v filmu tako zelo veliko stvari spremenili.

Kot že rečeno: čik flik, prijetno plaža branje. wink.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#684 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18463 posts

Posted 23 September 2008 - 02:19 PM

Na misel mi je prišlo, da moram priporočiti v branje Naguiba Mhfouza Kairsko trilogijo in Orhana Pamuka Istanbul. Presenetilo me je, da se oba avtorja srečata na isti točki: Pamuk v trdilni obliki, Mahfouz pa v vprašalni.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#685 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 03 October 2008 - 02:50 PM

Elizabeth Kostova: Zgodovinarka
IPB Image
Med brskanjem po očetovi knjižnici dekle nekega poznega večera odkrije prastaro knjigo in sveženj pisem. Pisma, ki se začnejo z »Dragi nesrečni naslednik«, jo pahnejo v labirint, kjer se uganke iz očetove preteklosti in mamina skrivnostna usoda prepletejo z nepojmljivim zlom iz davnin zgodovine.
Pisma jo povežejo z najtemnejšimi silami zla, kar jih je človeštvo kdaj poznalo, in s stoletja trajajočimi poskusi najti izvir te teme ter ga uničiti. Znajde se na sledi odkrivanja resnice o Vladu Tepešu - Nakoljevalcu, okrutnem srednjeveškem vladarju, čigar mitološki naslednik je grof Drakula. Da bi razkrili resnico o njem in Drakuli, so zgodovinarji v mnogih generacijah tvegali svoj ugled, duševno zdravje in celo svoje življenje. Zdaj je odločitev, ali naj raziskuje naprej in pride skrivnosti do dna, v rokah osemnajstletnice; odločiti se mora, ali bo sledila stopinjam očeta, ki ga je pred leti ta pot skoraj uničila.

Končno se mi je uspelo prebiti skozi to kar precej zajetno bukvico. Moje mnenje je dobro. Zgodba je zanimiva, čeprav se na trenutke zelo vleče. Pisateljica se včasih popolnoma izgubi v opisih krajev po katerih potujejo njeni junaki. Kraje res, da dobro opiše, ampak s tem na trenutke že prepedantnim opisovanjem zgodba izgubi svojo napetost in misli ti kar hitro odtavajo daleč stran. Kot zanimivost naj povem, da se dva izmed junakov znajdeta tudi v Ljubljani, ki pa jo poimenujeta kar Emona. No, na srečo avtorica kmalu začne svojo zgodbo razvijati na bolj napet način. V zgodbo je vpletenih nekaj zanimivih resničnih zgodovinskih dejstev o znanem vlaškem vojvodi Vladu Tepešu, bolj znanem po imenu Drakula, čeprav veliko stvari je pa plod pisateljičine domišljije. Navsezadnje so v zgodbo vpleteni vampirji.
Te knjige ne bi priporočala vsakemu. Priporočala bi jo tistim, ki imajo radi knjige v katerih glavni junaki razkrivajo uganke in tistim, ki jih vsaj malo zanima zgodovina. Je dobra knjiga, ampak vseeno s svojimi 688. stranmi, kolikor jih ima moj izvod, predstavlja kar en manjši izziv. Tistemu, ki se je bo lotil bi svetovala, da tudi, če ga najprej knjiga ne bo pritegnila, naj vzrtaja, ker komaj proti koncu stvari začno postajati zanimive.
  • 0

#686 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 05 October 2008 - 07:45 PM

Valerio Massimo Manfredi - Talisman troje
IPB Image
Po končani trojanski vojni se grški junaki zmagoslavno vračajo domov. Tam pa jih čaka neprijetno presenečanje: njihove žene so se med tem povezale in se dogovorile, da bodo svoje dolgo odsotne može pobile in zavladale same. Agamemnona ubije žena, Odisej blodi po morju, Menelaj spregleda zaroto kraljic in jim napoveduje vojno, Diomed pa se odloči, da bo zapustil nezvesto ženo in si poiskal novo domovino. Pluje proti zahodu, ob opisu njegove poti spoznavamo, kakšna je bila jadranska obala (Albanija, Dalmacija in Italija) v bronasti dobi.

Sama zelo rada berem dela Valeria Massima Manfredija. Všeč mi je stil njegovega pisanja in njegova zmožnost, da bolj ali manj znane dogodke iz zgodovine poveže z legendami in s tem ustvari zanimivo zgodbo. Tudi v romanu Talisman Troje se ne izneveri samemu sebi. Čeprav če to delo primerjam z njegovimi drugimi, mi je manj všeč od ostalih (npr. Poslednja legija, Cesarstvo zmajev), ampak je kljub temu vreden branja.

• 0

#687 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 10 October 2008 - 01:04 PM

Valerio Massimo Manfredi - Talosov ščit
IPB Image
V Šparti vladajo strogi zakoni: če se otrok rodi s telesno hibo, ga izpostavijo volkovom. Tako mora plemeniti Aristarh zaradi otrple nožice izpostaviti svojega drugega sinka. A fantek preživi, saj ga pred kruto usodo reši star pastir. Ta ga poimenuje Talos in ga vzgaja kot svojega vnuka. Odraščajočemu mladeniču pozneje razkrije skrivnostno izročilo svojega zdaj zasužnjenega ljudstva in ga nauči rokovanja z lokom. Talosa pa zanimajo tudi špartanski vojaki, saj občuduje njihovo moč in vztrajnost. Potem pa odkrije, da je potomec ene najplemenitejših družin Šparte, in v njegovi notranjosti se razplamti boj med obema svetovoma, ki jima pripada.

Še en dober roman z zgodovinsko tematiko izpod peresa Valeria Massima Manfredija. Odlično predstavi obdobje vojn med Perzijci in starimi Grki. Še posebej dobro lahko spoznamo antično Šparto, njihove zakone, ureditev idr. V to okolje in čas je postavljena zgodba o "šepavcu", ki nosi dve imeni in pripada dvema svetovoma. Na trenutke zgodba preseneti. Definitivno priporočam v branje.

• 0

#688 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 10 October 2008 - 03:28 PM

V. M. Manfredi: Talosov ščit
IPB Image

^^ Meni je to dejansko ena slabših knjig, ki je nisem zdržala prebrat do konca. Namreč ne prenašam knjig, v katerih so glavni karakterji dobesedno popolni in jim sonce sije iz riti. Preprosto so mi to knjige za najstnike, ali pa pravljic željne zdolgočasneže.
  • 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#689 Braunkopf

Braunkopf

Little Miss Greedy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 21767 posts
  • Interests:sevanje anti-mojo občutij

Posted 10 October 2008 - 04:02 PM

Jean M. Auel - serija Otroci zemlje; Clan of the Cave Bear, The Valley of Horses, The Mammoth Hunters, The Plains of Passage, The Shelters of Stone

IPB ImageIPB Image
IPB ImageIPB Image
IPB Image

Z zbirko sem se spoznala nekje na sredi OŠ, ko je večina sošolcev še brala Matildo, Pet prijateljev in slične zadeve. Rod klanskega medveda me je dobesedno posrkal v svet neandertalcev, kromanjoncev in trdega živjenja v kameni dobi, dasiravno je bila knjiga obsežna in nasičena z raznoraznimi informacijami o tem in onem, sem jo prebala dobesedno n-krat, pa me je vsakič znova navdušila. Zame je bil to nek nov svet, ne več samo domišljijski.
Tudi naslednji dve knjigi (Dolina konj in Lovci na mamute) sem prebirala po večkrat, dasiravno me je vsaka naslednja pustila nekoliko hladnejšo, saj nekako ni več upravičila pričakovanj, pa tudi sam slog pisanja je mestoma postal "sam sebi namen".

4. in 5. knjige ni moč brati v slovenščini, za zdaj so po knjižnjicah na voljo predvsem hrvaške in angleške izdaje, ponekod tudi nemške.
Nadaljevala sem z branjem dobrih nekaj let kasneje, saj vmes nisem vedla za te izdaje v tujih jezikih.
"Ravnice povratka" sem prebrala prejšnji teden, po tem ko sem jo poskusila že vsaj ene dvakrat, trenutno sem pa pri koncu zadnje knjige, "Vatreni kamen".

Zgodba se odvija okoli mlade kromanjonske deklice Ajle, ki otroštvo preživi med neandertalci, kasneje pa zaradi svoje drugačnosti postane žrtev nasilja in predvsem nerazumevanja, zaradi česar je prisiljena zapustiti edini dom. Po letih bivanja v samotni dolini in udomačitvi cele serije živali biggrin.gif, spozna Žondalarja, ki postane moški njenega življenja in s katerim se odpravita na dolgo potovanje k njegovemu ljudstvu daleč na zahodu (današnja Francija).
Vmes spoznavata raznorazna plemena, se borita z medsebojnimi težavami in preprekami na poti, izumita zopet celo serijo reči, dokler po letu dni končno ne prispeta "domov", kjer pa stvari ne potekajo najbolj gladko. Konec je srečen in sluzav. smile.gif

Mene je, kot že rečeno, prva knjiga neizmerno navdušila, večinoma zato, ker pred tem nisem brala ničesar podobnega, pa nekoliko tudi zaradi svoje mladosti. Zdaj ko že imam nekaj kilometrine me serija ne pritegne več tako zelo, oz. se celo malce posiljujem z branjem.
Slog pisanja je nekako kompleksen, poleg dogajanja in raznoraznih zgodovinskih razlag, se avtorica debelo razpisuje o okolju, karakterju in zgodovini glavnih oseb. Razlaga je na večih mestih dobrodošla, ša zlasti, če bralec nima nekega konkretnejšega znanja o prazgodovini (če ga ima se pa izkaže, da marsikatera trditev avtorice preprosto ne drži, deloma tudi zaradi novih dognanj v zadnjih desetletjih), polagoma pa prične dolgočasit, saj dobivam občutek da gre za nekakšno "polnjenje vrzeli" med dogodki, pa tudi same razlage se bolj ko ne ponavljajo. Enako moteče zna biti nekakšno premlevanje zgodovine karakterjev, nekakšen "pogled nazaj", ki je na večih mestih nepotreben, saj dobesedno razlaga ene in iste stvari tekom vseh petih knjig in se ponavlja kot pokvarjena plošča.

Največji minus pa je precej enostransko zamišljen glavni karakter, oz. nekakšna izrazita delitev oseb na črno belo. Tako Ajla pravzaprav nima nikakršne pomankljivosti, razen tega da ne zna pet, kar pa se omenja zgolj na enem mestu, prevladuje pa fokus na vse njene prednosti; ona je najlepša, najpametnejša, vsi jo imajo radi in se zaljubljajo vanjo, sama izumlja neštete stvari, spozna se na vse, dobi najlepšega in najsposobnejšega moškega daleč naokoli (ok, on pa le ima par napakic, ob čemer dobim občutek da je nekako zgolj njen "privesek" biggrin.gif), sonce ji sije iz riti in še in še. Kot bi avtorica namenoma želea dober material za knjigo pokvarit s piškavo karakterizacijo in od bralcev "napravit budale". Vsaj jaz se ob branju počutim kot debil, ki bere pravljice "za malu djecu". down.gif

• 0
Vuelvo al Sur,
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.

#690 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 10 October 2008 - 05:36 PM

QUOTE(crna @ 10. 10. 2008 - 16:28) View Post

V. M. Manfredi: Talosov ščit
IPB Image

^^ Meni je to dejansko ena slabših knjig, ki je nisem zdržala prebrat do konca. Namreč ne prenašam knjig, v katerih so glavni karakterji dobesedno popolni in jim sonce sije iz riti. Preprosto so mi to knjige za najstnike, ali pa pravljic željne zdolgočasneže.

A res? Meni se Talos ne zdi popoln. Mogoče je popolna edino njegova ljubezen. Ampak ok, to spregledam. Kot lik je res precej enoplasten in bi v določenih situacijah v resničnem življenju ravnal drugače. Pa saj je to samo literatura in tu si lahko avtorji privoščijo mariskaj. Sicer pa jaz imam rada pravljice in zgodbe o junakih (edino Ahil iz Iliade mi je vedno šel na živce). Meni je knjiga bila všeč predvsem zaradi tega kako predstavi ta zgodovinski čas in Šparto. Poleg tega mi je všeč Manfredijev stil. Saj so skoraj vse njegove knjige napisane po istem kopitu, meni so všeč. Sama po sebi knjiga res nima neke umetniške vrednosti, ni tako dobra kot npr. Doktor Živago, ampak za lahkotno branje je pa super. Vsaj meni. In zato jo tudi priporočam v branje.
  • 0

#691 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 12 October 2008 - 12:28 PM

Tudi jaz sem končno prebrala Deček v črtasti pižami in je super knjiga. Žalostna sicer, ampak vredna branja. cry.gif
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#692 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18463 posts

Posted 13 October 2008 - 07:20 AM

Oscar Wilde: Cantervillski duh. Drobna knjižica, za crknit od smeha.
  • 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#693 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 26 November 2008 - 05:00 PM

K Umetnost ljubezni - Hong Ying

Neobičajna ljubezenska zgodba se je dogajala na Kitajskem v tridesetih letih, napisana je po resničnih dogodkih in je vsa prežeta z romantiko ter z neustavljivim telesnim poželenjem. Lin Cheng je lepa izobraženka, priznana pisateljica in žena kitajskega profesorja. Julian Bell pa je mlad angleški učitelj književnosti, sin Vanesse Bell in nečak Virginie Woolf, ki je željan dogodivščin prišel poučevat na kitajsko univerzo. Njuno prijateljstvo zraste v strastno afero, ki jo Lin začini s poznavanjem tradicionalnih taoističnih veščin ljubljenja. Zaradi kulturnih razlik in grožnje bližajoče vojne se njuna prepovedana ljubezenska zgodba tragično konča. Kot vsa dela Hong Ying je tudi K napisan čudovito preprosto, čeprav brezkompromisno, direktno, prav tako pa zelo emocionalno, milo, pesniško in romantično.

IPB Image
  • 0

#694 luci

luci

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3943 posts

Posted 26 November 2008 - 05:17 PM

Linija lepote - Alan Hollinghurst

“Umetnost je tista, ki ustvarja življenje, ustvarja zanimanje, ustvarja pomen za naše premišljevanje in uporabo teh stvari in prav nobenega nadomestka ne poznam za moč in lepoto njenega postopka.”

To so besede Henryja Jamesa, velikana angleške literature, ki jih dosledno izpolnjuje Nick Guest, homoseksualno usmerjeni mladenič, ki po čudnem spletu naključij postane član premožne aristokratske družine, katere glavar je torijski poslanec v britanskem parlamentu. Neposvečen v svet denarja in politike se v svetlečem vesolju razsipništva, moči in privilegijev sprva izgubi, dokler ne ugotovi, da se lahko ukvarja z lepoto-obsesijo, ki se ji pokorava tako, kot se njegovi prijatelji pokoravajo moči in bogastvu.
Z Wanijem, bogatim libanonskim ljubimcem, ustanovi urad Ogee, poimenovan po dvojni krivulji oz. Hogarthovi liniji lepote, katerega delo kulminira z izidom prve in edine številke revije o estetiki. Revije, ki pooseblja vso dekadentnost njunega bitja in žitja ter prinaša lesk nečesa, kar se je končalo; minljivega, evforičnega in neponovljivega, a hkrati tragičnega in usodnega.

Alan Hollinghurst, pronicljivi opazovalec samotnežev in čudakov, je z dolgimi in prožnimi stavki, polnimi namigov in sintaktičnih šokov, ustvaril linijo lepote, jo razprostrl med štiri leta in tri iskanja (iskanja ljubezni, spolnosti in lepote) ter napisal prvovrsten roman, ki predstavlja vrhunec literarnega opusa enega najboljših piscev angleškega govornega področja.

IPB Image
  • 0

#695 Jeannette

Jeannette

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1241 posts

Posted 05 December 2008 - 07:07 PM

A mi zna katera priporočit kakšno ne preveč zahtevno in ne preveč dolgo knjigo v italijanščini?
  • 0
500-krat ti lahko povem....

#696 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 05 December 2008 - 10:40 PM

Koliko dolgo? Pa kakšna zvrst?
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#697 Jeannette

Jeannette

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1241 posts

Posted 05 December 2008 - 11:09 PM

Ma sej za dolžino ni tolko važno, samo da ni kakšna res debela. Zvrst pa mi ni važno, karkoli berljivega. Ampak tako, da bom kaj razumela(sem 3. letnik), pol veš kolko znam.
  • 0

#698 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts

Posted 05 December 2008 - 11:32 PM

Aja, ma pol se učiš ti že od OŠ? Veš kaj preberi, od N. Sparksa Message in a Bottle, samo nimam pojma kako je v italijanščini. Je brala sošolka in je rekla, da je ful lepa.
Alpa Tre metri sopra il cielo pa te zadeve, ena druga kolegica je bila navdušena.
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#699 Jeannette

Jeannette

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1241 posts

Posted 06 December 2008 - 11:54 AM

Ne, v Oš se nisem še učila. Za Tre metri sopra il cielo sem že slišala, bom jo probala dobit. Hvala!

Če ve še kdo drug za kaj podobnega...... tongue.gif
  • 0

#700 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts

Posted 06 December 2008 - 04:43 PM

Aja, ma kaj pol v treh letih si se naučila ful dobro? Ma s kje si ti? smile.gif