Jean M. Auel - serija
Otroci zemlje; Clan of the Cave Bear, The Valley of Horses, The Mammoth Hunters, The Plains of Passage, The Shelters of Stone

Z zbirko sem se spoznala nekje na sredi OŠ, ko je večina sošolcev še brala Matildo, Pet prijateljev in slične zadeve. Rod klanskega medveda me je dobesedno posrkal v svet neandertalcev, kromanjoncev in trdega živjenja v kameni dobi, dasiravno je bila knjiga obsežna in nasičena z raznoraznimi informacijami o tem in onem, sem jo prebala dobesedno n-krat, pa me je vsakič znova navdušila. Zame je bil to nek nov svet, ne več samo domišljijski.
Tudi naslednji dve knjigi (Dolina konj in Lovci na mamute) sem prebirala po večkrat, dasiravno me je vsaka naslednja pustila nekoliko hladnejšo, saj nekako ni več upravičila pričakovanj, pa tudi sam slog pisanja je mestoma postal "sam sebi namen".
4. in 5. knjige ni moč brati v slovenščini, za zdaj so po knjižnjicah na voljo predvsem hrvaške in angleške izdaje, ponekod tudi nemške.
Nadaljevala sem z branjem dobrih nekaj let kasneje, saj vmes nisem vedla za te izdaje v tujih jezikih.
"Ravnice povratka" sem prebrala prejšnji teden, po tem ko sem jo poskusila že vsaj ene dvakrat, trenutno sem pa pri koncu zadnje knjige, "Vatreni kamen".
Zgodba se odvija okoli mlade kromanjonske deklice Ajle, ki otroštvo preživi med neandertalci, kasneje pa zaradi svoje drugačnosti postane žrtev nasilja in predvsem nerazumevanja, zaradi česar je prisiljena zapustiti edini dom. Po letih bivanja v samotni dolini in udomačitvi cele serije živali
, spozna Žondalarja, ki postane moški njenega življenja in s katerim se odpravita na dolgo potovanje k njegovemu ljudstvu daleč na zahodu (današnja Francija).
Vmes spoznavata raznorazna plemena, se borita z medsebojnimi težavami in preprekami na poti, izumita zopet celo serijo reči, dokler po letu dni končno ne prispeta "domov", kjer pa stvari ne potekajo najbolj gladko. Konec je srečen in sluzav. 
Mene je, kot že rečeno, prva knjiga neizmerno navdušila, večinoma zato, ker pred tem nisem brala ničesar podobnega, pa nekoliko tudi zaradi svoje mladosti. Zdaj ko že imam nekaj kilometrine me serija ne pritegne več tako zelo, oz. se celo malce posiljujem z branjem.
Slog pisanja je nekako kompleksen, poleg dogajanja in raznoraznih zgodovinskih razlag, se avtorica debelo razpisuje o okolju, karakterju in zgodovini glavnih oseb. Razlaga je na večih mestih dobrodošla, ša zlasti, če bralec nima nekega konkretnejšega znanja o prazgodovini (če ga ima se pa izkaže, da marsikatera trditev avtorice preprosto ne drži, deloma tudi zaradi novih dognanj v zadnjih desetletjih), polagoma pa prične dolgočasit, saj dobivam občutek da gre za nekakšno "polnjenje vrzeli" med dogodki, pa tudi same razlage se bolj ko ne ponavljajo. Enako moteče zna biti nekakšno premlevanje zgodovine karakterjev, nekakšen "pogled nazaj", ki je na večih mestih nepotreben, saj dobesedno razlaga ene in iste stvari tekom vseh petih knjig in se ponavlja kot pokvarjena plošča.
Največji minus pa je precej enostransko zamišljen glavni karakter, oz. nekakšna izrazita delitev oseb na črno belo. Tako Ajla pravzaprav nima nikakršne pomankljivosti, razen tega da ne zna pet, kar pa se omenja zgolj na enem mestu, prevladuje pa fokus na vse njene prednosti; ona je najlepša, najpametnejša, vsi jo imajo radi in se zaljubljajo vanjo, sama izumlja neštete stvari, spozna se na vse, dobi najlepšega in najsposobnejšega moškega daleč naokoli (ok, on pa le ima par napakic, ob čemer dobim občutek da je nekako zgolj njen "privesek"

), sonce ji sije iz riti in še in še. Kot bi avtorica namenoma želea dober material za knjigo pokvarit s piškavo karakterizacijo in od bralcev "napravit budale". Vsaj jaz se ob branju počutim kot debil, ki bere pravljice "za malu djecu".