Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#681 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 09:39 AM

Poleg razlogov, ki so omenjeni zgoraj (etični), se veliko ljudi odloča za veganstvo tudi zaradi zdravja. :) Dokazano je namreč, da je tovrstna prehrana veliko bolj zdrava. ;)

Včeraj sem bila na tistem predavanju (moje prvo, hehe), in je bilo super, ter zelo poučno. Najprej je predaval Urban Praprotnik, profesor športne vzgoje in tekač. :D On je na malo bolj znanstven način predstavil tematiko, da lahko vse esencialne aminokisline, beljakovine, itd. dobimo v hrani rastlinskega izvora.

Bilo je poučno in zelo zanimivo, poskusila sem pa tudi nekaj priboljškov, piškote, pecivo ter en sendvič. Vse je bilo nadvse okusno. :) Nato sem žal morala domov, čeprav se je zakuska šele začela. Rekla bi še, da 'vsaka čast' za tak dogodek, ki je bil zastonj, pa še hrana je bila vključena. Sem prišla navdušena domov, in o povedanem razmišljala še dolgo v noč.

Mleko sem že črtala iz prehrane, sedaj pijem rastlinsko, jajca pa tudi. Že 2 dni testiram vegansko prehrano, in mi kar gre, ker kuham vse sama doma. Včeraj sem po dolgem času bila tudi na tržnici. :) Tudi fant se navdušuje nad idejo, sicer ga v nič ne silim, samo dejstva sem predstavila. Tako da se bova sedaj doma skupaj tako prehranjevala, kar bo zanj super (ima povišan holesterol).

VELIK del teksta mi je zbrisalo, namreč Urban Praprotnik NI bil tisti, ki je predaval na bolj znanstven način, ampak Marko Čenčur

Cudno, jaz sem namrec uspela ujet cel post, morda se forum kaj norca dela (ali sem pa jaz/kdo drug kaj neposreceno kliknila). Sem kopirala tvoj originalni post za potrebe 'feedbacka' na predavanje, tako da ga lahko zalepim v tvoj post. Se posipam s pepelom : X

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#682 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 09:46 AM

Update: definitivno forum zafrkava, jaz sem v tvojem orginalnem postu zgolj uredila prelome vrstic, da je bilo bolj berljivo, potem pa je pred objavo ocitno samo zabrisalo ven dele teksta. Isto se zgodi, ce hocem kompletni tekst not prilepit in shranit spremembe, ali pa ce hocem ustvarit nov post s copy/paste kompletnim tekstom  :o. Sajk, kaka cenzura je to??? Sem poskusila z razlicnih brskalnikov isto narest, pa ni nic drugace.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#683 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 09:59 AM

Poleg razlogov, ki so omenjeni zgoraj (etični), se veliko ljudi odloča za veganstvo tudi zaradi zdravja.  Dokazano je namreč, da je tovrstna prehrana veliko bolj zdrava. 

Včeraj sem bila na tistem predavanju (moje prvo, hehe), in je bilo super, ter zelo poučno. Najprej je predaval Urban Praprotnik, profesor športne vzgoje in tekač.  Podal je nekaj informacij, predstavil  svojo zgodbo ... kako se je on odločil za veganstvo (spoznal je punco, sedaj ženo, ki je bila vegeterijanka; pa še oče mu je umrl za rakom, relativno mlad). Drugi predavatelj je bil Blaž Babnik iz Veganske Iniciative, ki je govoril o etiki, oziroma zakaj postati vegan. Zadnji pa je bil Marko Čenčur, totalen car.  On je na malo bolj znanstven način predstavil tematiko, da lahko vse esencialne aminokisline, beljakovine, itd. dobimo v hrani rastlinskega izvora.

Bilo je poučno in zelo zanimivo, poskusila sem pa tudi nekaj priboljškov, piškote, pecivo ter en sendvič. Vse je bilo nadvse okusno.  Nato sem žal morala domov, čeprav se je zakuska šele začela. Rekla bi še, da 'vsaka čast' za tak dogodek, ki je bil zastonj, pa še hrana je bila vključena. Sem prišla navdušena domov, in o povedanem razmišljala še dolgo v noč.

Mleko sem že črtala iz prehrane, sedaj pijem rastlinsko, jajca pa tudi. Že 2 dni testiram vegansko prehrano, in mi kar gre, ker kuham vse sama doma. Včeraj sem po dolgem času bila tudi na tržnici.  Tudi fant se navdušuje nad idejo, sicer ga v nič ne silim, samo dejstva sem predstavila. Tako da se bova sedaj doma skupaj tako prehranjevala, kar bo zanj super (ima povišan holesterol).

Ok, AP je diagnosticirala tezavo: prisotnost smeskov. Tako da je sedaj viden celoten tekst (ceprav malo bolj mrk  ;)). Se opravicujem za nevsecnosti in kompromtiranje prispevka od Kinky.

• 0

#684 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 07 March 2013 - 10:21 AM

Jaz sem bila nekaj časa veganka, zdaj pa jem spet vse. Sem pa jedla ogromno zelenjave in sadja in nasploh sem se šla zdravo veganstvo, brez procesirane hrane. Kljub veliki količini hrane, sem se zbujala ponoči lačna. Opažam, da se odločate za veganstvo in jeste veliko premalo. Meni se zdi da sem samo žvečila cele dneve.

Veliko veganov gre nazaj na meso, žal.

• 0

#685 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 07 March 2013 - 10:37 AM

Jaz zase lahko trdim, da ne jem premalo. Glede veganske prehrane sicer res še ne morem veliko govoriti, saj so to šele moji začetki. Testna faza, recimo temu. :) Vedno jem do sitega,

po novem jem tudi zajtrk (sicer smoothie, ampak prej nisem jedla nič do cca 12h). :)

Anouk, ni panike. :) Moram pa še omeniti tega Urbana, on je od Urbanih tekačev. ;) Full je posrečen in simpatičen. Pa ko so ga spraševali glede prehrane, kako se regenerira po treningu, je

vedno govoril o ženi Jasmini: Jasmina skuha to, Jasmina skuha tisto, haha. Blagor njemu. Sem hotela dvigniti roko in reči: Ej, a posodiš ti to Jasmino za kakšen dan? :D :D

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#686 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 10:42 AM

@Baby: Kaloricni vnos seveda mora bit ustrezen (vsaj na daljsi rok). To se sicer se posebej pozna, ce se odlocis za presno hrano (ali vecje kolicine le-te) - v tem primeru se vsaj od zacetka priporoca vodenje dnevnika prehrane in logiranje na cron-o-metru ali kje drugje, da spremljas vnos kalorij, pa npr. blendanje hrane (smoothiji ipd.). Ce imas zeljo, lahko malo vec napises o svoji takratni prehrani, morda se kak vzorec pokaze. 

Vseeno mislim, da vecina lahko naredi prehod, ce ima dovolj motivacije, podpore, informacij (in morda se inovativnosti). Me veseli, da je zdaj cedalje vec piknikov, potluckov in raznih spoznavnih vecerov organiziranih ob hrani, ker zdruzuje vse prej omenjene elemente. Osebno ne poznam veliko 'bivsih' veganov (tukaj so sicer debate, ali to sploh obstaja ali gre za nek terminoloski oksimoron, ker gre za miselnost in nacin zivljenja, ne zgolj za prehranjevanje z rastlinami), mi je pa kar fajn, da je zdaj 'veganska skupnost' ( :D) v Sloveniji ze toliksna, da jih ne sfolgam vec osebno vseh spoznat, hehe. 

@Kinky: Cenim tvojo milostno naravo :D (pa smisel za humor tudi ni od muh ; )). 

Edit: A jbg, spet me forum cenzurira. No, pa saj nisem kaj konkretno pametnega napisala, razen tega, da Urbana (se) ne poznam, druga dva pa (Marko veckrat kaj predava na to temo, tudi na vsakoletnem vseslovenskem vegetarijanskem / ki je pravzaprav veganski / prikniku v Ljubljani). Si poznala koga iz publike ali so bili sami novi, 'bledolicni' (: D) obrazi prisotni? 

• 0

#687 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 10:58 AM

Baby: 
Se ne strinjam s tvojo izjavo, da veliko veganov gre nazaj na mesno prehrano. Mogoče na vegetarijansko, da bi šli prav na mesno pa dvomim. Čeprav obstajajo, ampak ni jih pa tako veliko, kot si ti napisala. Če nekdo direktno iz "vsejedstva" preklopi na veganstvo, je definitivno veliko težji prehod, kot če si nekaj časa vegetarijanec.

Jaz sem bila vegetarijanka 10+ let, pa mi sploh ni bilo problema, ker sem imela že tako odpor do rib in jajc. Skrbelo me je edino glede mleka in mlečnih izdelkov (jogurt sem jedla vsak dan). Ampak ko sem tisti prvi teden dala čez, teh stvari sploh nisem več pogrešala. Zdaj sem na presni veganski prehrani in zaenkrat mi je zelo všeč. Ne morem pa zatrditi, da bom do konca življenja jedla tako, ker ne vem. Vem pa, da na vsejedsko ali vegetarijansko prehrano ne bi mogla nikoli več. Preveč vem o tem, da bi lahko. 

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

#688 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 07 March 2013 - 11:01 AM

Kinky meni se zdi premalo. ;) Ne gre se samo za kalorije, pomembni so tudi mikronutrienti.

Jaz sem jedla nekako po McDougallu, vendar z veliko več zelenjave, kot jo priporoča. Vsak dan veliko špinače ali kitajskega zelja, korenje, stročji fižol, brokoli, krompir, buče. Sem veliko prebrala o teh kalorijah in nutrientih in kako pomembna je količina in predvsem zelenje.Nekaj časa je šlo. Po spletu dobiš veliko ex-veganov žal. Potem jih ostali vegani napadejo, da pač preprosto niso jedli pravilno in da so sami krivi, da se jim je poslabšalo zdravje. Hočem reči, da si je treba ogromno prebrat glede veganstva, ampak ne tako, da bereš samo veganske strani.

Tudi z npr. paleo dieto si nekateri pozdravijo hujše bolezni. Nekaterim pa tudi tam pač ne gre, čeprav so delali po pravilih. Seveda ko prenehaš določen življenski stil, te njegovi privrženci napadejo, da nisi delal vsega po pravilih. 

Jaz hočem samo opozorit, da ni vse tako preprosto.

• 0

#689 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 March 2013 - 11:05 AM

Kinky meni se zdi premalo. ;)

A res? Po mojih jedilnikih? No, včasih kakšnega prigrizka ne napišem zraven, ker pač pozabim. :) Mogoče, mogoče ... nikoli nisem seštevala kalorij, to priznam, težav s telesno težo nisem

nikoli imela, tudi pred obdobje vegetarijanstva (ko sem bila vsejed). Jem po občutku, pač ko sem lačna. ;) Je pa tudi res, da nikoli nisem jedla ogromno, normalno bi jaz temu rekla,

še zdaleč pa da sem kadarkoli stradala. Ne bom pa trdila, da vedno vnesem zahtevano količino kalorij. 

Anouk, nisem poznala, ne. Je pa res bilo veliko bledoličnih, tako da sem za sekundo pomislila, da sem na vseslovenski vstaji (zombiji). :D ;)

to je moj jedilnik od včeraj:

kava z lešnikovim mlekom

smoothie banana + kurkuma + mleko

pest posušenih jabolk, pest posušenih marelic

metin čaj X 2

juha iz hokaido buče

tenstano zelje, čevapčiči

vmes čaj, banane, brusnice, lešniki 

plus zvečer prigrizki na predavanju :) Zame je to dovolj, ne vem no, meni se zdi, da sem precej pojedla. :D

Edited by Kinky, 07 March 2013 - 11:07 AM.

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#690 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 07 March 2013 - 11:10 AM

@Baby: Verjetno vsakemu res ni enostavno, prav tako se posamezniki razlikujemo med sabo, tako da nikakor ne morem (niti nocem) posplosit. Samo rahlo mi je nerazumljivo, da sem jaz pred 5 leti uspela preklopit po nekaj tedenskem prebiranju eticnih dilem in smernicah Pete (: D), ko v obicajnih trgovinah sploh se niso vedeli za sojino mleko, kaj sele kaj drugega ;). Pa ne da zelim napadat kogarkoli, dejansko je veliko razlicnih prehranjevalnih rezimov in moznosti znotraj veganstva - enim odgovarja veliko sadja, eni pa se pocutijo optimalno z enim jabolkom na dan kar se sadja tice. Jaz ne bi tako hitro vrgla puske v koruzo in se vsaj na zacetku manj obremenjevala z mikrohranili, dokler ne ugotovis zase ustreznih kolicin in razmerij zivil oz. makrohranil. Ce se ti zdi potrebno, lahko komot vzames zraven kaksno prehransko dopolnilo, drugace se pa pac potrudis cim bolj pestro jest. 

Morda se glede kaloricnega vnosa: Jaz sem od 18. leta, ko sem sla na veganstvo, pridobila priblizno 7 kg (zdaj sem nekje na 65kg/174 cm), tako da je to verjetno dobra prica ne-lakoti ;). Krvni izvidi so tudi konstantno super (na veliko osuplost laborantov, haha, to me vedno znova zabava ;)). Ok, grem zdaj malo pameti v glavo natrest pred jutrisnjim izpitom, dober tek vsem skupaj :).

• 0

#691 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 11:38 AM

Kinky meni se zdi premalo. ;) Ne gre se samo za kalorije, pomembni so tudi mikronutrienti.

Jaz sem jedla nekako po McDougallu, vendar z veliko več zelenjave, kot jo priporoča. Vsak dan veliko špinače ali kitajskega zelja, korenje, stročji fižol, brokoli, krompir, buče. Sem veliko prebrala o teh kalorijah in nutrientih in kako pomembna je količina in predvsem zelenje.Nekaj časa je šlo. Po spletu dobiš veliko ex-veganov žal. Potem jih ostali vegani napadejo, da pač preprosto niso jedli pravilno in da so sami krivi, da se jim je poslabšalo zdravje. Hočem reči, da si je treba ogromno prebrat glede veganstva, ampak ne tako, da bereš samo veganske strani.

Tudi z npr. paleo dieto si nekateri pozdravijo hujše bolezni. Nekaterim pa tudi tam pač ne gre, čeprav so delali po pravilih. Seveda ko prenehaš določen življenski stil, te njegovi privrženci napadejo, da nisi delal vsega po pravilih. 

Jaz hočem samo opozorit, da ni vse tako preprosto.

V knjigi 80/10/10 je lepo razloženo, zakaj npr. veliko veganov kljub veganski prehrani nima najboljših rezultatov, kar se tiče zdravja. Razlog je v tem, da vegani v popvrečju pojedo ogromno maščob (iz oreščkov, olj, namazov, itd..). Te maščobe so seveda boljše od živalskih. Mačšobe igrajo pomembno vlogo pri absorbciji OH iz sadja in zelenjave. Blokirajo oz. otežujejo absorbcijo glukoze v celice in zato te, kljub zadostnemu vnosu kalorij v telo, počasi hirajo. Maščoba je sicer problem tudi pri vegetarijanski in pri vsejedski prehrani. Ampak glede veganstva je pogosto to glavna težava (in pa seveda nezadostne kalorije). 

Če ješ obrok, ki vključuje veliko sadja, se je nekaj ur najboljše izogibati oreščkom in drugim stvarem, ki vsebujejo maščobo. Pri solatah in zelenjavi to ni tak problem, ker vsebujejo manj sladkorjev. 

Ko sem to prebrala, sem bila kar precej osupla, ker se mi je zdelo grozljivo, da bi bilo zdaj treba še na to pazit, ko pa sem že itak zelo pazila, kaj pojem. Zdaj preizkušam tole 80% oh 10% proteinov in 10% maščob, pa bomo videli, kako bo. Zaenkrat se počutim odlično, nič nisem lačna, pojem res veliko vsega. Tudi na kalorije pazim, da jih nimam premalo. Se pa seveda, glede na to, da jem manj maščob, zgodi, da moram pojesti toliko več sadja in zelenjave, da zadostim potrebam. 

Ta knjiga 80/10/10 je sicer pravi "eye opener", ki (brez kakšnega pridiganja o mučenju in izkoriščanju živali) razloži tudi to, zakaj je veganska prehrana edina primerna za ljudi (čisto iz strokovnega vidika). Jaz sem bila precej šokirana, ko sem jo brala. Vse je tako preprosto in logično, da se človek vpraša, zakaj se mu ni to posvetilo že prej. ;)

• 0

#692 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 07 March 2013 - 12:20 PM

Torej, če rpav razumem, delam jaz narobe, ko si dam zjutraj v smoothie zraven sadja (poleti tudi zelenjave) oreščke (ponavadi namočene mandlje ali orehe)?

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#693 Baby

Baby

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3833 posts

Posted 07 March 2013 - 12:44 PM

Mah, tako je... Jaz sem tudi prebrala 80/10/10 in bila trdno prepričana, da je to edini pravi način prehranjevanja. Seveda Durianrider in Freelee s 30BaD zgledata odlično in jima ustreza ta prehrana. Verjamem, da se da živeti samo z vegansko hrano, ampak ni hrana edini dejavnik. Onadva imata čas spati 12ur na dan in se cel dan ukvarjati samo s hrano in lahko skačeta po soncu cel dan.

Ravno tako izgleda odlično paleo voditelj z marksdailyapple, ki je s to dieto odpravil sladkorno. On je večinoma zelenjavo, jajca in meso.

Vse diete imajo zadaj neke raziskave in ko bereš se ti zdi marsikaj logično. Kako naj človek ve kaj je res? Vsak se vrže v eno stvar in potem je sveto prepričan, da je tako prav in išče samo potrditve tega kar dela.

Jaz ne sledim nobeni dieti več.  Največji uničevalec zdravja je stres.

• 1

#694 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 12:48 PM

Odvisno, kaj dodatnega od maščobe poješ čez dan. Če ješ samo to + še kakšno malenkost (žličko olja ali pest drugih oreškov, avokado), ni takšnega problema. Če bi pa npr. jedla humus ali pa na olju pečen tofu ali solato z obilico olja kmalu po ali pred večjo količino sadja, bi pa že lahko bil problem. Načeloma ni takšna stvar, če poješ oreščke s sadjem, ampak je treba pazit predvsem to, da ni tvoja prehrana več kot 10-15% maščobe, oz. da ne dobiš več kot toliko kalorij iz maščobe. 

Jaz sem si preračunala, da sem včasih dobila tudi 45-50% kalorij iz maščobe na dan (iz oreščkov, olj, kokosovega mleka...)! :o

• 0

#695 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 12:56 PM

Največji uničevalec zdravja je stres.

Se strinjam, ampak mislim, da je prehrana še vedno prva, kar se tiče zdravja. Brez tega, da telesu omogočimo, da se efektivno bori proti strupom, virusom in drugimi škodljivimi stvarmi, ni nič - ti tudi noben zdravnik ali zdravilo ne bo pomagalo. Niti življenje brez stresa. Veliko ljudi je doma, nimajo nekega posebno stresnega življenja, pa so bolni (ali pa imajo cel kup zdravstvenih težav), ker ne jedo pravilno. 

Jaz na sebi vidim, kako se mi telo samo od sebe preoblikuje (celulit izginja, prhljaja skorajda nimam več, kožo imam lepšo, več energije, bolj urejeno prebavo, kilogrami se topijo...). ;)

Je pa res, da ni vse za vsakogar, oz. treba je poslušati svoje telo. Pri takšnem načinu prehranjevanja (presno) se zgodi, da ima veliko ljudi na začetku občutek, da jim takšna prehrana ne odgovarja, ker se pojavijo simptomi detoksa in se lahko nekaj časa počutiš še slabše, kot si se prej, na normalni prehrani. Ampak ko ta faza mine, šele vidiš, kako dobro se lahko dejansko človek počuti v svojem telesu. 

• 0

#696 sade

sade

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10098 posts

Posted 07 March 2013 - 04:18 PM

Odvisno, kaj dodatnega od maščobe poješ čez dan. Če ješ samo to + še kakšno malenkost (žličko olja ali pest drugih oreškov, avokado), ni takšnega problema. Če bi pa npr. jedla humus ali pa na olju pečen tofu ali solato z obilico olja kmalu po ali pred večjo količino sadja, bi pa že lahko bil problem. Načeloma ni takšna stvar, če poješ oreščke s sadjem, ampak je treba pazit predvsem to, da ni tvoja prehrana več kot 10-15% maščobe, oz. da ne dobiš več kot toliko kalorij iz maščobe. 

Jaz sem si preračunala, da sem včasih dobila tudi 45-50% kalorij iz maščobe na dan (iz oreščkov, olj, kokosovega mleka...)! :o

Ok, hvala :)

Se še pa vedno nisem odločila :D.

• 0
"It's impossible." said pride. "It's risky." said experience. "It's
pointless." said reason. "Give it a try." whispered the heart.

#697 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 07 March 2013 - 04:32 PM

Jaz se ful veselim, to jemljem res kot super priložnost, bom pa seveda poskusila sčim več (ekološke) presne prehrane.

Immortelle, vidva kupujeta ekološko?

• 0

#698 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 07 March 2013 - 04:32 PM

Jaz se ful veselim, to jemljem kot res super priložnost, bom pa seveda poskusila s čim več (ekološke) presne prehrane.

• 0

#699 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 07 March 2013 - 04:43 PM

Kakor kdaj. Po večini (še) ne. Nama je pa cilj locirati eno dobro eko kmetijo, kjer bi (po možnosti s popustom na količino) kupovala sadje in zelenjavo. ;)

http://www.presnaumetnost.si/povezave

• 0

#700 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 07 March 2013 - 05:24 PM

To imam v planu tudi jaz, najti kakšno kmetijo, od katere bi odkupovala direkt. 

Me pa zanima če katera jemlje vitamin B12?

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users