Naslov je simbolen, saj sta vanilija in čokolada nasprotje barv in okusov, v končni obliki pa soglasje užitka. Takšna sta tudi zakonca, ki imata tri otroke. Zakon pojmujeta vsak po svoje. Po osemnajstih letih se alkimija takšnega zakona popolnoma spremeni. Penelopa dokončno razočarana nad moževim egoizmom zapusti družino, Andrea pa ostane sam z vsemi družinskimi problemi. Vsak na svojem koncu se zazreta vase in ...
Čeprav sem zadnje čase požiram predvsem zgodovinske romane, sem na predlog knjižničarke vzela v roke tudi to knjigo. Moje mnenje o njej je, da je v svojem žanru ena boljših, kar sem jih v zadnjem času prebrala. Je zgodba o običajni družini, o odnosu med moškim in žensko in kako se le ta lahko spremeni tekom let. Všeč mi je način kako je napisana. Sprva začne pripoved v dejanskem času, nato pa se vedno znova vrača v preteklost skozi katero lahko spoznamo življenjski zgodbi obeh glavnih akterjev. Tako lahko lepo spremljaš in si predstavljaš kako in zakaj sta se oba spremenila. Čeprav me navadno zgodbe o družinskih problemih ne privlačijo bi to knjigo vseeno priporočila.