Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#661 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 01 August 2008 - 04:43 PM

Sveva Casati Modignani: Vanilija in čokolada
IPB Image
Naslov je simbolen, saj sta vanilija in čokolada nasprotje barv in okusov, v končni obliki pa soglasje užitka. Takšna sta tudi zakonca, ki imata tri otroke. Zakon pojmujeta vsak po svoje. Po osemnajstih letih se alkimija takšnega zakona popolnoma spremeni. Penelopa dokončno razočarana nad moževim egoizmom zapusti družino, Andrea pa ostane sam z vsemi družinskimi problemi. Vsak na svojem koncu se zazreta vase in ...
Čeprav sem zadnje čase požiram predvsem zgodovinske romane, sem na predlog knjižničarke vzela v roke tudi to knjigo. Moje mnenje o njej je, da je v svojem žanru ena boljših, kar sem jih v zadnjem času prebrala. Je zgodba o običajni družini, o odnosu med moškim in žensko in kako se le ta lahko spremeni tekom let. Všeč mi je način kako je napisana. Sprva začne pripoved v dejanskem času, nato pa se vedno znova vrača v preteklost skozi katero lahko spoznamo življenjski zgodbi obeh glavnih akterjev. Tako lahko lepo spremljaš in si predstavljaš kako in zakaj sta se oba spremenila. Čeprav me navadno zgodbe o družinskih problemih ne privlačijo bi to knjigo vseeno priporočila.
  • 0

#662 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 01 August 2008 - 09:15 PM

Stephen King - Izterjevalec

IPB Image

Meni je bla tale Kingova bukvica iz enih parih strani celo bolj všeč kot Mačje pokopališče in se ne strinjam z ocenami,da je bolj "švoh" knjiga.... Tudi v tej se da najti polno stvari za razmišljat, poleg tega, da je Kingu once again uspelo res odlično pričarati občutke tesnobe in strahu, saj sem se v teh dveh dneh branja včeraj ene trikrat ponoči zbudila prepotena in ja, tudi prestrašena.

Knjiga pa govori o zavarovalniškem in nepremičninskem agantu, ki si za svoj govor v knjižnici izposodi dve knjigi in kljub opozorilu knjižničarke, da mora knjige vrniti v sedmih dneh na to pozabi. Če se pa knjige pozabi vrniti,pa na dom pride izterjevalec in tukaj se stvari zapletejo, v Kingovskem slogu seveda...

9/10, gladko ;) 9 pa zato,ker se mi je konec zdel prehitro spisan.

Stephen King - Mačje pokopališče

IPB Image

Odlična knjiga, ki me je prepričala,da je moj naslednji cilj prebrati vse Kingove knjige (prevedene in neprevedene). Knjiga govori o zdravniku, ki se s svojo družino preseli v Ludlow,mesto v državici Maine. Vselijo se v hišo ob izredno prometni cesti in se spoprijateljijo z ostarelim parom na drugi strani ceste. Zgodba se zaplete, ko sosed (Jud) zdravniku (Louisu) pove zgodbo o Mačjem pokopališču, na katerem že več kot stoletje okoliščki otroci/družine pokopavajo svoje hišne ljubljenčke....Potem umre Louisov maček..

10/10 !
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#663 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 01 August 2008 - 11:54 PM

Sally, jst mam doma manjšo zbirko Kinga v angleščini biggrin.gif Obožujem ga, res. Nujno preberi (če še nisi) It in The Shining, pa še kej biggrin.gif Oh The Dark Tower! Samo nisem še vseh prebavla, ker jih nimam sad.gif
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#664 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 02 August 2008 - 06:46 AM

^Hevea: Nisem še.Najprej bom slovenske,vem pa da "največji" romani niso prevedeni...Ej povej mi,a si te knjige kej s slovarjem brala,al si brala kar angleško tko razumeš in če,a znaš res ful dobr angleško?Sej ne rečem,se učim jst to angleščino že skorajda celo življenje,pa se mi vseeno zdi hud izziv prebrat knjigo kot je It v angleščini.... :S
  • 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#665 Hevea

Hevea

Chocolate desintegrator

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12155 posts

Posted 03 August 2008 - 12:08 PM

Jst študiram angleščino. biggrin.gif Sicer pa ni nek blazno kompliciran jezik, pomojem se da razumet tudi če je tvoje znanje bolj povprečno. Sej tudi jst ne razumem glih vsake besede, ampak razberem pomen iz konteksta, če pa res nimam pojma pa pogledam v slovar. Sicer pa ja, It je kr zalogaj, začni rajši s čim tanjšim. biggrin.gif
  • 0

There are no limits to what you can accomplish when you are supposed to be doing something else.

#666 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 05 August 2008 - 12:48 PM

Pearl Buck - Orhideja
Tale knjiga bralcu nudi en čudovit preskok v Kitajsko 19. stoletja. V obdobje ko je tradicionalna Kitajska bila prisiljena, da začne sprejemati novosti iz zahoda. Ta nemiren čas od opijskih vojn do propada boksarske vstaje spremljamo preko življenjske zgodbe Orhideje, ki se sprva povzpne na mesto cesarjeve priležnice in postane njegova ljubljenka, ko pa mu rodi sina postane njegova žena in se s tem povzdigne na sam vrh kitajske države.
Zgodba je zelo zanimiva, smo priča raznim spletkam, ki jih na kitajskem dvoru ni manjkalo. Spoznamo ves blišč v katerem je živel vrhnji sloj kitajske družbe, a hkrati spoznavamo tudi bedo in osamljenost ki jo je tak način življenja prinašal.
Knjiga mi je bila všeč, čeprav se je na trenutke malce vlekla. Priporočam vsem ljubiteljem zgodovinskih romanov.
  • 0

#667 monni

monni

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4072 posts
  • Interests:...zanimive stvari....

Posted 10 August 2008 - 03:14 PM

A je kera brala Maeve Binchy-Večerni tečaj?
  • 0
Kakršna sem pač sem. Tako sem narejena, to sem pač jaz. Kadar mi gre na smeh, smejem se na ves glas.
Ljubim tistega, ki me ljubi. Mar je to moja stvar, če res ni zmerom isti ta, ki me vzame za par.
Kakršna sem pač sem. Taka sem, to sem pač jaz.

Jacques Prévert ,Sem kakršna sem

#668 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 11 August 2008 - 06:22 PM

Muriel Romana - Marco Polo- Beneška karavana
Ime Marco Polo nam prikliče v zavest pustolovca in raziskovalca s konca 13. stoletja. Francoska pisateljica Muriel Romana je na podlagi zgodovinskih dejstev o negovem razgibanem življenju napisala biografijo, v kateri ne spoznavamo le naslovnega junaka, temveč tudi skrivnostni in barviti svet tedanjega Daljnega vzhoda, ki ga je prvi v Evropi opisal prav Marco Polo (1254 - 1324).
IPB Image
Tale roman o svetovnem Popotniku Marcu Polu mi je bil precej všeč. Lahko bi ga označila kot neke vrste srednjeveško odisejado, saj se tudi pot popotnikov zaradi preprek in nevarnosti zavleče. Vendar jih premagajo in prispejo na dvor Kublajkana. Vse skupaj je začinjeno z ljubeznijo, izdajstvom in še čem.
Vseh podatkov v romanu, kljub temu, da je Polova biografija ne gre jemati za čisto zlato. Če odšteješ to je prav prijetno branje.
  • 0

#669 eve

eve

trance chick

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 10431 posts

Posted 11 August 2008 - 08:16 PM

QUOTE(monni @ 10. 8. 2008 - 16:14) View Post

A je kera brala Maeve Binchy-Večerni tečaj?

Jst sm brala, ampak že precej dolgo nazaj in se ne spomnim ravno najboljše. So mi ble pa vse njene knjige fajn, še posebej Hiša na Tari. Je pa tako zelo lahkotno branje, za sprostitev.
  • 0
Never allow someone to be your priority while you're just their option.

#670 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 11 August 2008 - 08:24 PM

The Boy in the Striped Pyjamas

IPB Image

Resnično dobra in pretesljiva knjiga, nič ne bom napisala o zgodbi oziroma vsebini, kajti tudi na naslovnici knjige o tem nič ne piše, marveč samo...da je zelo posebna knjiga, ter da jo je vredno prebrati.

Bruno.
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#671 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 11 August 2008 - 08:38 PM

^Ja, bi se kar podpisala pod to. Te ne pusti ravnodušnega..
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#672 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 17 August 2008 - 08:06 AM

The Kite Runner by Khaled Hosseini

IPB Image

Še ena prečudovita zgodba - priporočam vsem v branje. Roman se čudovito bere, stavki te kar potegnejo v zgodbo - v Afganistan, kjer pričamo nenavadnemu prijateljstvu med Amirom in Hassanom. Kar se zgodi nekega zimskega dne bo zaznamovalo njuni življenji......in tudi 25 let kasneje ni prepozno da se popravi napake in .....to be good again. wink.gif

BTW, gledala tudi film, ki se s knjigo sploh ne more primerjati. Ni slab, ampak vseeno priporočam knjgo.

IPB Image
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#673 monni

monni

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4072 posts
  • Interests:...zanimive stvari....

Posted 01 September 2008 - 04:12 PM

QUOTE(Sally @ 1. 8. 2008 - 22:15) View Post

Stephen King - Mačje pokopališče
Odlična knjiga, ki me je prepričala,da je moj naslednji cilj prebrati vse Kingove knjige (prevedene in neprevedene). Knjiga govori o zdravniku, ki se s svojo družino preseli v Ludlow,mesto v državici Maine. Vselijo se v hišo ob izredno prometni cesti in se spoprijateljijo z ostarelim parom na drugi strani ceste. Zgodba se zaplete, ko sosed (Jud) zdravniku (Louisu) pove zgodbo o Mačjem pokopališču, na katerem že več kot stoletje okoliščki otroci/družine pokopavajo svoje hišne ljubljenčke....Potem umre Louisov maček..
10/10 !

Sally si me navdušila.Dobra knjiga..sam da me ne bo potem strah biggrin.gif

Men so zelo vredu knjige od Victorie Holt, ki ima sicer več imen pod katerimi je pisala.
Ene boljših so mi: - Hiša ob močverju
- Gospodarica Melyna
- Krvava svila
- ...
So lahkotne za branje s pestro vsebino ,ves čas se nekaj dogaja vglavnem zanimive.
  • 0
Kakršna sem pač sem. Tako sem narejena, to sem pač jaz. Kadar mi gre na smeh, smejem se na ves glas.
Ljubim tistega, ki me ljubi. Mar je to moja stvar, če res ni zmerom isti ta, ki me vzame za par.
Kakršna sem pač sem. Taka sem, to sem pač jaz.

Jacques Prévert ,Sem kakršna sem

#674 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 01 September 2008 - 04:20 PM

The Shadow of the Wind (Spanish: La sombra del viento) by Carlos Ruiz Zafón

IPB Image

NAVDUŠENA!!!

Daniela kot dečka oče pelje na 'Pokopališče pozabljnih knjig', kjer Daniel najde posebno knjigo, in kmalu začne razkrivati skrivnosto usodo avtorja knjige 'Shadow of the Wind'.

Kompleksni karakterji, odličen humor in zapletena zgodba, super konec. Ena boljših knjig, ki sem jih prebrala to poletje. thumbup.gif
  • 0

#675 jemina

jemina

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 581 posts

Posted 12 September 2008 - 12:11 PM

Jz sem že ene 10ič berem Bridget Jones in morem reči, da je to ena najboljših knjig za brati pred spanjem
  • 0

#676 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 12 September 2008 - 12:33 PM

Robert Harris - Imperij
IPB Image
Ko Tiron, zvesti tajnik rimskega senatorja Cicerona, nekega novembrskega jutra odpre vrata premraženemu in prestrašenemu tujcu, nevede sproži plaz dogodkov, ki Cicerona postavijo na čelo enega najodmevnejših sodnih postopkov v republiki in do temeljev pretresejo skorumpirani pravni sistem. Cicero, ki je zaslovel po briljantnih retoričnih spretnostih, bo za uresničitev svojih političnih ambicij v večnem mestu poleg izbranih besed potreboval tudi precej modrosti, odločnosti in poguma.

No, tole je soliden roman, ki na malce drugačen način predstavi zadnje obdobje rimske republike. Sama zgodba je dokaj zanimiva, sledi in bralca pobližje spozna s slavnim govornikom Ciceronom, z njegovo politično potjo. Je dokaj zanimivo, bolj kot bi človek pričakoval, da bo. Vendar se, ko pričakuješ nadaljnji razplet zgodba kar konča, kar mi ni všeč.

Shan Sa - Cesarica
IPB Image
Njeno ime je bilo oskrunjeno, njena zgodba izkrivljena, spomin nanjo izbrisan. Možje so se maščevali ženski, ki si je drznila postati cesar. Zgodba se začenja na bregovih Dolge reke z rojstvom deklice v ponižnem klanu Vu. Pri dvanajstih je bila Luč poklicana v Prepovedano mesto, da bi služila cesarju in se je pridružila deset tisoč konkubinam. Z bistrostjo in izredno odločnostjo si je pridobila moč, pa tudi cesarjevo naklonjenost. Kot cesarjeva žena je postala um in volja politično neodločnega in nesposobnega moža ter kitajsko civilizacijo s številnimi reformami pripeljala do njenega vrhunca. Po smrti moža Malega fazana je vladala največjemu cesarstvu pod nebom in postala prva kitajska cesarica. Prevzela je naziv sveti cesar, ki vrti zlato kolo

To je pripoved o legendarni kitajski cesarici Vu, katere moč so želele doseči mnoge cesarske ženske v prihodnosti. Sama zgodba je zanimiva. Cesarica opisuje svojo življenjsko zgodbo od rojstva naprej. Pripoved je dokaj tekoča, le na trenutke se avtorica včasih malce izgubi v opisovanju in postane s tem dolgočasna.

• 0

#677 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 12 September 2008 - 01:07 PM

Jodi Picoult - Rojena iz tvojega življenja

IPB Image

V mojem življenju je stavba gorela in eden izmed mojih otrok je bil v njej — edina priložnost, da ga rešim, je bila to, da v ogenj pošljem svojega drugega otroka, ker je edini vedel pot. Sem vedela, da tvegam? Seveda. Sem se zavedala, da to lahko pomeni, da bom izgubila oba? Ja. Sem razumela, da morda ni pošteno, kar ga prosim? Vsekakor. Vendar sem vedela tudi, daje to edina možost, ki jo imam, da obdržim oba. Je bilo zakonito? Je bilo moralno? Je bilo noro ali neumno ali kruto? Ne vem. Vem pa, da je bilo prav..."

Kate in Anne sta sestri. Kate ima levkemijo. Reši jo lahko zgolj presaditev ledvice. Annine ledvice. Anne odkloni. In na sodišču sproži sodni postopek, da bo lahko sama odločala, kaj se dogaja z njenim telesom. Ker ima dovolj nenehnega darovanja svojih organov. Ker noče več živeti po bolnišnicah. In ker hoče končno zaživeti svoje življenje, neodvisno od Kate ...

Ameriška pisateljica Jodi Picoult je z romanom Rojena iz tvojega življenja posegla na tabuirano področje, kjer se neločljivo prepletajo ljubezen, etika in morala, ter napisala pretresljivo pripoved o ljubezni, ki ne pozna meja.

Ful ful dobra knjiga z nepredvidljivim in šokantnim koncem, jaz ful priporočam. smile.gif
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#678 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 14 September 2008 - 11:08 AM

Nick Drake - Nefretete
IPB Image
V egipčanskem imperiju se dogajajo velike spremembe: faraon Ehnaton je prepovedal vse stare bogove in uvedel vero v enega boga, boga sonca Atona. To je vneslo nemir v drugače politično stabilno strukturo države. Ehnaton in Nefretete, faraonka in ključna oseba v tej reformi, načrtujeta veliko Slavje, ki bo posvetilo novo prestolnico in utrdilo njuno oblast. Zgodba se začne le nekaj dni pred težko pričakovanim Slavjem, ko Nefretete skrivnostno izgine. V nevarnosti ni samo ugled države, temveč tudi njena stabilnost. Ehnaton na pomoč pokliče tebanskega detektiva Rahotepa. Kljub temu da je dokaj mlad, je že znan po svojih nenavadnih metodah preiskovanja umorov, ki spominjajo na forenzične. Časa za rešitev te zamotane uganke pa nima veliko ...

Res enkratna knjiga, ki te ves čas pušča v napetosti kaj neki se bo v prihodnje zgodilo. Bo našel kraljico ali ne? Sočasno je v zgodbi lepo ujet čas vladavine Ehnatona in njegove revolucionarne spremembe v čaščenju bogov. Toplo priporočam vsem, ki imate radi napete kriminalne zgodbe in vsem, ki jim je všeč preteklost.

• 0

#679 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46035 posts

Posted 15 September 2008 - 11:18 AM

Helen Fielding: Prebujna domišljija Olivie Joules

IPB Image
Ste mislili, da svet lahko rešujejo samo moški? Da so posebni agenti MI6 in Cie lahko zgolj osebe močnejšega spola? Da so ženske v vohunskih romanih le za kuliso? No, pošteno ste se zmotili.
O tem vas bo prepričal nov roman britanske pisateljice Helen Fielding, avtorice kultne Bridget Jones, ki je tokrat na prizorišče postavila Olivio Joules. Lepo, pametno in neodvisno modno novinarko, ki se po spletu čudnih naključij zaplete z neznansko privlačnim, a nevarnim Pierom Feramom, članom teroristične organizacije Al Kajda. Od žgoče vročega Miamija do silikonskega Los Angelesa, bleščečega Karibskega morja in puščav Arabije se Olivia spopada s silami zla, oborožena z iglo za klobuke, bistroumnostjo in prav posebnim nedrčkom. Proti terorizmu se bori neustrašno, brez pištole, zato pa s tisto posebno žensko senzibilnostjo, ki je ne premore še tako bleščeč James Bond.

Imenitno lahkotnejše branje izpod peresa avtorice, ki je ustvarila že Bridget Jones. Če vam je bila Bridget všeč, vam bo tudi Olivia, saj je stil pisanja enak, le dogajanje je tukaj bolj akcijsko in napeto. Zgodba je malce privlečena za lase, ampak dovolj zanimiva in napeta, da je ne odložiš. Priporočam za poletno branje na plaži.
  • 0

#680 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 15 September 2008 - 05:10 PM

Tatjana Kokalj in Jana Kolarič
Draga Alina, draga Brina

IPB Image

Najboljši prijateljici, različni po značaju, po odnosu do sveta in po življenjskem položaju, si pišeta e-pisma. Za navidezno lahkotno, celo melodramsko vsebino se plete pretanjena analiza notranjih vzvodov inmotivov, ki razkrivajo težave sodobne ženske. Roman je napisan v sočnem in tekočem jeziku, poigrava se s pomeni v besedah in zasuki v situacijah. Gre za premišljen preplet literature, gledališča in resničnosti. Zgradba je skoraj dramska: napetost narašča od rahlega valovanja do zaključnega viharja. Čustva prekipevajo, a tudi ironije na svoj račun ne manjka.

Tankočutno pisanje, nežno, zanimivo. Morda na trenutke osladno, ampak meni je všeč.
5/5
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users