Jump to content

Photo

Potujem z letalom - kaj moram vedeti?

• Please log in to reply
919 replies to this topic

#641 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 13 October 2014 - 10:38 PM

Kratek ali dolg let, vedno je fajn sedeti zraven svojega sopotnika. 

Ko je govora o sopotnikih... jaz enkrat vsa vesela dobim sedež pri zasilnem izhodu, ki je imel znatno več prostora kot preostali sedeži. Veselje se je končalo, ko sem videla, da je na sedežu poleg mene podobno obilen možakar kot ga opisuje Anouk. Tako je bil obilen, da se je komaj prebil po ozkem hodniku do svojega sedeža, kljub dodatnemu prostoru pa je imel komaj dovolj prostora, da je sedel. V sedečem položaju, pa mu je kljub trudu, da ne bi posegal v moj osebni prostor, roka še vedno zasedala moje naslonjalo. Povrh vsega mu je očitno vso gibanje predstavljalo tolikšen napor, da se je ful zašvical in temu primerni oddajal neprijetne vonjave. 

Spet drugič sem sedela poleg tipa, ki ga je bilo strah letenja in je na dušek spil dve miniaturni flaški alkohola, ko se je pričela prodaja pijač, da je malenkostno umiril živce, pa še kljub temu se je ves čas leta živčno presedal na svojem sedežu. 

Enkrat, ko smo pristajali v močnem dežju in se je med vožnjo skozi oblake letalo treslo, je ženska na sedežu pred mano glasno molila, pa še kakšnega zanimivega sopotnika bi našla.

• 0

#642 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 14 October 2014 - 05:46 AM

Jaz se spomnim mojega leta iz Moskve v Ljubljano... Prostora sem imela sicer dovolj, med rusko gospo in mano je bil še prost sedež. Je bila pa ona tipična rusinja - osorna, odrezava, slabe volje... Nekje pri Grazu se je začela minimalna turbulenca (res, nič posebnega!). Gospa je začela mrzlično iskat po torbici in na koncu potegnila ven slike svojih najbližjih in molitvenik ter do pristanka ponižno molila :D

• 0

#643 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25904 posts

Posted 14 October 2014 - 07:25 AM

Kratek ali dolg let, vedno je fajn sedeti zraven svojega sopotnika. 

Ko je govora o sopotnikih... jaz enkrat vsa vesela dobim sedež pri zasilnem izhodu, ki je imel znatno več prostora kot preostali sedeži. Veselje se je končalo, ko sem videla, da je na sedežu poleg mene podobno obilen možakar kot ga opisuje Anouk. Tako je bil obilen, da se je komaj prebil po ozkem hodniku do svojega sedeža, kljub dodatnemu prostoru pa je imel komaj dovolj prostora, da je sedel. V sedečem položaju, pa mu je kljub trudu, da ne bi posegal v moj osebni prostor, roka še vedno zasedala moje naslonjalo. Povrh vsega mu je očitno vso gibanje predstavljalo tolikšen napor, da se je ful zašvical in temu primerni oddajal neprijetne vonjave. 

Spet drugič sem sedela poleg tipa, ki ga je bilo strah letenja in je na dušek spil dve miniaturni flaški alkohola, ko se je pričela prodaja pijač, da je malenkostno umiril živce, pa še kljub temu se je ves čas leta živčno presedal na svojem sedežu. 

Enkrat, ko smo pristajali v močnem dežju in se je med vožnjo skozi oblake letalo treslo, je ženska na sedežu pred mano glasno molila, pa še kakšnega zanimivega sopotnika bi našla.

Joj, ja! Pomoje mu je bilo res neprijetno, no. 

Drugace pa kakih izrazito cudnih izkusenj s sopotniki nimam, mogoce edino eno na letu do Kanade, ko me je ena gospa prosila, ce se presedem, da bosta z mozem skupaj sedela, potem so pa zaceli hrano delit in so seveda mojo prinesli najprej (sem mogla posebej narocit, zato ponavadi to prvo razdelijo, potem pa vsem ostalim po vrsti regular meals) in je pol mojega obroka pojedla (neke zemljice in namazi ipd.). Ocitno ni prebrala nalepke z oznako vegan meal+mojim imenom imenom in sedezem, lol. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#644 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17606 posts

Posted 14 October 2014 - 02:20 PM

Sva bookirala skupaj, ampak sem se želela prepričati, da bova tudi sedela lahko skupaj, zato sem vprašala. Hvala! :)

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#645 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17606 posts

Posted 23 October 2014 - 11:09 AM

Spet jaz :D Če mi kdo zna to razložiti. Danes, preden sem se "online check-inala" na Easyjet strani, sem k rezervaciji dodala še 1x20kg hold prtljage,

saj sem šele naknadno ugotovila, da moj ruzak ne bo šel v ročno. Zaračunali so mi 47€, čeprav sem na strani našla tole:

easyjet.jpg

A je fora, da sem šele naknadno dodala čekirano prtljago, pa so zato tako mastno zaračunali? 

Edit: zdaj vidim, da piše per flight, jaz imam pa seveda povratno karto. Torej je računalo 23.5€ v eno smer. 

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#646 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 16 November 2014 - 03:23 PM

A imaš lahko hrano v ročni prtljagi? Npr. kak namaz, marmelado, piškote? A se prvo dvoje šteje pod tekočine?

• 0

#647 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25904 posts

Posted 16 November 2014 - 03:31 PM

Namazi in marmelade odpadejo, piskoti so pa ok. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#648 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 16 November 2014 - 09:58 PM

Se mi je zdelo, great. :S Hvala!

• 0

#649 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 16 November 2014 - 09:59 PM

Hmm, jaz sem imela v ročni prtljagi omako za testenine, pa je šlo normalno skozi. :ph34r:

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#650 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19147 posts

Posted 17 November 2014 - 10:00 AM

Do 100 ml lahko maš. Ali pa če kupiš na letališču.

Včasih komplicirajo, včasih ne. :)

• 0

#651 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 17 November 2014 - 10:08 AM

Z Brnika nikoli niti malo ne komplicirajo, stvari ne rabiš meti niti v vrečki, niti jih ne rabiš ven dajat. Na ostalih letališčih so pa meni do zdaj še vedno težili, msz. Čeprav za Ronki tut nisem ziher, če je bilo treba vrečko ven dajat. :hmm:

• 0

After all this time?

Always.

#652 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25904 posts

Posted 17 November 2014 - 10:23 AM

Do 100 ml lahko maš. Ali pa če kupiš na letališču.

Včasih komplicirajo, včasih ne. :)

Ja, to itak, ampak marmelad ponavadi ne dobis v tako majhnih pakiranjih, vsaj ne v obicajnih trgovinah. 

• 0

#653 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17606 posts

Posted 17 November 2014 - 11:43 AM

Jaz sem imela enkrat pol litra vode v ročni (torbica), pa še druge pol litra v duty free vrečki (pa voda ni bila iz duty free) pa mi nobeden ni rekel nič (easyjet), prav hecno. 

• 0

Bill Bullard

#654 Nincha

Nincha

HP freak

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18602 posts

Posted 17 November 2014 - 11:46 AM

Saj to ni nič odvisno od letalske družbe, kontrola je za vse potnike na letališču ista.

• 0

After all this time?

Always.

#655 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26101 posts

Posted 17 November 2014 - 11:57 AM

Jaz sem imela Bobble, ko sem šla k Anouk na Nizozemsko. Bila je nekje 3/4 polna (domača voda iz pipe). Na kontroli so me samo vprašali kaj je notri in mi jo vrnili (sem jim omenila, da lahko brez problema zlijejo ven vsebino, vendar je niso).

• 0

#656 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19147 posts

Posted 17 November 2014 - 08:35 PM

Jaz sem tekočine morala imeti v vrečki samo v Londonu, nikjer drugje, pa sem kar iz precej letališč letela...

• 0

#657 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25904 posts

Posted 17 November 2014 - 08:37 PM

Kaj pa vem, na prvih parih letih (EU, Kanada) so mi kar tezili, tako da sem se navadila in imam vedno v vrecki, ker se mi res ne da se s tem ukvarjat tam. Pac 100% ne mores bit, da bo slo skozi, probas pa lahko, itak. Koliko se ti splaca riskirat, moras pa sam presodit.

• 0

#658 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 18 November 2014 - 03:01 PM

Pri meni je enako kot pri Anouk, sem se navadila, da imam tekočine vedno v čekirani prtljagi, če potujem samo z ročno, pa jih imam vedno v dovoljenih količinah zapakirane v vrečko. Glede na to, da imajo na letališčih praviloma jasno označena pravila o tekočinah in imajo ponekod (npr. Gatwick, Zürich) tudi zastonj vrečke pred vstopom v security control area, se želim izogniti težavam (beri: izgubi časa in živcev) in se držim pravil. Se je sicer že zgodilo, da je kdaj kakšna stvar kot je npr. potovalna embalaža tekočine za leče ostala izven vrečke, v kakšnem predalu torbice in niso komplicirali zaradi tega. Se pa je že zgodilo, da sem morala prestavljati lip-gloss iz žepa bunde in ga dajati v vrečko. Tako da je res povsem odvisno od tega kakšne volje in kako pozorni so ljudje na varnostni kontroli na dan ko potuješ. Podobno kot je npr. pri nizkocenovnih letalskih družbah glede tega kako striktno pregledujejo velikost in št. kosov prtljage. 

Marmelade in namaze sem pa jaz vedno prenašala v čekirani prtljagi, razen če sem jih kupila na letališču. Če tvegaš, se moraš vedno pripraviti na možnost, da boš ostal brez njih. 

• 0

#659 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19147 posts

Posted 18 November 2014 - 05:29 PM

No, saj jaz imam tudi vedno v čekirani prtljagi kozmetiko in druge tekočine, v torbici imam pa vedno kakšno kremo za roke, labelo ipd, glede tega pa nisem nikoli imela težav.

• 0

#660 Immortelle

Immortelle

Božanska

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 12251 posts

Posted 03 January 2015 - 11:56 PM

Vprašanje, ker nikjer na netu ne najdem direktnega in jasnega odgovora...

EasyJet... kolikor sem dojela, lahko na eno osebo vzameš s sabo 20kg prtljage, ki jo check-in. Ali je to za kovček, ki ga vzameš v kabino?

Torej en kos ročne prtljage + en normalen kovček? Čisto sem zmedena..  

Nisem še nikoli z nizkocenovnim letela...  :sweat:

• 0

ॐ Be a voice, not an echo. 

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users