Jump to content

Photo

Vitamini, minerali, dodatki k prehrani

• Please log in to reply
1575 replies to this topic

#621 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17265 posts

Posted 28 November 2016 - 06:46 PM

Jaz vidim veliko izvidov vsak dan (v fb skupinah od avtoimuncev do ''normalnih'') pa vidim eno samo pomajkanje vsega. Pa ti ljudje se po večini prehranjujejo zelo zdravo.

S propagando proizvajalcev se pa ne bavimo :D

(Z propagando sem napisala, kaj takega pa še ne. Jina, absorpcija je pravilno :D)

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#622 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 28 November 2016 - 06:48 PM

Recommended Daily Intakes and Upper Limits for Nutrients

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#623 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17582 posts

Posted 28 November 2016 - 06:51 PM

Odkar sem vegi/veganka, so moji krvni izvidi vedno OK, jutri imam spet pregled krvi za siht, pa da vidimo... Kljub temu, da nimam matematicno izracunanih kolicin, da ne stejem kalorij in da jem kdaj pa kdaj tudi predelano hrano/zunaj, dopolnila pa jemljem zgolj obcasno (razen B12).
Ja veliko ljudi ima kakšno pomanjkanje in to brez kakih "posebnih" prehranjevalnih režimov. Kdo bi si mislil.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#624 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 28 November 2016 - 06:53 PM

Pa prosim Jina, ne govori na pamet, lahko pa posredujes raziskave, ki potrdijo tvoje trditve. Dnevno kolicino omega-3 lahko dosezemo ze z 1 zmleto zlico lanenih semen ali olja, kot sem pa ze omenila, je pomembno razmerje. Omega-3 je tudi v drugi rastlinski hrani, le v manjsih kolicinah.
To niso enormne kolicine.

Tega nisem prej videla. Zame je jedilna žlica zmletih lanenih semen že enormna količina. Sem več let tako jemala (in skoraj bruhala zraven). To je že dopolnjevanje prehrane v naravni obliki. Saj omega 3 se tudi kupi naravne. 

Podgana :o Saj se absorBira.

• 0

― V. Van Gogh

#625 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17265 posts

Posted 28 November 2016 - 07:05 PM

.Ja veliko ljudi ima kakšno pomanjkanje in to brez kakih "posebnih" prehranjevalnih režimov. Kdo bi si mislil.

Ne vem kaj si s tem mislila, ampak jaz sem govorila o posebnih. Veganskih, brez mleka itak (mleko in gluten nista za take ljudi).

Kaj pa zajemajo tvoji krvni testi? Večinoma gledam feritin, D, B12, folno, RBC magnezij mislim, da tudi... To težko vkorakaš k zdravniku in zahtevaš :D

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#626 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 28 November 2016 - 07:24 PM

Sem prav pogledala glede lanenega semena. 2-3 jedilne žlice mletega dnevno naj bi zadoščale. Pri taki količini bi jaz verjetno bruhala, čisto sigurno pa bi imela drisko.

• 0

― V. Van Gogh

#627 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25872 posts

Posted 28 November 2016 - 07:39 PM

Tega nisem prej videla. Zame je jedilna žlica zmletih lanenih semen že enormna količina. Sem več let tako jemala (in skoraj bruhala zraven). To je že dopolnjevanje prehrane v naravni obliki. Saj omega 3 se tudi kupi naravne. 

Kako si pa to jemala? Jaz jih dam skupaj s sadjem ipd. v blender in sploh ni panike, nima nekega mocnega/zoprnega okusa. Konec koncev jih lahko zamesis tudi v kruh ali dodas k mafinom/palacinkam. Lanena semena pa naj bi sploh regulirala izlocanje (omilijo tako drisko kot zaprtje). 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#628 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17265 posts

Posted 28 November 2016 - 07:47 PM

Absorbiranje, absorbirati, absorpcija, absorpcijski. Ne vem pa kako se tej posebnosti reče v slovnici.

• 0

Tumblr

#629 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 28 November 2016 - 07:57 PM

Pa res. Hvala! :)

Anouk, isto v smutijih. Ki jih zdaj že leta ne pijem več, ker (mi) je boljše celo sadje. Laneno seme jem v kruhu (kupljenem) in včasih mešana semena dam v jed ali potresem po solati. Bolj za okus kot kaj drugega.

• 0

― V. Van Gogh

#630 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17582 posts

Posted 28 November 2016 - 11:37 PM

Ne vem kaj si s tem mislila, ampak jaz sem govorila o posebnih. Veganskih, brez mleka itak (mleko in gluten nista za take ljudi).

Kaj pa zajemajo tvoji krvni testi? Večinoma gledam feritin, D, B12, folno, RBC magnezij mislim, da tudi... To težko vkorakaš k zdravniku in zahtevaš :D

Ti ljudje ponavadi tudi pogosteje grejo pogledat in so bolj pozorni na svojo krvno sliko, ergo to pomeni, da ni nujno, da je v splošni populaciji teh pomanjkanj manj. 

Res je, ponavadi ne naredijo vseh teh parametrov, ki si jih naštela. Za D vitamin je samoplačniško ful drago, za B12 malo manj. 

Preventivno vsako leto plačevat za pregled teh parametrov (v kolikor zdravnik noče dati na napotnico) je pa brezveze. 

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#631 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 29 November 2016 - 12:31 AM

Meni se zdi smiselno enkrat letno hoditi na teste in spremljati ucinek dopolnil, tudi ce ne dobis napotnice. Kako bi sicer zagotovo vedel, ce ucinkujejo in cesa ti primanjkuje in koliko.
Zdravnik ti npr. pri pomanjkanju energije ipd. lahko napise napotnico za pregled krvi, vkljucno z zelezom in scitnicnimi hormoni. Ce imas dovolj visoke vrednosti, lahko dobis se napotnico za podrobnejse preiskave, vkljucno z D in B12. Kar tako ti pa res ne bo ugodil, saj se pri vsem spara. Se dobro, da sicer placujemo vec kot 50 € mesecno za zavarovanje, tudi ce nic ne rabimo.
  • 0

― V. Van Gogh

#632 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17265 posts

Posted 29 November 2016 - 07:59 AM

Ti ljudje ponavadi tudi pogosteje grejo pogledat in so bolj pozorni na svojo krvno sliko, ergo to pomeni, da ni nujno, da je v splošni populaciji teh pomanjkanj manj. 

Saj. 

• 0

Tumblr

#633 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 29 November 2016 - 08:27 AM

Jaz jemljem vit C, BCAA, Mg, Omega 3, neoluščeno proso. Zdaj bom nabavila še D3, ga rabim samo pozimi, drugače sem dovolj na soncu.

Po BCAA vidim ogromno razliko v regeneraciji in v imunskem sistemu.

• 0

#634 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 29 November 2016 - 11:59 AM

No, razlika med domačimi pridelki in tistimi, kupljenimi v trgovini, je vseeno ogromna. Pozimi že tako ni dovolj izbire svežih živil.

Jaz pa opažam obratno; da komur ni mar za zdravo prehrano, tudi po dopolnilih ne posega. Ker mu je pač vseeno.

So pa kvalitetna dopolnila res kar draga, ampak meni se zdijo dobra naložba. Pretiravanja in jemanja vsega po spisku na pamet pa tudi jaz ne podpiram. :)

HAHA, ti nisi resna?

Si že slišala kdaj za tržnico?

Plus, zakaj bi tistim, ki ne jemljejo dopolnil bilo malo mar za zdravo hrano? 

Ti bi lahko kdaj nos iz svoje riti pomolila. :D

• 0
Viens, reste ici!

#635 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14253 posts

Posted 29 November 2016 - 12:10 PM

Ali bi se to dalo napisati brez žaljenja?

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#636 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 29 November 2016 - 12:40 PM

Ne, Ana brez tega ne more. Saj smo navajeni.

Ce mislis, da sredi zime dobis dovolj raznovrstne sveze lokalne hrane, se motis. Sezonske pridelke dobim pa tudi z domacega vrta in rastlinjaka, zato mi ni treba na trznico. Pa tudi casa nimam, da bi sla veckrat na teden tja.
  • 0

― V. Van Gogh

#637 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 29 November 2016 - 12:56 PM

Potem pa imate v LJ čudno tržnico. :)

Jaz v MB dobim dovolj, pač se prilagodiš sezoni. Grem ob sobotah zjutraj in včasih še v sredo. Planiram obroke...

• 0
Viens, reste ici!

#638 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 29 November 2016 - 01:47 PM

Meni to ni dovolj, pa imamo doma razen parih vse sezonske pridelke. Od solate npr. pozimi ni drugega kot radica pa se tega se kmalu prenajes. Takega izobilja kot poleti in v zgodnji jeseni pac ni, pozimi zato prav malo trpim in priprava obrokov mi v tem casu ni v tak uzitek kot sredi poletja.
Obrokov ne planiram, kuham po trenutnem navdihu in apetitu in poskrbim, da imam v hladilniku in shrambi vsaj priblizno dovolj stvari.

Ze ce sodim po jedilnikih tukaj (pa se mi zdi, da vse nadpovprecno zdravo in raznoliko jemo, zate ne vem), se mi ne zdi, da bi katera samo s hrano dobila dovolj hranil. Makro ze ...
  • 0

― V. Van Gogh

#639 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85840 posts

Posted 29 November 2016 - 02:21 PM

Po BCAA vidim ogromno razliko v regeneraciji in v imunskem sistemu.

Aminokisline tudi moz jemlje (4x na teden je na fitnesu po uro in pol, tako da mu drugega ne preostane :D). Nisem vedela, da vplivajo tudi na imunski sistem. On ima res dobrega pa se ne prehranjuje posebej zdravo (po mojih kriterijih) in razen tega, Mg in sumecih multivitaminskih ne jemlje nicesar.
  • 0

― V. Van Gogh

#640 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17582 posts

Posted 29 November 2016 - 03:45 PM

Ze ce sodim po jedilnikih tukaj (pa se mi zdi, da vse nadpovprecno zdravo in raznoliko jemo, zate ne vem), se mi ne zdi, da bi katera samo s hrano dobila dovolj hranil. Makro ze ...

Lahko se ti zdi, kakšno pa je realno stanje, je pa drugo. Saj ne veš niti količin teh obrokov, niti kalorij, tako da kar takole "od oka" še dietetik težko reče, če se

pokriva 100 % dnevnih potreb po hranilih, brez da bi obroke vstavil v tabelo in računal  :) 

• 0

Bill Bullard

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users