Ali pa v sefu doma.
Kako šparate in kje živite?
Posted 22 January 2026 - 10:27 AM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2026 - 10:30 AM
A imate za otroke posebej kje denar nalozen/varcevalni racun?
Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.
Posted 22 January 2026 - 10:44 AM
Pablo Picasso
Posted 22 January 2026 - 10:53 AM
Posted 22 January 2026 - 10:57 AM
Za otroka nimamo mi še nič. Se je pa zdaj nabralo nekaj teh prihrankov od rojstnih dnevov ipd. Saj ni zdaj to nek enormen znesek, okrog 1000 € recimo, ampak bi raje to nekam na varno dala. Ne vem še, ali bi ji odprli račun na banki, ali bi v zlato vložili ali kaj.
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 22 January 2026 - 11:02 AM
Mi nimamo takega sefa, ki bi se ga dalo dvignit in odnest.
Pa pri nas ni ciganov. ![]()
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2026 - 11:14 AM
Posted 22 January 2026 - 11:19 AM
Jaz imam za malega na Revolutu podračun in tam varčevalni.
Posted 22 January 2026 - 12:32 PM
Jaz sem za K. odprla en varčevalni pri svoji banki, meni je važno, da je ta denar ločen nekje, smo pa daleč od tega, da bi imela nevem kolk, niti ne odvajam redno tja zneskov, pač bolj po občutku. Poleg tega imamo še nekaj delnic, tisto je tudi namenjeno njej.
Posted 22 January 2026 - 01:15 PM
Meni pa tovrstno razvajanje ni blizu in nimava posebnega računa zanj. Najbolje, da otroku poleg stanovanja še vozniški in avto potisnemo v rit. Če bova imela in bova presodila, da rabi na določeni točki, mu bova dala.
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2026 - 01:19 PM
Kako si nastrojena danes. Nič mu ne bomo potiskali v rit, to je njegov denar, ki ga dobi namesto pizdarij za darilo in ga mu polagam na račun.
J. pravi, da je to njegov denar za penzijo.
Posted 22 January 2026 - 01:21 PM
Nastrojena ali pa ne, tako mnenje imam že od nekdaj. Pri nas nihče ne daje denarja za otroške RD. Ko bo malo starejši, bo imel žepnino in sam razpolagal z njo, da se nauči ravnanja z denarjem.
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2026 - 01:25 PM
Ok. Svoje mnenje lahko na prijaznejši način izraziš, ne s takim jeznim oz. zaničljivim tonom.
Posted 22 January 2026 - 01:25 PM
Jaz gledam bolj z vidika, da midva čez n-let ne bova imela veliko, A. bo konec koncev v penziji, preden bo maturirala (če bo) in lažje zdaj dava na stran kaj malega. Imamo pa že zdaj tako zelo različna izhodišča, se mi zdi. Jaz se samo zavedam, da če zdaj še nekako dokaj dobro shajamo, se to lahko hitro spremeni in mogoče bomo vse to celo za kaj drugega rabili kot pa za njen vozniški, če si že omenila.
Sploh ne štekam, kaj točno misliš z razvajanjem... varčevalni račun?
Posted 22 January 2026 - 01:30 PM
Barbarina, saj nisem do tebe, ampak nasploh do razvajanja mularije dandanes, tudi oz. sploh v finančnem smislu. Vidim, kam to vodi.
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2026 - 01:35 PM
Jaz imam za malega na Revolutu podračun in tam varčevalni.
Jaz bom verjetno enako naredila, ceprav sem razmisljala, da bi denar od tam vseeno investirala kar znotraj Revoluta (S&P500 recimo). Mogoce ne glih cisto vsega, ampak na dolgi rok se mi vseen boljs zdi investirat, kot da stoji. T&t sta rekla, da ji bosta za vsak rojstni dan dala denar pa midva ji bova nakazovala vsak 50€, nekaj mam se kuvert od rojstva in bozica pa morm spravit vse na kup.
After all this time?
Always.
Posted 22 January 2026 - 01:47 PM
Jaz gledam bolj z vidika, da midva čez n-let ne bova imela veliko, A. bo konec koncev v penziji, preden bo maturirala (če bo) in lažje zdaj dava na stran kaj malega. Imamo pa že zdaj tako zelo različna izhodišča, se mi zdi. Jaz se samo zavedam, da če zdaj še nekako dokaj dobro shajamo, se to lahko hitro spremeni in mogoče bomo vse to celo za kaj drugega rabili kot pa za njen vozniški, če si že omenila.
Sploh ne štekam, kaj točno misliš z razvajanjem... varčevalni račun?
A nimaš prihrankov ravno zato, če ti kdaj zagusti (poleg namenskega varčevanja)? Če npr. svojih ne bi imela več, bi potem s hčerinega varčevalnega vzela?
Žepnine pa nima?
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2026 - 02:04 PM
Jaz jima tudi že par let mesečno nakazujem na varčevalni račun, ker sama vem kako težko je iz čiste nule štartat z lastno nepremičnino. Verjetno se ne bo nabralo niti za del opreme, ampak pač toliko lahko dam na stran. Od mene do smrti res ne bosta nič dobila, ker sem še sama v najemu in kakor izgledajo trenutno cene nepremičnin, bom tudi ostala.
Žepnino pa dobita zelo majhno (en 40 en 90 eur), da si kdaj lahko privoščita kakšen bubble tea, kakšno sladkarijo ali si kakšno malenkost kupita. Sine je svoje prihranke od RD in ostalih daril zapravil za njemu pomembne stvari, vključno z močnejšim računalnikom, da lahko igrice igra. Gospodična varčuje, menda za potovanja.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 22 January 2026 - 02:42 PM
Jaz sem imela žepnino že kar zgodaj, sta mi jo pa dajala v markah, da sem za vsako stvar še bolj premislila, če se mi splača zapravit ali ne.
Sem že od malega šparala, tudi štipendijo potem, pa kar sem zaslužila s počitniškim delom. Seveda sem imela eno daljše obdobje, ko mi je bila prioriteta, da imam na sebi najnovejša oblačila in kozmetiko in čisto preveč zapravljala za to, ampak tudi je bila šola.
Meni se zdi, da je odnos do denarja izredno pomemben in mi je prioriteta, da mu to privzgojim. Mojima staršema je to uspelo, vem, da če bi me prezpogojno zalagala, bi bila na dolgi rok na veliko slabšem.
Glede na debato v sosednji temi, je to dandanes še toliko težje. Pa pri nas je to bolj na meni.
― V. Van Gogh
Posted 22 January 2026 - 02:59 PM
Jaz še za punci ne varčujem, imam pa namen, ko tole z gradnjo in velikimi stroški nekako zaključimo. Punci imata sedaj denra od rojstnih dnevov v kuverti doma, kar ni optimalno. Se že dolgo pogovarjava, da bi jima ta denar položila na varčevalni račun, pa nama nikakor ne rata realizirat.
Tole namensko varčevanjeza otroke nekako razumem v smislu večjih stroškov, ki bodo nastali, ko odrasteta npr. vozniški izpit, morebitni študentski dom, izredni študij ipd. Žepnine puncama še ne dajem. Mislim, da bo to bolj aktualno v dijaških letih, v OŠ se mi zdi, da imata z denarjem od rojstnega dneva zaenkrat še čisto dovolj za kakšne posebne želje. Itak ga nimata kje v naši vasi porabit
Še za kakšno pijačo s prijateljicami ne, ker bi ju bilo treba peljat v mesto (govorim za starejšo predvsem).
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users