Se strinjam, kulinarično se res ne trudijo. Jaz se s kolumnistko ne strinjam sicer, država, v kateri jaz ne najdem kulinaričnega presežka (mora biti jed, ki je še nisem jedla ali pa jed, ki jo poznam, a je kar nekaj razredov izvedbe višje na lestvici) me bo težko še kdaj videla. Hrana mi je tudi izjemno povezana z občutki, ki jih doživljam v državi, kje sem tisti dan bila, s kom sem bila in mi je to celostna izkušnja. Eden glavnih razlogov zakaj me na Hrvaško ne vleče in zakaj nikoli več ne bom šla na Malto.

Hrvaška
Posted 06 August 2017 - 09:23 AM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 06 August 2017 - 09:39 AM
Posted 06 August 2017 - 09:39 AM
Ampak to je ze izjema, v povprecju je ponudba res suhoparna, cene pa neupraviceno zasoljene.
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 06 August 2017 - 09:46 AM
Jaz se iz Hrvaške, da je izstopalo spomnim le brodeta. Pa še to mogoče zato, ker sem ga tam prvič jedla.
Sonce in morje, kot je bilo rečeno v jugi, pač nista dovolj. Škoda, če se ne bodo pravočasno zbudili in ljudem ponudili še kaj več. Ne pravim, da turizma potem ne bo, bo pa manj povratnikov.
Jina, dobrote na vrtu imam tudi sama, praktično ne rabim na morje hodit za to
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 06 August 2017 - 09:56 AM

Tukaj je govora predvsem o slabi gostinski ponudbi, za kar pa se strinjam. Je pa tudi res, da se nekateri sploh ne potrudijo poiskati kaj nadpovprecnega, tudi ce jim je v interesu jesti na tem nivoju, in se vsedejo za prvo prazno mizo najblizje restavracije. V tem primeru se mi pa pritozevanje ne zdi na mestu.
Pozna se jim pa itak ze zdaj, saj pravijo, da Slovenci in Nemci najmanj zapravimo pri njih.
― V. Van Gogh
Posted 06 August 2017 - 10:01 AM
Tako da taki pomoje ne zapravijo manj, ker ne bi bilo nadpovprečne ponudbe, ampak samo ker na tak način manj zapravijo.
Posted 06 August 2017 - 10:07 AM
― V. Van Gogh
Posted 06 August 2017 - 10:16 AM
Mi smo na Hrvasko vrsto let hodili s sotorom, potem pa na jadranje, tako da smo vecino casa itak kuhali sami. Tiste bolj turisticne lokacije ponavadi itak ne nudijo nekih kulinaricnih presezkov ali posebnosti, ker pac racunajo na najmanjsi skupni imenovalec, ki bo ok vecini (nezahtevnih) gostov. Glede vegetarijanske/veganske ponudbe je pa ful odvisno, kako nabases. Se najbolje je pa itak, da imas priporocila lokalcev v zepu - potem ti ni odvec narediti malo daljsega ovinka za vecerjo. Sploh, ce gres z vecjo skupino, ker sicer riskiras, da bo kuhinja toliko izvenstandardna, da ostalim mogoce ne bo vsec, in se potem cutis odgovornega za mizerno izkusnjo za nadpovprecno ceno. Meni se tistih par vecerov sicer ni problem prilagodit in se zadovoljit s popeceno zelenjavo, krompirjem in solato, da nisem "vzrok" zdrah, ceprav drugace pocitnice najraje okrog hrane planiram.
Posted 06 August 2017 - 10:38 AM
― V. Van Gogh
Posted 06 August 2017 - 12:11 PM
"Mene to sicer ne moti. Pravzaprav me veseli občutek, da se svet ne razvija povsod enako hitro in da nedaleč od nas čas teče veliko počasneje in so ljudje zadovoljni z malim.
Prijetnega dopusta ti ne pričara tisoč in ena jed, ampak dobra družba — pa čeprav dalmatinsko vino pač ni najbolj pitno."
Itak pa je meni hrana sredstvo za prezivetje (jem ko sem lacna, kar je pri roki) in ne zadovoljevanje nekih tretjih potreb.
Ravno prej sem gledala en video, skec, na temo zdravega prehranjevanja in se z njim v celoti strinjam...ok, zdaj smo ze off topic. Sveto verjamem da prehranjevanje (zdrava teza, raznolikost) in fizicna vadba v resnici nimata dosti s tem, kako dolgo bos zivel. Tole bi morala nekam drugam napisat....
Moja babica nikoli ni gledala kaj je, telovadbe ni poznala pa je zivela prek 100 let.
Je pa res, da ni imela v zivljenju dneva delovne dobe. Mogoce pa v tem grmu tici zajec

Posted 06 August 2017 - 12:21 PM
Tole bi morala nekam drugam napisat.....
Ali pa sploh ne.
― V. Van Gogh
Posted 06 August 2017 - 12:31 PM
Ce mi pase, lahko povem in napisem kar mi svane. Dokler s tem ne zalim drugih.
Res pa je, da ni del te teme.
Posted 06 August 2017 - 12:33 PM
Zalis nikogar, lahko pa komu s takimi izjavami dvignes pritisk, kar pa tudi ni zdravo.
― V. Van Gogh
Posted 06 August 2017 - 12:44 PM
Jaz se od zadnjega dopusta na Hrvaškem l. 2014 poleg blazne gneče na plaži najbolj spominjam nikakve hrane v restavracijah.
Posted 06 August 2017 - 02:02 PM
Fiona, važno da sveto verjameš v neke random videe in lokalne anekdote.
Kaj pol kajenje v resnici ni škodljivo, ker nekateri kadilci doživijo 90+ let? Vem, da nima smisla o tem debatirat, ampak ko na vsake toliko spustiš kake take izjave, pa res mogoče komu dvigne pritisk.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 06 August 2017 - 02:05 PM
Jaz se strinjam, popolnoma, samo s tem izsekom clanka:
"Mene to sicer ne moti. Pravzaprav me veseli občutek, da se svet ne razvija povsod enako hitro in da nedaleč od nas čas teče veliko počasneje in so ljudje zadovoljni z malim.
Prijetnega dopusta ti ne pričara tisoč in ena jed, ampak dobra družba — pa čeprav dalmatinsko vino pač ni najbolj pitno."
Itak pa je meni hrana sredstvo za prezivetje (jem ko sem lacna, kar je pri roki) in ne zadovoljevanje nekih tretjih potreb.
Ravno prej sem gledala en video, skec, na temo zdravega prehranjevanja in se z njim v celoti strinjam...ok, zdaj smo ze off topic. Sveto verjamem da prehranjevanje (zdrava teza, raznolikost) in fizicna vadba v resnici nimata dosti s tem, kako dolgo bos zivel. Tole bi morala nekam drugam napisat....
Moja babica nikoli ni gledala kaj je, telovadbe ni poznala pa je zivela prek 100 let.
Je pa res, da ni imela v zivljenju dneva delovne dobe. Mogoce pa v tem grmu tici zajec.
Članek ni bil pisan za ljudi, ki jim je vseeno kaj jedo. Če se mislijo iti turizem bodo morali gledati na to skupino ljudi, ker je vsako leto večja, vsaj takšen je moj občutek.
Pa ne moreš posploševati življenske dobe na podlagi enega vzorca. Moja je tudi jedla kar je hotela oz. kar je pač bilo, se ni gibala, je sicer delala, doživela 80 let, ampak zadnja leta je precej trpela. Torej ti verjameš le v genetiko? če imaš odlične gene, na podlagi zdravih starih staršev in staršev, pa se bašeš s fast foodom in si 30 letih pridelaš okoli 100-150 kg s sladkorno in holesterolom(ki, kot trdiš, pride z geni, ker hrana ne vpliva) in se ne giblješ in ti zdravniki rečejo, da moraš spremeniti življenjski stil, ker boš sicer v roku, recimo 10 let, umrl bi okrivila gene?
Posted 06 August 2017 - 04:16 PM
Bi dala v pisavo 10 pa na telefonu nimam te opcije.
Ce bi prebrala moj post, bi videla da nikjer ne govorim o folku ki se base s fast foodom ampak folku z normalnimi kg in raznoliko (normalno) hrano. Gibanje je logicno, zdravo, ampak 90% ljudi pretirava, se ne poslusa. Enako je pa pri hrani. Ce jes normalno in toliko kot rabis, se ne zredis. Ce pac trzas na fast food pa itak nimas normalnega odnosa do hrane v osnovi.
Ce se folku ob mojih komentarjih dviguje pritisk pa ne morem pomagat. Preskocis, pa je?
Normalna hrana je pac normalna hrana. Brez pretiravanja v zdravo ali nezdravo smer in obcutka, da je karkoli res skodljivo. Ja, je. V velikih kolicinah itak vse.
Posted 06 August 2017 - 04:21 PM
Kar je tebi normalno, marsikomu ni...
Pogosto slisim take zgodbe od ljudi, ki se jim ne da s prstom migniti za to, da bi malo poskrbeli za svoje zdravje in pocutje, ker kao gibanje in zdrava prehrana sta itak brezveze in stresajo iz rokava primere ljudi, ki so vedno zdravo ziveli in vseeno dobili raka ipd... ali pa to, da nima smisla zdravo jest, ker je tako vse okoli nas zastrupljeno...
Zivcna postanem ob takih debatah.
Posted 06 August 2017 - 05:31 PM
Bi dala v pisavo 10 pa na telefonu nimam te opcije.
Ce bi prebrala moj post, bi videla da nikjer ne govorim o folku ki se base s fast foodom ampak folku z normalnimi kg in raznoliko (normalno) hrano. Gibanje je logicno, zdravo, ampak 90% ljudi pretirava, se ne poslusa. Enako je pa pri hrani. Ce jes normalno in toliko kot rabis, se ne zredis. Ce pac trzas na fast food pa itak nimas normalnega odnosa do hrane v osnovi.
Ce se folku ob mojih komentarjih dviguje pritisk pa ne morem pomagat. Preskocis, pa je?
Normalna hrana je pac normalna hrana. Brez pretiravanja v zdravo ali nezdravo smer in obcutka, da je karkoli res skodljivo. Ja, je. V velikih kolicinah itak vse.
Prav, Fiona, sem vzela skrajni primer. Pa vseeno, ne pripisuješ vloge zdravega življenjskega sloga? Se mi zdi, to kar se zadnje čase dogaja že res škodljivo, verjetje v nekaj, kar sveto v tem primeru, preko znanstvenih raziskav. In potem imaš objavljene bloge na 24 ur, kjer kvazi nutri strokovnjak ne verjame v zaščito sončnih krem, ker zaščita pred soncem prihaja od znotraj. Saj je res, da ima vsak lahko svoje mnenje, ne bi pa smelo vsako mnenje enako veljati in biti povsod objavljeno.
Posted 07 August 2017 - 05:52 AM
Ne, frcica. Verjamem v zdrav nacin zivljenja, ampak daj definiraj mi zdrav?
Dandanes je skodljivo ze vse. Verjamem v skodljivost sladkih pijac, sladkorja, trikratnih obrokov mesa na dan, pice vsak drugi dan za vecerjo...
Da bi se pa sekirala ce enkrat na mesec spijem coca colo?
Res se ne. Tisto s soncem je tudi mimo pihnjeno. Verjamem pa da ne delas narobe, ce se pri hrani in gibanju poslusas. To pomeni da ignoriras kaj je in pri hrani ter gibanju, poslusas sebe in se gibljes in jes kot ti odgovarja. Za lenobo tu ni prostora. To je zgolj moje mnenje. Mi je pa cisto vseeno ce nekateri iz principa ne jedo kruha, hodijo vsak dan na 10 km teke in premalo spijo.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users