Jump to content

Photo

vprašanja (zanima me, ...)

• Please log in to reply
36343 replies to this topic

#6121 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20089 posts

Posted 14 November 2007 - 10:53 PM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 14. 11. 2007 - 20:51) View Post

Jst sem jih sam ene par odgovorila (kolikor se mi je ta trenutek pač posvetilo...k iskat se mi pa res ne da) biggrin.gif

* Koliko različnih vrednosti prikaže analogni termometer, ki kaže temperaturo od -10 do +50°C ? Je to 61 ali neskončno, ker pač analogni aparat nima določeno št. decimalk, na katero svojo vrednost poda ?
odgovor je neskončno, ker poda tudi tisto temperaturo, ki je recimo 6,432°C, ampak mi jo z očesom vidimo okoli 6,5.
* Kaj je CAD ? Neko računalniško načrtovanje oz. nevem kaj smile.gif
(mogoče je to to)http://en.wikipedia.org/wiki/CAD
* ... Naštej vsaj 3 vrste datotek in pojasni, kaj je v njih! A je to glede na končnice in potem iz tega razbereš, kaj je ta datoteka ?
.exe, .txt, .pdf
exe = končnica, ki označuje zagon programa (torej program)
.txt = končnica, ki označuje tekstovno datoteko
.sys = končnica, ki označuje sistemsko datoteko
(po moje je to mišljeno)

* Kaj narediš, če si računalnik zablokira ? Pritisneš reset, malo počakaš in ponovno zaženeš ? Počakaš. Če se računalnik "sam ne spravi v red", resetiraš računalnik
* Kje trajno hranimo datoteke (podatke in programe)? Trajno jih hranimo na trdem disku, same datoteke pa lahko hranimo tudi na prenosnih diskih, disketah, CDjih in DVDjih.
* Kaj je mapa ? Ena bolj fajn definicija, kot bi jo jaz natrosla smile.gif
* Naštej področja, ki spadajo pod računalništvo! Software (programska oprema), hardware (strojna oprema), informatika,...
* Zapiši tri standardne formate za slike, ki so shranjene kot posnetek ? .gif, .jpg, .tif
* Katere lastnosti nas zanimajo pri vseh napravah, ki prikazujejo slike ? koliko barv prikazujejo, kolikšna je resolucija (tolikšno število točk prikažejo na zaslonu)
* Kaj je osnovni element za bitne slike ? piksel?

Najlepša hvala
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#6122 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 15 November 2007 - 07:45 AM

QUOTE(MLadoLetNa @ 14. 11. 2007 - 18:59) View Post

Res ni nikogar, ki bi znal vsaj na katero vprašanje odgovorit ? cry.gif

Hehe biggrin.gif Jaz bi nekaj malega znal odgovorit, pa šele danes to vidim. laugh.gif
  • 0

#6123 sajk

sajk

Nebodigatreba :)

• Root Admin
  • PipPipPipPipPip
  • 5398 posts
  • Interests:Motorizem, fitness, tek, strelstvo, čedne forumašice :D itd.

Posted 15 November 2007 - 08:15 AM

No, glede na to, da je ta jutri danes, ti morda še prav pride ...

QUOTE(MLadoLetNa @ 14. 11. 2007 - 18:23) View Post

* Koliko različnih vrednosti prikaže analogni termometer, ki kaže temperaturo od -10 do +50°C ? Je to 61 ali neskončno, ker pač analogni aparat nima določeno št. decimalk, na katero svojo vrednost poda ?
Analogen? Neskončno ... ne vem samo, kaj ima to z informatiko veze.
* Kaj je CAD ? Neko računalniško načrtovanje oz. nevem kaj smile.gif
Computer Aided Drawing. Ja, načrtovanje. Za strojništvo, gradbeništvo ipd.
* Zakaj uporabljamo kodne tabele in kaj pomeni, da so kodne tabele urejene ?
Kodne tabele določajo znake, ki se v resnici prikažejo. In do prihoda kodne tabele utf-8 ali Unicode vir problemov s šumniki.
* Če spremenimo dvojiško vrednost v desetiško število, je koda za veliko črko B (v neki urejeni kodni tabeli) 66. Napiši kodo za črko P (v dvojiški ali desetiški obliki)! Upoštevaj šumnike!
80.
* Koliko različnih stanj lahko prikažeš s 5 biti (4 biti, 8 biti) ?
2^5, torej 32 (16, 256)
* ... Naštej vsaj 3 vrste datotek in pojasni, kaj je v njih! A je to glede na končnice in potem iz tega razbereš, kaj je ta datoteka ?
To menda ne bo problem, a biggrin.gif In ja, lahko razbereš in ne, ni gotovo če je to res, ker lahko datoteke poljubno preimenuješ. Končnice so dediščina DOSa in se uporabljajo za prepoznavanje tipov datotek.
* Kaj narediš, če si računalnik zablokira ? Pritisneš reset, malo počakaš in ponovno zaženeš ?
Recimo. laugh.gif
* Kje trajno hranimo datoteke (podatke in programe) ?
Lokalno? Na trdih diskih. Posebej trajno to ni. DVDji in CDji nekaj ekstra trajni tudi niso ... navaden uporabnik pa nima na voljo ničesar zanesljivejšega. Tračne enote se uporabljajo v resnejših sistemih.
* Kaj je mapa ? Ena bolj fajn definicija, kot bi jo jaz natrosla smile.gif
Eh. To je to, kar so naredili iz "directory", nič drugega, omogoča urejanje datotek, vse skupaj pa tvori drevesno strukturo.
* Naštej področja, ki spadajo pod računalništvo! El. računalniki, osebni računalniki, rač. omrežja ?
Področja česa? Delitev glede na kaj? hmm.gif
* Kaj kodiramo in zakaj kodiramo v informatiki in nasploh ?
Misliš s tem programiranje (coding) ali določanje zapisa informacije? Verjetno slednje ... informacijo moraš na nek način zapisati, predstaviti.
* Kako kodiramo (v račnunalniku) ? znake, števila (dvojiški), slike, zvok ?
Vse je zapisano s števili, čisto vse - in seveda so ta števila v dvojiškem sistemu. Kaj katero število pomeni (pri znakih) določa kodna tabela, po kateri je bila reč zapisana, števila so pač števila, slike in zvok pa lahko zapišeš na več načinov (bitmap, vektorska slika, ...).
* Zakaj uporabljamo kodne tabele ?
Ker nimamo druge izbire. laugh.gif
* Koliko bytov potrebuje računalnik za zapis besede "INFORMATIKA". Utemelji ! Jaz nevem, a mogoče 2 ? A je ena črka en bit ali ne ?
Ena črka niti slučajno ni en bit. Koliko pa je, je odvisno od kodne tabele. ASCII je 7bit, UTF-8 pa menda 31bit.
* Kako so predstavljeni podatki o sliki, če je predstavljena kot posnetek (bitna grafika) ?
Toliko kolikor je pik (ločljivost!) je informacij o barvi tiste pike. Število barv, ki jih lahko določaš je odvisno od tega, koliko bitov vzameš za zapis.
* Zapiši tri standardne formate za slike, ki so shranjene kot posnetek ?
Nedvomno bmp, če pa sem štejete one s kompresijo (jpeg, png, ... ) je pa vprašanje ...
* Kakšna je značilnost vektorske grafike ?
Skupek vektorjev, formul, s katerimi se opišejo črte na sliki. Corel Draw zapis (.cdr).
* Katere lastnosti nas zanimajo pri vseh napravah, ki prikazujejo slike ?
Ločljivost, število barv.
* Kaj je osnovni element za bitne slike ?
Pika.
* Koliko barv lahko prikažemo, če barve določa 8 bitov ?
2^8 = 256

• 0

#6124 laLa°

laLa°

posting bitch

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 7182 posts

Posted 15 November 2007 - 09:30 AM

Kje bi si lahko iz neta potegila Grey's anatomy ali pa Housa s slovenskimi podnapisi ? (Trenutno nimam naloženega nobenega programa, da bi si lahko vlekla dol) oops.gif Vem, da mi je že ena 1x povedala, pa sem pozabila.
  • 0

#6125 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26365 posts

Posted 15 November 2007 - 09:56 AM

podnapise dobiš na www.podnapisi.net Ampak jaz raje gledam brez podnapisov in s tem treniram angleščino. Ostalo je "podpiranje lenobe" biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
  • 0

#6126 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 15 November 2007 - 09:58 AM

Pa ljudje božji, že 100 krat to pišem, zlodajte si angleške podnapise. Na tak način še BOLJ trenirate angleščino!

smile.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#6127 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26365 posts

Posted 15 November 2007 - 09:59 AM

Kinky for president!
  • 0

#6128 laLa°

laLa°

posting bitch

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 7182 posts

Posted 15 November 2007 - 09:59 AM

Ok, pol pa angleške. smile.gif Samo še vseeno nevem na katerem programu naj vlečem dol. huh.gif Pa gospodinje bi tudi.
  • 0

#6129 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 15 November 2007 - 10:08 AM

QUOTE(Ancka Pomarancka @ 15. 11. 2007 - 9:59) View Post

Kinky for president!

Računam na tvoj glas čez 5 let. cool.gif

Torej, podnapise jaz vlečem s te strani: KLIK - redko

ali: KLIK - super stran smile.gif

Potegni si dol en program za vleki torrente: KLIK - recimo, teh stvari je full, potem pa s pomočjo raznih strani: MININOVA - KLIK vlečeš dol pa podnapise zraven daš.

(kaj več pa naj še kdo drugi napiše) wink.gif

• 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

#6130 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26365 posts

Posted 15 November 2007 - 10:10 AM

Kinky ni panike smile.gif Dobiš! 2 če bo potrebno smile.gif

pa veš da sem ugotovila, da so (vsaj pri meni) angleški podnapisi tudi podpiranje lenobe? Brez podnapisov ROXX!!!
  • 0

#6131 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 15 November 2007 - 10:13 AM

Pa zakaj mi ne daš prav? biggrin.gif biggrin.gif (hec hec)

Mah, veš kako je, odvisno....jaz včasih gledam kaj ko sem že utrujena pa se ne morem tako zelo skoncentrirati - mi je bolj všeč, če še preberem zraven. Pa spelling se tudi vadi na ta način ko bereš še podnapise zraven. Tudi sama se še kdaj naučim kakšno novo besedo (pa lahko rečem, da obladam angleščino, he he).
Je pa res odvisno, kakor pač komu bolj leži! wink.gif

• 0

#6132 laLa°

laLa°

posting bitch

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 7182 posts

Posted 15 November 2007 - 10:16 AM

Kinky hvala. smile.gif

A mi še lahko kera pove kaj te oznake pomenijo ? oops.gif Npr. S04E01
  • 0

#6133 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts

Posted 15 November 2007 - 10:17 AM

Sezona 4 epizoda 1 wink.gif

• 0

#6134 laLa°

laLa°

posting bitch

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 7182 posts

Posted 15 November 2007 - 10:18 AM

Okej, hvala. smile.gif Grem jaz dol vlečt.
  • 0

#6135 _v-i-k-i_

_v-i-k-i_

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1356 posts

Posted 15 November 2007 - 02:05 PM

A je v centru LJ kšna drogerija Tuš? tnx
  • 0

#6136 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20089 posts

Posted 15 November 2007 - 03:33 PM

Hvala sajk, ampak grem ob 6ih jaz od doma in nisem mogla kaj pogledat pred testom smile.gif Samo mi zdaj, ko smo že pisali, vidim, da odgovori niti ne bi nič pomagali. Glede vprašanj so kakšna res bedna in nevem, kaj imajo zveze z informatiko hmm.gif

Pa a ni sedaj ASCII 8 in ne 7 bitna kodna tabela ? hmm.gif
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#6137 bellini

bellini

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 4722 posts

Posted 15 November 2007 - 06:05 PM

Imam problem. Ko sem kupovala čevlje sem probala samo pač za eno nogo in mi je bil prav. Ko sem pa prišla domov in sprobala oba mi je pa na drugi nogi bil čevelj malo prevelik, kot da bi mela drugo stopalo malo krajše in se mi noga ven izmuzne, ko hodim. Gre za primer salonarjev. Zdaj pa me zanima kak naj rešim to situacijo? Vem da se dobijo neki vložki, ki bi znali fiksirat nogo, sam nisem ziher če bi pol pri drugem čevlju noga not šla. rolleyes.gif

Ima še katera podoben primer in kak je rešla situacijo.
  • 0

#6138 celia

celia

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1626 posts

Posted 15 November 2007 - 06:08 PM

QUOTE(_v-i-k-i_ @ 15. 11. 2007 - 14:05) View Post

A je v centru LJ kšna drogerija Tuš? tnx

Mislim, da je ravno v centru ni.
  • 0

#6139 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46607 posts

Posted 15 November 2007 - 06:21 PM

bellini, a sta oba čevlja isti številki? Moji sošolki se je zgodilo, da so ji prodali en čevelj 38, drug pa 39.
  • 0

#6140 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 15 November 2007 - 06:25 PM

Bellini, nič ni nenavadnega, če mamo eno stopalo večje od drugega.
Uporabi vložek le na enem čevlju. Bi moralo pomagat.

Preden si kupla čevlje, nisi oba obula in poskušala malo hodit z njimi po trgovini? To je retorično vprašanje. V bistvu nima nobene veze s tvojo težavo, a mi je vendarle nenavadno. Da vidiš, če ti čevelj paše, moraš vsaj malo hodit z njim.

• 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users