Jump to content

Photo

Francija - Pariz

• Please log in to reply
347 replies to this topic

#41 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 29 June 2010 - 05:08 AM

QUOTE(tašika @ 28. 6. 2010 - 22:20) View Post

Mogoče zato, kr naj bi bil Wilde gay. biggrin.gif

Gay gor al dol, sej se ne šminkajo laugh.gif

• 0

#42 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 29 June 2010 - 07:42 AM

Kak te veš??? tongue.gif Sicer pa kak ga naj drugače počastijo, da bo ostalo vidno dlje časa, Obični poljub se ravno nebo poznal. biggrin.gif
  • 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#43 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 29 June 2010 - 08:28 AM

Sm hitro pobrskala po netu, pa je kip angela imel na začetku tudi luleka, pa so ga vandali uničili. Potem pa je dal John Lenon naredit kovinsko protezo. smile.gif

Pa še verz z spomenika:

And alien tears will fill for him
Pity's long-broken urn,
For his mourners will be outcast men,
And outcasts always mourn.
  • 0

[Napoleon]

#44 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 07 July 2010 - 11:52 AM

Mislim, da je na spomeniku napisano mnogo več kot ta verz, je pa celotno pokopališče ful zanimivo laugh.gif , ne moreš verjet laugh.gif Morrison tud na tem pokopališču, sem že omenla? Pa Proust, pa še par takih posebnežev smile.gif
  • 0

#45 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 11 August 2010 - 07:22 PM

Punce, ki ste že bile v Parizu - od kod ste letele ?
Jaz bi iz Ljubljane (ampak je drago), Graz in Zagreb tudi prideta v poštev. Ampak nekak ne najdem linij, pa mi je ful čudno.
Ste ve letele iz Benetk ?
  • 0
Viens, reste ici!

#46 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 12 August 2010 - 06:33 AM

Ja. Treviso pravzaprav, ker nizkocenovni letijo bolj iz obrobnih letališč. Poskus najt kaj kar je tebi bližje. Meni je do Trevisa recimo ura in pol, ampak od nas do MB je pa skor 2 ure smile.gif
  • 0

#47 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 12 August 2010 - 06:56 AM

Ja, to je predaleč, ker če potem sešteješ stroške in čas, ki ga porabiš si nekje tu. biggrin.gif
  • 0
Viens, reste ici!

#48 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 12 August 2010 - 07:17 AM

Za kdaj pa rabiaš? Baje od jeseni dalje easyjet vozi iz Brnika v Pariz
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#49 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 12 August 2010 - 07:52 AM

Jap, jeseni naj bi začel iz Brnika vozit Easyjet za 25€
  • 0

[Napoleon]

#50 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 13 August 2010 - 09:08 AM

Rabim avgusta, zato ne pride v poštev.
Sem zdaj rezervirala Adria, žal. Grem pa 23.8 za 14dni.
Sva se pa s fantom dogovorila, da greva v Pariz pred božičem, ker bojo itak nizke cene letov že takrat smile.gif .
  • 0
Viens, reste ici!

#51 Freya_

Freya_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6695 posts

Posted 23 January 2011 - 12:55 PM

Jaz grem februarja v Pariz, ima katera kaj popotniških nasvetov? Npr. vožnja z metrojem, prevoz iz letališča, kake must-see posebnosti, ki jih ni v vodiču (kaka huda francoska kavarnica itd.)?
  • 0

#52 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 23 January 2011 - 01:05 PM

Z letališča vozi itak samo avtobus, ko stopiš ven imaš direkt pred nosom hiško, kjer kupiš karte za bus. Kavarnic ti ne priporočam, ker je francoska kava pač poden od podna, pa pod 3 € je ni. Na metrojih se enostavno znajdeš, pa meni so bili ljudje ful rijazni, ko so videli, da nekaj iščemo oz. da ne vemo kam, so se kar sami ustavili in ponudili pomoč isto je bilo na metro postajah. Must see je eifflov stolp ponoči. Najlepše se ga vidi s slavoloka, na katerega je vstop prost s potnim listom. Ob 10h se prižgejo posebne lučke smile.gif . Ostalo sem pomojem že vse napisala smile.gif
  • 0

#53 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 23 January 2011 - 01:26 PM

QUOTE(Freya_ @ 23. 1. 2011 - 12:55) View Post

Jaz grem februarja v Pariz, ima katera kaj popotniških nasvetov? Npr. vožnja z metrojem, prevoz iz letališča, kake must-see posebnosti, ki jih ni v vodiču (kaka huda francoska kavarnica itd.)?

Najprej; se sploh ne strinjam z oro glede kavic. Če si v Parizu, se vsedi v lokal, pojej rogljiček, spij kavo. Opazuj ljudi, spreglej račun. smile.gif Če pa si v Parizu ohmy.gif, v najlepšem mestu na svetu. Ne smeš šparat na kavicah gosh. mad.gif (GLEJ SPODAJ)

Malo sem na tesnem s časom, bi lahko napisala ful stvari. Ti bom kopirala nekaj, kar sem napisala na en drug forum, če pa imaš še kakršno koli vprašanje, pa kr vprašaj. smile.gif

Nekaj o trgovinah z oblačili:

Glede teh trgovin/tržnic z rabljenimi oblačili je v Parizu bolj slaba. Mislim, jaz sem dosti bolj navdušena nad Londonom glede tega. Priporočam ti trgovino KILIWATCH (M; Etienne Marcel, 64 rue Tiquetonne), kjer je res noro. Ogromna trgovina je, notri pa imaš polno oblačil, ki so bila že nošena, ampak so dobro ohranjena. Ni pa preveč poceni. Pač imaš usnjene jakne za 80eur, torbice za 30eur, hlače 50eur .. meni se zdi drago, če gledaš, da je to nekdo že nosil. smile.gif
Aja pa v tem okolišu maš nasploh ful lepih trgovinic in fajn kavarnic in restavracij za jest. smile.gif

Drugače pa obstaja ena tržnica, ki se ji reče Marché aux Puces St-Ouen de Clignancourt (M; Porte de Clignancourt), mislim da je v soboto v zgodnjih urah tam največji naval, ampak jaz sem slišala, da je bolj tak tak, pa nisem šla. No v bistvu sem bla sama in zato nisem šla, ker me je blo malo strah. Najbrž pa se splača pogledat. ;)

Ful ti pa priporočam tudi trgovino COLETTE. To je tak vsesplošno znano v Parizu no (M; Tuilleries, 231 rue Saint-Honore). Maš pa v prvem nadstropju bolj take odštekane čevlje, knjige in podobno, zgoraj pa pretaporter vseh dizajnerjev, ki je razstavljen na lutkah in ti v bistvu hodiš med lutkami kot, da so živi ljudje. Dobro je. Ampak malo žalostno, da si japonske hello kitty smrklje nosijo LV in Chanel vrečke ven. laugh.gif

Glede hrane/pijače :

Glede romantičnih prostorčkov ti ne morem rečt druga kot, v Parizu je vse romantično zato kamorkoli greš, če maš zraven nekoga, ki ga maš rada, vama bo lepo smile.gif .

Poceni; jah, v Parizu ni nič poceni, razen če ješ v MCdonaldsu skos. biggrin.gif Za tak hitro kaj pojest se vama splača it v Cuisines du monde. To je v "veleblagovnici" na metro postaji M; Palais Royal Musee du Louvre. Maš pa tukaj res kuhinje sveta. Kitajska, francoska, mehiška, italijanska ipd. .

Potem imaš nekaj kultnih restavracij kot naprimer La coupole (M; Bastille), La mosquée ...

Pač ko greš na kosilo vedno glej da greš v Brasserie. Res jih je na vsakem vogalu polno. Imaš kosila približno od 15eur (predjed+glavna jed ALI glavna jed + sladica ). Pač maš neke menije, ki niso tak dragi. Fajn je ;) .

NUJNO obvezno in sploh ni šans, da spustiš v Parizu pa je La Durée. To je slaščičarna na Elizajskih poljanah, kjer imajo najboljše "Les Macarons" na svetu. smile.gif En Macaron stane 1,5eur, malo večji pa 4eur. So pa res ful dobri. La Duree je res taka tipična francoska slaščičarna in če probaš vsaj malo bit francoz, moraš tja. Na kavico in makarončke.

IPB Image

Glede teh kabarejev pa žal žal nevem, ker nameravam decembra, ko se vračam v Pariz it v Moulin Rouge na Lido z večerjo in vsem. Je pa cena tega okoli 100eur! Jaz ti priporočam, da vprašaš na kakih info točkah, saj govorijo angleško.

Aja pa še to - v Pariz imajo dve taki kavarni, ki sta se zelo malo spremenili od časa umetnikov. In sta obupno dragi (kava 9eur, ..) ampak jaz mislim, da to skoraj moraš it in si privoščit, če si v Parizu. biggrin.gif

Café de Flore in Les deux Magots
Obe kavarnici sta v okolišu Boulevard Saint-Germain ne moreš zgrešit, če stopiš dol iz metroja St.Germain de pres. Res je tak lepo, francosko in drago drago. 8)

IPB ImageIPB Image

Pa še to :

Jaz grem v maju najbrž spet v Pariz. Jaz sem zaljubljena! Kaj si res želim .. dat keš in it na Moulin Rouge gledat neko predstavo in zraven pojest večerjo. Tak paket stane okoli 100-130 eur ampak ... oh, ljubezen je slepa.

• 0
Viens, reste ici!

#54 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 23 January 2011 - 01:41 PM

Ja, midva hodiva po svetu s popolnoma drugačnimi razlogi smile.gif, mani je pač bedariaj pit kavo, samo zato, da popijem kavo in pojem rogljiček v Parizu. Sva pa na Koriziki skos jedla rogljiče in pila kavo, ki je bolj italijanska smile.gif in je bil zato res užitek sedet nekje zunaj ob obali, pit dobro kavo in ni primerljivo s Parizom. Meni je bil veliko večji čar v Parizu ležat na Marsovem polju v travi (ferbuarja neizvednjivo pomojem) in preprosto opazovat ljudi, Eifflov stolp. Prav tako mi je bilo bolj čarobno se vsest pred Sacre Cuer in pojest palačinke z nutelo ,ki jih kupiš na ulici. Pa sprehodit se po ulicah in samo absorbirat okolico.
  • 0

#55 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 23 January 2011 - 01:51 PM

Ja, Ana, veš to je tudi moja želja. Obljubila sem si, da grem v Moulin Rouge.
Meni je bila super ulica, na kateri je Moulin Rouge. Priporočam! Je k mali Amsterdam, sami sex shopi, sex kina, sex spa style_emoticons/default/biggrin.gif pa nasproti Moulin Rouge je Starbucks in imaš razgled nanj. Od tam greš lahko peš do Galeries Lafayette, tipične pariške veleblagovnice brandsov.

V Cafe de Flore sem bila, ko sem šla prvič v Pariz, in sem se počutila kot prava Parižanka. Moraš biti pa malo bolj urejen tam, nazadnje smo bile bolj športno hiteče, tako da ni prišlo v upoštev, ko sem bila s starši, smo pa šli. Kar se tiče tovsrtnega užitka, če ste gledale film The Tourist, v katerem Angelina Jolie pije kavico kot prava Parižanka, veste style_emoticons/default/smile.gif

Ja, se strinjam, potrebno je iti tudi v La Durre, krasna slaščičarnica, jedla sem tudi tipične vaflje na Elizejskih poljanah, ob Paris Eyu (ala London Eye), La Crepes so pa njihove palačinke, s tisočimi nadevi. MMM. Kolegice so jedle v meku, jaz sem pa malo preizkušala tovrstne jedi. Če želiš dobro jesti, v Parizu ni omejitev. Najbolj čudni so bili pariški špageti, ki sem jih jedla s pogledom na prečudovit Versailles. Cene rajš ne omenjam... zelo dobra je tudi njihova pita, iz šunke in sira, ki nam jo je pripravil Francoz, in sicer se imenuje Quiche Lorraine.

Splača se ogledati tudi pokopališče Montmatre, kjer so pokopani št. slavni, La Defense, poslovni del Pariza, baje je tam tudi krasna upodobitev M. Monroe, a mi je nismo našli. V Parizu je tudi predel s samimi restavracijiami (pozabila sem, kako se reče), tam zagotovo najdeš kaj zase. Tja se splača iti, ker je v bližini tudi 'rooftop' v 56. nadstropju, ni zelo obiskan, ker ga tiuristi ne poznajo. Ni vstopnine, a gor si moraš naročiti pijačo. Jaz sem pila vino za 8€, tako da niti ni bilo tako drago. Imajo pa tudi restavracijo gor.

Meni je Pariz enkraten <3 všeč mi je umetniški duh, nakičenost in vsa ta fama okoli njega. Julija grem spet tja style_emoticons/default/smile.gif
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#56 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 23 January 2011 - 02:05 PM

QUOTE(ora @ 23. 1. 2011 - 13:41) View Post

mani je pač bedariaj pit kavo, samo zato, da popijem kavo in pojem rogljiček v Parizu.

Zakaj ? Če hočeš začutit utrip mesta pač to moraš nardit.
Jaz pač ne zagovarjam principa - grem tja tja tja in tja, samo zato, da bom rekla, da sem bila tam. Odnesla pa potem nisem ničesar.
Jaz sem v Parizu res poskusila začutit utrip in sem tudi ga - s kavo za 9 eur.
  • 0
Viens, reste ici!

#57 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 23 January 2011 - 02:11 PM

Meni pa to, ne pomeni dosti. Začutim utrip mesta s tem, ko počnem stvari in jem hrano ki mi je všeč, tudi preizkušam novo, tudi kiksnem, ampak prej omenjene stvari pa niso zame. Grem tudi v kako trgovino firbec past, pa tako kam, ampak to je to, pa se mi zdi, da sm še vedno ful odnesla, ker grem po svoje in ne kamor se šika da greš, ker si že ravno tam smile.gif
  • 0

#58 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 23 January 2011 - 02:12 PM

No saj itak. Vsak ima svoj način smile.gif .
Jaz že komaj čakam, da fanta peljem v Pariz. wub.gif
  • 0
Viens, reste ici!

#59 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27337 posts

Posted 23 January 2011 - 02:15 PM

Jaz sem bla dvakrat in sem sigurna, da grem še! Poleg tega fant tudi ni še bil, pa si želi it smile.gif
  • 0

#60 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 23 January 2011 - 02:17 PM

Jst tudi, Ana, pomoje bo umrl od lepote style_emoticons/default/biggrin.gif

Sicer pa meni tudi pomenijo take malenkosti. Pariz je super, če lahko bodisi živiš pri Francozu ali imaš malo več keša za razvajanje in prestiž. Ko sem šla s starši, smo bili v enem petičnem hotelčku, tipično francoski, baročno opremljen, spodaj pa slaščičarna z najboljšo kavo in priboljški. Zvečer, ko si gledal skozi okno, joooj... sploh ne znam opisat. Meni se je zdelo, da sem v pravljici.

Prav tako je bilo noooooro pri Francozu, iz spalnice pogled na Eifllov stolp, zvečer sem si prinesla lepo tipični sir in francosko vino in se usedla ob okno in uživala.
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users