COIMBRA
Za Lisbono in Portom, je Coimbra tretje največje mesto na Portugalskem, čeprav je čisto mičkena.
Najbolj je znana po univerzi, ki je od leta 2013 vpisana tudi pod UNESCOvo dediščino.V 16. stoletju je ta - nekoč kraljeva rezidenca - postala univerza. Zaradi tega je najstarejša univerza na Portugalskem in ena izmed najstarejših univerz na svetu.
Zelo zelo se pozna, da je to univerzitetno mesto. Povsod so študentje, vse je prilagojeno študentom.
Naj povem še to, da je Coimbra res hecno mesto - čisto vse je na hribu. Univerza je na na visooooookem hribu, tako da vsak dan prehodim 150 zelo strmih stopnic. Najprej sem jokala, zdaj sem se pač navadila. Kamorkoli boste šli, se boste ali vzpenjali, ali spuščali. 

Ta del ki ga vidite na sliki je pravna fakulteta in nekako najbolj prepoznavna. Meni je celotni kampus čudovit, še posebej se navdušujem nad uniformami, ki jih nosijo študenti. Ampak o vseh običajih povezanih z univerzo bom še pisala.

Od znamenitosti si lahko ogledate Jardim de Sereia (ampak ne čez noč, zna biti nevarno), Jardim Botânico de Universidade de Coimbra, Biblioteca Joanina (ena izmed najlepših knjižnic na svetu), Sé Nova in Sé Velha, Igreja de Santa Cruz in popijete kavo ter pojeste kak Pastel de Nata v Café Santa Cruz. Na obeh straneh reke je še lep park, ki se imenuje Parque Verde.

Parque Verde

Igreja de Santa Cruz in pripadajoč lokalček (tam kjer so beli senčniki)

Jardim de Casa Museu Bissaya Barreto
(slike niso moje)

Ti dve sliki sta moji. Prva je iz ene razgledne točke, druga pa je pred stopnicami, ki vodijo na faks. Meni je ekstremno fascinanto, koliko dreves z agrumi je v Coimbri. Prav vsak vrt, vsaka zelena flika ima ali limono ali pomarančo/mandarino (mislim da so mandarine). Drevesa pa se šibijo pod zrelimi sadeži. Njam!
Cene v Coimbri so približno takšne kot pri nas, angleško govori le redko kdo.
Meni je luštno, ampak res ni veliko za počet. V enem dnevu vidiš čisto vse.
Še dve "specialiteti".
Prva je Pastel de nata. Okoli je listnato testo, notri pa jajčna/vanilijeva krema. Dobro
.

Druga pa je polenovka, oziroma po njihovo Bacalao. Tega povsod vidiš ogromno, na vseh menijih je. V trgovinah pa imajo ogromne kupe posušene in soljene polenovke, smrdi za umret. Kot so mi razložili najprej to sol sperejo, ribo namočijo v vodo in potem pripravijo na tisoč in en način...