Študij v tujini
Posted 31 May 2009 - 05:16 PM
Aja, pa glede hrane in stanovanja. Pri nas so študentski domovi res poceni v primerjavi npr. s kakšno Švico ali Anglijo. Sicer je standard študentskih domov tudi precej višji, kot standard v nekaterih študentskih domovijh pri nas, ampak vseeno.
Da ne omenjam, da imamo v Sloveniji eni redkih subvencionirano tudi študentsko prehrano.
Zdaj ko tak razmišljam, je biti študent v Sloveniji prav fino. Škoda, da ni kvaliteta študija še na malo višjem nivoju. Pri tem mislim predvsem manjše skupine na seminarjih, več gostujočih predavateljev, etc.
Posted 31 May 2009 - 05:35 PM
Enako lahko rečem za Avstrijo, Nemčijo in Italijo. Standard sicer ni zelo višji, je precej primerljiv pravzaprav, a vseeno so nekatere reči dražje kot pri nas, pa drugo je tudi ko naenkrat res sam razpolagaš z danim denarjem (marsikdo med nami še nima šanse finančne samostojnosti).
Sicer lahko najdeš cenejša živila v določenih trgovinah, a so le-te včasih iz smeri, oz. niso ravno v bližini štud. doma, pa seveda je treba it na kak kofe zjutraj in med luknjami v urniku, ali pa jest kam ven, ko si cel dan na faxu in prideš nazaj zmozgan. Pa greš malo žurat, spiješ pivo dve, pa se kar hitro nabere enih "nepotrebnih" stroškov.
Drugo so potem stroški zaradi faxa samega - kopiranja, plačevanje prevoza sem in tja, drugega pa mislim da niti ni.
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 31 May 2009 - 05:37 PM
Kar se tiče Nemčije - imam sorodnike, ki živijo v Nemčiji. Od njih sta se 2 pred kratkim za stalno preselila nazaj v Slovenijo. In se ne moreta načuditi predvsem cenam hrane, ki so bojda precej višje, kot v Nemčiji. Tudi plače so v Nemčji precej višje, kot tu. Čudita se, kako sploh lahko normalno živimo. Hm.
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>
Posted 31 May 2009 - 05:47 PM
Samo ni vedno lahko najt vseh teh cenejših trgovin, pa žuranje in kofetkanje po teh državah je veliko dražje kot pri nas, pa noben normalen študent ne bo zdržal brez tega.
Jaz kolikor sem bila po Avstriji sem se kar fejst skeširala na ta račun, saj poznam te njihove BIPE, sam kaj ko sem vedla samo za eno kje je, pa še ta je bla čisto odročna, druge trgovine, sploh v kakih "mall-ih" so bile pa na nivoju našega Maximarketa denimo.
Po drugi strani ogromno tujcev pričakuje da bo Slovenija neka "Bosna sredi vojne", pa da bo vse za đabe. Stari moj še v tretjerazrednih državah sveta cene niso "polovične".
vuelvo a vos,
Posted 31 May 2009 - 06:29 PM
Sicer pa imam v mislih Anglijo. No, v bistvu sem že 100% odločena. Tja hočm. ČE bo le kakšn primerljiv college.
Posted 01 June 2009 - 08:42 AM
Jaz bi šla v Anglijo na podiplomca, ker tam pa imajo res 1A programe moje smeri. Ko berem predmetnik, opise programov in imena predavateljev na nekaterih teh njihovih šolah, se mi kar smeji... Samo denar še rabim. Tega pa je vedno premalo. Štipendije za podiplomski študij v tujini pa tako ali tako nameravajo oklestiti, tako da bom ob moji sreči spet vletela ravno v to generacijo.
Posted 01 June 2009 - 10:40 AM

Zdaj ko tak razmišljam, je biti študent v Sloveniji prav fino. Škoda, da ni kvaliteta študija še na malo višjem nivoju. Pri tem mislim predvsem manjše skupine na seminarjih, več gostujočih predavateljev, etc.
Se strinjam. Primanjkuje strokkovnjakov in vsi iz tujine 'šinfajo' naš študij.
Posted 01 June 2009 - 01:40 PM
Pri nas so nekateri predavatelji res celi eksperti, samo je pa program (tako stari kot zdaj novi bolonjski) napačno zastavljen in se učiš stvari zgolj iz razloga da se nekaj pač učiš. Praktičnega znanja in znanja o neki sistematiki je ful premalo. Ful preozko je vse skupaj usmerjeno, ni povezav z drugimi strokami, pri študiju dobiš ubistvu eno bolj teoretično podlago.
vuelvo a vos,
Posted 01 June 2009 - 02:38 PM

Posted 01 June 2009 - 04:16 PM
Mislim da je kakršnakoli nastanitev razen štud. doma izven njihove brige. Še za štud. dom nisem ziher če ti ga ne zrihta ta drugi fax.
vuelvo a vos,
Posted 01 June 2009 - 08:30 PM
Posted 01 June 2009 - 09:12 PM
[Napoleon]
Posted 01 June 2009 - 11:31 PM
Posted 03 June 2009 - 01:04 PM

Posted 03 June 2009 - 03:08 PM
vuelvo a vos,
Posted 27 February 2010 - 02:39 PM
Posted 27 February 2010 - 03:45 PM

Posted 27 February 2010 - 05:22 PM
Npr. pri meni bi lahko bil problem, če bi hotla it takrat na izmenjavo in bi si pustila samo slovensko zgodovino, bi bil problem... Ker takih (oz. podobnih) predmetov nimajo drugje (ok, razen mogoče kaka Avstrija). No, sam ti maš itak drugačne predmete.

Posted 27 February 2010 - 07:39 PM
Posted 27 February 2010 - 08:47 PM

pri meni je hec, ker me zanimajo bolj interdisciplinarne reči (socio-psiho-filo agronomija

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users