torej otrok, ko se rodi je njegov prvi seksualni objekt mama (ona ga doji, briše po ritki... vse to nudi otroku ugodje). isto za fantke, kot za punčke. nato pride na vrsto serija prepovedi, ki se uresničijo skozi socializacijo ( kazni, nagrade, zapovedi, prepovedi, ki jih starši nalagajo otrokom).
fantek:
1. prepoved: prepovedana je mama (ne sme več zraven nje spat, se je dotikat po prsih, lizat, dojit)
2. prepoved: fantek se usmeri na najbližje ženske, kar so ponavadi sorodnice, vendar so tudi te prepovedane. nato se fantek usmeri na vse druge ženske, kar mu je dovoljeno. ( išče seveda po podobnosti z mamo - žensko telo, po možnosti tudi v drugih telesnih in karakternih značilnostih žensko podobno mami, saj mu je ona pokazala kaj je to ugodje). tukaj je fant zaključil, če je šlo vse ok. svojo identifikacijo z mamo je moral zatreti (ni se smel igrati s punčkami, ni smel jokati, biti je moral pravi moški)
punčka:
1.prepoved: mama
2. prepoved: tako kot fantek se tudi punčka usmeri na sorodnice, ki so prepovedane.
3. prepoved: tako kot fantek se tudi punčka usmeri na vse druge ženske (tudi me smo bile dojene in nas je negovala mama. povečini.) ampak tudi tukaj naletimo na neodobravanje. zato moramo zatreti svojo seksualnost do neke mere in spimo z žalostim preostankom tega, kar bi si v resnici želele

. ker svoje mame ne moremo ljubiti direktno jo ljubimo tako, da se z njo identificiramo ( zberemo moškega, tako kot ona. nekoga, ki je čimbolj podoben našemu očetu, in prevzamemo obnašanje-posplošeno rečeno).
dober primer za to je tudi najstniško oboževanje idolov. ker jih ne moremo ljubiti direktno jim želimo biti podobni in se z njimi identificirati.
da se pa ojdipov kompleks ustrezno razreši (da postane osebek hetero) pa je potrebna avtoriteta (večinoma s strani očeta. in ne pomehkuženi očetje, ki jih danes srečujemo. otroci imajo dve mami in ne očeta in mater. sem ful proti permisivni vzgoji. saj po mojem mnenju je to glih razlog, da je zmeraj več homoseksualcev. in nimam nič proti njim. mam tudi najboljšega prijatelja geja, ampak me motijo sprevržene osebnosti, ki nastajajo kot posledica permisivne vzgoje.)ah.