Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo
Posted 05 June 2008 - 03:13 PM
Posted 05 June 2008 - 03:19 PM
Animal Liberation, the second wave, pa vključuje veliko prospevkov ljudi ki se ukvarjajo s to tematiko.
V glavnem priporočam. Če te zanimajo ti jih lahko posodim, ju imam doma.
Dobra je Paola Cavalieri: Živalsko vprašanje-za razširjeno teorijo človekovih pravic(je rahlo dolgočasna)
pa Luc Ferry: Novi ekološki red
Sem imela tudi jaz seminarsko na temo pravic živali, pri etiki.
Žal dela Toma Regana ni za dobiti v Sloveniji(obstaja ena mal knjigica v NUK-u, samo tisto je bolj izvleček), jih bom pa verjetno enkrat kupila.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 05 June 2008 - 03:25 PM
Posted 05 June 2008 - 03:26 PM
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 05 June 2008 - 03:28 PM
Posted 05 June 2008 - 03:31 PM
Je pa res da se ogromno vegijev zelo nezdravo prehranjujem, tudi jaz nisem kaki biser
Posted 05 June 2008 - 03:45 PM
Ok, jaz nimam nič proti veganstvu in niti presnojedstvu, samo pač malo kruto se mi zdi . Tudi sama nisem ravno ljubiteljica mesa in posledično nisem zagrizena mesojedka, res pa je, da (zaenkrat) nisem vegetarijanka (mesa pač zelo malo pojem). To, da naj bi vegetarijanci bolj zdravo jedli, pa se mi zdi čisto posploševanje. Upam si trditi, da jem bolj zdravo od marsiketerga vegetarijanca; primer: moja kolegica je vege, njen jedilnik pa vsak dan sestavljajo: pica margerita, pomfrit, kokakola, sladkarije ... Tovrstnih vegetarijabncev je veliko, se mi zdi. Prisežem, da je še nisem videla pojesti kakšnega jabolka, še manj zelenjave ... In primer nekoga, ki pač tu pa tam poje kos mesa, seveda pa tudi veliko zelenjave in sadja in se ne baše konstantno s sladkarijami ob lakoti. Kaj je zdaj bolj zdravo??? Pomojem je drugo boljše. Torej, osredotočila sem se na zdravo prehrano.
seveda ne moremo posplošit tega na vse vegetarijance, dejstvo pa je, da se jih večina posveti brskanju po podatkih o beljakovinah in podobno, in jejo bolj zdravo. + v mesu je veliko antibiotikov, hormonov ... nenazadnje "slabega" holesterola.
se pa strinjam - je čisto mogoče jesti sam junk food kot vegetarijansko hrano. ampak takih je malo .
jaz sem začela zbirat fotke kosil in drugih obrokov, ki so izključno veganski, po internetu, mam že kar obsežno zbirko in 95% stvari zgleda nenormalno dobrih, bom kaj prilepila - moram najprej sprobat, kako izpade v praksi, da ne bom širila krive vere .
Posted 05 June 2008 - 03:49 PM
Jaz pa mislim, da s tem dajejo udarni statement, da je testiranje na živalih nedopustno in že to nekaj pomeni, torej da se stvari vsaj nekoliko pomikajo v boljšo smer.
Dvomim. Ker že zdaj velike firme, ki so pod drobnogledom, najemajo ljudi, ki poskrbijo, da kake umazane zadeve ne pricurljajo v javnost. Na Nizozemskem sem spoznala tipa, ki dela to za (mislim da) Nike - prikriva informacije o tem, da v Aziji za Nike pod nikakvimi pogoji izrabljajo otroke.
Ziher bo tako tudi v tem primeru; neke težke besede in velika dejanja, za vsem tem pa nekaj čisto drugega.
Še vedno podpiram da se ukine, a vem da je to zgolj droben korak k rešitvi problema.
como se vuelve siempre al amor,
vuelvo a vos,
con mi deseo, con mi temor.
Posted 05 June 2008 - 04:15 PM
Posted 05 June 2008 - 04:55 PM
Posted 06 June 2008 - 08:20 AM
Je pa človek to vse zjebal do te mere, da je iz kmetij kot so bile pred stoletjem nastalo ono sranje ...
Prehranjevalnih kompletov "Lok + puščice" pa že dalj časa ne uporabljamo, ja.
Posted 06 June 2008 - 09:38 AM
danes sem se zbudila ob 5ih zjutrej in šla na računalnik - ugotovila, da me je en vegan dodal iz Virginije. in se šola za zdravnika, trenutno ma opravka z ljudmi s poškodovanimi možgani pa to, mi je poslal par stvari za prebrat o zdravstvenih vidikih vegetarijanstva. bom dala gor, sam moram prebrat prej.
Posted 06 June 2008 - 11:14 AM
Posted 06 June 2008 - 11:39 AM
Posted 06 June 2008 - 01:34 PM
Posted 06 June 2008 - 01:58 PM
Posted 06 June 2008 - 02:10 PM
Večina se jih odloči zato, ker si pač lahko sit tudi na tak način, da ne uživaš mesa. To pa nima nobene veze s tem ali živiš zdravo ali pač ne. Nevem zakaj zaj pikirate na folk, ki ne je mesa, pa prav tako ne je zdravo. V čem je point ?
Prikimavam Hevei.
Posted 06 June 2008 - 02:15 PM
3 user(s) are reading this topic
0 members, 3 guests, 0 anonymous users