Nabavila sem Scott Speedster gravel kolo, s hidravličnimi zavorami. Baje je to ful pomembno oz dosti boljše kot disk zavore.
Zavore z diski so ali mehanske (skup stisneta ploščici, ob stisku ročice) ali hidravlične (tekočina v zavori stisne bat, bolj zanesljivo/natančno kot mehanski disk, ki se ga da lažje popravljat, ampak se hitreje obrabi)
Starejša in po večini mestna kolesa imajo še te navadne V bremze, ki stisnejo direkt na obroč.
Najprej sem hotela bib shorts (z naramnicami), pa tašča pravi, da so navadne na pas za ženske boljše, ker greš lažje na stranišče.
Meni so hlače na naramnice smotane - ravno iz tega razloga. Grem večkrat lulat med vožnjo in si bi morala potem še majico slečt, da hlače dol potegnem. Pa zdijo se mi olj vroče, ko ti je že tako ful toplo, ne rabim še tega zraven. Zimske dolge podložene pa imam na naramnice - takrat manj pijem, se manj potim + mi paše, da so tople in pokrijejo ledvice.
Itak ne lezejo kolesarske hlače dol (in majice so daljše običajno) - svetujem poletne brez naramnic, zimske z.
Imam vso opremo Scott, več ali manj. Po kvaliteti materiala se ne more primerjat z Lidl/Hofer, teh sem dobila nekaj od sestre, pa so mi slabše, ne maram it na turo v teh oblačilih, vzamem kdaj s seboj kak kos za spreoblečt, če me zmoči, pa sem pol nesrečna
Poleti nujno za spuste to tanko jakno za zaščito pred vetrom, da te ne napiha. Ni za toploto, kolikor je v pomoč, da se pregreto/toplo telo med spustom ne ohlaja preveč zaradi pihanja. Poleti je sploh fino, ko si prešvican, da te ne napiha, pa tudi ti ni vroče, ko se spuščaš (in je vmes še vseeno treba kje zagonit).. Če delaš daljše ture, je fajn imet tudi dežno jakno, ker če te dež dobi in premoči + da se ozračje ohladi, te zebe ko cucka. Če si suh, te pol manj zebe.
Za te primere imam tudi eno zip-lock vrečko za telefon in denar, ker ko premoči torba, lahko telefon tudi zmoči (se mi je žal to zgodilo).
Čelada (Scott) mi je zdržala 15 let, če ne še več. Imam belo, tudi majice običajno svetle, da se sonce ne upre in me dodatnno pregreje.
Hlače sem imela Scott - zdaj je vložek že čist bogi, ampak so zdržale ogroooomno voženj, vves Scott tekstil je (vsaj bil) res kvaliteten. Nekaj sem kupovala na startfitness - UK - zdaj zaradi carine nisem naročila več, bi potrebovala novo čelado, rokavice, kratke hlače.
Rokavice so meni obvezne + očala! Pri vzponu ne toliko, kot pri spustu, ker ti mušice letijo v oči. Ali pa te veter napiha.
Ko je bolj hladno - okoli 5 stopinj, pa trak na ušesa pod čelado, pa kaj okoli vratu.
S seboj imam vedno dovolj vode (cca 1l) in kako frutabelo, jabolko, nektarino.. ko imam občutek, da sem že švoh - hitro dvigne sladkor. Delam pa bolj hribovske ture - po makadamu, cca 2 urne, na Roglo ali Kope ipd - 4urne, 1000+ m višinske razlike (kar lahko nanese 1500 ali več 'višinca' - vsi vzponi sešteti - ker grejo ceste gor&dol v obe smeri.
Pa fajn je vedet, kako zamenjat zračnico, imet s sabo pumpo, rezervno zračnico + 2 palčki za snet zračnico z obroča (!) in flike za krpat luknje - you never know.
Na svojem gorskem kolesu imam 2 torbici - eno spredaj, eno pod sedežem + na daljše poti vzamem s seboj nahrbtnik s cotami za spreoblečt/primer slabega vremena. Dolgi rokavi zadostujejo, dolge hlače redko oblečem poleti, važno, da ti je v trup toplo. Eventuelno - za zmrzljive, se da naabvvit podaljške - to običajno prakticiram, ker tudi manjn placa vzamejo v torbi.
O, kako bi šla zdaj na kolo Nisem naredila proper ture že od 2023, letos pa šla samo 1, pa še to me je kar zmatralo.