5.9. sem bila pri okulistki in mi je rekla, da mi bo zvišala dioptrijo za 1/4. To je iz -3.00 in -4.00 na -3.25 in -4.25. Večinoma nosim leče, zato sem (šele) 6.10 kupla nova očala z novo dioptrijo. Takoj, ko sem jih dala gor sem ful čudno vidla, kot da bi bila cela okolica nekako izbočena. V optiki in mama so me pomirili, da je to normalen pojav, saj se more oko navadit. Ok, po enem tednu čudnega vida sem se privadla in svet je bil ponovno raven.
Danes sem brskala po denarnici in v njej odkrila kartonček od optike. In tam piše, da imam očala z dioptrijo -3.75 in -4.75, kar je za -0.50 PREVEČ
Ko me je minil šok sem našla več možnosti, kjer bi lahko prišlo do napake:
1. zvišati dioptrijo za 1/4 pomeni zvišati za 0.75 (dvomim!!) in dioptrija očal je prava
2. okulistka je narobe napisala recept in sedaj imam očala z napačno dioptrijo
3. v optiki so narobe prebrali recept in mi izdelali očala z napačno dioptrijo
4. napaka je samo na kartončku od optike, dioptrija očal pa je prava
Zanima me koliko časa imam sploh za reklamacijo/pritožbo/vrnitev očal, če je prišlo do napake in imam napačno dioptrijo?
Koliko je lahko napaka (če je do nje prišlo) škodla mojim očem? Večinoma nosim leče, očala samo zvečer in čez vikende.
V petek bom poklicala okulistko, da mi pove kolikšno imam dioptrijo. In si razčistim točko 1. Potem pa do optika pogledat recept in izmerit kakšno dioptrijo imajo očala v resnici.
Kako naj se bunim?
Aja pa zgledam mlado in naivno in bi prosla za kak nasvet! Starši odpadejo, ker je mama rekla, da je to moj problem in naj sama rešim. Obnaša pa se tako, kot da sem jaz kiva.