Moram pohvalit en recept iz kulinarike!
KROFI
Sestavine:1 kg moke (pol gladke, pol ostre moke)
9 dag kvasa (2 kocki ali 1 kocka kvasa in 1 pecilni prašek)
1/2 l mleka
7 rumenjakov
6 dag sladkorja
1 vanilijev sladkor
1 dl olja
1/2 dl ruma
1 kavna žlička soli
1/2 limoninega soka
Postopek:Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor stepamo, da postane masa penasta in naraste. Dodamo olje in rum. Mešamo dalje in počasi dodajamo sol, limonin sok, vzhajani kvas, preostanek mleka in moko. Mešamo še približno 10 do 15 minut. Ko je zmešano, maso zajemamo z jedilno žlico in oblikujemo kroglice (približno 7 - 10 dag mase v kroglici) in jih pustimo vzhajati približno 30 minut. Med vzhajanjem jih lahko obrnemo, tako da vzhajajo z obeh strani. V kozico damo za 3 prste olja in jih v ne prevroči maščobi zlato -rumeno spečemo.
Iz tega testa naredimo 24 krofov.
KomentarKrofe sem delala prvič v življenju in prišli so fenomenalni. Doma jih je velikokrat delala mama, ampak tem niso niti najmanj podobni. Postopek je enostaven in nimaš kej dosti za falit.
Krofe sem napolnila z vanilijevo kremo*. Recept za njo sem našla med komentarji. Za sexy izgled in okus sem stopila jedilno čokolado z maslom in nanesla na krof, ki sem ga takoj posula s kokosom.
Delala sem iz 1/2 sestavin in vsak krof oddtehtala na 90 gramov - nastalo jih je 10. Preliv in kremo jih je dočakalo 8.
Zadevo bom vsekakor ponovila, najkasneje prvič, ko se prikažem spet v rodnem kraju, da očaram domače in sosede.
Oprostite nekoliko slabši sliki (gsm kriv).*vanilijeva krema za 24 krofov
Sestavine
4 dcl mleka
2 vanilijeva sladkorja
2 jajci
6 žlic sladkorja
3 zravnane žlice moke
10 dag masla
Postopek
Jajca stepemo z mešalnikom, da so penasta in narastejo. Postopoma umešamo vanilijev sladkor, sladkor ter moko. Mešanico zlijemo v 4 dcl vrelega mleka in ob stalnem mešanju na majhnem ognju kuhamo 5 minut.
Najboljše je, da kremo kuhamo v loncu za kuhanje mleka, z dvojnim dnom, v katerega se ob strani nalije voda, saj se krema na ta način ne bo prijela dna.
Kremo ohladimo do mlačnega ter vmešamo 10 dag masla. Pokrijemo s pokrovko, sicer se na kremi naredi kožica. Pustimo jo še malo stati, da se strdi in še bolj ohladi, nato pa jo napolnimo v brizgo z dolgim in ozkim nastavkom ter polnimo krofe. Ena napolnjena brizga s kremo zadostuje za nadevanje treh krofov ( meni ustreza, da je v krofu precej kreme ). Kremo iztisnemo v krof ter malo počakamo z brizgo v krofu, da se krema v notranjosti krofa razporedi. Lahko pa krof tudi za par sekund postavimo pokonci, da krema ne bi uhajala iz njega. V kolikor kljub temu izteče ven nekaj kreme, jo poberemo z žličko.**funny fact
Zakaj sem se sploh spravla delat krofe?
Bila je sreda zvečer(no, za nekatere sredi noči) in prešinilo me je, da si želim THE Trojanski krof. Zatorej sem fanta nafetala, da me pelje. Na poti sva pobrala še kolega. Cedile so se sline, v želodcih je krulilo in vzdušje je bilo vedno bolj dramatično. Končno nam je uspelo! Prišli smo na Trojane. Zaprte Trojane. Trojane BREZ krofov. Skoraj smo se zjokali, si porezali žile in naredili samomor, a nas je zaustavil pogled na strica, ki se sprehaja po parkirišču. Kolega ga je povprašal zakaj zaboga na teh Trojanah ni krofov, ker smo bili vsi prepričani, da delajo 24 ur na dan. Gosod je odgovoril, da seveda, seveda, delali so 24 ur na dan, ampak sedaj že nekaj časa temu ni tako. Kolega mu je prikimal in dodal, da se spominja tistih lepih časov. Nakar se stric zasmeji in reče: "Oo ne, ne, tega pa se vi ne morete spomnit. Veste od leta 72 in 73 dalje krofov ne prodajajo več čez cel dan ampak samo do npr. 12 ali 1 ponoči. Razočarani in praznih želodcev smo se posedli nazaj v avto in v tišini odpeljali domov.
Prišel je petek in s kolegom nama iz glave še vedno niso šli tile krofi. Pa ne bodi len in bodi požrešen, sem se odločila, da pogledam na spletno stran do kdaj delajo. Glej ga zlomka: petek od 5.30 do 24.00. S skupnimi močmi sva prepričala mojega fantiča, da naju spet pelje. Ponovno ista scena: Cedile so se sline, v želodcih je krulilo in vzdušje je bilo vedno bolj dramatično. Končno nam je uspelo! Prišli smo na Trojane. Zaprte Trojane. Trojane BREZ krofov. WTF? Ura je bila šele 11.00!! V zaprti restavraciji je čepela gruča ljudi in prežvekovala dolgo željene krofe. Krofe, ki nam niso bili usojeni. Tik preden smo žalostno in z besom zapustili Trojane smo zagledali totega strica, ki se nam široko reži in skomiguje z rameni.
Da bi pravilo: "v tretje gre rado, v tretje dobim krof" res veljalo, sem se odločila, da si jih naredim sama. Tako vsaj ne bodo zaprti.
In tukaj so: wannabe približek Trojanskim z vanilijevo kremo, čokolado in kokosom! In zihr so boljši, ane?
If sometimes you feel yourself little useless, offended and depressed, always remember that you were once the fastest and most victorious sperm in your group!