Jump to content

Photo

Čiščenje - najučinkovitejša sredstva in tehnike za boj proti umazaniji v vašem domu

• Please log in to reply
1071 replies to this topic

#561 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 23 September 2019 - 11:53 AM

In kateri je to?

Ecoegg odstranjevalec madežev za tkanine.
  • 0

#562 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 23 September 2019 - 11:58 AM

Chris, saj jaz tudi ne perem vedno z Varekino, nekajkrat pa sem bele bodije, je super, da se ne rabiš matrat s kakšnimi trdovratnimi madeži.

Za mehčalce pa prvič slišim, da bi bili vnetljivi, hmm. Za oblačila pa se mi zdi logično, da so v vsakem primeru. Se pa najbrž še toliko lažje vžgejo, če so iz kakšnim umetnih vlaken ali prepojena s kemikalijami.

Za pomiva tla imam jaz od Vilede palico s plastičnim držalom spodaj, kamor natakneš tisto podolgovato krpo. Moja mama pa recimo od vedno uporablja krpo, ki jo ovije na metlo, meni gre pa ti na živce, ker krpa dol pada. Nisem nikoli pomislila, da bi jo pritrdila s ščipalkami za obešanje perila, dobra ideja. :D
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#563 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 23 September 2019 - 01:02 PM

Nisem nikoli pomislila, da bi jo pritrdila s ščipalkami za obešanje perila, dobra ideja. :D

jaz dostikrat vzamem kakšen stari T-shit majico in metlo oblečem čez vratno luknjo. Če npr. pomivam zunanje stopnice.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#564 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 23 September 2019 - 01:42 PM

^^
Tudi naša mami ima rada stare T-shirts za take zadeve, ji moram rečt za vratno luknjo. : D
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#565 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 26 November 2019 - 05:47 AM

Ce nehas uporabljat mehcalec, kaj lahko uporabis, da bi perilo se vedno disalo?
  • 0

Put A Kilt On It!

#566 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 26 November 2019 - 07:47 AM

Eterično olje. : ) (Nisem pa nikoli preizkusila v praksi.)
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#567 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 26 November 2019 - 08:30 AM

Alkoholni kis z etericnim oljem. Jaz tudi se nisem poskusila, bi pa rada v kratkem.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#568 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 26 November 2019 - 08:53 AM

Jaz sem dala eterično, ampak nisem bila ravno zadovoljna...ne vem, ali nisem vonja trofila ali pa imam previsoka pričakovanja...

• 0

#569 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 26 November 2019 - 09:14 AM

Sem to našla na spletu

IZDELAJTE SVOJ MEHČALEC

Zelo učinkovito in preprosto!

Sestavine:

Vse sestavine zmešajte in ustekleničite. Pri vsakem pranju uporabite eno skodelico.

Najbolj primerna eterična olja za pranje:

Recept, po katerem sem naredila domač mehčalec za perilo:
  • 100g sode bikarbone
  • 600 mililitrov nearomatiziranega alkoholnega kisa (alkoholni kis, ki ni za vlaganje)
  • 700 mililitrov destilirane vode
  • vsaj 4 litrska posoda ali vedro
  • plastenka za shranjevanje
  • eterično olje – po želji
Priprava:

100 gramov sode bikarbone zmešamo z 100 mililitri destilirane vode. Počasi začnemo dolivati alkoholni kis. Ne ustrašite se močnega penjenja – zato tudi potrebujete večjo posodo. Kis dolivate postopno, počasi. In med dolivanjem mešate, da se stopi soda bikarbona. Vse skupaj se res kar precej peni. Ko dolijete ves alkoholni kis, mešate še toliko časa da se soda bikarbona stopi. Na koncu dolijete še preostalo destilirano vodo, ki bo dokončno umirila penjenje. V kolikor želite, v končano zmes lahko kanete še 10-15 kapljic eteričnega olja z vonjem po vaši izbiri. Sama, bi vam tu predlagala le, da ste pri izbiri eteričnega olja pazljivi, in kupite naravnega. Izogibajte se sintetičnemu. Ko dodate v domač mehčalec za perilo še eterično olje, ponovno dobro premešate in mehčalec je pripravljen da ga prelijete v plastenko.

Tako, domač mehčalec je pripravljen za uporabo!

• 0

Put A Kilt On It!

#570 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 26 November 2019 - 09:19 AM

Ne vem, v čem naj bi bil stos tega, da daš in kis in sodo skupaj, ker takoj reagirata (pecilni prašek style) in dobiš CO2 (g). Na zalogo pa sploh nimaš kaj dosti od tega po moje.

Jaz dam samo alkoholni kis, k belim pa še to zdaj ne, ker zraven perem pleničke in jih ni priporočljivo prat s kisom ali sodo ali mehčalcem. Tako da bom morda v prihodnje kak kos tudi zlikala ali pa dala plenice posebej prat skupaj z brisačami.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#571 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 26 November 2019 - 09:20 AM

Plus to, da soda bikarbona in črna oblačila niso ravno best friends

• 0

#572 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 26 November 2019 - 09:22 AM

jaz sem mislila dat samo v alkoholni kis nekaj kaplic eteričnega olja. Mislite, da bi bilo to OK?

• 0

Put A Kilt On It!

#573 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 26 November 2019 - 09:30 AM

Poskusi? Če se pa ne bo fajn raztopili/zmešalo, pa kapni par kapljic eteričnega olja na eno krpico in jo daj v boben skupaj s perilom, kis pa v predalček za mehčalec. (Pišem na pamet, nisem še testirala tega).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#574 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 26 November 2019 - 10:18 AM

Jaz ti priporočam, da daš teh par kapljic EO na nekaj zrn soli in potem v kis. Drugače imam jaz feeling, da vse olje plava po površini in ostane na ceveh, ki vodijo v boben...

Če imaš sušilec, lahko tudi v sušilcu prakticiraš kapljanje na krpico. Dobi se celo volnene krogle, na katere se nakaplja EO.

• 0

#575 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24513 posts

Posted 26 November 2019 - 10:25 AM

ok, bom poskusila. Hvala!

Torej sol + eterično olje imam lahko že v naprej pripravljeno  in ga pred pranjem dodam h kisu (ki ga dam v predal za mehčalec)

Moram najdt kompromis, ker D pere z mehčalcem, da mu cunje ne smrdijo po zatohlem in da ima mehke brisače (sem mu povedala, da je pičkica :D ). Jaz pa ne maram mehčalca. Že sama ideja, da je na cunjah to, me kar mine. Ga ne uporabljam od rojstva otrok. Si nekako predstavlajm, da "ovije" tkanino, kot balzam naredi lasem in kot mi je na laseh OK, mi na cunjah ni :D

• 0

Put A Kilt On It!

#576 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 26 November 2019 - 11:46 AM

Poročaj, kako se bo obneslo.

Tudi meni ni jasno, kaj naj bi soda bikarbona delala v mehčalcu, sem videla recepte brez tega.

Je pa v receptih za domači prašek pralna soda, kar je pa itak drug izdelek za drug namen.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#577 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 26 November 2019 - 12:55 PM

Jaz sem poskusila z domačim mehcalcem z mešanico kisa, vode, sode, eteričnih olj, pa tudi kombinacijo brez sode. Cunje niso nič dišale. Res pa jaz nisem dodajala ene skodelice v stroj, sem samo toliko nalila, kolikor gre v predalček za mehčalec. To bi pomoje morala dat precej več eteričnega olja, da bi se sploh kaj poznalo.
  • 0

#578 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32265 posts

Posted 26 November 2019 - 06:21 PM

Pa sej dišiji tud praški...? Jaz vonja ne pogrešam, en mehčalec imam res za zelo dolgo, ker ga redko uporabim.
  • 0

#579 Christianne

Christianne

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 6705 posts

Posted 26 November 2019 - 07:00 PM

Tudi jaz enako kot M. Že praški tako dišijo, če dam še mehčalec mi je premočan vonj, ne maram.
  • 0

#580 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23266 posts

Posted 27 November 2019 - 12:10 AM

Mene tudi ne moti, če ne dam mehčalca. Recimo Persil Sentitive gel, ki ga imam zdaj, prijetno odišavi. Ampak pri črnih cunjah pa moram dat mehčalec, drugače smrdijo.

• 0

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users