Jump to content

Photo

Mačke

• Please log in to reply
712 replies to this topic

#561 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16807 posts

Posted 30 May 2019 - 07:49 AM

Ne ni res, je kar tezko dolocit spol. Jaz ga ne znam. Predlagam pregled pri vetu :D
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#562 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 30 May 2019 - 07:54 AM

Od cca. 10t oz. 1kg teze jih lahko ze sterilizirajo/kastrirajo, tako da lahko zdruzis obisk pri veterinarju ;)

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#563 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 30 May 2019 - 08:02 AM

Pri Mačji hiši (v Veterini MH) mačke steriliziramo in kastriramo od starosti 10 tednov in teže najmanj 1 kg dalje. Zgodnja sterilizacija in kastracija sta izjemno pomembni, saj so samice lahko breje že pri štirih mesecih.

Zakaj sterilizirati/kastrirati?

Sterilizacija in kastracija imata več zdravstvenih koristi, hkrati pa pomagata pri zmanjšanju populacije neželenih mačk pri nas.

Pri kastriranih samcih je:

• manj verjetno, da se bodo klatili, s tem se pa zmanjša tudi možnost, da bi jih povozil avto,
  • manj verjetno, da se bodo pretepali, s tem se pa zmanjša tudi tveganje poškodb,
  • manj verjetno, da se bodo med pretepi okužili z nevarnimi boleznimi kot sta mačji virus imunske pomanjkljivosti (FIV) ali mačjo levkozo (FeLV),
  • manj verjetno, da bodo kazali znake teritorialnega obnašanja, kot je na primer markiranje,
  • onemogočen razvoj tumorjev na testisih.

Sterilizirane samice:

• ne bodo mogle imeti neželenih legel mladičev
  • ne bodo zavijale in klicale samcev, kot to počno mačke v času gonitve,
  • bodo imele manj možnosti za okužbo z virusoma FIV in FeLV, ki se širita preko ugrizov, z mame pa se širita tudi na mladičke,
  • ne bodo dobile raka na jajčnikih in/ali maternici,
  • bodo imele manj možnosti za razvoj raka na seskih, še posebej, če bodo sterilizirane pred starostjo šest mesecev.
Operacija
  • ena ne sterilizirana mačka lahko ima v samo 5 letih tudi 20.000 potomcev,
  • mačke so lahko spolno aktivne že pri štirih mesecih,
  • mački ni potrebno imeti enega legla mladičev pred sterilizacijo. Zanjo to nima prav nobenih koristi,
  • brejost pri mačkah traja le devet tednov, gonitev pa se lahko ponovno prične šest tednov po kotitvi mladičev ali celo prej,
  • mačka lahko ima do tri legla letnos petimi ali šestimi mladički v leglu. To pomeni do 18 novih muc, za katere je potrebno skrbeti in jim poiskati odgovorne domove,
  • brejost in materinstvo sta za mačko fizično zelo zahtevni – pogoste brejosti lahko mačko zelo oslabijo,
  • mačke se parijo tudi z brati in sestrami.

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#564 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 30 May 2019 - 08:17 AM

Naslednji teden jo peljemo prvič na pogled, če je vse OK in da dobi potrebne injekcije  + proti glistam - pa seveda da dokončno ugotovimo spol :D.

Sem jo ravno zadnjič tehtala in ima 750g; ko bo imela 1kg, gre na kastracijo/sterilizacijo. Do takrat ne gre nikamor ven iz hiše :D

Ja menda ni tako lahko določit, pojma nimam. No Fufla ne bo v nobenem primeru :D

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#565 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 30 May 2019 - 08:19 AM

Jap, jajcka so v tej starosti se ful neizrazita in je vcasih res tezko dolocit ali je ona ali on. 😀 Razen ce je calico, potem je ziher da je samicka, ker je barva kozuha gensko povezana s spolom. 😀
  • 0

#566 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 30 May 2019 - 08:41 AM

https://youtu.be/8B2esiq24Hg
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#567 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 31 May 2019 - 09:08 AM

V novem VIP-u je test mokre macje hrane. 

ali je potrebno po novem kupit celo VIP številko ali lahko samo posamezen test?

Jaz pri testu sploh ne najdem opcije za nakup.

In do kdaj naj bi mucek jedel hrano za mladiče? Sem prav zasledila, da do 4 meseca? 

• 0

Put A Kilt On It!

#568 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29714 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 31 May 2019 - 09:11 AM

Do dopolnjenega enega leta jim jaz dajem, približno.

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

#569 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25896 posts

Posted 31 May 2019 - 09:43 AM

Kami, ti tole odpre?

Attached Files

• 0

#570 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 31 May 2019 - 10:05 AM

Hvala. To pa lahko odprem

Evo, še iz moje strani za suho hrano

suha-hrana.png

• 0

Put A Kilt On It!

#571 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 03 June 2019 - 10:32 AM

Kje lahko najdem kaj dobrega preberem/izvem/pogledam o vzgoji mačk - nagrajevanje/kaznovanje, pravila in podobno. Se vidi, da sem čisto nova in se bojim, da se bom lotila vzgoje, kot pri otrocih :D

In ker je trenutno precej divja in igriva, se bojim, da se jo bosta mulca začela bat. Da nekako razložim tako njima kot mucku kaj in kako, da bi se vsi dobro razumeli.

• 0

Put A Kilt On It!

#572 Errol

Errol

Sugga daddy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18460 posts

Posted 05 June 2019 - 09:07 AM

Kami, po moje je najbolje, da greš v knjižnico in si ogledaš knjige, ter izbereš ustrezno. Domače mačke so na 636.8.

• 0

ESTOY FLOR DE ATORRANTE

UN CONTURSI MALEANTE

#573 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17282 posts

Posted 07 June 2019 - 10:22 AM

Puncki so zdaj koncno spucali in odstranili nebroj zob. Super sva bila zadovoljna v Prvi kliniki in sploh se mi ni zdelo drago. Cela klinika jo je hodila gledati, ker je pac to manj kot tri kile tezek odrasel pasemski muc.
Emir je pa razred zase, se Ivanki je dal veliko injekcijo, ker je "slatka" :D
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#574 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27655 posts

Posted 07 June 2019 - 10:45 AM

Punčki :lol: :D
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#575 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 07 June 2019 - 12:32 PM

Kupit se ga še da v Zooticu, grem danes ravno nabavit, če nimaš nobene njihove trgovine v bližini, ti lahko vzamem :)

Kje pa so še te trgovine Zootic? Sploh ne najdem njihove spletne strani

Rabim kupit nov pesek, če ima še kdo priporočilo za kakovosten pesek, bom zelo hvaležna, da ne kupujem nekaj na blef

• 0

Put A Kilt On It!

#576 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 07 June 2019 - 12:55 PM

Kami, glede vzgoje pri mačkah... Nagrajevanje in kaznovanje se vsaj po mojih izkušnjah ne obnese, saj so zadost pametne, da vejo česa se ne sme. Mislim, govorim za mojo. Ona ve, da ne sme na mizo in pult, povsod drugje pa in to sem ji povedala samo z glasom in tem, da sem jo dala dol.

Nekaj se je govorilo, da gre Zootic v stečaj, jaz sem hodila v Supernovo, dokler nisem začela naročat hrane na zoohit.si. Se ful pozna pri stroških, nad 39€ je zastonj poštnina, to se pa nabete takoj. Jaz sem kupila res veliko različnih vrst peska in mi je najboljši iz Hoferja, stane pa 3€. Pesek je malo večji, ne prenesem tistega prahu, ki mi ga Minka razmeče 2m daleč. Edina pomanjkljivost tega peska je, da se lulanje malo zapaca, če ga pospraviš takoj ko se polula, drugače se pa lepo strdi. Probaj magar tega Hoferjevega, tudi če ti ne bo všeč, je samo 3€.

Podgana :D Me veseli, da si bila zadovoljna. Emir je ful korekten, meni nazadnje ni računal nič, ko sem prišla samo po drugo mnenje in je pregledal Minko.

• 0

#577 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 07 June 2019 - 12:57 PM

Hvala Frida!!! Sem tudi na netu brala, da precej pohvalijo Hoferjevega. Bom poskusila, saj je to res poceni

• 0

Put A Kilt On It!

#578 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11860 posts

Posted 07 June 2019 - 01:20 PM

Ni zakej :D

• 0

#579 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46023 posts

Posted 07 June 2019 - 01:25 PM

Jap, glede vzgoje sem tudi jaz enako kot Frida s povzdignjenim glasom skregala moji, ko sta počeli stvari, ki se jih ne sme (npr. sta skočili na kuhinjsko mizo oz. kuhinjski pult ali si brusili kremplje na kavču), tako da zdaj dobro vesta, da tega ne smeta početi. Še vedno pa včasih katera preizkuša meje in počne prav to kar ne sme. V tem primeru pač ponovim vajo in potem je ponavadi mir za nekaj časa. 

Glede peska, jaz ponavadi kupujem Multifit, ki se ga pa, če se ne motim ne dobi v Sloveniji. Moja mami pa ponavadi za svoje tri mačke kupuje Hoferjevega. Jih je sprobala že več in pravi, da je ta Hoferjev najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Fajn je, da se strdi v trde kepe, ki med čiščenjem ne razpadejo takoj ko se jih dotakneš. Se pa ob treh odraslih mačkah precej hitro porabi, tako da ne vem kako hitro pri eni sami muci prične zaudarjat.

Glede Zootica pa mislim, da sem nekje zasledila, da so propadli. :hmm:

• 0

#580 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15173 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 07 June 2019 - 04:57 PM

Everclean

To je ta posip. Zootice so vse skupaj zreducirali na nekih 5 poslovalnic po celi sloveniji, sicer je pa firma v stečaju, ja, ne vem, kako poslujejo.. Sestra je rekla, da je na računu drugačno ime. Jaz še nisem drugje kupovala, v Mr.Petu sem preizkusila par opcij, dražjih, pa mi ni nič bilo ok.

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users