Jump to content

Photo

Instagram

• Please log in to reply
5974 replies to this topic

#5701 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 28927 posts

Posted 10 November 2025 - 12:54 PM

Sesesalc sem rajsi vzela na amazonu kot na vitapurju kjer trenutno znizan stane vec kot poleti po redni ceni. Koga jebete, res.

Jp. To jaz opažam za Lumeo, naj se gredo solit… .
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#5702 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 06:40 AM

Pici je sel posnet dokumentarni vlog med Rome v NM. Ta teden ga bo objavil.upam da bo tok dobro kot ko je snemal doku z unim, ki je ubil zupnika, ki ga je zlorabljal.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#5703 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 08:30 AM

Ana mi je res, kolikor je nasplosno kdaj organsko ne prenesem, dala v zadnje pol leta precej za razmisljati o evtanaziji o mojih zakoreninjenih strahovih in o vsem povezanim s trpljenjem. Tako da sem definitivno proti in bom tudi sla na referendum.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#5704 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25168 posts

Posted 11 November 2025 - 08:38 AM

Ana mi je res, kolikor je nasplosno kdaj organsko ne prenesem, dala v zadnje pol leta precej za razmisljati o evtanaziji o mojih zakoreninjenih strahovih in o vsem povezanim s trpljenjem. Tako da sem definitivno proti in bom tudi sla na referendum.

za evtanazijo ali proti njej? V enem stavku je zakorenjinjen strah s trplejnjem (če prav razumem), v drugem pa proti (evtanaziji). Ali sem vse narobe razumela? 

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#5705 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 08:42 AM

Vse narobe. Proti evtanaziji.
  • 0

#5706 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25168 posts

Posted 11 November 2025 - 08:59 AM

prosim ne vzet kot provociranje ampak si edina "poznana" (kolikor vem), ki je proti evtanaziji. Če se ti da napisat, bi res rada razumela pogled, zakaj nekdo, ki je proti evtanaziji vidi problem, da bi nekdo drug pa želel imet to možnost oz možnost izbire. Še ne vem, ali bi jo želela izkoristit, sigurno bi pa želela imet možnost, da se odločim.

Jaz vidim kot: običajno / naravno je, da imajo odrasli ljudje otroka/e. Ampak eni pa niso prepričani ali pa celo že vedo, da jih ne želijo. Ampak o njegovi odločitvi bodo pa vsi odločali. Pa za osebe, ki otroka želijo, ne bo nič spremenilo (še vedno jih bodo lahko imeli), ampak te osebe pa ne dovolijo možnosti izbire tistim, ki niso sigurni ali ne želijo. 

Sploh ne morem razumet tega pogleda (OK, nekako sprejmem  razmišljanje vernih ljudi, razumet jih pa še vedno ne morem)

• 0

Put A Kilt On It!

#5707 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 09:10 AM

Prosim poslusaj si Anin live, ker se mi dejansko ne da pisat monologa. V bistvu vse karnpove v njem, se strinjam. In bila sem zelo ZA. Drugega pogleda nisem zelela videti niti razumeti. Obracati sem ga zacela nekaj casa nazaj, ko sem orebrala tudi ene dve knjigi. Odgovor res ni v evtanaziji, odgovor je v dostojnem umiranju in ustrezni paliativi. Ce kdo misli, da bo kdo se prdnil za paliativo po tem zakonu....se zelo moti. Zame je resitev v paliativnih centrih, sluzbah, ekipah, ustrezni protibolecinski terapiji, ki dejansko omogoci umiranje brez bolecin.

https://www.instagra...3dibTdqOWF2Mg==
  • 0

#5708 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25168 posts

Posted 11 November 2025 - 09:33 AM

hvala ti, bom poslušala popoldan.

• 0

Put A Kilt On It!

#5709 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88380 posts

Posted 11 November 2025 - 09:37 AM

Fiona, ti si že koga od svojih bližnjih gledala umirati in trpeti? Samo vprašam.

• 1

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#5710 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 09:40 AM

Ja. Prababico, smo jo imeli doma. Ni trpela, imela je protibolecinska zdravila. Docakala je 103 leta. Stara starsa sta skrbela zanjo zadnjih 7 dementnih let.
Teto z rakom na onkoloskem leta 2000.
Prababico leta 2000 na Golniku.
Pri teti sem bila zraven, ko je umrla. Stara sem bila 13 let.
Smo pa v vseh primerih trpeli predvsem MI, ne oni.
  • 0

#5711 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26312 posts

Posted 11 November 2025 - 09:42 AM

Pici je sel posnet dokumentarni vlog med Rome v NM. Ta teden ga bo objavil.upam da bo tok dobro kot ko je snemal doku z unim, ki je ubil zupnika, ki ga je zlorabljal.

Boš lahko dala link, ko bo objavljen?
  • 0

#5712 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 09:43 AM

Seveda
  • 0

#5713 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88380 posts

Posted 11 November 2025 - 09:46 AM

Nisem poslušala njenega liva, ampak to kar ti pišeš, je utopija. Ni kadra za to, ljudje pa tudi ne bi dali toliko denarja.

Še oskrba nepokretnega na domu stane na tisoče eurov mesečno, kaj šele paliativa.

• 1

― V. Van Gogh

#5714 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 09:56 AM

Aja in resitev je evtanazija? Zame ne.
To je "hitra resitev za probleme, za katere nimamo denarja."

Primer dostojnega umiranja na domu: ja vem, ful neprijetno branje (iscem link).
https://www.druzina....im-da-sem-se-tu

Ja onadva sta zelo verna, cela druzina je zelo verna. Nje ni vec, mrtva je ze eno leto, popolnoma vse v detajle, od meseca pred smrtjo, smrti, po smrti, pa je v FB blogu popisal njen moz Štefan Kržišnik. Zelo neprijetno branje. Umrla je dostojno in doma v krogu druzine. Tudi za njen projekt Paliativne oskrbe Pokjanske doline se se vedno odvija in ga bodo realizirali.

Ps: nisem katolicanka ceprav imam vse zakramente (ki jih z veseljem dam nazaj, ce bi jih vzeli...)
Tudi upepelit se danes ne bi vec dala. Mogoce kdaj kasneje spet, kdo ve kaksne uvide bo zivljenje prineslo,ce pa umrem jutri, ne dovolim da me sezgejo.
  • 0

#5715 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14436 posts

Posted 11 November 2025 - 10:00 AM

Nisem celega Aninega monolog aposlušala, sem šla pa brati zakon:

-zdravnik lahko zavrne na podlagi ugovora vesti. 

-zdravljenje jmora biti izčrpano in to ugotovitev poda zdravnik, ne pacient. David Zupančič je delil poziv Bojane Beović, kjer ona o tem zavaja.

Nisem za evtanazijo zato, ker mi ni do finaciranja paliative. Na voljo mora biti oboje.

Zase sem zato, ker ne želim podlajševati enizogibnega, če do tega pride. ZASE.

Paliativa pri bolečini ne pmaga vedno. POmaga pogosto, ne pa vedno.

Kaj ima veze evtanazijo z žarnim oz. krstnim pokopom?

edit: pacient tekočino zaužije sam, zdravniki niso rablji

• 1

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#5716 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18017 posts

Posted 11 November 2025 - 10:02 AM

Jaz tudi ne vem kaj naj si o tem mislim. Zdravstvo je skoz slabse (kader, cakalne vrste...). Ker ne bo dovolj hitre obravnave, bo opcija na koncu evtanazija. To je pa itak enkratni obesek na sistem in bo boljse. Na koncu bo se za to cakalna :lol:
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#5717 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 10:11 AM

Tisto sem samo dodala. Kar tako, ker ni tipicno danes. Vecino upepelijo.

Frcica. Super. Zakaj bi moral to narediti kdorkoli namesto tebe pravzaprav? Pripravi se danes, da bos lahko odsla po svojih zahtevah. Razisci moznosti, na spletu imas vse. Ze ce imas Helex doma je to cist enostavno (vem ker je od mojga babica dve leti nazaj delala neuspesen samomor. Premalo jih je pojedla, vseeno oa dovolj da so jo komaj resili in potem se za 3 nesece zaprli v Polje)
Ko bo enkrat tole modus operandi noben vec ne bo vtaknil evra v paliativo. In mnogo zdravnikov tega ne bo zelelo izvajati. Ze tko jih nimamo nic pa se te bomo pregnali.
Najprej naj zrihtajo paliativo, potem pa vse ostalo.
  • 0

#5718 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 88380 posts

Posted 11 November 2025 - 10:15 AM

Nisem za evtanazijo zato, ker mi ni do finaciranja paliative. Na voljo mora biti oboje.

Zase sem zato, ker ne želim podlajševati enizogibnega, če do tega pride. ZASE.

Paliativa pri bolečini ne pmaga vedno. POmaga pogosto, ne pa vedno.

To.

• 1

― V. Van Gogh

#5719 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14436 posts

Posted 11 November 2025 - 10:25 AM

Fiona, ti se prehitro pustiš strašiti. Če ne zameriš, s tem te je tudi Ana dobila na svojo stran, ker je omenila ljudi ki se slabo sporprijmjajo s stresom in si zagrabila za najhujši stres, ki je možen in ga dala v svoje naročje. 

Tudi strašenje, da bo z uveljavitvijo zakonodaje država opustila paliativo se mi ne zdi na mestu.Če že naše ministrstvo ali država ne bo imela želje uvajati oz. širiti paliativo, pa jih bo k temu prisilila evr. zakonodaja. Pa a bi pogledali, če je strah upravičen, kao imajo to rešene države, ki evtanazijo že imajo? Najlažje je ljudi prestrašiti, in jih v tem strahu pustiti.

J

a, Fiona, bom poskrbela zase, če bo to treba. Dokler pa plačujem davke in sem mnenja, da država stem, ko ta zakon ne sprejme krši mojo pravico do upravljanja z mojim življenjem, bom glasno proti referendumu. Zakaj pa ti rabiš zdravnika za alergije, napade panike. Jaz jih ne rabim za alergije, ker nimam alergij, ergo se jih ne rabi nasploh. Nevarno je takšno razmišljanje.

KOt si napsiala, za domačo rabo lahko da se uštejem. Z neta ne bi kupovala. Zakaj mi država ne bi predpisala zanesljive metode? 

• 1

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#5720 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17949 posts

Posted 11 November 2025 - 10:28 AM

A ti ves da bi bil zame easy way out da se fentam se preden pride do tega, ker me je tega strah?
Po vsej logiki bi morala biti ZA. Sej to razumes, ane?
Proti sem iz popolnoma nesebicnih razlogov. Ce bi bila sebicna, bi bila za. Edini razlog da ne grem k babici vec kot 2x na leto je to, da je ne morem vec gledat kako propada. Ker sem sebicna. Jaz sem prva, ki bi lahko pograbila tole evtanazijo. Ampak to da je ne morem gledat je moj problem, ne njen. To je stvar, ki jo moram jaz resit.

S svojim zivljenjem razpolagam sama in odgovornosti zanj nimam pravice prelagati na druge, ceprav je tako bolj prakticno. Ce pa to ni najvecja oblika samorefleksije, pa tudi ne vem kaj je.
  • 0

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users