Jump to content

Photo

Mačke

• Please log in to reply
712 replies to this topic

#501 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25901 posts

Posted 27 September 2018 - 12:38 PM

Ja :P

V tisto simbolicno vsoto je vsteto ogromno enih pregledov, posegov in oskrba. Pa seveda malo "garancije", da bo zival nasla topel dom in odgovorne skrbnike, ki se zavedajo, da zival pride s stroski (oprema, pesek, hrana, veterinarska oskrba) in ne gre za muho enodnevnico, katere bi se ob najmanjsih tezavah znebil in si omislil "novo". 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#502 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17283 posts

Posted 27 September 2018 - 12:40 PM

Pac stroske je treba poplacati. Zdravstvene storitve niso zastonj. Ce ne tu pa pri podarjenem potem, ko bos dala cepiti in s/k, kar je vec od 50€ kolikor stane posvojitev.
Ce sam financiras vse, kar pride z mackom iz Macje hise, si pomojem hitro ob ene 200.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#503 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 27 September 2018 - 12:45 PM

ok, hvala za info.
Samo toliko, da ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj. Kolegica bo imela za oddat  mucke čez 2 meseca, samo po moje ne bosta tako dolgo čakala.

• 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#504 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 27 September 2018 - 12:46 PM

Jap, kot so že punce povedale. Živali iz zavetišč so zdravstveno pregledane in cepljene. Če sama pelješ muco na pregled boš takoj ob vsaj tako visoko vsoto (če ne še višjo), ki jo zahteva zavetišče. 

• 0

#505 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17283 posts

Posted 27 September 2018 - 12:48 PM

V zavetiscih tudi ocenijo kaksen karakter ima muc in ti tudi tu svetujejo. Ne marajo vsi otrok in druzbe npr. Se lahko s kaksnim divjim ali nezainteresiranim mackom nasankas :D
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#506 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25901 posts

Posted 27 September 2018 - 12:54 PM

Kami, toplo priporocam, da vzames mucka iz zavetisca in ne od nekoga z domacega dvorisca - tako zaradi primerne oskrbe in svetovanja kot tudi resevanja problematike nezazelenih muc. Za kolegico pa tudi upam, da v kolikor v prihodnje ne zeli vec imeli macjih potomcev v lastni domaci oskrbi, da macko ustrezno oskrbi (kar ji zakon tudi narekuje). 

11. člen Zakona o zaščiti živali (ZZZiv-UPB3):
Skrbnik hišne živali, mora z osamitvijo, kontracepcijo, sterilizacijo ali kastracijo živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali oziroma tistih živali, katerim ne more ali noče zagotoviti oskrbe po tem zakonu.

19990424_1435759816469681_31369378585687

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#507 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 27 September 2018 - 01:04 PM

Sem bila opozorjena, da se v zavetišču ne bodo strinjali, da bi maček imel prost izhod ven.

• 0

Put A Kilt On It!

#508 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16808 posts

Posted 27 September 2018 - 01:10 PM

Kami,saj sama vidis potem kako je macek. Jaz je tudi ne bi smela spuscati pa jo, ker ji tega manjka.
Ne oziraj se toliko na to. Jaz bi se tega drzala tam,kjer so hise blizu ceste.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#509 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25901 posts

Posted 27 September 2018 - 01:14 PM

Naceloma odvisno od okoliscin (ce je macek recimo odrasel in tega navajen in ne bi slo drugace, potem se zanj isce najbolj optimalna resitev za njegovo dobrobit - ponavadi v hisi z velikim vrtom oz. primerno oddaljenostjo prometnih cest). Drugace so lahko pa se vedno zunaj pod nadzorom. Pa vem, da se to za Slo slisi kot znanstvena fantastika, ampak v tujini je to zlati standard in so problematiko potepuskih/zapuscenih zivali prakticno resili. Pac vcasih se tvoje zelje in moznosti ne skladajo s potrebami in zeljami tistih, ki jih ima speficna lustkana mucka v izbrani barvi ;), ampak glede na to, kako polna so slovenska zavetisca, tudi to ne bi smela biti velika ovira. 

V vsakem primeru poskrbi, da bo muc s/k. Stroskov se tako lahko nadejas tako ali drugace. 

• 0

#510 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16808 posts

Posted 27 September 2018 - 01:17 PM

Ja. Kasteacija/sterilizacija stane 60 e.
Kar je vec od tega kar zahteva zavetisce. Kje so se cepljenja. To si ob 100 e takoj, ampula za gliste, bolhe je 10 e ena.
To se tako priporoca da mu das, ce je "od kar nekoga".
Moja zdaj nima vec ampul oz ji bom zdaj dala eno ker je bila vecino leta zunaj (zdaj bo pa notri spet ker je hladneje) potem pa naprej ovratnico.
Forresto oveatnica je super, odkar jo imamo ni prinesla bolh, klopov in podobne nesnage pa je zunaj ogromno.
Ovratnica stane 30 e in drzi 9 mesecev.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#511 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25901 posts

Posted 27 September 2018 - 01:39 PM

Ja, za gliste in bolhe moras redno ponavljat tretma, tudi, ko je muc enkrat ze pri tebi. Mi smo gledali za bolhe ampule za tiste prostozivecke doma, in je paket skoraj 20eur. Odgovorno skrbnistvo ni samo to, da zivali dvakrat na dan hrano natreses in spraznis WC. /Se opravicujem, ce je ton nekoliko uciteljski, to je res vse cisto dobronamerno - da ves, kaj lahko pricakujes, glede na to, da si se precej na hitro odlocila za skrbnistvo in se zanimala za opremo, ta del je pa nekoliko manj ociten, zato mogoce ni odvec omenit./

Midva sva gledala konkretno za Nizozemsko (za macke in za pse) in je v smernicah za macke zapisano tole:

- cepljenje (niesziekte, kattenziekte): pri 9ih, 12ih, 52 tednih, in potem na 1-3 leta obnovitveni odmerki

- paraziti: pri 3h, 5ih in 7ih tednih, potem pri 3, 4, 5, 6, 9 in 12 mesecih in kasneje vsako leto

- bolhe (ni bilo specificirano, smatram da po potrebi, je pa v navodilih zapisana karenca ipd.)

- cipiranje

- s/k

Overzicht van de kosten:

Aanschaf kat 
Gratis kitten/kat 0 euro 
Asiel kat 100-125eur

Dierenartskosten eerst jaar voor gezond kitten/kat 
Consult dierenarts 25 euro 
Ontwormen en ontvlooien 20 euro 
Eerste inenting kitten 40 euro 
Tweede inenting kitten 40 euro 
Chippen en registratie 35 euro 
Castreren kater 50 t/m 80 euro 
Castreren poes 100 t/m 150 euro

Kattenuitzet 
Transportmand 15 euro 
Voer en drinkbankje 5 euro 
Kattenbak 15 euro 
Poepschepje 2 euro 
Krabplank/paal 7+euro 
Kattenspeelgoed 2 euro 
Kattenslaapmand 10 euro

Jaarlijkse kosten 
Kattenvoer 
0,60 t/m 1,20 euro per dag 
219 t/m 400 euro per jaar 
Kattenbakvulling 
12 euro per maand, 144 euro per jaar

Ontwormen, 4x per jaar 16 euro 
Anti-vlo, 6x per jaar 40 euro 
Inenten, 1x per jaar 40 euro 
Dierenarts consult 1x per jaar 25 euro

Pac noro drage so te storitve na NL, za Molly je bil RTG par 100eur, dobro, da ni rabila enega drugega scana na koncu, ker bi prislo vec kot 1000eur (!) samo za scan+postavljanje diagnoze. 

Najbrz je kdo kje tudi za slovenske razmere ze objavil celotni seznam pricakovanih izdatkov - bom objavila, ce ga kje zasledim. 

• 0

#512 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 27 September 2018 - 02:12 PM

hvala vam za vse informacije in pomoč!

Res sem hvaležna.

Jaz sem imela vedno "prepoved" (doma mi starši niso pustili nič drugega razen papagaja in ribice),  L se pa tudi ni strinjal, zato se nikoli nisem niti zanimala, saj mi je bilo vedno "out of reach". Tudi pred nekaj meseci sta bila starša proti mucku, saj sta imela argument, da smo redko doma (kar je res, zato sploh nisem silila). Otroka pa le nekako nista čisto opustila želje in očitno sta se moja dva omehčala, saj sta včeraj kar sama omenila, da še bi ga še vedno imeli, se strinjata.

Ko sem se jaz odselila, so oni kar nekaj let imeli mucka in poznata stvari. Jaz pa jima nočem pokazat, da o tem nimam pojma, zato se zdaj zanimam za stvari mimo njiju. In tudi hočem, da je naša odgovornost, strošek … onadva bosta samo po potrebi vskočila.

• 0

Put A Kilt On It!

#513 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25901 posts

Posted 27 September 2018 - 03:02 PM

Pohvalno, in cisto razumem to zeljo po avtonomnosti :) Daj si ob priliki res preberi par stvari na strani Macje hise (ne glede na to, a bos posvojila pri njih ali kje drugje), se mi zdi, da imajo res uporabne in relevantne informacije objavljene (tudi nekaj takih, o katerih se morda na podezelju par desetletij nazaj se ni vedelo in govorilo - pa se ponekod najbrz se vedno ne ;)). Potem pa po potrebi stvar se malo prespis in voila! Kosmati prijatelj ima nov dom in celo cetico ljudi, ki jih bo vrtel okrog prsta, nasmejal do solz in potolazil, ko ne bodo nasli razumevanja nikjer drugje ;)

• 0

#514 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46024 posts

Posted 27 September 2018 - 03:35 PM

Se strinjam z Anouk.

Pa, če ste veliko zdoma, potem je morda smotrno razmisliti o posvojitvi dveh muckov, da nista osamljena in si delata družbo ko vas ni doma. 

• 0

#515 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16808 posts

Posted 27 September 2018 - 07:22 PM

Jaz sem danes dobila update da je negativen na levkozo in aids,cepljen in da ga naslednji teden caka kastracija.
Dodala je se, da tako prijaznega macka s takim karakterjem redko sreca,pa je dnevno v stiku z njimi.
Jaz bi ga kar za vedno vzela nazaj pa M. ne pusti. Vem da ni dobra ideja pa vseeno....se hormoni me je*ejo in jokam vsakic ko se spomnim nanj.
  • 0

#516 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85938 posts

Posted 27 September 2018 - 07:38 PM

Saj z dvema mačkama ni nič več dela kot z eno, pa v nobenem primeru ga ni veliko (sploh v primerjavi s psom), in še družbo bi imeli.

Zakaj pa misliš, da bi imela probleme z varstvom med dopusti?

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#517 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16808 posts

Posted 28 September 2018 - 06:00 AM

Jina, zato ker dam naso v hotel, ko gremo ker nihce drug ne more skrbeti zanjo in je to 70 e za en teden. Za dva bi bilo 140....
Razen ce bi ju pustila v hisi in nasla nekoga da bi ju hranil oz prisel pogledat enkrat na dan.
Plus ne vem tocno kako bi se stekala? A se vedno vsi zastekajo (kalypso?) Ker sta razlicnega spola...
Zanimivo nasa niti ni znorela ampak se je umaknila na distanco,on pa je nekaj pihal... hm.
  • 0

#518 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16981 posts

Posted 28 September 2018 - 06:35 AM

Sestra je čez poletje prinesla malega muca, s tem da smo doma imeli že cca 2 leti starega mačaka. Sprva sta precej pihala in se grdo gledala, zdaj pa sta se unesla, se igrata, skupaj jeta. Včasih se še vedno spihata, ampak se nato umakneta vsak na svoj konec in je. 

Mislim, da se lažje navadita, če prineseš mladega mucka k starejšemu, kot če bi želela navadi dva odrasla muca, neglede na spol. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#519 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24541 posts

Posted 28 September 2018 - 07:33 AM

mi bomo še malo prespali celo zadevo. Ste me kar malo prestrašile glede odgovornosti in bomo šli bolj počasi. Jaz v življenju težko jemljem stvari z levo roko in se ne bi rada zaletela in čez par mesecev iskala mucki nov dom.

Še enkrat hvala vsem za ideje in nasvete. Drugače je pa posvojitev v LJ-Gmajnice 30€

• 0

Put A Kilt On It!

#520 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17283 posts

Posted 28 September 2018 - 08:06 AM

Pri nas je bilo tudi na zacetku veliko pihanja preden sta se sprejela (sta razlicnega spola). Stepeta se se vedno konkretno vcasih. On njo, ker je majhna, on pa baraba. Ampak velikokrat se skupaj cel dan muckata na kavcu, da ne ves kje se en konca in drug zacne, jesta skupaj, norita skupaj... Lahko pa da se sploh ne bi prenesla. Tezko je reci.
Je pa res, da mladici pomladijo starejse.
  • 0

Tumblr

3 user(s) are reading this topic

0 members, 3 guests, 0 anonymous users