Jump to content

Photo

Instagram

• Please log in to reply
5199 replies to this topic

#501 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26105 posts

Posted 01 February 2021 - 08:58 AM

Ne saj jo razjezi, ampak jaz mislim, da ona to jezo predela pri sebi, ločeno od Pike....v smislu, ker Pika ni kriva, da je ona jezna.

• 0

#502 Kami

Kami

Ginger Mrs. Darcy / Fraser

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24557 posts

Posted 01 February 2021 - 09:06 AM

Njo ne, ali pa samo ne prizna. Spet je govorila o tem, da je nikoli ne razjezi in da se niti blizu temu ni bila, da bi se zadrla nanjo, pa bo stara 2.

Hahahahahahahaha

Pri meni je takrat mati narava ze porabila vse "kvizkote", da sta bila sploh se ziva 😁😁😁

Pri nas res ni skrbi, da bi vzgojili samomorilce (kor Curic to razlozi), bosta imela pa vse druge mozne "tike" 😜
  • 0

Put A Kilt On It!

Everybody knows how to raise children, except the people who have them.

#503 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16825 posts

Posted 01 February 2021 - 10:28 AM

Jaz se vsak dan derem.
Ne bo travm takih zato, kot ona naklada.
Tako da, ne si k srcu jemat. Ne derem se skoz, se pa enkrat sigurno zaderem. Na I niti ne, bolj na B.
Meni gre na zivce ker to tako poudarja, ker s tem drugim mamam daje obcutrk da so slabe ker se zaderejo. What d fak, vcasih ni placa se umaknit. Je pa veliko v tem da se tudi opravicis ali pa obrazlozis svoj izbruh in poves da ni usmerjen nanj ampak je to moja stiska. Midva z B stalno tako razciscujeva stvari....
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#504 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26105 posts

Posted 01 February 2021 - 10:58 AM

Jaz sem se ful poboljšala in se res redko zaderem...raje prej globoko zadiham, stopim do katerekoli že hočem napizdit :lol: in počepnem ter mirno povem, kaj bi rada. Ko pa se zaderem, se pa tudi kasneje opravičim in razložim, kaj me je tako razjezilo.

• 0

#505 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16825 posts

Posted 01 February 2021 - 11:04 AM

No saj, jaz isto. Ne uspe vedno. Odvisno kolikokrat pritiskata "knofe" :lol:
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#506 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24557 posts

Posted 01 February 2021 - 11:53 AM

Saj se verjetno nihče ne dere kar za brez veze, zato so mi take izjave (da nekdo nikoli ne dvigne glasu, se nikoli ne razjezi) precej "prazne". Saj otrok čuti tudi kakšno drugo gesto kot agresijo, jezo ... ni samo dvig glasu. Da o ignoriranju sploh ne začnem.

Jaz sem oseba, ki zelo hitro začne bolj naglas govorit (iz jeze ali  iz žara/strasti), imam veliko različnih intonacij ... tako da so svi okoli mene navajeni vsega hudega. 

Iz moje otroške izkušnje sem potegnila edino, da mi ni bilo važno, v kako glasnem tonu sem bila kregana (mami je veliko tulila in je bil njen ton razvrednosten; oče ni nikoli povzdignil glasu, ampak njegova odločnost in besede so bistveno bolj bolele ... so bile dokončne) ... prava bolečina pa je prišla naknadno, ko sem potem sama v sobi vsa skujana obsedela  z negativnimi mislimi in dobila občutek, da nisem dovolj dobra, da sem preveč drugačna, da nikoli nič prav ne naredim, da me ne razumejo, da jim ni mar zame....

I

Tako da jaz zelo na to pazim, kar je mene bolelo. Ko koga upravočeno ali neupravičeno napizdim ali vidim reakcijo zbeganosti, da se nazaj potegneta, grem čez 5 ali 10 min tja in se mirno pogovorimo zakaj je bila taka reakcija, kaj kdo ni ok naredil (vkjljučno z mano) in predsvem vedno poudarek, da tudi če sem jezna na koga, ga imam neskočno rada in ta moja jeza nima veze s to ljubeznijo. In vedno nazaj dobim objem, nasmeh in "ja, ja saj vem".

Saj mogoče je bila to moja otroška izkušnja ampak to poveličevanje starševske zrelosti, mirnosti in odraslosti mi gre res že počasi malo na organ. Kdaj imaš slab dan, otrok ne zna nehat, se zacikla (naš se še pri teh letih). Kdaj znam tako obnašanje bolje prenest in odreagiram zrelo. Kdaj pa slabše in ga napizdim na prvo žogo. Kar sem ugotovila, da pri drugi verziji takoj ve, da mora nehat. Pri prvi se greva pa še par krogov, kot da ne bi razumel, da resno mislim in dostikrat prideva počasi do tega, da dvignem glas in pokažem odločnost. Skratka, pred dvigom glasu rekdo kdaj odneha sam od sebe.

Otrok me bolje bere, kot bom sama sebe kadarkoli. Točno ve koliko manevrskega prostora ima za neumnosti.

• 0

Put A Kilt On It!

#507 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27677 posts

Posted 01 February 2021 - 06:32 PM

ampak to poveličevanje starševske zrelosti, mirnosti in odraslosti mi gre res že počasi malo na organ. Kdaj imaš slab dan, otrok ne zna nehat, se zacikla (naš se še pri teh letih). Kdaj znam tako obnašanje bolje prenest in odreagiram zrelo. Kdaj pa slabše in ga napizdim na prvo žogo. Kar sem ugotovila, da pri drugi verziji takoj ve, da mora nehat. Pri prvi se greva pa še par krogov, kot da ne bi razumel, da resno mislim in dostikrat prideva počasi do tega, da dvignem glas in pokažem odločnost. Skratka, pred dvigom glasu rekdo kdaj odneha sam od sebe.

Joj, ja, podpis pod vse!

Meni tudi dviguje pokrov Barbi s tem poveličevanjem ne-dretja, pa še s čim podobnim. Dobim občutek, da sem najslabši starš na planetu.
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#508 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 01 February 2021 - 07:23 PM

Nisem stars in najbrz nimam pravice pametovat, ampak JA, JA in JA!!!
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#509 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85955 posts

Posted 01 February 2021 - 07:31 PM

Tudi jaz podpisem. Jaz sem ji pred casom napisala, da sicer vecinoma lepo razlaga o razvoju in vzgoji otrok, da pa se zaradi dolocenih stvari vecina mam verjetno tezko poistoveti z njo. Tudi zato, ker vedno govori samo z vidika otroka, starsi pa kot da smo roboti. Takrat jo je zanimalo, kaj si mame mislimo glede njenega podajanja informacij. Je pa mojo kritiko lepo sprejela in se tudi zahvalila, sem ji cisto korektno in konstruktivno napisala svoje misljenje. Ima pa danes na Pikarijah zanimivo mini predavanje o spanju dojenckov in malckov, ce katero zanima.
  • 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#510 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 01 February 2021 - 07:35 PM

Se popisem pod Coco.
Pa tudi, kako vraga bodo tako otroci pripravljeni na resnicno zivljenje?
  • 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

#511 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts

Posted 01 February 2021 - 07:44 PM

Tocno to. Meni se zdi, da se danes mora otroka obvarovati pred cisto vsem in ga zaviti v vato. Bog ne daj, da spleza kam, da se spotakne in pade, da kdo malo privzdigne glas ali se mu kaj prepove. :butl:

• 0
Pablo Picasso

#512 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85955 posts

Posted 01 February 2021 - 08:01 PM

Jaz pa ne opazam, da bi se starsi posluzevali permisivne vzgoje. Je pa tudi prevec kompleksna tema za tako posplosevanje (in mesanje pojmov).
  • 0

― V. Van Gogh

#513 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27677 posts

Posted 01 February 2021 - 08:08 PM

Jina, lepo si ji napisala. Me veseli, da je sprejela tudi drugo plat medalje.
  • 0

#514 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25908 posts

Posted 01 February 2021 - 08:16 PM

Meni se tudi ne zdi, da bi bilo tako črno belo. Vsak pa ve, s kakšnimi starši je odraščal in kaj mu je bilo neprijetno, povzročalo stres, travme ipd. Logično, da si na take stvari potem toliko bolj pozoren in jih skušaš spremenit, da ne nadaljujes nekih neljubih vzorcev. Bomo pa mi tudi sigurno kakšno stvar naredili narobe oz. drugače, kot bi bilo za naše otroke morda idealno, to je pa tudi dobro sprejet. Nekaj je pa tudi na osebnosti, tako da ni zdaj treba, da se pretvarjas, da si nekdo drug. Pač razložiš svojo kolericnost, se pogovoriš o reakciji, opravičiš, ipd. Je vseeno drugače, ko enkrat razumejo razlike med tvojo osebnostjo in njihovimi dejanji.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#515 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts

Posted 01 February 2021 - 08:46 PM

Anouk, se čisto strinjam, idealno bi bilo, če bi imeli vsi ljudje pospravljeno podstrešje, da ne bi prenašali dalje na otroke lastnih travm, kompleksov, itd. Jasno je, da je tisoč odtenkov sivine vmes, moje osebno opažanje je le, da pri 'novodobnih' starših okrog sebe vidim velik zaščitniški naboj, kjer mora biti otrok obvarovan pred vsem, bog ne daj, da bi mu bilo za trenutek dolgčas ali da bi bil izpostavljen drobcu nekega negativnega čustva, obenem pa je prisotno ogromno permisivne vzgoje, kjer je otrok postavljen na piedestal, mu je dovoljeno vse in se mu morajo izpolniti vse želje, bog ne daj, da bi se postavile kakšne meje. Za moje pojme mora starš biti starš (don't get me wrong, seveda je starš lahko najboljši prijatelj oziroma idealno bi bilo, če bi otrok v staršu res videl najboljšega prijatelja, ampak mora biti starš tista figura, ki postavlja meje. Podobno stvari opaža tudi prijateljica, ki je učiteljica v OŠ in ima na zalogi tisoč in eno zgodbo, od tega, da jim starši težijo, ker je njihov otrok padel do tega, da starši že vnaprej opravičujejo nenapisano domačo nalogo, češ 'mi gremo danes v šoping, ne bo imel časa napisat naloge', ipd. I'm out, preutrujena sem za formiranje smiselnih misli. :D Pa ne me narobe razumeti, ne leti na nikogar tu, gre za splošno opažanje. 

• 0
Pablo Picasso

#516 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27347 posts

Posted 01 February 2021 - 08:50 PM

Jaz tudi mislim, da mora otrok scasoma spoznat,da smo tudi mi individuumi. Da starsi tudi niso samo skale, da delamo napake (zato se pa opravicis in razlozis). Skozi frustracije se ucijo in ce je frustracija se dogajajo procesi v mozganih, sele vecji pa potem znajo te situacije po prioritetah popredalckat. Od tod nam vsem tudi travme in dolocene sibke tocke v vzgoji, ker moramo tudi mi vsi se zelo zelo delat na sebi.
  • 0

#517 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85955 posts

Posted 01 February 2021 - 08:56 PM

Jaz pa opazam ravno kontra kot Coco, mislim da je pri nas dalec v ospredju avtoritativna vzgoja in da se starsi nasploh premalo poglabljajo vase, v vzgojo in delajo na sebi. Nekje sem celo zasledila raziskavo o tem, kateri tip vzgoje prednjaci pri nas in je bilo ravno to izpostavljeno.
Pa se nasploh trudim ne obsojat, ampak ob ignoriranju ali celo zatiranju otrokovih custev, pa postavljanju mej na nacin “ker sem jaz tako rekla”, se mi pa dvigne pritisk.
  • 0

― V. Van Gogh

#518 Kami

Kami

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 24557 posts

Posted 01 February 2021 - 09:38 PM

celo zatiranju otrokovih custev, pa postavljanju mej na nacin “ker sem jaz tako rekla”, se mi pa dvigne pritisk.

To je bil stavek, ki sem ga kot otrok noro sovrazila.

In priznam, da sem ga tudi ze sama parkrat izgovorila.
Ker po celem dnevu sranja, prides domov in potem te se otrok jebe s svojim "zakaj" moram zdaj spat, zakaj ne morem se ene risanke, zakaj moram zobe umit, zakaj se ti ne gres spat, zakaj ... Nikoli konca!!! Kot Duracel baterija

Pa na vsa vprasanja je bilo ze 100x odgovorjeno kdaj prej in takrat mi je pa film pocil in je dobil "ker sem jaz tako rekla".
Grda, ampak ni slo vec 😁

Zdaj tega ni vec, ker drugace dojemata stvari; ko sta bila majhna, je bilo pa kdaj teh zakaj enostavno prevec.
  • 0

Put A Kilt On It!

#519 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85955 posts

Posted 01 February 2021 - 09:55 PM

Pri nas vprašalnica "zakaj" še ni na vrsti, bo pa verjetno kmalu, glede na to, da smo vse druge že dali/dajemo skozi, pa se bom potem oglasila. :lol:

Ne, itak da včasih kaj takega izjaviš (jaz sem parkrat rekla da zato, ker bom jezna :butl:), problem nastane v vzgajanju "pridnih" in poslušnih otrok (in kasneje seveda odraslih), ki ubogajo zato, ker so jim drugi tako rekli in se hkrati bojijo oz. niti ne znajo več biti samosvoji. Zatiranje "trme" FTW. :wacko:

Zdaj smo pa že tako zajadrale, da bi se debate lahko prestavila v temo Vzgoja.

• 0

― V. Van Gogh

#520 _Planet_

_Planet_

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27677 posts

Posted 01 February 2021 - 10:09 PM

Kami, podpis še enkrat. : )
  • 0

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users