Ne saj jo razjezi, ampak jaz mislim, da ona to jezo predela pri sebi, ločeno od Pike....v smislu, ker Pika ni kriva, da je ona jezna.

Posted 01 February 2021 - 08:58 AM
Posted 01 February 2021 - 09:06 AM
Njo ne, ali pa samo ne prizna. Spet je govorila o tem, da je nikoli ne razjezi in da se niti blizu temu ni bila, da bi se zadrla nanjo, pa bo stara 2.
Hahahahahahahaha
Pri meni je takrat mati narava ze porabila vse "kvizkote", da sta bila sploh se ziva 😁😁😁
Pri nas res ni skrbi, da bi vzgojili samomorilce (kor Curic to razlozi), bosta imela pa vse druge mozne "tike" 😜
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 01 February 2021 - 10:28 AM
Ne bo travm takih zato, kot ona naklada.
Tako da, ne si k srcu jemat. Ne derem se skoz, se pa enkrat sigurno zaderem. Na I niti ne, bolj na B.
Meni gre na zivce ker to tako poudarja, ker s tem drugim mamam daje obcutrk da so slabe ker se zaderejo. What d fak, vcasih ni placa se umaknit. Je pa veliko v tem da se tudi opravicis ali pa obrazlozis svoj izbruh in poves da ni usmerjen nanj ampak je to moja stiska. Midva z B stalno tako razciscujeva stvari....
Posted 01 February 2021 - 10:58 AM
Jaz sem se ful poboljšala in se res redko zaderem...raje prej globoko zadiham, stopim do katerekoli že hočem napizdit in počepnem ter mirno povem, kaj bi rada. Ko pa se zaderem, se pa tudi kasneje opravičim in razložim, kaj me je tako razjezilo.
Posted 01 February 2021 - 11:04 AM

Posted 01 February 2021 - 11:53 AM
Saj se verjetno nihče ne dere kar za brez veze, zato so mi take izjave (da nekdo nikoli ne dvigne glasu, se nikoli ne razjezi) precej "prazne". Saj otrok čuti tudi kakšno drugo gesto kot agresijo, jezo ... ni samo dvig glasu. Da o ignoriranju sploh ne začnem.
Jaz sem oseba, ki zelo hitro začne bolj naglas govorit (iz jeze ali iz žara/strasti), imam veliko različnih intonacij ... tako da so svi okoli mene navajeni vsega hudega.
Iz moje otroške izkušnje sem potegnila edino, da mi ni bilo važno, v kako glasnem tonu sem bila kregana (mami je veliko tulila in je bil njen ton razvrednosten; oče ni nikoli povzdignil glasu, ampak njegova odločnost in besede so bistveno bolj bolele ... so bile dokončne) ... prava bolečina pa je prišla naknadno, ko sem potem sama v sobi vsa skujana obsedela z negativnimi mislimi in dobila občutek, da nisem dovolj dobra, da sem preveč drugačna, da nikoli nič prav ne naredim, da me ne razumejo, da jim ni mar zame....
I
Tako da jaz zelo na to pazim, kar je mene bolelo. Ko koga upravočeno ali neupravičeno napizdim ali vidim reakcijo zbeganosti, da se nazaj potegneta, grem čez 5 ali 10 min tja in se mirno pogovorimo zakaj je bila taka reakcija, kaj kdo ni ok naredil (vkjljučno z mano) in predsvem vedno poudarek, da tudi če sem jezna na koga, ga imam neskočno rada in ta moja jeza nima veze s to ljubeznijo. In vedno nazaj dobim objem, nasmeh in "ja, ja saj vem".
Saj mogoče je bila to moja otroška izkušnja ampak to poveličevanje starševske zrelosti, mirnosti in odraslosti mi gre res že počasi malo na organ. Kdaj imaš slab dan, otrok ne zna nehat, se zacikla (naš se še pri teh letih). Kdaj znam tako obnašanje bolje prenest in odreagiram zrelo. Kdaj pa slabše in ga napizdim na prvo žogo. Kar sem ugotovila, da pri drugi verziji takoj ve, da mora nehat. Pri prvi se greva pa še par krogov, kot da ne bi razumel, da resno mislim in dostikrat prideva počasi do tega, da dvignem glas in pokažem odločnost. Skratka, pred dvigom glasu rekdo kdaj odneha sam od sebe.
Otrok me bolje bere, kot bom sama sebe kadarkoli. Točno ve koliko manevrskega prostora ima za neumnosti.
Put A Kilt On It!
Posted 01 February 2021 - 06:32 PM
Joj, ja, podpis pod vse!ampak to poveličevanje starševske zrelosti, mirnosti in odraslosti mi gre res že počasi malo na organ. Kdaj imaš slab dan, otrok ne zna nehat, se zacikla (naš se še pri teh letih). Kdaj znam tako obnašanje bolje prenest in odreagiram zrelo. Kdaj pa slabše in ga napizdim na prvo žogo. Kar sem ugotovila, da pri drugi verziji takoj ve, da mora nehat. Pri prvi se greva pa še par krogov, kot da ne bi razumel, da resno mislim in dostikrat prideva počasi do tega, da dvignem glas in pokažem odločnost. Skratka, pred dvigom glasu rekdo kdaj odneha sam od sebe.
Meni tudi dviguje pokrov Barbi s tem poveličevanjem ne-dretja, pa še s čim podobnim. Dobim občutek, da sem najslabši starš na planetu.
Posted 01 February 2021 - 07:23 PM
Pablo Picasso
Posted 01 February 2021 - 07:31 PM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 01 February 2021 - 07:35 PM
Pa tudi, kako vraga bodo tako otroci pripravljeni na resnicno zivljenje?
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 01 February 2021 - 07:44 PM
Tocno to. Meni se zdi, da se danes mora otroka obvarovati pred cisto vsem in ga zaviti v vato. Bog ne daj, da spleza kam, da se spotakne in pade, da kdo malo privzdigne glas ali se mu kaj prepove.
Pablo Picasso
Posted 01 February 2021 - 08:01 PM
― V. Van Gogh
Posted 01 February 2021 - 08:08 PM
Posted 01 February 2021 - 08:16 PM
Posted 01 February 2021 - 08:46 PM
Anouk, se čisto strinjam, idealno bi bilo, če bi imeli vsi ljudje pospravljeno podstrešje, da ne bi prenašali dalje na otroke lastnih travm, kompleksov, itd. Jasno je, da je tisoč odtenkov sivine vmes, moje osebno opažanje je le, da pri 'novodobnih' starših okrog sebe vidim velik zaščitniški naboj, kjer mora biti otrok obvarovan pred vsem, bog ne daj, da bi mu bilo za trenutek dolgčas ali da bi bil izpostavljen drobcu nekega negativnega čustva, obenem pa je prisotno ogromno permisivne vzgoje, kjer je otrok postavljen na piedestal, mu je dovoljeno vse in se mu morajo izpolniti vse želje, bog ne daj, da bi se postavile kakšne meje. Za moje pojme mora starš biti starš (don't get me wrong, seveda je starš lahko najboljši prijatelj oziroma idealno bi bilo, če bi otrok v staršu res videl najboljšega prijatelja, ampak mora biti starš tista figura, ki postavlja meje. Podobno stvari opaža tudi prijateljica, ki je učiteljica v OŠ in ima na zalogi tisoč in eno zgodbo, od tega, da jim starši težijo, ker je njihov otrok padel do tega, da starši že vnaprej opravičujejo nenapisano domačo nalogo, češ 'mi gremo danes v šoping, ne bo imel časa napisat naloge', ipd. I'm out, preutrujena sem za formiranje smiselnih misli. Pa ne me narobe razumeti, ne leti na nikogar tu, gre za splošno opažanje.
Pablo Picasso
Posted 01 February 2021 - 08:50 PM
Posted 01 February 2021 - 08:56 PM
Pa se nasploh trudim ne obsojat, ampak ob ignoriranju ali celo zatiranju otrokovih custev, pa postavljanju mej na nacin “ker sem jaz tako rekla”, se mi pa dvigne pritisk.
― V. Van Gogh
Posted 01 February 2021 - 09:38 PM
To je bil stavek, ki sem ga kot otrok noro sovrazila.celo zatiranju otrokovih custev, pa postavljanju mej na nacin “ker sem jaz tako rekla”, se mi pa dvigne pritisk.
In priznam, da sem ga tudi ze sama parkrat izgovorila.
Ker po celem dnevu sranja, prides domov in potem te se otrok jebe s svojim "zakaj" moram zdaj spat, zakaj ne morem se ene risanke, zakaj moram zobe umit, zakaj se ti ne gres spat, zakaj ... Nikoli konca!!! Kot Duracel baterija
Pa na vsa vprasanja je bilo ze 100x odgovorjeno kdaj prej in takrat mi je pa film pocil in je dobil "ker sem jaz tako rekla".
Grda, ampak ni slo vec 😁
Zdaj tega ni vec, ker drugace dojemata stvari; ko sta bila majhna, je bilo pa kdaj teh zakaj enostavno prevec.
Put A Kilt On It!
Posted 01 February 2021 - 09:55 PM
Pri nas vprašalnica "zakaj" še ni na vrsti, bo pa verjetno kmalu, glede na to, da smo vse druge že dali/dajemo skozi, pa se bom potem oglasila.
Ne, itak da včasih kaj takega izjaviš (jaz sem parkrat rekla da zato, ker bom jezna ), problem nastane v vzgajanju "pridnih" in poslušnih otrok (in kasneje seveda odraslih), ki ubogajo zato, ker so jim drugi tako rekli in se hkrati bojijo oz. niti ne znajo več biti samosvoji. Zatiranje "trme" FTW.
Zdaj smo pa že tako zajadrale, da bi se debate lahko prestavila v temo Vzgoja.
― V. Van Gogh
Posted 01 February 2021 - 10:09 PM
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users