Hvala Tasika!!!! Se vidi, da jaz nikoli ne uporabljam teh stvari, sem čisto spregledala.
Sem jim že pisala. Soba mi je bila že prej všeč, zdaj, ko si pa še ti potrdila dobro izkušnjo, pa sploh. A voda iz pipe je pitna pri njih?
Posted 01 March 2019 - 08:20 AM
Hvala Tasika!!!! Se vidi, da jaz nikoli ne uporabljam teh stvari, sem čisto spregledala.
Sem jim že pisala. Soba mi je bila že prej všeč, zdaj, ko si pa še ti potrdila dobro izkušnjo, pa sploh. A voda iz pipe je pitna pri njih?
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 01 March 2019 - 08:43 AM
Načeloma sem v Španiji vedno pila vodo iz pipe in ni bilo težav. Za ta penzion se ne spomnim posebaj, da nebi bila, smo je po pravici povedano tudi bolj malo pile. Jaz vedno vprašam, če je pitna, sploh če gre za starejše zgradbe.
Mislim da z late chek-inom nebi smelo bit težav no, ponavadi je edino treba kaj doplačat.
Posted 01 March 2019 - 08:59 AM
Nama z AP je takrat gostiteljica v Barceloni svetovala, da si vodo kupiva. Sploh za kaksne krajse obiske se mi zdi to bolj ugodna resitev kot pa da riskiras kaksno preobcutljivostno reakcijo, kot sem jo jaz enkrat na dopustovanju v Makedoniji - ostalim ni bilo nic, mene je pa zvijalo (ocitno znan problem, ker so me relativno hitro uspeli "diagnosticirat", ko sem po parih dneh nehala potiho jamrat ), dokler nisem preklopila na ustekleniceno vodo.
Ob kasnejsih obiskih Spanije (Valencija, Sevilla, ipd.) smo pa isto vprasali lokalce, kako je z vodo iz pipe, in smo jo tudi brez tezav pili.
Posted 13 March 2019 - 11:03 AM
Kakšno vreme je pa za pričakovati v Valenciji recimo jeseni ali konec zime/zgodaj spomladi?
Jaz bi to mogoče realizirala čez kakšno leto, poleti-jeseni bomo imeli že tko neke dodatne stroške v proračunu...
Posted 13 March 2019 - 11:28 AM
Posted 13 March 2019 - 11:40 AM
Posted 13 March 2019 - 12:11 PM
Jeseni zna bit še zelo vroče, jaz sem se septembra in oktobra še kopala, konec februarja pa je bilo tudi že 20 stopinj.
Posted 24 March 2019 - 07:47 PM
Sem preletela celotno temo, ampak o Andaluzijskem koncu ni veliko napisanega. Bi kakšne sveže informacije/nasvete iz prve roke, če je bila katera. Kaj jesti, kje spati, kaj se splača pogledat, lepe plaže?...
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 25 March 2019 - 07:23 AM
Kje točno v Andaluziji, imaš kakšno mesto konkretno v mislih? Jaz sem bila v Cadizu kar nekaj časa, pa malo po okoliških mestih.
Posted 25 March 2019 - 09:49 PM
Zaenkrat je plan takle: Sevilla, Cadiz, Ronda, Marbella, Malaga, Nerja in Granada.
Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.
Posted 25 March 2019 - 09:52 PM
Posted 25 March 2019 - 10:12 PM
Hvala Tasika! Z Aninih zapisov sem si tudi že naredila par zapiskov.
Posted 26 March 2019 - 12:27 AM
Posted 26 March 2019 - 02:43 PM
Planet pridi!
Posted 26 March 2019 - 07:52 PM
Jaz sem bila ravno med zimskimi počitnicami v Sevilli (plus izlet v Cordobo in Granado) in je blo super Ampak res priporočam v zimskih mesecih, mi smo bili februarja tam, pa smo bili čez dan večinoma v kratkih rokavih. Če imaš kakšno vprašanje, lahko vprašaš, mogoče mi kdaj celo uspe kakšen vtis zapisat, ampak to ne bo danes
Posted 28 March 2019 - 01:42 PM
Planet pridi!
Posted 06 April 2019 - 12:35 PM
Torej obljubljeno poročilo o Andaluziji. Bom ločila za posamezna mesta, da bo bolj pregledno.
CADÍZ
Najbljižje letališč je v Jerez de la Frontera, ampak so iz okoliških letališč precej slabe povezave in drage karte, tako da je najboljša opcija let do Seville, potem pa z vlakom do Cadiza. Vožnja traja cca 40min in stane 15€.
Cadiz praktično sestavljata dva dela: stari del mesta, ki je čisto na rtu in novi del, ki je ta podolgovati del, ki se preku mostu povezuje z celino. Jaz sem živela v stanovanju v novem delu mesta, ampak na koncu sem ugotovila, da bi mogoče raje v starem delu, turistu pa bi vsekakor priporočila stari del.
V starem delu so starejši bloki, vse znamenitosti in nasploh ima bolj pristni pridih. Stari del ima tudi plažo, La Caleta, kjer pa je poleti obupna gneča, ker se vsi iz centra zgrnejo tja. Če bo hodla po ulicah v centru, bodi pozorna na balkone, ki so nekevrste znamenitos mesta, zaradi svoje raznolikosti in simpatičnosti.
Stari del, pa ima na eni strani po celotni dolžini plažo, kjer so številni hoteli. Spomladi je na plaži sicer super, ker je tako razpotegnjena in ni gužve, v sezoni, ko so hoteli polni pa je gužva. Super stvar plaže novejšega dela pa so ''chiringuitos'' - to so neke vrste leseni lokali, ki jih postavijo poleti in strežejo pijačo, nekateri pa tudi hrano. Tako da poleti zvečer ful dogaja na plaži. Ob promenadi, ki teče vzdolž plaže pa je ogromno lokalov, tako da je precej živahno. Plaža tukaj meni osebno ni nič posebnega, sam pesek, do koder ni nese oko, ki je poleti precej vroč, sence nikjer, razen pod dežnikom. Po drugi strani pa je fajn, ker je mivka v vodi in občasno precej valov, kar zna biti fino.
La Caleta
Katedrala - polovica zgrajena v baročnem, polovica pa v neoklasičnem slogu
Puerta de Tierra - del obzidja, ki ločuje stari in novi del mesta
Cadiz od zgoraj iz enega izmed številnih stolpov - mesto je imelo ogromno stolpov, ki so bili namenjeni opazovanju morebitnih napadalcev z morja.
Castillo de San Sebastian in Santa Catalina
Vsekakor je tudi obvezen obisk tržnice. Februarja poteka tukaj Carneval, je sicer zelo zanimivo za pogledat, ampak vlada norišnica po mestu. Čez poletje pa se ob določenih dnevih (mislim, da je bila takrat sreda) v marini ustavijo križarke in je isto nora gužva. Drugače pa Cadiz ni problematičen poletni, ni pasje vročine, saj pogosto rahlo pihlja z Atlantika.
Posted 06 April 2019 - 02:34 PM
CADIZ - kulinarika
Andalizuja je del ŠPA od koter pravzaprav izvirajo tapasi, tako da je manjših in malo manjših barov na preteg. Kot obmosrko mesto pa je tukaj na volji ogromno rib, večinoma so ocvrte.
Od vina sta najbolj znani Rijoa in Ribera - rdeče, od belega pa Tempranillo in Tio Pepe, ki sta bolj kisli, Moscatel pa je zelo sladko, desertno vino.
Los Cumbres Mayores - obvezno treba obiskat.
Tapase lahko dobiš samo za šankom, če se vsedeš vzadaj za mizo, lahko naročiš samo pol oz cele porcije, cene pa so temu primerne. Ponavadi je ful gužva, a naj vas to ne odvrne in si kar izborite prostor nekje. Predlagam, da naročite več različnih tapasov in poskušate. Od media raciones (polovične porcije) se tukaj zelo splača poskusit sire, pršut in pa datlej ovite v slanino. Božansko.
Friuderia la Flores - tudi to je obvezen obisk.
Obstajata dve, ena je na Plaza de las Flores, druga v novem delu mesta in kot že ime pove imajo večinoma ocvrte ribe. Ponavadi je vedno gužva, ampak se splača malo počakat ali zrinit in poskusit nekaj različnih rib, odlična pa je tudi hobotnica.
Nasplošno je za jest najboljši predel Barrio de la Vina. Tam je ogromno gostilnic, tako da ne morete zgrešit.
Drugače pa so fajne še:
Pena Flamenca - imajo tudi flamenko šove
Posted 07 April 2019 - 06:10 PM
Posted 08 April 2019 - 07:27 PM
Sevilla
V Sevilli sem bila konec maja in junija in je bilo obakrat že precej vroče, če me spomin ne vara so se stopinje gibale okoli 37. Je pa maja vse ful cvetelo, tako da je bilo zelo lepo. Po vsej Andaluziji je lepo vidna prisotnost nekdanje mavrske nadvlade, ki daje mestom poseben čar, sploh te vzorčaste ploščice; jaz sem obsedena z njimi.
Katedrala - preverit velja urnik ogledov in možnost rezervacije kart, drugače se lahko načakate pred vhodom. Tukaj je tudi grobnica Krištofa Kolumba.
Real Alcazar - palača z pripadajočim ogromnim vrtom, da v miru pogledaš vse si je potrebno vzet kar nekaj časa, 3+h, odvisno kolikor te to zanima.
Plaza de Espana - čudovit trg, sploh klopce, ki oblečene v te njihove pisane azulejos prikazujejo znamenitosti znamenitosti posameznih delov ŠPA.
Park Maria Luisa - zraven Plaze Espane
Metropol Parasol ali Las Setas - novejša znamenitos, ''gobice'', ki ponujajo prostor za pijačo in prigrizke, na vrhu pa je tudi razgledna točka.
0 members, 0 guests, 0 anonymous users