Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo
Posted 13 May 2011 - 07:59 PM
Posted 01 June 2011 - 11:58 AM
"Za paradižnik (Lycopersicon lycopersicum), ki sicer spada v drugi rod, vendar pa še vedno v družino razhudnikovk, je značilno, da so nezreli plodovi neužitni, v zrelih pa ni več sledov o alkaloidih! To je tudi razlog, da take uporabljamo v prehrani."
tudi naš prof. za botaniko (zdaj, pri 75-ih letih je končno šel v penzijo, pa je res stručko) nam je isto povedal pri botaniki (sicer mal bolj strokovno), ampak ... saj verjamem, da se pri komu pojavi alergična al pa kakšna podobna reakcija (tako kot pri enih na jagode), ampak pomoje je to bolj problem raznih treniranj s pesticidi, obsevanjem in podobno. krompir je pa itak razred zase, to je pa res ena najbolj s fungicidi onesnaženih poljščin, tako da se je konvencionalno pridelanemu fajn izognit. sicer pa, saj se da stestirat, kako prenašaš določeno hrano - iz jedilnika jo črtaš za par tednov, potem pa jo spet vključiš, pa si malo bolj pozoren na morebitne spremembe v počutju in podobno.
v evropi se ne obseva hrane, ker se ne sme! preden pišete take traparije se malo pozanimajte.
tudi uporaba pesticidov je v proizvodniji hrane močno nadzirana. bolj vprašljivo je, če ti kupiš zelenjavo na trgu, bogve s čim kmetje zalivajo svojo zelenjavco
pa ne se preveč igrat z vegeterjanstvom, sploh pa ne z veganstvom. to je daleč od tega, da bi bilo zdravo za telo. tudi, če se ti odpoveš mesu "ker se ti smilijo živali" ne bo umrla niti ena krava manj. človek je vsejedo bitje in potrebuje tudi meso. če ne veste, se je človeku začel razvijati razum šele ko je postal vsejedec. pa tudi jamski ljudje, ki so bili lovci so živeli dlje kot egipčani, ki so jedli žitarice. seveda zdaj ne mislim, da moramo jesti en zrezek vsak dan, dvakrat na teden pa, in vsaj enkrat ribe.
Posted 01 June 2011 - 12:16 PM
Da razčistimo nekaj: kot študentka si ne upam trdit, da sem pa vse znanje na svetu požrla, ampak kot študentka agronomije pa ti lahko zagotovim, da nekaj malega pa vseeno vem o stvareh, o katerih pišem!
Obsevanje hrane v Evropi JE dovoljeno in SE uporablja, čeprav še ne v nekih enormnih razsežnostih.
Food Irrationation - 1
Food Irradiation - 2
Uporaba pesticidov dobro nadzirana? Ali veš, kolikšen del hrane sploh vzorčijo na letni ravni in kakšni so rezultati? Še v otroški ekološki hrani se včasih izkaže, da so dovoljene (MRI) vsebnosti presežene, da o konvencionalni hrani za "običajne porabnike" ne govorimo.
Glede vegetarijanstva in veganstva pa tole: menda povprečen Slovenec poje 100 kg mesa na leto -> you do the math. Ne vem, zakaj ljudje dojemajo občasno jemanje vitamina B12 kot bolj radikalno in nesprejemljivo od raznih by-pass operacij, kapi, jemanja tablet za pritisk, holsterol in še in še.
Stališče priznanih svetovnih zdravstvenih institucij in prehranskih strokovnjakov pa si lahko prebereš TUKAJ, isto lahko preveriš v marsikateri drugi študiji. Podobno ti bodo vedeli povedati (ali pa vsaj večina) zdravih vegetarijancev/veganov iz prve roke; pri tem ne trdim, da se vse študije in vsi posamezniki 100% strinjajo in imajo enake (pozitivne) izkušnje, gotovo pa obstaja pozitiven trend.
Zaključila pa bi s citatom:
"Vegetarian diets, like all diets, need to be planned appropriately to be nutritionally adequate."
Junk food prehrana, bodisi veganska, vegetarijanska ali vsejedska, gotovo ne paše v ta okvir.
I rest my case.
Posted 01 June 2011 - 12:19 PM

---------------------------------------------------------------------------------------------
When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.
Posted 01 June 2011 - 12:28 PM

Mimogrede: če je v mojih argumentih kakšna luknja ali če širim kakšne napačne informacije - let me know, bom z veseljem popravila svoj prispevek.
Posted 01 June 2011 - 12:35 PM
Posted 01 June 2011 - 12:50 PM
Anouk, sem prebrala tisto na FB o mleku. Sad but true. Čeprav se še nisem navadla na ta rastlinska, samo bi res rada in upam, da mi uspe, ker vem kolk je mleko v resnici škodljivo (pa ne mi prosim s tistimi nebulozami o osteoporozi).
Posted 01 June 2011 - 01:05 PM

Obstaja tudi *.pdf verzija tistega članka za namene e-posredovanja, bom pripela.
[attachmentid=7255]
Attached Files
Posted 01 June 2011 - 01:48 PM

Posted 01 June 2011 - 02:02 PM
Meni je sojino najboljše od Alpro, ovseno in riževo pa od Alnature.
Posted 01 June 2011 - 02:09 PM
Ostalemu se brez problema odpovem.
Se mi zdi, da je glede okusov in odrekanja enako kot pri sprejemanju bolj zdravega načina prehranjevanja. Ko imaš enkart v glavi in SPREJMEŠ, da je npr. McDonalds slab, ti neuživanje tovrstne prehrane ne predstavlja NIKAKRŠNEGA odrekanja.
Podobno paralelo bi lahko potegnila z uživanjem sojinih/riževih itd. nadomestkov. OZAVESTIŠ, da so zdravi, dobri in ti postanejo enako okusni kot katerokoli živilo, ki ga z njimi nadomeščaš.
Anouk, sem zelo vesela, da si prišla v moje življenje. Si mi v veliko pomoč pri širjenju zavesti. Hvala, ker se trudiš!
Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee
opera_volgae_malek
Posted 01 June 2011 - 02:11 PM
sej men je jasn da živali
trpijo
mislm ni pa tut škodljivo
ker vsebuje vitamine in minerale
in za odrasle ljudi ni panike
bol jeproblem če bi dojenčke futral s tem

There are some things I may not know
There are some places, dear Lord, I may not go.
But there's one thing of which I'm sure
My God is real for I can feel him in my soul.
I have found a way to live
in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram
Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram
Posted 01 June 2011 - 02:22 PM
a big hug to y'all

Posted 01 June 2011 - 03:02 PM
Mislim, da naj se vsak posameznik prehranjuje tako kot njemu paše. Dokler telo dobi vse potrebno za normalno delovanje je popolnoma vseeno ali je na jedilniku meso ali ga ni. Po mojih izkušnjah pa so vegetarijanci in vegani bolje kot tisti ki to niso seznanjeni s tem kaj vse potrebuje telo in katera živila to vsebujejo.
Jaz se za noben denar ne odpovem mesu in mleku. Sem poskusila tako mesne nadomestke kot tudi mlečne (sojino mleko, riževo mleko), pa so mi bili ogabni. Ne nameravam pa zdaj nekomu, ki ni istega mnenja solit pameti. Saj vsak posameznik ve, kaj mu bolj ustreza...
Posted 01 June 2011 - 03:29 PM
Sama se največ lovim pri vnosu nizkokaloričnih beljakovin. Skuta je pri meni zelo pogosto na jedilniku.
Ostalemu se brez problema odpovem.
Morda čičerika, fižol, grah, katera izmed leč, kalčki? Ni vse ravno low cal, je pa precej nasitno. Drugače pa zeleni smoothiji (veliko zelenja, spirulina/klorela ipd.).
Se mi zdi, da je glede okusov in odrekanja enako kot pri sprejemanju bolj zdravega načina prehranjevanja. Ko imaš enkart v glavi in SPREJMEŠ, da je npr. McDonalds slab, ti neuživanje tovrstne prehrane ne predstavlja NIKAKRŠNEGA odrekanja.
Podobno paralelo bi lahko potegnila z uživanjem sojinih/riževih itd. nadomestkov. OZAVESTIŠ, da so zdravi, dobri in ti postanejo enako okusni kot katerokoli živilo, ki ga z njimi nadomeščaš.
Dobro povedano.

Anouk, sem zelo vesela, da si prišla v moje življenje. Si mi v veliko pomoč pri širjenju zavesti. Hvala, ker se trudiš!

Hvala! Res ogromno pomeni, da vidiš, da ni vse "bob ob steno" in da kdo kaj pozitivnega zase najde v tvojem pisanju.
Posted 01 June 2011 - 06:00 PM
Morda čičerika, fižol, grah, katera izmed leč, kalčki? Ni vse ravno low cal, je pa precej nasitno. Drugače pa zeleni smoothiji (veliko zelenja, spirulina/klorela ipd.).
Prav tako se je poslužim velikokrat, ko nimam časa planirat ali nanese, da ne morem, ker je najhitreje pripravljena.
Malo sem omejena tudi z živili glede na krvno skupino.
Bo potrebno veliko dela še na tem, a napredujem!

Hvala! Res ogromno pomeni, da vidiš, da ni vse "bob ob steno" in da kdo kaj pozitivnega zase najde v tvojem pisanju.

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee
opera_volgae_malek
Posted 01 June 2011 - 06:47 PM
Jaz pa sem se pred kratkim odločila, da več ne pijem kravjega mleka in pijem samo še sojino in riževo. Mi je ful dobro.

Drugače se pa strinjam s Kalypsinim postom, edino, da so meni vsi nadomestki mesa ful dobri, mesu pa se vseeno ne mislim odpovedat.
Posted 01 June 2011 - 06:50 PM
meni je najboljši kamut, sledi oves - ostalo niti ne, soja edino še v obliki jogurtov, kar se napitkov tiče.
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users