Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#501 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 13 May 2011 - 07:59 PM

Bistvo je v organizaciji in predvsem v volji, pa "problemi" naenkrat sploh niso več problematični:).
  • 0

#502 temida

temida

sramežljivec

• Člani
  • 97 posts

Posted 01 June 2011 - 11:58 AM

QUOTE(nika @ 14. 10. 2010 - 11:47) View Post

"Za paradižnik (Lycopersicon lycopersicum), ki sicer spada v drugi rod, vendar pa še vedno v družino razhudnikovk, je značilno, da so nezreli plodovi neužitni, v zrelih pa ni več sledov o alkaloidih! To je tudi razlog, da take uporabljamo v prehrani."

tudi naš prof. za botaniko (zdaj, pri 75-ih letih je končno šel v penzijo, pa je res stručko) nam je isto povedal pri botaniki (sicer mal bolj strokovno), ampak ... saj verjamem, da se pri komu pojavi alergična al pa kakšna podobna reakcija (tako kot pri enih na jagode), ampak pomoje je to bolj problem raznih treniranj s pesticidi, obsevanjem in podobno. krompir je pa itak razred zase, to je pa res ena najbolj s fungicidi onesnaženih poljščin, tako da se je konvencionalno pridelanemu fajn izognit. sicer pa, saj se da stestirat, kako prenašaš določeno hrano - iz jedilnika jo črtaš za par tednov, potem pa jo spet vključiš, pa si malo bolj pozoren na morebitne spremembe v počutju in podobno.

v evropi se ne obseva hrane, ker se ne sme! preden pišete take traparije se malo pozanimajte.
tudi uporaba pesticidov je v proizvodniji hrane močno nadzirana. bolj vprašljivo je, če ti kupiš zelenjavo na trgu, bogve s čim kmetje zalivajo svojo zelenjavco

pa ne se preveč igrat z vegeterjanstvom, sploh pa ne z veganstvom. to je daleč od tega, da bi bilo zdravo za telo. tudi, če se ti odpoveš mesu "ker se ti smilijo živali" ne bo umrla niti ena krava manj. človek je vsejedo bitje in potrebuje tudi meso. če ne veste, se je človeku začel razvijati razum šele ko je postal vsejedec. pa tudi jamski ljudje, ki so bili lovci so živeli dlje kot egipčani, ki so jedli žitarice. seveda zdaj ne mislim, da moramo jesti en zrezek vsak dan, dvakrat na teden pa, in vsaj enkrat ribe.

• 0

#503 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 01 June 2011 - 12:16 PM

O.o Ti pa imaš pristop! Me je kar pogrelo zdajle.

Da razčistimo nekaj: kot študentka si ne upam trdit, da sem pa vse znanje na svetu požrla, ampak kot študentka agronomije pa ti lahko zagotovim, da nekaj malega pa vseeno vem o stvareh, o katerih pišem!

Obsevanje hrane v Evropi JE dovoljeno in SE uporablja, čeprav še ne v nekih enormnih razsežnostih.

Food Irrationation - 1
Food Irradiation - 2

Uporaba pesticidov dobro nadzirana? Ali veš, kolikšen del hrane sploh vzorčijo na letni ravni in kakšni so rezultati? Še v otroški ekološki hrani se včasih izkaže, da so dovoljene (MRI) vsebnosti presežene, da o konvencionalni hrani za "običajne porabnike" ne govorimo.

Glede vegetarijanstva in veganstva pa tole: menda povprečen Slovenec poje 100 kg mesa na leto -> you do the math. Ne vem, zakaj ljudje dojemajo občasno jemanje vitamina B12 kot bolj radikalno in nesprejemljivo od raznih by-pass operacij, kapi, jemanja tablet za pritisk, holsterol in še in še.

Stališče priznanih svetovnih zdravstvenih institucij in prehranskih strokovnjakov pa si lahko prebereš TUKAJ, isto lahko preveriš v marsikateri drugi študiji. Podobno ti bodo vedeli povedati (ali pa vsaj večina) zdravih vegetarijancev/veganov iz prve roke; pri tem ne trdim, da se vse študije in vsi posamezniki 100% strinjajo in imajo enake (pozitivne) izkušnje, gotovo pa obstaja pozitiven trend.

Zaključila pa bi s citatom:
"Vegetarian diets, like all diets, need to be planned appropriately to be nutritionally adequate."
Junk food prehrana, bodisi veganska, vegetarijanska ali vsejedska, gotovo ne paše v ta okvir.

I rest my case.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#504 Kinky

Kinky

Železna devica

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 38152 posts
  • Interests:krompir

Posted 01 June 2011 - 12:19 PM

Anouk, mogoče se ti pa možgani niso do konca razvili, ker si prehitro nehala jesti meso, in ne štekaš. twisted.gif wink.gif
  • 0
“It was true that I didn’t have much ambition, but there ought to be a place for people without ambition, I mean a better place than the one usually reserved. How in the hell could a man enjoy being awakened at 6:30 a.m. by an alarm clock, leap out of bed, dress, force-feed, shit, piss, brush teeth and hair, and fight traffic to get to a place where essentially you made lots of money for somebody else and were asked to be grateful for the opportunity to do so?” (Charles Bukowski)

---------------------------------------------------------------------------------------------

When you open your mind to the impossible, sometimes you find the truth.

#505 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 01 June 2011 - 12:28 PM

Oh God, še dobro, kakšen pametnjakovič bi bila šele sicer! twisted.gif

Mimogrede: če je v mojih argumentih kakšna luknja ali če širim kakšne napačne informacije - let me know, bom z veseljem popravila svoj prispevek.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#506 Sinnaia

Sinnaia

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 18898 posts

Posted 01 June 2011 - 12:35 PM

Jaz prav težko procesiram, da se v današnjem času še vedno najdejo takšni, ki vztrajajo pri tem, da je meso življenjskega pomena.
  • 0

#507 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 01 June 2011 - 12:50 PM

^^Enako. Men gre tud taka ozkoglednost ful na živce. Pa jem meso občasno. Kot otrok ga nisem nikoli. Zanimivo, naš mali ga tud ne je (ne jem živali, ni mi dobro).

Anouk, sem prebrala tisto na FB o mleku. Sad but true. Čeprav se še nisem navadla na ta rastlinska, samo bi res rada in upam, da mi uspe, ker vem kolk je mleko v resnici škodljivo (pa ne mi prosim s tistimi nebulozami o osteoporozi).
  • 0

#508 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85877 posts

Posted 01 June 2011 - 12:56 PM

QUOTE(Sinnaia @ 1. 6. 2011 - 13:35) View Post

Jaz prav težko procesiram, da se v današnjem času še vedno najdejo takšni, ki vztrajajo pri tem, da je meso življenjskega pomena.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#509 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 01 June 2011 - 01:05 PM

@PJ, veš kaj sem jaz slišala, da nekateri počno: najprej malo raziščejo različne alternativne opcije in izberejo tisto, ki jim najbolj odgovarja (d0h! ;)) in v primeru, da ne morejo direktno preklopiti, mešajo npr. kravje in sojino mleko (sprva več kravjega, nato postopoma čedalje manj), da se brbončice počasi privadijo (ista finta kot z npr. sladkanim/nesladkanim čajem). Hkrati pa pomaga, če se zavedaš, da imajo razni rastlinski napitki enako funkcijo, težko pa tudi identičen okus živalskim ;).

Obstaja tudi *.pdf verzija tistega članka za namene e-posredovanja, bom pripela.
[attachmentid=7255]

Attached Files

• 0

#510 Plain Jane

Plain Jane

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 13529 posts

Posted 01 June 2011 - 01:48 PM

Trapa, sploh nisem pomislila na to, pa je čis logično. laugh.gif Ovseno mi ni dobro, sojino tud ne. Bom probala še riževo. Jaz bi neki čimbolj nevtralnega, ne presladkega.
  • 0

#511 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 01 June 2011 - 02:02 PM

Precej se razlikujejo med sabo že znotraj ene "vrste", npr. sojina, riževa ... (saj pri kravjem mleku je isto - "alpsko" z Madžarske je čisto nekaj drugega - no, vsaj včasih je bilo, trenutno stanje mi ni znano - kot npr. Prekmursko).

Meni je sojino najboljše od Alpro, ovseno in riževo pa od Alnature.
  • 0

#512 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 01 June 2011 - 02:09 PM

Sama se največ lovim pri vnosu nizkokaloričnih beljakovin. Skuta je pri meni zelo pogosto na jedilniku.
Ostalemu se brez problema odpovem.

Se mi zdi, da je glede okusov in odrekanja enako kot pri sprejemanju bolj zdravega načina prehranjevanja. Ko imaš enkart v glavi in SPREJMEŠ, da je npr. McDonalds slab, ti neuživanje tovrstne prehrane ne predstavlja NIKAKRŠNEGA odrekanja.
Podobno paralelo bi lahko potegnila z uživanjem sojinih/riževih itd. nadomestkov. OZAVESTIŠ, da so zdravi, dobri in ti postanejo enako okusni kot katerokoli živilo, ki ga z njimi nadomeščaš.

Anouk, sem zelo vesela, da si prišla v moje življenje. Si mi v veliko pomoč pri širjenju zavesti. Hvala, ker se trudiš!
  • 0

Do not pray for an easy life, pray for the strength to endure a difficult one.
Bruce Lee

yru-vinyl5_thumb.giftr-untitl.jpg

d035.gif

icon-33-32.png opera_volgae_malek

#513 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 01 June 2011 - 02:11 PM

odgovor moje prjatlce na ta članek o mleku:

sej men je jasn da živali
trpijo
mislm ni pa tut škodljivo
ker vsebuje vitamine in minerale
in za odrasle ljudi ni panike
bol jeproblem če bi dojenčke futral s tem

laugh.gif
  • 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#514 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 01 June 2011 - 02:22 PM

Adriane, ti si tud en tak velik sonček....
a big hug to y'all
IPB Image

• 0

#515 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 01 June 2011 - 02:48 PM

Ne vem sicer, kaj te je sedaj nagovorilo, a hvala in kontra!!!
  • 0

Bruce Lee

d035.gif

#516 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46012 posts

Posted 01 June 2011 - 03:02 PM

Mene moti predvsem ton v katerem je napisan temidim post.

Mislim, da naj se vsak posameznik prehranjuje tako kot njemu paše. Dokler telo dobi vse potrebno za normalno delovanje je popolnoma vseeno ali je na jedilniku meso ali ga ni. Po mojih izkušnjah pa so vegetarijanci in vegani bolje kot tisti ki to niso seznanjeni s tem kaj vse potrebuje telo in katera živila to vsebujejo.

Jaz se za noben denar ne odpovem mesu in mleku. Sem poskusila tako mesne nadomestke kot tudi mlečne (sojino mleko, riževo mleko), pa so mi bili ogabni. Ne nameravam pa zdaj nekomu, ki ni istega mnenja solit pameti. Saj vsak posameznik ve, kaj mu bolj ustreza...
  • 0

#517 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 01 June 2011 - 03:29 PM

QUOTE(Adriane @ 1. 6. 2011 - 15:09) View Post

Sama se največ lovim pri vnosu nizkokaloričnih beljakovin. Skuta je pri meni zelo pogosto na jedilniku.
Ostalemu se brez problema odpovem.

Morda čičerika, fižol, grah, katera izmed leč, kalčki? Ni vse ravno low cal, je pa precej nasitno. Drugače pa zeleni smoothiji (veliko zelenja, spirulina/klorela ipd.).

Se mi zdi, da je glede okusov in odrekanja enako kot pri sprejemanju bolj zdravega načina prehranjevanja. Ko imaš enkart v glavi in SPREJMEŠ, da je npr. McDonalds slab, ti neuživanje tovrstne prehrane ne predstavlja NIKAKRŠNEGA odrekanja.
Podobno paralelo bi lahko potegnila z uživanjem sojinih/riževih itd. nadomestkov. OZAVESTIŠ, da so zdravi, dobri in ti postanejo enako okusni kot katerokoli živilo, ki ga z njimi nadomeščaš.

Dobro povedano. smile.gif

Anouk, sem zelo vesela, da si prišla v moje življenje. Si mi v veliko pomoč pri širjenju zavesti. Hvala, ker se trudiš!

kiss3.gif
Hvala! Res ogromno pomeni, da vidiš, da ni vse "bob ob steno" in da kdo kaj pozitivnega zase najde v tvojem pisanju.

• 0

#518 Adriane

Adriane

Flesh for fantasy

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 9883 posts

Posted 01 June 2011 - 06:00 PM

QUOTE(Anouk @ 1. 6. 2011 - 16:29) View Post

Morda čičerika, fižol, grah, katera izmed leč, kalčki? Ni vse ravno low cal, je pa precej nasitno. Drugače pa zeleni smoothiji (veliko zelenja, spirulina/klorela ipd.).
Trenutno kombiniram s sojo in njenimi produkti, lečo, kvinojo, algami ... Nekaj tudi preko praškov, a tega bi rada čimmanj. Predvsem "iščem" (priznam, nisem se še dovolj intenzivno vrgla v iskanje) nekaj lahkega za večerni obrok in tu najpogosteje nastopi ravno skuta v kombinaciji z drugo zelenjavo.
Prav tako se je poslužim velikokrat, ko nimam časa planirat ali nanese, da ne morem, ker je najhitreje pripravljena.
Malo sem omejena tudi z živili glede na krvno skupino.
Bo potrebno veliko dela še na tem, a napredujem!

kiss3.gif
Hvala! Res ogromno pomeni, da vidiš, da ni vse "bob ob steno" in da kdo kaj pozitivnega zase najde v tvojem pisanju.
Ni, ni! Brez skrbi. Še med domačimi pridno gnojim s kakim vedenjem tvojega vrta. biggrin.gif Hvala bogu so vsaj precej bio in eko usmerjeni.

• 0

Bruce Lee

d035.gif

#519 Ana

Ana

terpsihora

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 30932 posts

Posted 01 June 2011 - 06:47 PM

Jaz pa sem se pred kratkim odločila, da več ne pijem kravjega mleka in pijem samo še sojino in riževo. Mi je ful dobro. smile.gif Ok, kravje mleko pijem ko grem ven na kavo, ampak kupujem si še samo riževo/sojino. Jaz namreč spijem enormne količine mleka (2,3 litre na teden) in sem se odločila, da več ne bom kravjega. smile.gif Predvsem zaradi napihnjenosti, ki jo povzroča. Bomo videli, kako bo.

Drugače se pa strinjam s Kalypsinim postom, edino, da so meni vsi nadomestki mesa ful dobri, mesu pa se vseeno ne mislim odpovedat.
  • 0
Viens, reste ici!

#520 Špela

Špela

čajna žlička

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 29703 posts
  • Interests:making it happen. :)

Posted 01 June 2011 - 06:50 PM

probaj še zunaj najti lokal(e), kjer strežejo kavo/čaj s sojinim, tega je vedno več.
meni je najboljši kamut, sledi oves - ostalo niti ne, soja edino še v obliki jogurtov, kar se napitkov tiče.

• 0

“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)

Point of view is everything.(Kathleen Winter: Annabel.)

LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users