Jump to content

Photo

Vitamini, minerali, dodatki k prehrani

• Please log in to reply
1575 replies to this topic

#481 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 February 2015 - 07:29 PM

Vedno znova mi gre na smeh, ko vidim kaj je pri nas "krepki odmerek" :lol1:

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#482 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17269 posts

Posted 02 February 2015 - 07:30 PM

Te. Now Foods ima še močnejše, ampak možno, da se ne dobi pri nas.

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#483 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 02 February 2015 - 07:37 PM

^^ te ki si dala, no ne ravno teh (moje imajo, se mi zdi, višje vrednosti), ampak to znamko, imam trenutno jaz. Najbolj cheap varianta so tole in 100x boljše od vseh, ki se dobi pri nas. Sicer jaz rada menjujem, ne kupujem skozi istih.

• 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#484 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 02 February 2015 - 07:49 PM

O, Marija, kakšna embalaža.  :ph34r: 

Kje pa je sploh fora, da se jemlje tako visoke vrednosti? Itak se višek izloči, absorbira se samo določene količine, pa ne glede na odmerek.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#485 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23265 posts

Posted 02 February 2015 - 10:52 PM

Podgana, Fidimed izdelke imajo tudi v DM-u, če se ne motim. Vsaj včasih vem, da so jih imeli.

• 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#486 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 03 February 2015 - 03:10 PM

Anouk, kateri B12 uporabljaš (mogoče si že pisala, se pardoniram)? 

Tale je kar ugoden, pa v metil obliki KLIK

Jemlješ še kaj zraven, čisto preventivno? Jaz nisem prej nič, no sicer sem še jedla mleko, jajca občasno 1.5 leti. Krvni izvidi od decembra

so perfektni, edino vitamin D si grem dat pogledat, ker sumim da mi manjka, saj sonca praktično ne vidim nekaj mesecev. 

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#487 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 03 February 2015 - 03:25 PM

Saj B12 je skoraj vedno tudi v B-kompleksu. Se mi zdi bolj smiselno to jemati.

• 0

― V. Van Gogh

#488 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 03 February 2015 - 03:26 PM

Ja, samo druge B vitamine načeloma dobiš dovolj ob polnovredni rastlinski prehrani...

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#489 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17269 posts

Posted 03 February 2015 - 03:35 PM

Oni imajo še ene s 1000 mcg, kar je pomojem čisto dovolj. Pa še folna in B6 sta zraven. So pa dragi tu. Če je pa še poštnina pa sploh.

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#490 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85849 posts

Posted 03 February 2015 - 03:42 PM

Ja, samo druge B vitamine načeloma dobiš dovolj ob polnovredni rastlinski prehrani...

Meni se vseeno ne zdi, da bi bili vegani kaj manj nagnjeni k pomanjkanju katerega koli od B-vitaminov, ker ji je ogromno tudi v živalskih proizvodih pa večinoma se (na žalost) bolje absorbirajo. 

• 0

― V. Van Gogh

#491 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 03 February 2015 - 03:44 PM

Podgana, tistih tablet je 90 in vzameš jo 1x na teden. Če preračunaš za kako dolgo jih imaš, potem je zelo ugodno... 

• 0

Bill Bullard

#492 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17269 posts

Posted 03 February 2015 - 05:02 PM

Aha, nisem vedela, da samo enkrat na teden to jemlješ. Drugače sem mislila, da je ta dotična firma tu draga (pa še poštnina je tudi zelo draga).

• 0

Tumblr

#493 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 03 February 2015 - 06:47 PM

Anouk, kateri B12 uporabljaš (mogoče si že pisala, se pardoniram)? 

Tale je kar ugoden, pa v metil obliki KLIK

Jemlješ še kaj zraven, čisto preventivno? Jaz nisem prej nič, no sicer sem še jedla mleko, jajca občasno 1.5 leti. Krvni izvidi od decembra

so perfektni, edino vitamin D si grem dat pogledat, ker sumim da mi manjka, saj sonca praktično ne vidim nekaj mesecev. 

B12 imam tale: KLIK (vzames 1x tedensko - ful ugodno, pa se za dolgo jih imas). Drugace pa kar dobim zraven se z uzivanjem z B12 obogatenega sojinega mleka/jogurta (sicer ne hudo pogosto, pa vseeno). 

V jesensko-zimskih-pomladnih mesecih, ko ni nic sonca, jemljem se vitamin D - KLIK

Pa vsak dan en brazilski oresek za selen :D

V glavnem se ravnam po Gregerjevih priporocilih (Dr Greger iz NutritionFacts.org), ker se mi zdi se najboljsi vir informacij in je fajn razlozeno, kako, kaj in zakaj :)

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#494 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 03 February 2015 - 08:16 PM

Vitamin D ima pa Vitashine v D3 obliki ;) Si si kdaj dala pregledati vit D v krvi sicer? hvala za odgovor! 

• 0

Bill Bullard

#495 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 03 February 2015 - 08:52 PM

Ja, sem slisala ;) Ampak nekako si niso cisto enotni, kaj je sploh boljse (detajle sem pozabila, tako da nimam kaj vec povedat na to temo zaenkrat). Se spravljam ze 100 let dat pregledat, ampak se nekako nikoli ne spomnim, ko sem v Slo. Imela sem se namen za neko prehransko studijo prijavit tukaj na NL, kjer zraven tudi vsake kvatre kri pregledajo, ampak mi je potem cisto uslo iz glave. 

• 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#496 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 04 February 2015 - 12:07 PM

Jaz sem si pa šla pregledat vitamin D. Na Parmovi v LJ je laboratorij, kjer ti takoj vzamejo kri in dobiš izvide še isti dan - pričakujem jih danes popoldne po mailu. 

Ni glih poceni špas (32.5€), ampak z zdravjem se ni za igrati. Jaz vse pozivam, da ste pozorni na vitamin D, saj iz hrane ga je praktično nemogoče dobiti dovolj, 

sonca pa je sploh v Ljubljanski kotlini čez hladne mesece izjemno malo. Sem govorila z med. sestro in opaža, da ima ogromno ljudi pomanjkanje. O tem se ful premalo 

govori, pomanjkanje ali nizki nivo vitD v krvi pa ima lahko resne posledice! 

Jaz prav vsako zimo čutim pomanjkanje energije in utrujenost/zaspanost čez dan, čim se začne pomlad/poletje in s tem večje količine sonca, se počutim mnogo 

bolje in sumim, da mi manjka. 

• 0

Bill Bullard

#497 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17269 posts

Posted 04 February 2015 - 12:15 PM

Še takrat, ko je sonce, ga imamo premalo. Zadnjič je ena zdravnica govorila o tem. V bistvu je bila prav jezna :) Da bi morale ženske 10x več vitamina D jemati, ker je s pomanjkanjem povezan rak dojk, osteoporoza, demenca, depresija...

• 0

Tumblr

#498 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 04 February 2015 - 04:11 PM

Evo, me občutek ni varal, imam 18.5 mcg/L, normalno pa je >30 mcg/L (sem se bala, da bo še manj). 

Mami ima pa osteoporozo in sem jo hitro naterala, naj gre k zdravnici po napotnico (če ji bo hotla dat). Saj je menda

poleg kalcija en čas še jemala vit D, potem pa da ji je zdravnica rekla, da ni več treba. Za moje pojme nespameten 

nasvet, saj če imaš slučajno premalo vitamina D pa se tega ne pogleda, ti jemanje kalcija ne pomaga kaj dosti. Bomo videli, kaj je na stvari. 

• 0

Bill Bullard

#499 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 04 February 2015 - 05:11 PM

In kaksen je tretma? Koliko IU imas namen jemat/jemljes in kako pogosto? V koliksnem casu se naj bi stanje potem popravilo?

• 0

#500 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17583 posts

Posted 04 February 2015 - 06:25 PM

Uf, žal ti ne znam odgovorit. Glede na to, da so trenutna priporočila precej prenizka (400 UI), bi jaz potem vzela vsaj 1000 UI tablete 

pri Vitashine, glede na to da moje pomanjkanje spet ni prehudo. Za mami pa tud ne vem, poročam, kako se bo razpletlo. 

• 0

Bill Bullard

2 user(s) are reading this topic

0 members, 2 guests, 0 anonymous users