Jump to content

Photo

SPLOŠNA RAZPRAVA o KNJIGAH in priporočila

• Please log in to reply
1525 replies to this topic

#481 sonchika

sonchika

Lučka

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 18483 posts

Posted 05 October 2006 - 06:26 AM

IPB Image
Anchee Min
Cesarica Orhideja (Bestseller)

Roman Cesarica Orhideja izpod peresa mojstrice zgodovinskih romanov bralca posrka v srce Prepovedanega mesta, kjer je deležen osupljive pripovedi o mladi konkubini, ki postane zadnja kitajska cesarica. Orhideja vstopi v Prepovedano mesto kot žena izmed sedmih uradnih žena cesarja Hsien Fenga. V svojem zakonskem življenju se skupaj z drugimi ženami in tri tisoč konkubinami poteguje za moževo pozornost. Hitro se nauči, da dvorno življenje nI le življenje blišča in razsipnih ceremonij, temveč da v Prepovedanemu mestu vladajo tudi spletke, umori In podkupovanja. V epski zgodbi spremljamo njeno življenje od podeželskega dekleta do njenega vzpona na oblast, ko zavlada kot najmogočnejša ženska v svetu molkih. (www.felix.si).

Zanimiva zgoda o življenju ženske, ki si mora moškega deliti še s 4000 drugimi. Priporočam.
  • 0
Z ljubeznijo je kakor s pečenko: čim starejši so zobje, tem mlajša mora biti jagnjetina.

#482 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46033 posts

Posted 06 October 2006 - 01:45 PM

Očitno še samo jaz komentiram knjige, ki jih berem. hmm.gif

Končni komentar knjige Jaz gejša avtorice Mineko Iwasaki: Avtobiografska zgodba, ki te ponese v svet gejš in japonske kulture. Avtorica lepo opiše svojo življenjsko pot, kako so jo že kot otroka pripravljali da postane gejša, kako je vse to doživljala... Predvsem mi je bil všeč stil pisanja, ki se mi zdi primeren za takšno zgodbo.

Trenutno berem Človek potrebuje skrivnost od Michaela Burka. Sem nekje na polovici knjige in čeprav se zgodba na začetku rahlo vleče in nekatere stvari niso najbolj jasne, se zgodba sedaj že lepo razpleta. Skratka je zanimivo. biggrin.gif Ampak je me vsaj do sedaj ta roman ni tako pritegnil kot Sanje imajo svojo ceno, istega avtorja.
  • 0

#483 Fluffy The Stud Eater

Fluffy The Stud Eater

weird stuff lover

• Člani
  • PipPipPipPipPip
  • 54873 posts

Posted 06 October 2006 - 04:34 PM

IPB Image

Dr. Dušan Rutar - 100 kultnih filmov

Kultni filmi pravzaprav ne poznajo pravil ali vzorcev, po katerih naj bi bili narejeni. Lahko rečemo, da so anarhistični v najboljšem pomenu besede. Tudi ko postanejo popularni – navadno v ozkih krogih ljudi – ni mogoče trditi, da so postali tudi povsem razumljivi ali razvidni vsakomur. Prav nasprotno: kultni filmi so vselej svojevrstne skrivnosti, ki dolgo privlačijo pozornost nekaterih gledalcev, tako kot jo privlačijo tudi druge skrivnosti. To pa še ne pomeni, da segajo nekam v običajno nerazumljeno transcendenco.

• 0
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">“Someone once told me the definition of Hell: </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">The last day you have on earth, the person you became </span></strong></span></span></p>
<p style="text-align:center;"><span style="color:#000000;"><span style="font-family:georgia, serif;"><strong><span style="font-size:12px;">will meet the person you could have become.”<br>
- </span></strong><span style="font-size:12px;">Anonymous</span></span></span></p>
<p style="text-align:center;"> </p>

#484 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17615 posts

Posted 06 October 2006 - 07:28 PM

Jana Frey: VELIKE ZELENE OČI

IPB Image

Zbirka Odisej že sama po sebi napoveduje zvrst knjige, ki ni napisana z levo roko. Toda ko razprete smaragdno zelene platnice, vas čaka še mnogo več! Pretresljiva prvoosebna izpoved petnajstletne Avstralke Lene, ki v prometni nesreči izgubi vid, seže do srca. Lena je povsem običajno dekle z čudovitimi zelenimi očmi, ki prevzamejo prav vsakogar. Nekega dne sta oba starša na službeni poti in ostane sama doma z mlajšim bratcem, starejšim bratom Siemenom, prijateljico Jano, komaj polnoletno varuško Katie in Frederikom, dolgoletnim prijateljem, v katerega se močno zaljubi. Skupinica se odpravi na drug konec mesta z domačim avtomobilom. Ob vrnitvi začne močno deževati in avtomobil zanese s ceste. Ob močnem trku le Lena utrpi hujše posledice. Več tednov leži v komi in ko se končno le prebudi, izve, da je oslepela. Leni se sesuje svet, zapade v globoko depresijo in zavrača vse ljudi okoli sebe. Kmalu začne spoznavati sebi podobne ljudi, pomaga pa ji tudi pogovor s prijaznim psihologom, ki jo prisili k razmišljanju o nadaljnjem življenju. Po vrnitvi iz bolnišnice se kljub velikim težavam in odporom nauči Braillove pisave, uporabe bele palice za hojo in predvsem novega odnosa do življenja. Končno zbere dovolj poguma in se sooči tudi s Federikom, ki jo še vedno ljubi. Zašepeta ji na uho: "Moja Lea, Lena z velikimi zelenimi očmi!" Knjiga, ki jo prebereš v enem dihu in te prisili do joka. Kot strela te zadene zavest, da se ti nikoli do sedaj ni niti sanjalo, kako je biti slep. Da si privilegiran, ker vidiš! Da si neznansko neumen, če zaničuješ te pogumne ljudi. Oni vidijo več!

Knjigo vsekakor priporočam, saj je ena redkih knjig, ob katerih sem začela jokati. cry.gif
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#485 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17615 posts

Posted 06 October 2006 - 07:56 PM

Knjige so zame pravi raj. Škoda, kar zanje nimam trenutno nič časa oziroma si ga ne vzamem. biggrin.gif Najraje berem razne najstniške stvari, seveda se čudovito prileže tud kak daljši, globok roman.
Trenutni spisek knjig, ki so me najbolj očarale:
-Jana Frey: Velike zelene oči
-Marinka Fritz Kunc: Punčka v ogledalu
-Ivan Sivec: Zadnji mega žur
-Ivan Sivec: Faktor X, izpoved naivne manekenke
-Večina knjig Janje Vidmar, še posebej Princeska z napako...
-celotna zbirka Marilyn Kate: Replika
-celotna zbirka Na robu
-celotna zbirka Izpovedi
-Joachim Friederich: Internet in pomfrit

.....
...
.....
Moj WISHLIST:
-vsi romani Nejke Omahen
-Živa zažgana
-Puščavska roža
-Debeluška Janje Vidmar
in še in še...

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#486 TiTa

TiTa

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3327 posts

Posted 13 October 2006 - 09:22 AM

Norveški gozd

Roman
Haruki Murakami
IPB Image
Ob Norwegian Wood Beatlov, ki jo sliši med pristajanjem letala, se vnovič spomni na jesenski travnik iz davnega leta 1969. A tokrat gre s spominjanjem do konca – obljubil ji je, da je ne bo nikdar pozabil, leta pa tečejo in podobe bledijo. Spominjanje je obenem edini način, da razčisti s trpkostjo, ki so mu jo pustila leta študija v Tokiu.

Bili so nemirni časi. Študentje so okupirali univerze in v zraku so odzvanjali kriki o reformah in svobodi. Vendar se ga evforija upora ni dotaknila. Tōru Watanabe je bil tih in osamljen mladenič. Osamljen zaradi izgube edinega prijatelja in osamljen v družbi, ki mu je bila tuja. Prebiral je klasike zahodne literature, poslušal rock'n'roll in jazz. In bila so dekleta, bilo je iskanje ljubezni, bila je Naoko, dekle pokojnega prijatelja, in bila je Midori...

Roman o odraščanju, s katerim je Murakami že takoj po izidu leta 1987 postal kultni sodobni japonski pisatelj.

Tisto pomlad sem napisal celo goro pisem. Enega na teden sem pisal Naoko ter nekaj Reiko in nekaj Midori. Pisal sem v predavalnici na faksu, pisal sem za pisalno mizo z Galebom v naročju, pisal sem za mizo med odmori v italijanski restavraciji. Pisal sem pisma, kot bi s tem držal skupaj delce svojega razpadajočega življenja
  • 0

#487 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46033 posts

Posted 13 October 2006 - 02:51 PM

Isabel Allende
Hiša duhov

IPB Image

Magična družinska saga, ki pred nami razpre vso pestrost sveta in različne poti, ki jih ponuja življenje. Pripoved o treh generacijah južnoameriške družine Trueba, o ponosnih in strastnih ljudeh ter o nemirnih časih, v katerih trpijo in zmagujejo. Mogočni Esteban Trueba postavi na noge posestvo Tri Marije, si pridobi bogastvo in politično moč. Njegova žena Clara z nenavadno močjo premika predmete in napoveduje prihodnost. Njuna hči Blanca zanosi z očetovim delavcem, a se je prisiljena poročiti z grofom. Tu sta še njuna sinova, usmiljeni zdravnik Jaime in vihravi Nicolas, pa tudi Blancina zelenolasa hči Alba, zaljubljena v revolucionarja Miguela, ki skupaj z dedkom preživi družbene viharje in nam pripoveduje to zgodbo. Zgodbo o strastnih ljubeznih, izdajstvih, ideoloških nesoglasjih in sanjah, ki nas ženejo naprej.

• 0

#488 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46033 posts

Posted 13 October 2006 - 03:03 PM

QUOTE(sonchika @ 27. 6. 2006 - 10:59) View Post

Mineko Iwasaki, Rande Brown
Jaz, gejša

IPB Image
To pa verjetno poznate po filmu... Zgodba o prepovedani ljubezni med gejšo in ameriškim vojakom. Lep vpogled v življenje gejš.

Tu bi pa dala en popravek k vsebini knjige. Tudi jaz sem sprva mislila, da je ta knjiga tista po kateri so posneli film, a sem po branju ugotovila, da to ni res. Knjigo ki je podlaga filmu je napisal Arthur Golden!

Ta knjiga je v bistvu avtobiografija Mineko Iwasaki, ki so jo slavili kot najuspešnejšo gejšo njene generacije, se je pri rosnih petih letih podala z rodnega doma v svet gejš. Naslednjih petindvajset let je živela življenje, polno neverjetnih zahtev poklica in bogatih plačil. Naučila se je obrednih navad in govorice gejš ter preučevala starodavne umetnosti japonskega plesa in glasbe. Očarala je kralje in prince, najuglednejše gospodarstvenike in mogotce iz sveta zabave in nekateri od njih so postali njeni najbližji prijatelji. Z izjemnim ponosom in odločenostjo si je pridobila sloves ene najbolj cenjenih gejš v zgodovini Japonske in ene od zadnjih mojstric danes izumirajoče umetniške oblike.
V pričujoči knjigi Mineko Iwasaki pripoveduje svojo zgodbo, od zgodnjega otroštva, do intenzivne in hkrati privilegirane vzgoje v Iwasakijevi okiji, prek obdobja, v katerem je slovela kot gejša, in končno do odločitve, da se pri devetindvajsetih upokoji in poroči, kar je naznanilo propad kulture gejš. Mineko oživi lepoto in čudeže Gion Kobuja, kraja, ki je "obstajal v ločenem svetu, v posebnem kraljestvu, katerega poslanstvo in identiteta sta bila odvisna od ohranjanja častitljive starodavne tradicije". Opisuje, kako je soobstajal v povojni Japonski, v času, ko je bila dežela priča koreniti preobrazbi iz postfevdalne v moderno družbo.
"Pojavlja se veliko skrivnosti in neresnic v zvezi s tem, kaj pomeni biti gejša. Upam, da bo moja zgodba v pomoč pri odstiranju resnic in hkrati opis te edinstvene sestavine japonske kulturne zgodovine," piše Mineko Iwasaki.

Ta knjiga je res lep prikaz japonske tradicije in kulture, še sploh življenja gejš oz geik.
  • 0

#489 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 21 October 2006 - 01:40 PM

Antony Mason
Ljudje z vsega sveta

IPB Image

Očarljiva knjiga nas popelje na potovanje prek vseh svetovnih celin. Tako spoznamo ljudi, še zlasti otroke, ki živijo v različnih deželah. Posebej spregovori o oblačenju, običajih, praznovanjih, veri, jeziku, šolanju, hrani in delu prebivalcev. Vsebuje čudovite fotografije odraslih in otrok, s katerimi ilustrira njihovo vsakdanje življenje.

Marinka Fritz Kunc
Kam grejo ptice umret

IPB Image

V romanu gre za izsek iz življenja dveh prijateljic Nine in Gale, od trenutka, ko se med njiju vrine »nepovabljen gost« droga, pa do bridkega konca. Glavni junakinji sta odličnjakinji v zadnjem letniku gimnazije, lepi dekleti iz urejenih družin. Gala se znajde na napačnem kraju ob napačnem času. Med štopanjem spozna Marka, ki jo kasneje vpelje v svet drog. Zaradi mladostniške razigranosti, radovednosti, predvsem pa slepe zaljubljenosti se znajde v krempljih heroina. Svojo skrivnost zaupa le prijateljici Nini, ki pa ji sama, kljub svoji neizmerni požrtvovalnosti ne more pomagati.

Janja Vidmar
Debeluška

IPB Image

Urša si želi biti povprečna najstnica iz povprečne družine, toda njena ambiciozna mati Dunja zahteva, da njena hči postane uspešna manekenka. Prav zato mora Urša paziti na svoj videz in z dietami skrbeti za idealno težo. Temu pritisku se dekle vedno bolj upira, pri tem pa pade v nekakšen začaran krog anoreksije, nepravilnega načina hranjenja, iz katerega sama ne najde poti.
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

#490 Lucien

Lucien

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 261 posts

Posted 27 October 2006 - 10:55 AM

Za vikend bom začel brati knjigo od Ane Jud. Pričakujem zanimivo branje.

p.s.- Komentar?...zaenkrat ga še ni..
  • 0

#491 TiTa

TiTa

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3327 posts

Posted 27 October 2006 - 11:00 AM

zelo priporočam trenutno mojega najljubšega pisatelja HARUKI MURAKAMI in knjigo LJUBI MOJ SPUTNIK,
še bolj pa njegov NORVEŠKI GOZD ,ena boljših knjig ki sem jih prebrala zadnje čase ,če ne nasploh
trenutno pa berem Maeve Binchy:Hiša na Tari
  • 0

#492 Lucien

Lucien

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 261 posts

Posted 27 October 2006 - 11:58 AM

Tita...o čem govori Norveški Gozd?
  • 0

#493 TiTa

TiTa

odvisnik

• Redni člani
  • PipPipPipPip
  • 3327 posts

Posted 27 October 2006 - 12:01 PM

lucien tukaj poglej http://www2.lepa-si....h...=3832&st=60
  • 0

#494 Lucien

Lucien

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 261 posts

Posted 27 October 2006 - 12:07 PM

tnx
  • 0

#495 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17615 posts

Posted 29 October 2006 - 07:01 PM

JANA FREY: PRIVIDI SREČE

IPB Image

Zbirka: Odisej

Marija je za reševanje svojih težav uporabila droge - hašiš, LSD in ekstazi, kar je najhitrejša in najlažja pot. Ni pa se zavedala, kakšne so lahko posledice. Žal pa je tako, da pri težavah ne pomagajo nobeni hitri recepti, nobena nadomestila in bližnjice. Za Marijino zablodo so vsi plačali visoko ceno.

Zopet ena odlična knjiga Jane Frey.
  • 0

Bill Bullard

#496 Lolita

Lolita

čvekalo

• Člani
  • Pip
  • 190 posts

Posted 03 November 2006 - 10:44 PM

Danes sem prebrala knjigo od Gaby Hauptmann: samo mrtev moški je dober moški. Včeraj sem jo brala cel dan in mi je bila zelo zanimiva, čeprav se mi je zdela glavna junakinja na trenutke totalen psiho huh.gif .

Trenutno berem Le-bdenje od Zuzanna Govednik Kraskova, sem proti koncu pa se mi ne zdi nič posebnega, razne zgodbice, nekatere ful pesimistične in krute, meni nekoliko pretirano deluje. rolleyes.gif

Meni osebno je Haruki Murakami eden najljubših pisateljev, prebrala sem njegovi Ljubi moj sputnik in Južno od meje, zahodno od sonca. Všeč mi je njegov način pisanja in obe knjigi sta me povsem prevzeli pri branju.
  • 0
...v stilu skrite elegance ne prenesem arogance...

#497 Estera

Estera

gobezdalo

• Člani
  • PipPip
  • 884 posts
  • Interests:skoraj vse

Posted 04 November 2006 - 12:28 AM

Beležnica.

Imela sem čustven dan in jokala kot dež cry.gif
  • 0

#498 black_sweety

black_sweety

pametnjakovič

• Redni člani
  • PipPipPip
  • 1469 posts

Posted 07 November 2006 - 05:32 PM

IPB Image

Michal Viewegh : Roman za zenske

Romanticna zgodba o Laurinem zapletenem ljubezenskem zivljenju...na humoren nacin. wink1.gif
Knjiga po kateri je bila posneta ceska Bridget Jones.
  • 0
[b]Apologizing does not always mean that you are wrong ... It just means that you value your relationship more than your ego. [/[/size]b] [color=#000066][/size]

#499 Kalypso

Kalypso

zlata ribica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 46033 posts

Posted 08 November 2006 - 04:47 PM

QUOTE(Princeska @ 21. 10. 2006 - 15:40) View Post

Antony Mason
Ljudje z vsega sveta

IPB Image

Očarljiva knjiga nas popelje na potovanje prek vseh svetovnih celin. Tako spoznamo ljudi, še zlasti otroke, ki živijo v različnih deželah. Posebej spregovori o oblačenju, običajih, praznovanjih, veri, jeziku, šolanju, hrani in delu prebivalcev. Vsebuje čudovite fotografije odraslih in otrok, s katerimi ilustrira njihovo vsakdanje življenje.
Princeska, kje si pa dobila to knjigo? Sem jo po Cobissu iskala, pa je nimajo v nobeni mariborski knjižnici. sad.gif

• 0

#500 Frčica

Frčica

Dobra Samaritanka

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 14254 posts

Posted 08 November 2006 - 06:34 PM

Sandor Marai: Sveče so dogorele(slike žal nisem najdla)

Dogaja se začetek dvajsetega stoletja na Dunaju in opisuje prijateljstvo med dvema prijateljema in o ženi enega izmed njiju dveh. Seveda gre spet za ljubezenski trikotnik, a ne v običajni obliki. Kaj več ne bi napisala, ker bom uničila ves užitek. Jo pa res toplo priporočam, jaz sem jo prebrala že trikrat(vsako leto ob približno istem času) in je slogovno res super napisana.

• 0

Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim  bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users