QUOTE(sonchika @ 27. 6. 2006 - 10:59)

Mineko Iwasaki, Rande Brown
Jaz, gejša
To pa verjetno poznate po filmu... Zgodba o prepovedani ljubezni med gejšo in ameriškim vojakom. Lep vpogled v življenje gejš.
Tu bi pa dala en popravek k vsebini knjige. Tudi jaz sem sprva mislila, da je ta knjiga tista po kateri so posneli film, a sem po branju ugotovila, da to ni res. Knjigo ki je podlaga filmu je napisal Arthur Golden!Ta knjiga je v bistvu avtobiografija Mineko Iwasaki, ki so jo slavili kot najuspešnejšo gejšo njene generacije, se je pri rosnih petih letih podala z rodnega doma v svet gejš. Naslednjih petindvajset let je živela življenje, polno neverjetnih zahtev poklica in bogatih plačil. Naučila se je obrednih navad in govorice gejš ter preučevala starodavne umetnosti japonskega plesa in glasbe. Očarala je kralje in prince, najuglednejše gospodarstvenike in mogotce iz sveta zabave in nekateri od njih so postali njeni najbližji prijatelji. Z izjemnim ponosom in odločenostjo si je pridobila sloves ene najbolj cenjenih gejš v zgodovini Japonske in ene od zadnjih mojstric danes izumirajoče umetniške oblike.
V pričujoči knjigi Mineko Iwasaki pripoveduje svojo zgodbo, od zgodnjega otroštva, do intenzivne in hkrati privilegirane vzgoje v Iwasakijevi okiji, prek obdobja, v katerem je slovela kot gejša, in končno do odločitve, da se pri devetindvajsetih upokoji in poroči, kar je naznanilo propad kulture gejš. Mineko oživi lepoto in čudeže Gion Kobuja, kraja, ki je "obstajal v ločenem svetu, v posebnem kraljestvu, katerega poslanstvo in identiteta sta bila odvisna od ohranjanja častitljive starodavne tradicije". Opisuje, kako je soobstajal v povojni Japonski, v času, ko je bila dežela priča koreniti preobrazbi iz postfevdalne v moderno družbo.
"Pojavlja se veliko skrivnosti in neresnic v zvezi s tem, kaj pomeni biti gejša. Upam, da bo moja zgodba v pomoč pri odstiranju resnic in hkrati opis te edinstvene sestavine japonske kulturne zgodovine," piše Mineko Iwasaki.
Ta knjiga je res lep prikaz japonske tradicije in kulture, še sploh življenja gejš oz geik.