Kako šparate in kje živite?
Posted 10 January 2023 - 09:55 AM
"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."
Posted 10 January 2023 - 09:59 AM
Midva kar na svoji banki, se mi zdi. Nisem ziher, to ima A. Od naših delnic ni veliko dividend, toliko, da se pokrije stroške računa in da imamo še za eno fajn kosilo, recimo. Upam, da jih bomo eventuelno na koncu enkrat lahko prodali po višji ceni, kot smo jih kupili, to je pač osnoven cilj in pa da kapne nekaj od tega vsako leto.
Posted 10 January 2023 - 10:06 AM
Jaz imam pri NLB in dajem cca 32€ na leto. Sklenila sem, ko sem bila še njihov komitent...takrat so imeli za komitente nižjo postavko...pa ne vem, ali se je vmes kaj spremenilo ali ne...
Posted 10 January 2023 - 10:18 AM
Jaz imam pri svoji banki, ampak jih bom po moje prodala. Ne vem, če se mi z dividendami pokrije strošek.
M. pa ne vem kaj ima, definitvno nekaj v tujini. Imam to vse nekje napisano, če se mu kaj zgodi do takrat me pa ne zanima.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 10 January 2023 - 10:25 AM
Katere pa imaš Frčica, da se ne pokrije?
[Napoleon]
Posted 10 January 2023 - 10:40 AM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 10 January 2023 - 10:46 AM
Menda pa se naložbena življenjska zavarovanja tudi ne splačajo več, ker trenutna inflacija lahko požre velik del vložka. Moraš pa itak pustiti vsaj 10 let noter, da ne plačaš davka. Spoznam se pa ne. Naročila sem se na podkast Money - How.
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 10 January 2023 - 11:13 AM
Posted 10 January 2023 - 11:41 AM
Katere pa imaš Frčica, da se ne pokrije?
Petrol pa Perutnina Ptuj, se mi zdi. To je še čas certifikatov.
Gre pa za 4 ali 5 delnic vse skupaj.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 17 January 2023 - 04:31 PM
"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."
Bill Bullard
Posted 17 January 2023 - 05:20 PM
“… People are rivers, always ready to move from one state of being into another. It is not fair, to treat people as if they are finished beings. Everyone is always becoming and unbecoming.” (Kathleen Winter: Annabel.)
“Point of view is everything.“ (Kathleen Winter: Annabel.)
LIVE. LEARN.TRAVEL. LOVE.
Posted 14 July 2023 - 07:53 AM
Investicije je dobro razpršiti.
Menda pa se naložbena življenjska zavarovanja tudi ne splačajo več, ker trenutna inflacija lahko požre velik del vložka. Moraš pa itak pustiti vsaj 10 let noter, da ne plačaš davka. Spoznam se pa ne. Naročila sem se na podkast Money - How.
Včeraj nama je na dom prišel nek tip, agent (za več zavarovalnic dela) še malo razložit stvari in narest reklamo. Menda se najbolj splača naložbeno življenjsko zav. sklenit pri Generaliju, ker ima najboljše donose. Pa za mlade družine izplačujejo še neke bonuse. Kar se inflacije tiče, si menda zaščiten z indexacijo (karkoli že to pomeni 🤣).
Za nezgodno zav. pa da ima Triglav najvišja kritja, za cca 30 € na mesec (za celo družino).
Lani do sklepa, kaj se najbolj splača, nisva prišla. Tako da me spet zanima, če ste v tem času kaj pogruntali glede pametnega varčevanja. Ker dejstvo ostaja, da na banki imet vse prihranke se najmanj splača, ker so donosi nični in še inflacija jih požira.
Bill Bullard
Posted 14 July 2023 - 08:06 AM
Dolgoročno pa pomoje odvisno, s koliko premoženja razpolagaš. Če imaš nek večji znesek, se splača kupiti delnice.
Posted 14 July 2023 - 08:09 AM
Agent je rekel, da menda se za mesečni znesek priporoča cca 10-15% tega, kar mesečno prihraniš.
No saj, izračuni me zanimajo. Zakaj delnice npr. bolj kot naložbeno zavarovanje?
Bill Bullard
Posted 14 July 2023 - 08:09 AM
Ta varcevanja po 100 € na mesec, se mi zdijo pa cisto brezvezna, saj to vse skupaj nic ni.
― V. Van Gogh
Posted 14 July 2023 - 08:13 AM
Posted 14 July 2023 - 08:13 AM
Bellini, zanimivo, da bi jima znesek vplačil tako narastel, sej to ni kot kredit na banki da si odvisen od rasti obresti. Nama je bilo razloženo, da po določenem času se sam odločaš za znesek vplačila.
Bill Bullard
Posted 14 July 2023 - 08:19 AM
― V. Van Gogh
Posted 14 July 2023 - 08:20 AM
Naložbeno zavarovanje plačuješ postopoma, ne? Ali lahko daš večji znesek? Nisem se toliko poglabljala.
Delnice kupiš in takoj dobivaš dividende, imaš takoj donos. Kupiš takšne, ki so ziher, seveda.
Jaz nimam glih ful pojma o tem, ker načrtujemo nakup nepremičnine. Koliko vidim pri fotru...
Posted 14 July 2023 - 08:30 AM
Attached Files
Bill Bullard
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users