QUOTE(rock_chick @ 4. 6. 2007 - 22:20)

Adriane, sem se pozanimala, kako bo na enopredmetnem... Pr men je blo tko, jst sploh ne bi šla nikol na fax, starci so me na podlagi ful dobrih ocen uturil na gimnazijo. In z gimnazijo nism totalno nč, ja nism vedla kam nej grem in pač angleščina mi je kot jezik ušeč, sam kaj pa nardijo eni predavatelji iz kakšnega predmeta k bi bil lahk ful zanimiv in čist prebavljiv... o tem res rajš ne bi:) Sploh ne bom neki tuki razlagala na dolgo in široko, gre za to, da ne delajo na tem da bi nas prpravil na delo profesorjev, ampak nej bi se sam piflal in kot eni junčki kimal z glavo, nimam občutka da sm se pa na faxu res kej velik naučila (napiflat sem se mogla pa ogromno ja). Cel sistem je dost u k.. sej zato pa imamo tolk bedakov z diplomo. Glej ga zlomka, še Tina iz BB bo nekoč dipl something something...
No, o tem študiju ti lahko tudi jaz nekaj povem, glede na to, da sem ga dala skozi. Po končani gimnaziji tudi sama nisem ravno vedela kakšen študij naj si izberem, jeziki so me že od nekdaj veselili in zato sem si izbrala angleščino (na drugo mesto sem dala arheologijo

, na tretje pa francoščino in sociologijo). Ampak sem upala da pridem na angleščino, to mi je kasneje tudi uspelo. Jezik sem od nekdaj oboževala, ko pa so se začela predavanja sem videla, da je vse zastavljeno malo drugače kot sem si jaz - mlada študentka z velikimi upi, zamišljala. Dejstvo je, da je sposobnih profesorjev na našem oddelku zelo zelo malo, predavanja nimajo ne repa ne glave, polovica predmetov na predmetniku je brezveznih, vse je zastavljeno preveč na široko, itd. Ja, že takoj v prvem letniku so mi malo zbili voljo do študiranja, ampak sem zaradi ljubzeni do jezika vztrajala! In naredim vse izpite za vse letnike in pridem pred novo oviro - preddiplomski izpiti (tega ti nimaš več, so spremenili sistem grinte jedne - kar je edino pravilno IMO). In 2 izpita (prevajanje, pa ustnega kao glagol, morfologija in sintaxa) sem delala 2 leti. Popolnoma so mi zbili motivacija za učenje in pisanje diplome, po petih letih in mnogih izpitih so me dejansko želeli prepričati da sem teslo, ter da se nisem nič naučila. Potem se to naredila, diplomirala še nisem. Prav jebe se mi za to diplomo. Vsi mi govorijo - jaaaa, toliko si obetala, jada jada jada. Pa saj to se samo vsedeš in napišeš, bla bla bla. Deep down inside vem, da sem to sposobna narediti in se tudi zavedam tega, da bom enkrat ko bom začela pisati, to precej hitro končala.
Hotela sem ti samo povedati, da če te jezik veseli, ter če se nekoč vidiš v poklicu povazanem s tem jezikom - stisni malo zobe in prišla boš do konca. Tudi jaz sedaj delam z jezikom, kar mi je v neznansko veselje. Čez nekaj časa boš pozabila na Komar, Vrbinčevo in podobno golazen ki tlači našo zemljo, ostala pa ti bo angleščina!
In se strinjam z Adriane - po končani srednji šoli bi bilo res smoterno, da si ljudje vzamejo mogoče leto za premislek, v primeru da ne vejo kaj bi študirali. Jaz poznamo nekoga, ki je to storil, nikoli tega ni obžaloval. Podoben primer je moj brat - že v srednji je eno leto pavziral, takrat se je pač iskal, na fax se je vpisal, delal en letnik, potem vse skupaj pustil, ker ga ni veselilo. In kaj vse je ubogi moral poslušati - da se ne uči rad, da se ne zna učiti, in bodobne bedarije. On jim je pa vedno odgovarjal: da on se rad uči, da se rad uči o stvareh ki mu nekaj pomenijo, ga zanimajo (pa naj bo to glasba, ali fotografija, ali kaj drugega). Sedaj se bo zaposlil, fax tudi ni za vsakogar - je pa nekaj kar se od maturanta pričakuje - da gre takoj študiral. Žal je tako, družba pritiska na nas!
Rock_chic: veliko sreče pri tvojih nadaljnih odločitvah!