Jump to content

Photo

Korona virus / Covid-19

• Please log in to reply
7286 replies to this topic

#461 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27351 posts

Posted 29 March 2020 - 04:50 PM

Ja to je pa verjetno res ja :/ so pa tocno nasteri bolj rizicni :/ se ne dolgo nazaj tudi noben ni umrl zaradi diagnoze rak, so vsi zaradi pljucnic in notranjih krvavitev...
  • 0

#462 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 29 March 2020 - 05:20 PM

Mene samo moti, ker zdej poročajo tako, kot da umirajo ljudje še samo zaradi korone. Ni več infarktov, kapi, raka...

Ljudje tudi z drugimi obolenji bodo umirali zaradi posledic korone, ker je tako bremenilo za zdravstveni sistem. Ni preventivnih pregledov, odpovedane so operacije, ni dovolj delavcev, da bi pomagali obolelim za kakšno drugo stvarjo, ki bi se jo mogoče dalo rešit.

Jaz ne vem kako eni še vedno ne razumete, da ni poanta v številkah na koncu pač pa to kako se to v tako kratkem času dogaja in kako poruši cel sistem. Problem je v času in da se vse naenkrat odvija, ker naenkrat toliko in toliko ljudi potrebuje intenzivno oskrbo, ki jih marsikateri sistem ne zmore in potem je še več žrtev kot bi jih lahko bilo. Ne vem no a vam ni to dovolj žalostno? Ali res rabite ogromne številke, da boste dojeli, da ni vse tako nedolžno. Sicer pa se bo vse pokazalo čez leta in leta. Saj se je komaj začelo....pa itak pravijo, da bo virus ostal tako, da bodo verjetno tudi grafi malo bolj grozni na koncu kot so trenutno. 

Sicer pa tisti, ki pravijo, da korona že ni tako nevarna in je samo prehlad. No pa poglejmo zdravstvo, gospodarstvo...vse je trenutno na majavih tleh zaradi nje. Naša vsakdanja življenja niso več normalna....

Pa to kar je Jina napisala tudi mene straši. In da ne znajo razložit zakaj je temu tako, da so vmes zdravi mladi ljudje brez drugih pridruženih bolezni, ki se borijo za življenja. 

• 5

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#463 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16830 posts

Posted 29 March 2020 - 06:29 PM

No tko, ce prav razumem od zdaj naprej v trgovino ni dovoljeno brez maske.
Ali necesa kar sciti nosno ustni predel.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#464 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32327 posts

Posted 29 March 2020 - 06:36 PM

In kako pridem do maske?
  • 1

#465 Emily

Emily

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11537 posts

Posted 29 March 2020 - 06:38 PM

Verjetno je tudi sal ali ruta cez usta in nos dovolj, ce nimate mask.
  • 0

Yes, it can happen so quickly. Life as we know it can change in a blink of an eye. Unlikely friendships can blossom, important careers can be tossed aside, a long lost hope can be rekindled. Still, we should be grateful for whatever changes life throws at us. Because all too soon, the day will come when there are no changes left.

#466 Dragica

Dragica

prismojena učiteljica

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 15733 posts

Posted 29 March 2020 - 06:43 PM

Jaz si bom buff dala za v trgovino.

• 0
Če hočeš nekaj, česar še nimaš in nisi nikoli imel, naredi nekaj, česar nisi še nikoli naredil.

#467 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17294 posts

Posted 29 March 2020 - 07:04 PM

Drugace si jih lahko naročite pri kom, ki šiva pralne. Ponudnikov na FB je ogromno, posebej se lahko pa še filtre kupi. Če rabite linke, vam lahko dam :)

• 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#468 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27436 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 29 March 2020 - 07:23 PM

A smem samo še dodati, da mi je kar všeč, kako gospod hendla situacijo. :lol: 

https://www.index.hr...ki-za-lice/3944

Kaj je pri nas s tem zakonom o omejevanju cen? 

• 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#469 tasika

tasika

Sassenach

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16991 posts

Posted 29 March 2020 - 07:23 PM

Meni je žal, da jih nisem vzela, ko je kolegica v službi  naročala te serviete, ki se potem naštimajo v maske, pa so bile za đabe. Bom jih zdaj poskusila v trgovini dobit, v torek si pa tak grem po one pralne, ki smo jih v službi dobili. 

• 0
Če že delaš bedarije naj se ti vsaj posrečijo!

[Napoleon]

#470 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23298 posts

Posted 29 March 2020 - 09:26 PM

Dajte me razsvetlit, kaj je treba gledat pri pralnih maskah? Koliko slojne morajo biti, morajo imeti všit filter ali imeti žep za filter, obvezno z žico, ali lahko brez... Kje se pa filtre kupi, kako sploh zgledajo?
Zdaj, ko bodo obvezne, lahko pričakujemo, da bodo mogoče nekatere šivilje dvignile ceno. :lol:

Očitno je tudi rokavice težje dobit. Sem hotela naročit en paket v spletni lekarni, pa nobenih ni ma zalogi, če so, so pa samo neke ful majhne. Na srečo sicer imam še doma nekaj tistih lateks navadnih za gospodinjstvo. A če so zdaj tudi rokavice obvezne, jih bodo delili pred vstopom v trgovino, ali jih moraš imet s sabo?
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

#471 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17618 posts

Posted 29 March 2020 - 10:19 PM

Boljše, da ima filter in žico - ker z žico jo lahko oblikuješ okrog nosu in bolje tesni. Ampak dokler nisi na prvi bojni liniji, se držiš vseh ostalih ukrepov in poskušaš v trgovini držat razdaljo, ni življenjskega pomena, če ima maska filter in žico ali ne. Predlagam še prebiranje te in te objave.

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#472 ora

ora

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27351 posts

Posted 29 March 2020 - 10:23 PM

Meni je to forsiranje mask in bolje ista nego nista kar za komu samar zalepit. Ne morem si pomagat, jaz kar visim kako bo folk potem s temi maskami pod vratom hodil v 3 stacune in preslatal masko in potem vse okrog sebe pa z rokavicami ali brez in bo nekaj, kar bi se sicer kratek cas zadrzalo v zraku raznesel na povrsine in jih kontaminiral...aaaa kar pike dobivam. Ce od mene kje zahtevajo masko bom ponorela, da vidim se nekoga, ki jo poslata, si jo potegne pod nos ali kaj podobnega! Jebote jaz se grem karanteno in sem sla v 3 tednih 1x na sprehod, folk bo pa zdaj ves samozavesten hodil okrog z masko na faci in se kake najstnice se bodo hihitale katera ima lepai vzorec. Sicer pa kako ce drugace bit, saj ocitno ze sami zde.delavci nismo nek zgled. Pa da vidim nwkoga, ki tega ze tako ni vajen, kako bo zivel pod tem sranjem! Pa koliko bo kar naenkrat alergij na lateks pa talk pa kaj jaz vem kaj se....

Matilda folku se ne da dopovedat, da naj ne rinejo po 2 zemlji v trgovino, bolj malo upanja imam, da bi se jih potem kakano tako obsezno navodilo oprijelo : D ne vem, mogoce spremenim mnenje.
  • 0

#473 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17618 posts

Posted 29 March 2020 - 10:34 PM

Ja saj vem. Vse to so legitimni pomisleki. Mogoče bojo v prihodnosti otroke v šoli učili pravilne uporabe mask:-)

Pa vsaj forumašice jih bodo mogoče pravilno uporabljale. :D

KItajcem nošenje mask pomaga pri preprečevanju širjenja, ker se vsi držijo komande. Pri nas (zahodnjaki) bi pa vsak malo po svoje, pol pa vedi kaj je prav...

Da vam pa še povem, dans sem se pogovarjala s prijateljico, ki dela kot pripravnica v periferni bolnici. Njih so valda porinili, da delajo zdaj sprejeme na internistični prvi pomoči za covid oddelek (ok, razumljivo, mlade dohtarje je treba prvo ponucat, starejše šparat), kjer lahko vsak pride potencialno kužen. Imajo n95 maske, če sem jo prav zastopla, so jim pa dobesedno pokazal zaščitno opremo in rekli, zdej pa delaj. Skoraj cel teden je delala 12urne izmene, izobraževanje o pravilni uporabi zaščitne opreme imajo pa šele jutri! Da ne omenja, kako je slaba organizacija na splošno. Je v enem trenutku ostala sama s sestrami na oddelku (pripravnica skoraj brez izkušenj!), konzultatov pa se ni dalo na telefon dobit in v takem momentu sam lahk moliš da ne bo kdo za reanimacijo. Pravi, da jih rešuje samo to, da je zaenkrat v njihovi občini 7 covid-19 pozitivnih in vsi v domači samoizolaciji, še nobeden v bolnici. Ludnica!

• 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#474 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17618 posts

Posted 29 March 2020 - 10:52 PM

Še eno daljše analizanje glede splošne nošnje mask. Če koga še ni minila volja do branja :D

https://medium.com/@...le-280e08ceee71

• 0

Bill Bullard

#475 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27683 posts

Posted 29 March 2020 - 11:37 PM

Morda katera ve, kako je z obveščanjem stikov v zasebnem življenju s strani (morebitnih) okuženih? Obstaja kakšno pravilo/protokol, ali je to prepuščeno presoji vsakega posameznika?

• 0
Rape of the mind is a social disorder...

#476 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26105 posts

Posted 30 March 2020 - 06:14 AM

Posameznik, po moje. Zdaj se epidemiologi s tem ne ukvarjajo več
  • 0

#477 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26105 posts

Posted 30 March 2020 - 07:00 AM

Podgana ne vem, so ene raziskave kjer pravijo, da to zimo ni umrlo nič več ljudi kot lansko, baje tudi v Italiji ne.

Grafi v tem članku pravijo drugace...
https://www.ecodiber...MqXRAE9pLQWjNSM
  • 0

#478 Fiona

Fiona

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16830 posts

Posted 30 March 2020 - 09:33 AM

Sicer ne znam italijansko ampak po tem kar sem jaz prebrala, so stevilke v mestih v Lombardiji mnogo visje kot na povprecno leto. Ne samo to, pravijo celo da je v bolnisnici zabelezenih samo 1/3 smrti, taksen porast je in da naj bi jih veliko pac umrlo doma, nikoli zavedenih za vzrok smrti.

No da se povem kako pri nas izgleda "obisk" pri pediatru v tem casu. Ga ni.
Vse je konzultacija po telefonu, bratranec je moral poslat sliko grla. Lab dela 3 ure na dan. Ce je treba prav pregled moras pa v kranj, kjer se direktno oblecejo v zascitno obleko in te pregledajo..to je to.
  • 0
Včasih, redkokdaj se fino ti zdi, da si živ, da te nič ne boli, da je najlepši žarek, ki tebe zbudi, ko si ga odgrneš z oči.

#479 _M_

_M_

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 32327 posts

Posted 30 March 2020 - 09:42 AM

Ja, praktično nič ne dela zdej, ampak vsi zdravstveni delavci so pa v službi al kako? Ora, ti veš, kako to izgleda pri nas v praksi? A so jih kam prerazporedili?

Smo imele ravno zadnjič debato s kolegicama, ampak jaz nisem upala bit preveč glasna glede njihovega dela, ker pač ne vem, nimam informacij in nočem soditi...

• 0

#480 Marmelada

Marmelada

cca 270 kcal/100 g

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 23298 posts

Posted 30 March 2020 - 09:52 AM

Pomoje so vsi v službi ja, že zaradi tega, ker zdaj pač po telefonu dajejo nasvete. Na voljo morajo vseeno bit.
  • 0

"Life is like a box of chocolates. You never know what you're gonna get."

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users