Jump to content

Photo

Veganstvo, vegetarijanstvo, presnojedstvo

• Please log in to reply
2103 replies to this topic

#461 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 13 October 2010 - 08:30 AM

Sem se odločila še sama malo oglasiti v tej temi. Sem jo celo prebrala.
V zadnjih treh letih, sem spremenila pogled na določene vrste mesa. Stvar je prišla spontano, nobenih pritiskov okolice, nobenih moralnih razlogov.
Na žalost še živim doma, zato se moram včasih enostavno posiliti z mesom, ki ga drugače sploh videti več ne morem. To je občasno kaka svinjina ali pa pozimi krvavice, ki so bile še par let nazaj ena mojih najljubših jedi.
Hrenovk ne konzumiram, jajc tudi ne, nasplošno pa pojem zelo malo mesa. V povprečju bi rekla da 300 g na teden.
Ne jem salam, paštet, klobas, rdečega in svinjskega mesa če je le mogoče.
To svoje kategoriziranje mesa sem opazila pred kratkim, ko sem si delala knjižico receptov in razen morskih živalic in piščanca v zbirki ni ničesar, prevladujejo pa gore zelenjavnih reči.
Vse to je prišlo iz moje podzavesti, nihče mi ni rekel da je moderno ne jesti česa. Vegetarijanec nikoli ne bom, če je definicija vegetarijanca tole od nike:

QUOTE(nika @ 17. 7. 2009 - 20:59) View Post

point vegetarijanstva je, da se čim bolj zmanjša trpljenje/izkorišlanje živali

ker se za to ne bi odločila zato, da bi zmanjšala mučeje živali. Žal moram rečt da me te reči ne ganejo preveč. postojim in rečem "kruto je, res" to je pa tudi vse.
Mlečnim izdelkom se vsaj zaenkrat nimam namena odpovedati. Zdaj sem začela še jogurt, sir in sirotko delat doma, tak da bom v prihodnosti pri tem pršparala.
Nič nimam proti veganom, presnojedcem.
Če bi mi kdo rekel par let nazaj, da bom čez par let intolerantna do hrenovk,krvavic, bi se mu smejala v obraz. Ampak ta hrana mi več ne potegne, in sumim da bom kaj kmalu samo še na ribicah.
jajca mi naredijo celo fešto v telesu, zato jih ne jem, če je le mogoče. V kolikor pridejo kot del kakega peciva, ok, ampak da bi si cvrla jajca ali bog ne daj jedla trdo kuhana pa ne.

Veliko vegenskih in presnojednih receptov se mi super sliši in jih bom tudi sama kdaj uporabila.
Odkar sem skenslala čokolado v velikih količinah se je moje počutje neverjetno izboljšalo. Naslednji korak je izločit večino sladkorja iz prehrane (nobenih bonbonov več in peciv), ostal pa bo med in neprečiščen sladkor.
Podobno nameravam v svoji kuhinji izločit tudi belo moko.

Skratka, kaj sem hotla povedat. Mene ne zanima zakaj je nekaj moralno in zakaj ni. Zaenkrat mislim da bo ok, če jem meso enrkat tedensko, ker se tako pač počutim. Sicer ne verjamem v zgodbice o krvnih skupinah, ampak just for record sem 0.

Zanima me, če je, kar se B12 ob izločiti mesa tiče, ok da pač ješ dodatek v obliki kapsul? B-kompleks pač? a je to ok? Ker se mi res ne bi dalo preveč ukvarjati s tem a mam dost tega vitamina in npr železa....

• 0
"If it's meant to be, it will find a way."

#462 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85875 posts

Posted 13 October 2010 - 09:11 AM

Ja, B-kompleks je v redu. Drugače te pa podpiram. -)

Jaz sem zdaj še skoraj črtala mlečne izdelke, razen sira (ne gre drugače, ker se moram soje izogibat zaradi ščitnice, pa obožujem ga, in se mu ne mislim odpovedat), jajca jem, stvari iz bele moke nikoli, že odkar pomnim, sladkorja tudi skorajda ne.

Včasih sem ful mleka spila (res skoraj zraven vsega sem ga pila), zadnje čase pa opažam, da mi postane slabo, in zvijat me začne, + slab je za kožo, na mojo hrana ful vpliva.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#463 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 13 October 2010 - 09:24 AM

Jaz tud mleka ne morem, mi ni ql, razen una kapljica v kavi.
Mi je pa super vse ostalo, tudi kislo mleko kefir itd....Pač vsi ostali mlečni idelki.

Jina a na železo tud kaj paziš?
Potem ješ b-komplekse v tabletkah?

smile.gif
  • 0

#464 Jinadaze

Jinadaze

Tough cookie

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 85875 posts

Posted 13 October 2010 - 09:40 AM

Jemljem Algeo, ki vsebuje železo, drugače pa nič posebnega, dobim ga iz sira, polnozrnate/sojine moke, zelenjave, stročnic, rumenjakov ... Pa kri grem preverit vsako leto, ker sem bila pred leti anemična, zdaj je vedno vse v redu. -)

Ja, jemljem B-kompleks v kapsulah, TE.

• 0

Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it. 

― V. Van Gogh

#465 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 13 October 2010 - 09:49 AM

a Krkin B-kompleks pa ni dovolj dober zate dry.gif

laugh.gif

• 0

#466 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 13 October 2010 - 09:57 AM

kaj je pa TE?

tnks za odgovor(e) laugh.gif
  • 0

#467 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26099 posts

Posted 13 October 2010 - 10:00 AM

če daš link, bo boljš tongue.gif
  • 0

#468 Sarah

Sarah

Chihuahua with Attitude

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 30831 posts

Posted 13 October 2010 - 10:00 AM

lol1.gif
  • 0

Cosa vuoi che ti scriva?
Cosa vuoi che ti dica?
Tu sei ovunque in me.

#469 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 13 October 2010 - 10:03 AM

AJA LOL

matr sm jst butl.gif

LOL. Vidim da je link ja bravo rolleyes.gif butl.gif

Mojam atkica ma isti b kompleks v omari. great biggrin.gif
  • 0

#470 rea

rea

I'll never be maria magdalena

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 13 October 2010 - 10:24 AM

B12 težko dobiš smao iz B kompleksa, b 12 je ful težko nadomestljiv in je trn v peti kar se tega tiče... sploh, če ga ješ v obliki dodatkov, pravjo, da se ne absorbira oz., da sploh ne deluje, da se ga pač ne da nadomestit... kok je to res, kok ni, se še odločam, enkrat sm bla na enmu predavanju o tem, mal sm že pozabla, vem pa, da samo iz b kompleksa bo težka

• 0

There are some things I may not know                  

There are some places, dear Lord, I may not go.

But there's one thing of which I'm sure

My God is real for I can feel him in my soul.

I have found a way to live  

in the presence of the Lord Hare Ram, Ram, Ram

Hare Ram, Ram, Ram, Sita Ram, Ram, Ram

#471 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 13 October 2010 - 10:29 AM

js mam TOLE, ponavadi to naroči nekdo iz društva v večji količini, pa si potem med sabo "zdilamo". meni je ok, čeprav ga čist vsak dan pa tud ne vzamem ;) pride nekih 5 al 6€, pa maš za 3 mesece (če manj redno jemlješ, pa še za dlje biggrin.gif).

še en link, ki sem ga našla danes: klik

QUOTE(rea @ 13. 10. 2010 - 11:24) View Post

B12 težko dobiš smao iz B kompleksa, b 12 je ful težko nadomestljiv in je trn v peti kar se tega tiče... sploh, če ga ješ v obliki dodatkov, pravjo, da se ne absorbira oz., da sploh ne deluje, da se ga pač ne da nadomestit... kok je to res, kok ni, se še odločam, enkrat sm bla na enmu predavanju o tem, mal sm že pozabla, vem pa, da samo iz b kompleksa bo težka

to pa ne bo držalo, je bila pa ta polemika pri analogu B12 iz alg. B12 v obliki prehranskih dodatkov (tablete, "fortified foods". ipd) sproducirajo bakterije (tako kot tistega v mleku, mesu in jajcih, btw).
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#472 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts
  • Interests:Only an open heart will allow you to float equally between everyone.

Posted 13 October 2010 - 10:45 AM

Aha, se opravičujem pol za beganje, pol je blo pa le za analog govora, btw, v algei je b12 uspešen a kej veš? Pač že je, če si napisala, da sproducirajo bakterije podobne mesu, mleku ipd..
  • 0

#473 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 13 October 2010 - 10:58 AM

B12 information

algae and B12

vitamin B12 from algae appears not to be bioavailable

@rea: tisto o prehranskih dodatkih (tablete ...) se ni nanašalo na alge (se dobijo tud alge v obliki tablet, ja, samo B-kompleks ipd. so bakterijskega izvora.
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#474 rea

rea

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 20446 posts

Posted 13 October 2010 - 11:10 AM

Vem, da se ni, samo nej bi bil b12 tudi v algea tabletah, zato sem prašala, če veš kako je z b12 v algea tabletah!
  • 0

#475 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 13 October 2010 - 11:47 AM

z algea spletne strani:

Tableta Algee vsebuje čisto algo Chlorello pyrenoidoso.
Alga Chlorella vsebuje skoraj vse vitamine B, vitamin C, vitamin E, provitamin A (beta karoten) in druge.

ne najdem nikjer nobenih konkretnih cifer al pa podatkov, in glede na članke, prilepljene zgoraj, sklepam, da to ni zanesljiv vir B12.
  • 0

#476 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 13 October 2010 - 12:28 PM

evo, TA članek sem iskala - tu je res pokrito vse sorte (napisano poljudno, vendar s strokovnimi viri). priporočam!
  • 0

#477 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 13 October 2010 - 12:32 PM

Nika tnx biggrin.gif

Še kakšen filmček mogoče al pa kej?
Zdajle ravno gledam one iz enega ali dveh postov višje, od ljudi ki so se odločili za veganstvo.
Jaz bom na koncu verjetno iz vsega skupaj kaj potegnila in prilagodila sebi in potrebam svojega telesa.
Če bo telo vpilo piščanec, piščanec it is...
Če pa ne bo, pa tudi fino.

Zdajle vpije naj pojem še drugi Fererro rocher na mizi, samo vem, da so me same oči butl.gif laugh.gif
  • 0

#478 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25878 posts

Posted 13 October 2010 - 12:41 PM

kakšen filmček bi pa rada? nekaj priporočenih filmčkov o hrani je v ustreznem razdelku foruma, od podcastov ti pa priporočam Food for thought od Colleen Patrick-Goudreau.

zdaj sem ravno dobila njeno novo knjigo The Vegan Table še en link, komaj čakam, da kaj stestiram smile.gif pa še ena knjiga bo kmalu izšla Color me vegan, me že srbi Visa biggrin.gif.

veliko informacij dobiš tud na straneh, kot so PCRM (Physicians committee for responsible medicine), VeganSociety, VeganForum ...
  • 0

#479 krneki

krneki

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11455 posts

Posted 13 October 2010 - 01:07 PM

Nika najlepša hvala!
  • 0

#480 Princeska

Princeska

drama queen

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 16360 posts

Posted 13 October 2010 - 09:17 PM

Nika, super INFO. Kar se pa tiste knjige tiče, ko sem ti rekla, je naslov: Naša prehrana - odsev nas samih (Petar Papuga).
  • 0
"First make it in your head. And then you can make it anywhere."

0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users