SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja
Posted 23 January 2026 - 11:52 AM
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 23 January 2026 - 11:56 AM
Seveda ne pricakujem, da bo zmagal na volitvah kdo drug kot eden izmed dveh velikih.
Tudi sama ne vem kako bom volila, ker se v to se nisem poglabljala, vem pa cesa absolutno ne bom.
Posted 23 January 2026 - 12:15 PM
Minimalc spet gor
Fiona, kako bi pa ti reševala inflacijo, predvsem noro podražitev hrane zadnje čase? Da o norih bivanjskih stroških ne začnem.
Enostavno bi pustila ljudi, naj umrejo od lakote, važno da je nam OK, ki smo imeli omogočeno malo lažje življenje oz smo se malo bolj "pravilno" odločali v preteklosti?
Važno da je podjetnikom fajn, raja naj pa preživi, kako ve in zna. To ni njihov problem.
Tu delamo primerjave koliko kakšna družina zapravi za hrano in so zneski res visoki.
Za nekoga pa smatrate da je dovolj 930 eur (oz 1860 eur) in naj zraven še plača najemnino (ker za nakup stanovanja itak nikoli ne bo imel) in preživi še kakšnega otroka. Ker teh 70 eur je res odločilno za za vsa podjetja, da bodo propadla.
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 23 January 2026 - 12:19 PM
A res se kdo misli, da katera stranka dela v dobrobit ljudem in ne v lastno korist in doprinos v drzavno blagajno?
Dobro jutro!
Kami, za delodajalce to ni razlika 70 €, me preseneca, da tega ne ves.
― V. Van Gogh
Posted 23 January 2026 - 12:23 PM
in zato, da bomo imeli mi ostali boljšo kreditno sposobnost in bomo malo lažje prišli čez mesec, naj ljudi, ki se že tako utapljajo, pustimo da še globje potonejo.
To me že malo spominja na - Zakaj pa ne jedo potice, če nimajo za kruh
Razumem, da to ne bo prineslo najboljših odgovorov. Mogoče sem pa samo jaz čudna, ampak z lahkoto sprejem, da malo slabše živim, če to pomeni, da bo ne mali populaciji omogočeno vsaj malo boljše življenje.
V razbremenitev plač pa ne bo nihče vgriznil in o tem lahko nehamo sanjat. Ampak to za moje pojem ne pomeni, da druge ljudi spravimo na beraško palico, da bo nam enako dobro.
Se opravičujem za strast v pisanju, ampak ker izhajam iz navadne delavske družine, nisem pozabila kako težko smo na momente živeli. In moja starša še danes. Pa sta oba celo življenje pridno delala in pošteno živela (verjetno prepošteno).
Put A Kilt On It!
Posted 23 January 2026 - 12:31 PM
Bruto bruto je kar 23% visji, ne 70€ 🥹
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 23 January 2026 - 12:39 PM
Bruto bruto je kar 23% visji, ne 70€
ja res je, razlika za delodajalca bo 126,89 eur na osebo.
Put A Kilt On It!
Posted 23 January 2026 - 12:53 PM
Davcna razbremenitev plac je edini odgovor.
Zdej pa stoj in glej, kako bo s ceno vrtca (no to ti ne bos vidla), kako bo s tvojim racunom za komunalo in tko naprej, z vsemi storitvami....tisit na dvognjenem minimalcu ne bodo nic boljse ziveli, ker bo slo spet vse gor.
Pac moja prijateljica dela v vrtcu in pravi kot vzgojiteljica, da je tako slabo zivela 10 let nazaj.
Dvig minimalne place tega ne bo popravil.
Problem je drugje.
Posted 23 January 2026 - 01:06 PM
Davcna razbremenitev plac je edini odgovor.
moja logika države je pa kot logika v vsakem gospodinjstvu.
Če država porabi xy denarja, ima samo dve možnosti - ali bo potrebovala nov vir dohodka ali pa bo morala zmanjšat porabo.
Torej, če se bo nekje odpovedala prihodkom (pri razbremenitvi plač) bo pač morala nekje notri dobit (bo obdavčila kaj drugega) ali pa začela varčevat (to bi pa rada videla, kdo se bo odpovedal svojega proračuna za dobrobit ljudi)
Torej vidim enak začaran krog, kot pri dvigu minimalne plače, saj trdno ne verjamem, da bi nam država samo dala višje plače, oni bi pa začeli varčevat (in ne bi našli nov vir za pridobit denarja)
In ja se strinjam, ljudje noro težko živijo.
Put A Kilt On It!
Posted 23 January 2026 - 01:09 PM
Posted 23 January 2026 - 01:50 PM
Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.
Posted 23 January 2026 - 01:55 PM
Pac jst res ne vem kaj mislijo....
Posted 23 January 2026 - 01:55 PM
Z inflacijo se usklajuje. Ampak v prehodnem obdobju (v času postopnega dviga plač) samo, če preseže inflacija neko določeno vrednost. Ne vem točno.
Fiona, potem je podjetje insolventno, nima dobička al kaj?
Posted 23 January 2026 - 02:18 PM
V JU se usklajujejo z minimalno, ane? V zasebnem pa pac, ko vas je**.
V nekaterih firmah se usklajujejo z inflacijo, ampak to so bolj izjeme. V večini pa glede na dosežke (če se dvigajo).
Sicer pa Lukec nima nobenega stika z realnostjo. Preden je šel v politiko, sta ga verjetno starša preživljala, glede na njegovo "kariero" študentskega aktivista in dela v neprofitnih organizacijah.
― V. Van Gogh
Posted 23 January 2026 - 02:21 PM
Posted 23 January 2026 - 02:21 PM
Joj, ja. ![]()
― V. Van Gogh
Posted 23 January 2026 - 03:20 PM
Posted 23 January 2026 - 03:42 PM
Posted 23 January 2026 - 03:55 PM
Tudi če je. Kaj ti nuca, če je rak. ![]()
― V. Van Gogh
Posted 23 January 2026 - 04:00 PM
Sicer mi je zdaj, ko vem, da je rak, marsikaj jasno. Hahaha, ne ne, hec.
2 user(s) are reading this topic
0 members, 2 guests, 0 anonymous users