SLOVENIJA - novice, članki, kolumne, blogi, mnenja
Posted 29 October 2025 - 09:42 PM
https://podatki.gov....a-za-prebivanje
Enkrat sem gledala preglednejšo tabelo, kjer so bile vse številke na enem mestu, pa je več ne najdem nikjer.
Pablo Picasso
Posted 05 November 2025 - 01:01 PM
Put A Kilt On It!
Everybody knows how to raise children, except the people who have them.
Posted 26 November 2025 - 06:21 AM
Dan Podjed je za Vecer napisal vsecno mnenje o nedeljskem referendumu.
Zadnje case ga vedno vec berem. Mi ima zelo zanimive poglede in razmisljanja
Put A Kilt On It!
Posted 26 November 2025 - 09:31 AM
Dober zapis. Podobno se je dogajalo med korono.
Posted 08 December 2025 - 06:56 PM
https://www.facebook...mibextid=wwXIfr
Normality is a paved road: It's comfortable to walk, but no flowers grow on it.
― V. Van Gogh
Posted 09 December 2025 - 09:28 AM
A lahko daš screenshooot, meni ne pokaže.
[Napoleon]
Posted 09 December 2025 - 10:11 AM
Screenshot 2025-12-09 at 10.08.05.png 636.52KB
0 downloads
596597950_10234595055710492_5319364137708657371_n.jpg 283.09KB
0 downloads
577036878_10234595060950623_3718559619027425567_n.jpg 88.56KB
0 downloads
― V. Van Gogh
Posted 10 December 2025 - 09:47 PM
Posted 10 December 2025 - 10:11 PM
― V. Van Gogh
Posted 11 December 2025 - 06:09 AM
Jaz sem od tega kar si ti nalepila dalje ze slabe volje. Res pac za norca nas imajo, sploh pa z zdravstvom. Ampak oni to itak vejo mi smo pa pac Cankarjevski hlapci.
Najboljsi nasvet danes ali pa upanje ki si ga lahko das je to, da ne bos zbolel ali se poslodoval, ker drugace bolje da imas eno fajno vreco cvenka na kraju ce hoces dostojno obravnavo.
Dost tega neto sranja, dajo naj mi bruto placo pa si bomo iz nje vsak po svoje placevali kot vemo in znamo. Ker nas za isto stvar po trikrat olupijo.
Posted 11 December 2025 - 06:36 AM
Posted 11 December 2025 - 07:59 AM
Amapk s predčasnim prepisom, kot so ga oni izvedli, pa se tudi ljudje izogibajo davku na dediščino, pa čeprav je to v 1. kolenu.
S tem, da se je ta gospa, ki je to napisala, verjetno morala odpovedati nujnemu deležu.
Razumem bes in ogorčenje, ampak tukaj so tudi oni špekulirali. Kako se deduje, je pa znano.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 11 December 2025 - 08:02 AM
S tem smo se (upam) izognili raznoraznim morebitnim kregarijam in stiskam v prihodnje. Kaj bo meni pol hiše v vasi Zakriž, ena drugo bi pa tudi zelo težko izplačali.
Posted 11 December 2025 - 08:09 AM
Tu se jaz kar precej strinjam s Frčico. Ljudje se žal ne pozanimajo kaj podpisujejo in kaj stvari potegnejo za seboj. Žal.
Od L mama je tudi pred leti (ko je bil ravno polnoleten) naredila neumnost in je pol stanovanja prepisala na L (ker se ji je iz nekega razloga zdelo fajn). Šele jaz sem ju opozorila, da dokler nisva imela otrok, če bi se L kaj zgodilo, bi ona morala očeta (in pravilih še mene) izplačat iz stanovanja, v katerega ni dal "niti evra" (sta bila že zdavnaj ločena). In me čukasto gledata ..... ja pismo. Nisem pravnik, ampak vsaj osnove je pa fajn vedt ali se vsaj pozanimat.
Da ne govorim, koliko sranja sva imela pri plačilu vrtca in otroških dokladih, ker je bil solastnik nepremičnine, v kateri ni bival in so smatrali, da od nje profitira.
Se tudi nismo imeli komu bunit. Pravila / zakoni so jasni in nepoznavanje le teh te ne opravičuje neumnosti, ki jih delamo.
Meni je na misel prišla rešitev, da bi neplačan davek čakal na smrt ljudi in ko bi bila zapuščina, bi imela država prednost pred dediči in bi takrat "poračunali" . Ampak to pa res ne poznam ali je dejansko možno; vem pa da so primeri, ko so dediči presenečeni, ko jih ujame kakšna neporavnana obveznost.
Put A Kilt On It!
Posted 11 December 2025 - 08:35 AM
M, zato, ker je tudi pri prvem kolenu dedovanja določena stopnja davka. Če se to dogovoriš prej, prepišejo starši na otroka, tega ni, če se ne motim.
Ljudje imajo radi, da jim kaj poveš, v pravih količinah, v skromnem, zaupnem tonu, in mislijo, da te poznajo, ampak te ne poznajo, poznajo podatke o tebi, dobijo samo dejstva, ne občutkov, ne, kaj si misliš o čemer koli, ne, kako si zaradi stvari, ki so se ti zgodile ali si se odločil zanje, tak, kot si. Vse, kar naredijo, je, da te napolnijo s svojimi občutki in mnenji in opažanji in ustvarijo novo življenje, ki ima s tvojim bolj malo zveze, in tako si varen. (Per Petterson: Konje krast)
Posted 11 December 2025 - 08:44 AM
M, zato, ker je tudi pri prvem kolenu dedovanja določena stopnja davka. Če se to dogovoriš prej, prepišejo starši na otroka, tega ni, če se ne motim.
Prvi dedni red nima davka. Se pa plača sodna taksa pri dedovanju glede na vrednost dediščine, ki pa tudi ni zanemarljiva. Preveliki sodni taksi se lahko dediči prvega dednega reda izognejo npr. s sklenitvijo pogodbe o dosmrtnem preživljanju. V tem primeru dobi upravičenec premoženje šele ob smrti zapustnika, samo premoženje pa se ne upošteva pri dedovanju, ker gre za obligacijsko pogodbo. Je pa tu večja nevarnost, da lahko drugi dediči to pogodbo izpodbijajo, medtem ko pri izročilni pogodbi tega ni, ker je za veljavnost te pogodbe pogoj, da jo vsi dediči podpišejo.
Definitvno bi se ljudlje morali pred skenitvijo pogodb pozanimati o posledicah. To ni zdaj neka nova ureditev, ki jim ne bi bila znana. Je pa res, da nihče ne računa na takšne situacije, ki se je zgodila v tem primeru.
Posted 11 December 2025 - 08:53 AM
Aha, sodna taksa. Vem, da sva s sestro plačali in da ni bilo malo. HVala za obrazložitev ![]()
še eno dedno vprašanje, če lahko: če deduješ po stricu, bolj bližnjih sorodnikov nima(ali so bratranci in sestrične v isti liniji kot nečakinje?), ali potem tudi plačaš višjo stopnjo davka?
Posted 11 December 2025 - 09:57 AM
Če stric nima potomcev, so potem naslednji 2. dedni red njegov parter 1/2, starši in bratje/sestre drugo 1/2. Če ni partnerja, dedujejo starši ter bratje in sestre v enakih deležih. Če straši niso več živi, dedujejo bratje/sestre v enakih deležih. Če kateri od bratov ali sester niso več živi, njegov delež deduje potem nečak/nečakinja po njem. Bratranci in sestrične zapustnika so 3. dedni red, če zapustnik nima niti nečakov oz potomcev po nečakih (a so to pranečaki, ne vem točno izraza
) Upam, da razumeš
Stopnja davka je pa naslednja I. dedni red ga nima, II. dedni red ima od 5% do 14%, III: dedni red od 8% do 17%, vsi ostali pa od 12% do 39% (to sem prepisala iz sheme FURSA, katero stopnjo uporabijo za koga, pa ne vem
)
Posted 11 December 2025 - 11:55 AM
Hvala ti ![]()
Posted 11 December 2025 - 09:38 PM
― V. Van Gogh
0 user(s) are reading this topic
0 members, 0 guests, 0 anonymous users