Jump to content

Photo

Razna vprašanja glede prehranjevanja!

• Please log in to reply
5050 replies to this topic

#4581 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 23 April 2021 - 01:09 PM

Kami, namest škroba lahko daš tudi puding.
  • 0

#4582 Coco*

Coco*

Dedek Mraz

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27428 posts
  • Interests:kaj te briga :O

Posted 23 April 2021 - 01:18 PM

Seveda. Mi to od nekdaj kličemo 'banana (vstavi poljubno hrvaško mesto, ki ti pade na pamet v tistem trenutku)', itak potem nimaš asociacije na druge stvari. :lol:
  • 0
Everything you can imagine is real.
Pablo Picasso

#4583 Olivija

Olivija

Banana Bro

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 15166 posts
  • Interests:illustration, architecture, trees, cats, cats on trees...

Posted 23 April 2021 - 04:23 PM

:D 

Hahaha, aaaah, ste posrečene, vse po vrsti :D 

• 0

Odkriti srečo. Jo loviti in ujeti. Se prepustiti. Gledati z odprtimi očmi, vonjati, poslušati, se čuditi. Biti radoveden, ceniti lepoto in preproste, majhne in srčne stvari, srčne ljudi, trenutke. Čričke. Predvsem ne pozabi na čričke. Brez njih ni poletja.

#4584 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 23 April 2021 - 09:36 PM

Coco, tudi jaz sem bila šele nedavno razsvetljena glede banana splita. Zame ostaja Split. : ))
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#4585 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 24 June 2021 - 09:43 PM

Katera olja uporabljate za peko v pečici in za praženje? Res sem že čisto zmedena, kaj je bolj zdravo.

Mi smo res veliko uporabljali maslo. Imamo pa še mast, deviško olivno olje, kokosovo deviško olje, mislim, da eno sezamovo in navadno sončnično.

Zdaj pa Tanja ne sme več uživati mlečnih izdelkov in večinoma menjam s kokosovim oljem, ampak sploh več ne vem, če je to vredu ali ne :/.
  • 0
Svet je tak, kot si ga pripravljen videti

#4586 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 24 June 2021 - 09:45 PM

Pa Tanja je imela res ful rada maslo, ko sva delali zajtrk, je ponavadi eno rezino kar brez kruha pojedla. In zdaj sem ji kupila margarino in jo hecam, da je maslo, ampak se mi margarina že od nekdaj zdi samo sranje v resnici. Mleko imamo nesladkano mandljevo, smetano bom pa recimo kokosovo kupila. S čim pa okus kisle smetane nadomestim?
  • 0

#4587 _Planet_

_Planet_

human search engine of cudovita.si

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 27620 posts

Posted 24 June 2021 - 11:32 PM

Jaz za praženje in peko največkrat uporabim olivno olje.
Naj bi bilo obstojno pri visokih temperaturah pa še dober okus mi ima.
Včasih uporabim arašidovega, za sladice kokosovo. Starša prisegata na olivno in kokosovo.

Se strinjam glede margarine (govorim pavšalno, ker se nisem poglabljala v vsako znamko margarine posebej).
  • 0
Rape of the mind is a social disorder...

#4588 Anouk

Anouk

pro libraries

• Moderatorji
  • PipPipPipPipPip
  • 25874 posts

Posted 25 June 2021 - 05:24 AM

Za peko je fajn olivno (ne deviško, to je manj obstojno in je bolj za solate ipd.) pa repično olje (iz oljne ogrščice) je tudi fajn (nevtralnega okusa, visoka dimna točka, bogato z omega 3).

Če te skrbijo hidrogenirane maščobe v margarini oz. iščeš nadomestek masla, kupi Alsan (je po okusu in teksturi bolj primerljiva od drugih). Kupiš kot kvader, zavit v papir, ni v tisti plastični posodici. Je pa bolj čvrsta od margarin, ki so namenjene mazanju, če iščeš slednje, poglej ponudbo od Becela.

Mandljevo mleko ji je všeč? Drugače je z beljakovinami najbogatejše sojino (tudi obogateno z B12, vitaminom Da in kalcijem ponavadi). Vita je brez težav sprejela Alpro sojinega (nesladkanega), isto jogurt, dočim tistega, namenjenega otrokom (z žirafo na tetrapaku) ni hotela (presladko).

Za smetano je spet malo odvisno od okusa in nacina uporabe. Rabiš bolj za kuhanje najbrž? Na pamet tu težko svetujem, ker imamo čisto X izdelke. Menda je zdaj ena dobra dr Oetker kisla smetana na voljo (v Nemčiji je že, na Nizozemskem ne, za Slovenijo nimam podatka). Lahko za silo nadomestis z jogurtom mogoče?
  • 0
“Your assumptions are your windows on the world. Scrub them off every once in awhile, or the light won't come in.” - A. Alda

#4589 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 25 June 2021 - 09:56 AM

Neytiri, za kuhanje priporočam, da si pogledaš ponudbo v Lidlu. Imajo tako kar fajn "kislo smetano", pa mislim da stane pod 1 eur. V temi z vegi hrano sem že lepila sliko, se mi zdi.
Margarine niso več tako sranje, kot so bile včasih; ne smejo vsebovati trans maščob, v primerjavi z maslom imajo pa tudi boljšo maščobno sestavo, pogosto imajo dodane omega-3 maščobne kisline. Seveda pa kot predelano maščobno živilo ni za preveč redno uživanje, ampak občasno za na kruh ali pri peki.

https://nutris.org/p...-margarina.html
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

#4590 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 25 June 2021 - 05:44 PM

Hvala vama :)
  • 0

#4591 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11847 posts

Posted 25 June 2021 - 08:16 PM

Anouk, a ni ta oljna ogrščica canola, za katero pravijo, da ni zdrava?

• 0

#4592 Podgana

Podgana

Miss Havisham

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17271 posts

Posted 25 June 2021 - 09:07 PM

Ima dobro omega 6 proti omega 3 razmerje (2:1). Spekulira se, da je zahod ravno zaradi (pre)visokega vnosa omega 6 bolan in debel.
  • 0

Dear Leonard. To look life in the face, always, to look life in the face and to know it for what it is. At last to know it, to love it for what it is, and then, to put it away. Leonard, always the years between us, always the years. Always the love. Always the hours.

Tumblr

#4593 Frida

Frida

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 11847 posts

Posted 25 June 2021 - 09:21 PM

Aha, hvala za razlago. Ko sem bila v Ameriki, sem gledala sestavine izdelkov, velika večina ima notri canolo, povsod ga tlačijo.

• 0

#4594 Barbarina

Barbarina

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19118 posts

Posted 26 June 2021 - 05:10 AM

Boljše to kot palmovo olje
  • 0

#4595 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 26 June 2021 - 09:33 AM

Gledala sem nek dokumentarec, kjer so ugotovili, da je za uživanje najboljše olivno olje...ampak nesegreto. Za segrevanje je najboljše repičino, ker se pri njem tvori najmanj škodljivih snovi.
  • 0

#4596 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 26 June 2021 - 09:43 AM

Mislis hladno stiskano repicno olje?
  • 0

#4597 Ancka Pomarancka

Ancka Pomarancka

Izberi si sam

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 26098 posts

Posted 26 June 2021 - 12:02 PM

Ne....mislim na segrevanje pri kuhanju, pečenju.
  • 0

#4598 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 26 June 2021 - 01:36 PM

Ja ja, ampak a si mislila za hladno stiskano ali rafinirano repicno olje, da se se najbolje odnese pri pecenju? :) Sem vmes ze hladnega kupila :D.
  • 0

#4599 Neytiri

Neytiri

djevuška kraužlova

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 19979 posts

Posted 08 July 2021 - 10:57 AM

Kje najceneje kupovati kvasne kosmiče, kokosova mleka v konzervah, kokosovo maslo in druge take zadeve? :)
  • 0

#4600 Matilda

Matilda

Snowflake on fire

• Redni člani
  • PipPipPipPipPip
  • 17584 posts

Posted 08 July 2021 - 03:21 PM

Hm. Za kvasne kosmiče je pomoje najcenejša Veganka, 200 g za nekaj čez 4 eur, naj bi imeli tudi v Zlati Ptički. Druga opcija je Müller https://www.mueller....locken-2433501/
Kokosovo mleko pa v Lidlu/Hofru. Kokosovo maslo imaš tudi povsod poceni.
  • 0

"Opinion is really the lowest form of human knowledge. It requires no accountability, no understanding. The highest form of knowledge is empathy, for it requires us to suspend our egos and live in another’s world. It requires profound purpose larger than the self kind of understanding."

Bill Bullard

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users